depresyon belirtileri

Mutsuzluk Hastalığı: Depresyon

Depresyon

Depresyon bir duygu durum bozukluğudur. Duygu durumu ise ruhsal yaşamın tümüne bir dönem için sürekli egemen olan duyguları tanımlar. Depresyondaki kişinin kendi değerine ilişkin gerçeğe hiç uymayan olumsuz inançları vardır. Yoğun değersizlik ve suçluluk duygusu içindedir. Alakasız olaylardan bile kendini suçlar ve kendine yönelik yıkıcı bir öfke içindedir. 

İnsanlar neden depresyona girer?

Depresyonun sebebi sanıldığı gibi dramatik olaylar ve çevresel koşullar değildir, bunlar depresyonun sebepleri değil, onu tetikleyen unsurlardır. Depresyona girenler, olumsuz inançları ve duyguları yoğun olan kişilerdir. Bu kişiler aşırı kuralcıdır ve sürekli "kusursuz olmak ve herkes tarafından sevilmek" çabası içindedir. Ulaşılması mümkün olmayan bir amaç karşısında çaresizlik yaşarlar ve  bunu gerçekleştiremedikleri için kendilerine çok kızarlar. Hemen değersiz hisseder ve depresyona girerler. 
Depresyon konusunda daha çok bilgilenmek ve derinlemesine araştırma yapmak isterseniz, "Merhaba, Benim Adım Depresyon" ve "Depresyon Hakkındaki 8 İlginç Gerçek" adlı blog yazılarımızı okumanızı öneriyoruz.

Depresyonun belirtileri nelerdir?

  • Son haftalarda iştahınızda belirgin bir azalma veya artış mı oldu?
  • Uykuya dalmada güçlük mü çekiyorsunuz? Ya da gündüz uzun saatler uyuma ihtiyacında mısınız?
  • Genel olarak enerjiniz düşük ve isteksiz misiniz? En basit işleri yapmak bile zor mu geliyor?
  • En önemlisi de yoğun değersizlik ve suçluluk duyguları içinde misiniz?
  • Birden fazla soruya, özellikle son soruya "evet" cevabını verdiyseniz siz de depresyonda olabilirsiniz. 

Depresyon kontrol altına alınabilir mi?

Depresyon, psikoterapi ve ilaç tedavisi ile %90 oranda iyileşebilen bir rahatsızlıktır. Olumsuz inançlar ile özellikle öfke, değersizlik ve suçluluk duyguları temizlenerek depresyondan kurtulmak mümkün olabilir. Ama her durumda ilaç gerekmez, sadece bilişsel yöntemler kullanarak bile iyileştirilebilir ancak, ilaç kullanmanız gerektiğini düşünüyorsanız aile hekiminize danışarak sizi yönlendirmesini isteyebilirsiniz.

Siz de kendinizi depresif hissediyorsanız veya yakınınızda bu durumda olan bir tanıdığınız varsa mutlaka bir uzmana danışın. Benden ya da başka bir uzman arkadaşımdan psikolojik destek almak isterseniz bize her an ulaşabilirsiniz. Sağlıklı ve dengeli bir yaşam için kendinize zaman ayırın çünkü siz iyi hissetmedikçe hiç bir şey yolunda gitmeyecektir. 

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog27 Mart 2019
Yorumlar
0/1500

Kendimi mutsuz yorgun isteksiz hissediyorum bunlari dusundukce kalbimde carpinti oluyor

31 Aralık 2020

Son madde beni anlatıyor aslında iki küçük çocuğum var ve ev işlerini yapmak istemiyorum sürekli uyku halindeyim

27 Ocak 2021

Bütün belirtiler var günüm o kadar verimsiz saçma ve yıkıcı geçiyor ki... Eşim ve kızıma kötü davranıyorum hatta kendime. ..hiçbir şey yapmak istemiyorum ama o kadar da sıkılıyorum ki anlatamam .çaresiz hissediuorum bir kısır döngünün içinde yim günlerimi yaşamadan geçiriyorum ailemin huzurunu sürekli kaçırıyorum

30 Ocak 2021

Hemen depresyon girer demişsiniz. Gerçekten depresyon bu kadar kolayca mı oluşuyor? Yani sanki bir seçim hali.

3 Şubat 2021

bıktım

17 Nisan 2021

aynı anda hem bitik hem yorgun hem depresif duygular içersindeyim:/

26 Mayıs 2021

Yeterince yaşadım bence fazlasını istemiyorum mutluluk sonsuza kadar değil sonuçta elbet mutsuz olucam diye diye kafayı yiyeceğim galiba

13 Haziran 2021

Offf niye bu iğrenç dünyadayız, mutsuz olduğum için üzülmüyorum, hissizlik beni bitiren

15 Haziran 2021

Kendimi degersiz hissediyorum

17 Haziran 2021

Bazen ölmek istiyorum. Bazen intihar bile düşünüyorum. Ama Bazen içimde az biraz umut oluyor ve yaşamayı düşünüyorum (çok çalışıp iyi yaşamayı, yada ne bileyim gelişi güzel yaşamayı). Sonra hayatı iyi olanlarla bir araya geliyorum motivasyon oluyorum ama onlardan ayrıldıktan hemen sonra tek başıma kaldığım zaman içime bir karanlık, darlık çöküyor. Sanki yanlış bir şey yapmışım, sanki kendimi ezdirmem, kimse beni dinlememiş, beni kullanmışlar ve kullanıyorlarmış gibi geliyor. Bazen bir şey anlatırken kimse beni dinlemiyor ve bunu farkedip sustuğumda bile fark etmiyorlar. Değersiz hissediyorum. Hayat hakkında konuşmak edebiyat hakkında sohbet etmek istiyorum ama ne dinleyenim var nede konuşacak birim. Ha hayatıaylaylom yaşayan ve dış görünüşünü kafaya takmış insanlar yada yine aynı şekilde hayatı laylaylom ve onlineoyunlarla kafayı bozmuş insansanlar, ve en kötüsüne benimle aynı şeyleri yaşayan insanlar ama kafalarını farklı şekilde dağıtmaya çalışıyorlar, ben hepsini teker teker dinliyorum ,sorunlarına elbette cevap bulamam biliyorum ama dinliyorum. Oysa ben sorunlarımı anlattığımda karşımdakinin sorunlarımı küçümsediğin yada beni dinlemediğini görüyorum. Evet belkide depresyondayım. Az konuşuyorum çok susuyorum. Fazla yakınlık kırmamaya çalışıyorum. Herkesten uzaklaşıyorum. Evet yalnızım ama yalnız olmadığım zamnlar da bunları yaşadığımı farkediyorum. Sadece kalabalıklar arasında dertlerimin ve sikintilarimin üzerine bir örtü ortmusum görmemek için. 18 yaşıma yasal olarak bu gün bastım. Ve bir psikologtan randevu alıp psikolojik danışmanlık için yönlendirme isteyeceğim. Çok yoruldum çok yorumlar. Hiç bir şey yokmuş gibi cesedimin yanından geçiyorlar.

19 Temmuz 2021
En uygun fiyatlarla

Online Terapi