anksiyete panik atağa sebep olur mu

Anksiyete Panik Atağa Neden Olur Mu?

Evet, anksiyetenin panik atağa sebep olduğu uzmanlar tarafından da doğrulanmış bir gerçektir. Belki hayatınızda her şey iyi gidiyordur; aileniz, sevdikleriniz sizinle beraberdir, okulunuz/kariyeriniz güzel ilerliyordur, kendinize yeterli vakit ayırabiliyorsunuzdur fakat anksiyete ve panik atağı yine de hayatınızdan çıkartamıyor olabilirsiniz.

Anksiyete, çok fazla ısınmış bir motorun yanmasına sebep olan itici güce benzer. Böylesine büyük bir kuvvet karşısında vücudumuzda aşırı yükleme olur ve vücut kontrolden çıkar. Bu da kendimize olan güvenimizi sarsar ve tahrip edici bir panik atak deneyimine sebebiyet verir. 

Aslı Hanım için de durum tam anlamıyla bu şekildeydi. Önemli bir toplantı esnasında ilk panik atağını yaşayan Aslı Hanım yaşadıklarını şöyle aktarıyor:

“Birden yüzün yanmaya ve kızarmaya başladı. Toplantıdaki herkesin gözlerini bana diktiğini hissedebiliyordum. Kalp atışlarım hızlanmaya başladı, söyleyeceklerimi tamamen unutmuştum. Aklımdaki tek şey yüzümün ne kadar kırmızı olduğuydu. O anda toplantı odasını terk etmek istedim fakat bacaklarım titremekten ağırlığımı kaldıramıyordu bile. “Kesinlikle öleceğim!” diye düşündüm...”

Bu olay aylar önce olmuş olmasına rağmen Aslı Hanım ilk panik atak deneyimini hala dünmüş gibi hatırladığını ve toplantı odasına adım atma düşüncesinin bile panik atağını tetiklediğini iletiyor.

Daha fazla bilgi almak isterseniz sizler için gerçekleştirdiğimiz 15 dakikalık ücretsiz seans hizmetimizi deneyimleyebilirsiniz. Platformumuzdaki uzmanlarımız ile aklınızdaki tüm sorulara yanıt bulabilirsiniz.

Aslı Hanım her ne kadar farkında olmasa da annesinin ağırlaşan rahatsızlığı ve iş yerinde yaşadığı bazı problemler üzerinde ciddi bir baskı oluşturmuştu. Farkında olmadan üzerinde taşıdığı bu yük tıpkı hız pedalına aniden basılan bir araç gibi birden kendisini göstermiş ve büyük bir panik atak yaşamasına neden olmuştu. 

Anksiyete belirtileri nelerdir?

  • Geçmişte kendisini rahatsız etmeyen bazı olaylar için artan endişeler
  • Bazı düşünceleri kafasından uzaklaştıramama
  • Düzensiz uyku
  • Aşırı duygusallık
  • Huzursuzluk ve söylediği şeyleri inkar etme hali
  • Karar vermekte güçlük
  • Rahatlayamama, sosyal çevresiyle iletişim kurmakta güçlük
  • Tüm bunların sonunda vücudun aşırı yüklenmesi ve panik atak


“Anksiyete Yaşayanların Anlayabileceği 8 İlginç Gerçek” yazımızda Anksiyete belirtilerini ve vücudumuz üzerindeki ilginç etkilerini detaylı olarak inceleyebilirsiniz. Aslı Hanımın durumunda ise son zamanlarda yaşadığı tüm bu belirtilerin üzerine toplantıda herkesin kendisine baktığı düşüncesi bardağı taşıran son damla olmuş, vücudun savunma mekanizmasını harekete geçirmeye yetmişti. Böyle durumlarda vücudumuz tehdit olarak algıladığı durumun gerçek bir tehdit olmadığının ayrımını yapamaz ve kaç / savaş sisteminin devreye alınmasına neden olan güçlü kimyasallar üretir. “Panik Atak ile Nasıl Savaşabiliriz” başlıklı yazımızda konuyla ilgili detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz.

Anksiyetenin tetiklediği bir panik atağında beynimizin ilkel bölümleri tehdit olarak algılanan duruma karşı kendisini savunmaya hazırlanırken kalp atışlarımız hızlanmaya, çevredeki uyaranlara daha dikkatli olmamızı sağlayan duyularımız uyarılmaya, ter bezlerimiz hızla çalışmaya başlar. Saniyeler içerisinde, biz olduğumuz yerde dururken gerçekleşen bu tepkiler gerçekten korkutucu olabilir. Ancak uygun teknikleri bildiğiniz sürece anksiyete ve panik atak semptomlarından kolaylıkla kurtulabilirsiniz.

Psikologofisi.com üzerinden alanında uzman psikoterapistler ile dilediğiniz zaman görüşebilir yaşadığınız problemlerle ilgili anında online psikolojik danışmanlık/terapi alabilirsiniz.

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog3 Kasım 2016
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı