Atarax Nedir?

    Bu yazıdaki konular

İçindekiler


Atarax etkin maddesi olan hidroksizin dihidroklorür kaygı ve gerginliği rahatlatır. Kaşıntıyı gidermek için kullanılır. Merkezi sinir sistemindeki aktiviteyi azaltır ve rahat uyku sağlar. Atarax tablet ve şurup olarak iki formda da bulunur, çocuklar ve yetişkinler tarafından kullanılabilir.

Atarax nedir ve ne için kullanılır?

Atarax 25 mg tablet ve 2 mg şurup formunda piyasada bulunan, etken maddesi hidroksizin olan bir ilaçtır.

Tablet formunda her kutuda 30 adet hap vardır. Ticari adı Atarax olan hidroksizin, antihistaminik türde bir ilaç olup vücutta histaminin etkilerini bloke ederek etki gösterir ve harekete bağlı bulantı, anksiyete ve kaşıntı tedavisinde kullanılır. Cerrahi ameliyatlardan önce de ön tedavi amacı ile reçete edildiği bilinmektedir.  Yetişkinlerin yanı sıra çocuklarda da alerjinin sebep olduğu hapşırma, kaşıntı ve burun akıntısının tedavisi için verilmektedir.

Atarax antidepresan mıdır?

Atarax antidepresan değil, antihistaminik gruptan bir ilaçtır ve alerjik hastalıklarda sıklıkla kullanılır.

Sakinleştirme ve uyku hali yapma etkilerinden dolayı semptomatik olarak kullanılabilmektedir.

Anksiyete bozukluğu için Atarax, antidepresana başlaması tercih edilmeyen küçük çocuklarda da semptomatik tedavi için reçete edilmektedir. Atarax tedavi edici olmayıp, semptom giderici ilaçlardandır. 

Atarax nasıl kullanılır?

Atarax mümkün olan en düşük dozda ve tedavi için gerekli minimum kadar kullanılmalıdır. Tedavi süresi ve kullanılması gerekecek dozaj hastalığın şiddeti ve hastanın tedaviye verdiği yanıta göre kişiden kişiye değişmektedir.


Atarax ilacının şurup formu fındık aromalı renksiz bir çözeltidir. 200 ml’lık renkli cam şişede, plastik kapaklı olup kutu içeriğinde 5 ml işaretli kaşık ölçekle beraber satılır. Her bir ml’de 2 mg hidroksizin dihidroklorür içerir.
Atarax tablet ise her birinde 25 mg hidroksizin dihidroklorür bulunan 30 adet tablet içeren kutularda satılır. 


Doktorunuz tarafından reçete edilmedikçe kullanmayın. Yalnızca doktorunuz tarafından önerildiğinde ve doktorunuz tarafından belirlenecek miktarda ve sıklıkta kullanmalısınız. Alacağınız yanlış doz gerektiğinden az olabilir veya doz aşımına sebep olabilir ve tedavinizin cevap verme durumuna etki ederek güçleştirebilir. Bunun yanı sıra istenmeyen yan etkilere maruz kalabilirsiniz.


İlacınız şurup formunda reçete edilmişse kutu içindeki ölçekli kaşık yardımı ile doktorunuzun uygun gördüğü miktarda ölçerek içmelisiniz. Tablet formunda reçete edilmiş ise ağzınızda bekletmeden, emmeden ve çiğnemeden bir bardak su yardımı ile yutmalısınız.


Eğer Atarax’ı almanız gereken dozu almayı unutursanız çift doz alarak dengelemeye çalışmayın. Unutmuş olduğunuz dozu atlayın.
Doktorunuzun bilgisi ve önerisi dışında doz miktarında değişiklik yapmayın. İlaçta şekerli maddeler olduğundan bazı şeker türlerine hassasiyetiniz  varsa ilacı kullanmadan önce doktorunuza belirtin.


Uyku ve dikkat dağınıklığı yapıp refleksleri yavaşlatabildiği için Atarax etkisi altında araç ve makine kullanmayın.
İlacı alkol ile birlikte tüketmemelisiniz.

Atarax kilo aldırır mı?

Atarax’ın kilo alımına direkt etkisi yoktur. İştahta artışa sebep olabilir. Fazla ve dengesiz beslenme durumunda kilo alabilirsiniz.

Atarax çocuklarda kullanılabilir mi?

Atarax çocuklara da reçete edilmektedir. Çocuklarda genellikle şurup formu tercih edilir.

Doktor önerisi ile kullanılmalıdır.

Kaşıntı tedavisinde 12 aydan 6 yaşa kadar vücut ağırlığının her bir kg’ına 1-2,5 mg aralığında, 6 yaşın üzerinde ise vücut ağırlığının her bir kg’ına 1-2 mg doz aralığında reçete edilir.

Cerrahi ameliyat öncesi ön tedavi olarak reçete edildiğinde ameliyattan önceki gece çocuğun vücut ağırlığının her bir kg’ına 1 mg denk gelecek dozda, ameliyattan 1 saat önce ise vücut ağırlığının her bir kg’ına 1 mg’lık tek dozluk uygulanır.


Vücut ağırlığı 40 kg’ın altında olan çocuklar için verilebilecek günlük en yüksek doz 2mg/kg/gün’dür. Vücut ağırlığı 40 kg’ın üzerinde olan çocuklar için verilebilecek günlük en yüksek doz ise 100 mg’dır.


Eğer alınması gereken dozdan fazla Atarax alınmışsa, özellikle de hasta eğer bir çocuksa fark edildiği anda hemen doktora başvurmalı, en yakın sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.

Atarax yaşlılarda kullanımı

Atarax yaşlılarda erişkinlere verilen dozun yarısı kadarı ile başlanıp tedaviye yanıta göre artırılmalıdır. Yaşlılarda günlük verilebilecek en yüksek doz 50 mg’dır.

Atarax hangi durumlarda dikkatli kullanılmalıdır?

Metabolizma ile ilgili herhangi bir rahatsızlık, göz içi basıncı denilen göz tansiyonu, böbrek ve/veya karaciğer ile alakalı rahatsızlıklar ve kalp ile alakalı rahatsızlıklarınız varsa ilacı size reçete eden doktor ile bu bilgiyi paylaşmalısınız. 

Atarax emzirme ve hamilelik döneminde kullanılabilir mi?

Atarax hamileler ve emziren anneler tarafından kullanılmamalıdır.

Atarax tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza bildirin,  hamilelik boyunca Atarax kullanmayın.

Atarax anne sütüne geçtiği için emziren anneler Atarax’ı, Atarax kullanmak isteyen anneler ise emzirmeyi bırakmalıdır.

İlaç FDA gebelik risk skalasında D olarak gruplandırılmıştır. Bir ilacın FDA gebelik risk skalasında D grubunda yer alması bu ilacın insanlarda fetal risk oluşturduğuna dair kanıtların mevcut olup ilacın yarar-zarar oranına bakılarak kullanılması gerektiğini gösterir.

Atarax ne kadar sürede etki eder?

Atarax alındıktan yaklaşık yarım saat sonra etkisini göstermeye başlasa da kişiden kişiye, rahatsızlığın derecesi ve kişinin tedaviye vereceği yanıta göre değişkenlik gösterir.

Atarax reçetesiz alınabilir mi?

Atarax beyaz reçeteli bir ilaç olup, eczanelerde reçetesiz olarak satılabilmekte. Reçetesiz de alınabilen Atarax doktor reçete etmedikçe kullanılmamalıdır. Doktor tarafından reçete edilmiş Atarax tedavisinde ise doktorun önereceği uygulama sıklığı ve doz ayarının dışına çıkılmamalıdır. Doktor bilgisi ve önerisi dışında alabileceğiniz herhangi bir ilaç başka bir sağlık sorununuzu tetikleyebilir veya kullanmakta olduğunuz başka bir ilaç ile etkileşime girerek istemediğiniz sonuçlar doğurabilir.

Doktorunuz sağlık öykünüzden yola çıkarak size en uygun ilacı reçete edecektir.


Atarax hangi ilaçlar ile birlikte alınamaz?

Eğer aşağıdaki hastalıkların tedavisi için kullanmakta olduğunuz herhangi bir ilaç varsa Atarax kullanmayınız.

  • Mantar enfeksiyonları (örneğin pentamidin)
  • Bakteriyel enfeksiyonlar (örneğin levofloksasin, eritromisin, moksifloksasin)
  • Psikozlar (örneğin haloperidol)
  • Kalp ile alakalı sorunlar
  • Alerji
  • Kanser (örneğin vandetanib, toremifen)
  • EKG’de QT uzaması, Torsade de Pointes (kalp ritmi bozuklukları) (örneğin sotalol, amiodaron, kinidin, disopiramid)
  • Depresyon (örneğin essitalopram, sitalopram)
  • Sıtma (örneğin hidroksiklorokin, meflokin)
  • Mide-bağırsak bozuklukları (örneğin prukaloprid)
  • İlaç suistimali veya şiddetli ağrı (örneğin metadon)

Atarax’ı antikolinerjik etkisi olan ilaçlarla ya da merkezi sinir sistemi üzerine etkili ilaçlarla (psikotropikler, uyku ilaçları, ağrı giderici ilaçlar, anestezikler, antiepileptikler -sara nöbetleri için kullanılan ilaçlar-, sakinleştiriciler ) eş zamanlı kullanacaksanız kullandığınız diğer ilacın etkisini artırabileceği veya azaltabileceğinden doktorunuz buna yönelik bir doz ayarlaması yapacaktır. 


Eğer reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilacı kullanmaktaysanız veya yakın zamanda kullanmışsanız bunu mutlaka doktorunuza ve eczacınıza Atarax kullanmadan önce söyleyin.

Atarax doz aşımında 

Almanız gereken dozdan fazla Atarax almışsanız hemen doktorunuza bildirin ve size en yakın sağlık kuruluşuna gidin. Söz konusu kişi bir çocuksa hiç zaman kaybetmeyin.


Kalp ritmi sorunları olasılığı için EKG ile izleme yapılabilir ve doz aşımının sebep olduğu istenmeyen belirtilere yönelik tedavi uygulanabilir. 
İlacın prospektüsünde yer alan bilgiye göre doz aşımında;

  • Bulantı,
  • Kusma,
  • Titreme,
  • Halüsinasyon,
  • Bilinç kaybı,
  • Taşikardi,
  • Solunum güçlüğü,
  • Değişmiş göz bebeği refleksi,
  • Kasılma (konvülsiyon),
  • Ateş,
  • Uyuklama hali,
  • Zihin karışıklığı (konfüzyon),
  • Kan basıncında düşme ve düşük nabız (brakardi) dahil olmak üzere kalp ritim düzensizliği görülebilir.
    Bu etkiler derin bir komaya ve kalp-solunum (kardiyorespiratuar) çöküşüne neden olur.

Atarax yan etkileri

Atarax’ın bilinen en yaygın yan etkisi uyuklamadır.


Ağız kuruluğu, baş ağrısı, halsizlik ve sedasyon Atarax’ın yaygın yan etkileridir.

Yaygın olmamakla birlikte uykusuzluk, ateş, kırıklık, aşırı huzursuzluk hali (ajitasyon), bulantı, sersemlik hissi, titreme ve zihin karışıklığı (konfüzyon) da Atarax’ın yan etkileri arasındadır. Seyrek olarak görülen yan etkileri ise aşırı duyarlılık, kaşıntı, bulanık görme, idrar boşaltamama sonucu idrarın mesanede aşırı birikmesi (idrar retansiyonu), oryantasyon bozukluğu, cildin üst tabakasının yangısı (dermatit), varsanı, gerçekte olmayan şeyleri görmek ya da duymak (halüsinasyon), kurdeşen (ürtiker), kaslardaki istem dışı kasılmalar (konvülsiyon), makülopapüler (küçük benekli kabartılı) döküntü, istemli hareket etmede güçlük (diskinezi), eritamatöz (kızarık) döküntü, gözde uyum bozukluğu (akomodasyon bozukluğu), karaciğer fonksiyon testlerinde anormallik, dakikadaki kalp atım sayısının (nabzın) normalin üstüne çıkması (taşikardi), kabızlık ve kan basıncında düşme (hipotansiyon) olup, bu yan etkiler görüldüğünde hemen doktorunuza bildirmeli ve kendinize en yakın sağlık kuruluşuna giderek Atarax kullandığınız bilgisini muayenenizi yapan sağlık personeli ile paylaşmalısınız.


Atarax’ın çok seyrek görülen yan etkileri de belirtiyi fark ettiğiniz anda doktorunuza bildirmeniz ve en yakın sağlık kuruluşuna müracaat etmenizi gerektirmektedir. Bunlar arasında kayıtlara geçmiş olanları şu şekilde, anafilaktik şok, kabarcıkların ve özellikle ağız, göz, genital bölge ve çevresinde ve burunda deri soyulmasının eşlik ettiği yaygın döküntü (Stevens-Johnson sendromu), bronşların geçici olarak daralması (bronkospazm), kabarcık oluşturabilen ve küçük hedef tahtaları gibi görünen cilt döküntüsü (multiform eritem), anjiyonörotik ödem, ani başlayan ve ateşle birlikte tüm vücutta irinli deri kabarcığı oluşan deri hastalığı, terleme artışı ve sabit ilaç erüpsiyonu (döküntü) olarak sıralanabilir.

Bunların yanı sıra görülme sıklığı bilinmemekte olup kayıtlara geçmiş hepatit, bilinç kaybı (senkop), EKG’de QT uzaması, Torsade de Pointes ve kabarcık oluşturan hastalıklar gibi ciddi yan etkileri de vardır.


 

Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog1 Mart 2023
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi