bağımlılıktan kurtulmanın yolları

Bağımlılıktan Kurtulmanın Yolları

Bağımlılık hayatınızı alt üst edebilir; sadece bu süreçle mücadele eden kişiyi değil, etrafındakileri de etkiler. Bağımlılık ilişkileri, kariyeri ve yaşam beklentilerini mahvetme gücüne sahiptir. İyi haber şu ki tedavisi mümkündür. Siz veya sevdiğiniz biri bağımlılıkla mücadele ediyorsa, kurtulmanıza yardımcı olacak kilit bir unsur terapi olabilir.

Terapi, bağımlılıktan kurtulmak için gerekli duygusal desteği ve sağlıklı başa çıkma becerileri sunan, yaşamı tamamen değiştiren bir şeydir. İyileşme sabır ister ve genellikle iniş çıkışlarla birlikte gelir, ancak uzun vadede buna değer. Tedavi zor bir süreçtir, ancak her gün bağımlılıkla yaşamak kadar zor değildir. İyileşme yolculuğunuzda nerede olursanız olun, terapi zihinsel sağlığınızı iyileştirmenize ve kendinizin en iyi, bağımlılıktan arınmış versiyonu olmanıza yardımcı olabilir.

Siz de benzer bir durum yaşıyor, bir terapiye ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyor, yaşadığınız sorunları çözmek istiyorsanız Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmek için hemen iletişime geçebilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

Bağımlılık Nedir?

Bağımlılık, Amerikan Psikoloji Derneği'ne göre, bireyin bir maddeye veya davranışa, olumsuz sonuçları olacak ölçüde güvendiği bir beyin bozukluğudur. Bağımlılık, yüksek sıklıkta ve büyük miktarlarda zararlı davranışlarda bulunmayı içerir, bu da sonuçlarına rağmen durmayı inanılmaz derecede zorlaştırır. Madde bağımlılığından video oyunlarına ve kumara kadar birçok bağımlılık türü vardır.

Bağımlılıkların irade gücü veya irade eksikliği ile ilgili olmadığını hatırlamak önemlidir. Aksine, çoğu zaman biyokimyamızın ters gitmesi bu davranışlara katkıda bulunur. Bağımlılık kişisel bir kusur değildir, beyni ele geçiren ve zararlı bir şeye bağımlı olmamıza neden olan bir hastalıktır. Bağımlılık psikolojik bir hastalık olduğu için, profesyonel yardım almadan bağımlılığın devam etmesini engellemek son derece zordur. 

Yaygın Bağımlılık Türleri

Madde bağımlılığı, her yıl milyonlarca kişinin yaşamını etkiler ve yaşamı tehdit eden sonuçlar doğurabilir. Yapılan araştırmalara göre kötüye kullanılan en yaygın maddeler arasında alkol, tütün, uyuşturucu maddeler ve reçeteli ilaçlar bulunur.

Stresli zamanlar, maddelere artan bağımlılığı tetikleyebilir. COVID-19, bireylerin bağımlılığa olan yatkınlıklarını artıran durumlara örnek olarak verilebilir. Uzun vadede bize zarar verecek olsa bile zorlu durumlar ya da duygularla uğraşırken kendimizi uyuşturmak isteriz, bu da bizi bağımlılık geliştirmeye açık hale getirir.

Stresinize ne neden oluyorsa olsun, sizi ve çevrenizdekileri güvende tutmak için bağımlılık tedavi edilmelidir. Bunun için bir bağımlılık taraması yapmayı ve bir psikoloji uzmanından destek almayı düşünmeniz gerekir. Bağımlılık kesinlikle madde bağımlılığı ile sınırlı değildir, olumsuz sonuçlara yol açabilecek birçok davranış vardır. Bağımlılıklar, alışveriş, video oyunları, egzersiz, seks, yemek, kumar veya sosyal medyaya sağlıksız bir düşkünlüğü de içerebilir. Bunlardan biri olmadan devam edemeyeceğinizi ve sürekli bu davranışta bulunmanız gerektiğini düşünüyorsanız, bir bağımlılıkla uğraşıyor olabilirsiniz.

Hayattaki her şeyin aşırısı sağlıksızdır, bu yüzden bağımlılık tehlikelidir. Bu bağımlılıklardan bazıları, madde bağımlılığından daha az yaşamı tehdit edebilir ancak yine de aynı derecede ciddiye alınmalıdır. Sosyal medya veya video oyunları aşırıya kaçmadığında eğlenceli olabilir, ancak bu davranışı yapmadan duramadığınız nokta geldiyse bu muhtemelen hayatınıza birçok yönden zarar veren bir bağımlılık haline de gelmiştir.

Tıpkı madde bağımlılığı gibi, bu tür bağımlılıklara yönelik tedaviler de mevcut ve etkilidir. Herhangi bir bağımlılık türüyle mücadele ediyorsanız desteğe ulaşmaktan çekinmemeniz ve ilk adımı hemen atmanız çok önemlidir.

Terapi Bağımlılığın Tedavisine Nasıl Yardımcı Olur?

Yoğun bir psikolojik hastalık olarak, bağımlılık en iyi terapi ile tedavi edilir. Sorunu kendi başınıza halledebileceğinizi söylemek cazip gelebilir, ancak bir bağımlılıktan kurtulmak zorlu ve karmaşıktır, bu nedenle iyileşme en etkili şekilde profesyonel destekle sağlanır.

Terapi, bağımlılıklarımızdan kurtulmada yardımcı olabilir çünkü bağımlılığın psikolojik sürecini terapide öğrenebilirsiniz. Bu, beyninizde neler olup bittiğini, bu acı verici deneyimden anlam çıkarmayı veya anlamayı içeren bir süreçtir.

Bağımlılıkla mücadele edenler genellikle derin bir acı içinde oldukları için terapide kendi üzerinizde çalışmanız çok faydalı olacaktır. Bu noktada, acı çektiğinizde, nerede olduğunuzu ve nasıl hissettiğinizi doğrulayabilecek ve nihayetinde hayatta olmak istediğiniz yere yaklaşmanıza yardımcı olabilecek bir terapistle çalışmak son derece önemlidir.

Terapi size hayatın zorluklarıyla daha iyi başa çıkma becerilerini öğretir ve çektiğiniz duygusal acıyı keşfetmek için güvenli bir yer sağlar. Bu, iyileşmeye yönelik olarak bağımlılığınızı anlamak ve daha sonra üzerinde çalışmak için önemli bir temeldir.

Bağımlılığı Tedavi Etmek İçin Kullanılan Terapi Türleri

Terapi, bağımlılığı tedavi etmek için kanıtlanmış en etkili yöntemlerden biridir ancak sizin için en uygun olanı bulmak önemlidir.

Bilişsel davranışçı terapi (BDT), bağımlılığı tedavi etmek için yaygın olarak kullanılan bir yöntemdir. Bilişsel davranışçı terapi (BDT), düşüncelerimizin, davranışlarımızı etkileyen duygularımızı nasıl yönlendirdiğine bakar. Yani, bağımlılığa özgü davranışınızı değiştirmek istiyorsanız, bu bağımlılık yapan davranışları yönlendiren düşünce veya duyguları belirlemek ve bu düşünce - duygu - olaylar zincirini kırmak için gerekli becerileri öğrenmek amacıyla bir BDT terapisti ile çalışabilirsiniz.

BDT, genellikle bir terapistle birebir görüştüğünüz bireysel terapi yoluyla yapılır. Grup terapisi ise bağımlılıkla mücadele edenler için  harika bir seçenektir. Bir terapist veya deneyimli bir lider tarafından kolaylaştırılan grup terapisi, benzer bağımlılıklardan kurtulmak için çalışan birkaç kişiyi bir araya getirir. Kendi başına veya bireysel terapi ile birlikte iyi çalışan destekleyici bir ortamdır.

Hem bireysel hem de grup terapisinin bağımlılığı iyileştirmede etkili tedavi yöntemleri olduğu kanıtlanmıştır. Hangi tür terapinin sizin için en uygun olduğunu bulmak için bir doktora veya terapiste danışmanız gerekir.

Bağımlılık Tedavisinde Grup Terapisinin Faydaları

Bireysel terapi, sorunları birebir çözmenin harika bir yoludur, ancak grup terapisi, benzer mücadelelerden geçen başkalarıyla bağlantı kurmamızı sağlar. Bu gruplar, milyonlarca insanın bağımlılıktan kurtulmasına yardımcı olmuştur. Bağımlılıkla başa çıkmak yalnız hissettirebilir, bu nedenle grup terapisi, yaşadıklarınızı anlayanlar kişilerle dolu bir destek sistemi sağlar.

Benzer sorunlarla mücadele eden diğer insanlarla tanışmak çok bağlayıcı ve damgalayıcı hissettirebilir. Ancak sonuç olarak grup terapisi, nasıl hissettiğimizi doğrulamamıza yardımcı olabilir ve başkalarının iyileşme hikayelerini duyarak umut bulmanıza imkan sağlar.

Grup terapisine başlamak göz korkutucu görünebilir, ancak bağımlılıktan kurtulma yolunda insanlarla konuşmak ve onlardan bir şeyler öğrenmek yenileyici olabilir. Benzer durumdaki insanlarla bağlantı kurmak bağımlılığınız hakkında açılmak için uygun ortamı yaratabilir. Bireysel terapiden farklı bir deneyimdir, bu nedenle iyileşme sürecinize fayda sağlayıp sağlamadığı kesinlikle araştırmaya değer.

Ne Zaman Profesyonel Yardım Alınması Gerekir?

Bağımlılıkla uğraşan birinin mümkün olduğunca erken profesyonel yardım alması en iyisidir. Sıklıkla bağımlılıkla ilişkilendirilen yargılanma nedeniyle yardım istemek korkutucu olabilir ancak tedaviye ne kadar erken başlarsanız, ciddi sağlık komplikasyonlarından ve iş kaybı veya ilişki sorunları gibi olumsuz yaşam etkilerinden o kadar fazla kaçınabilirsiniz. Erken müdahale, bağımlılığı sağlıklı başa çıkma becerileriyle değiştirmeyi öğrenmeyi kolaylaştırır.

Unutmayın, hayatımızda çok fazla stres, endişe, depresyon veya acı yaşadığımız zamanlar olabilir. Kendimize “bu endişe” veya “bu bağımlılık” adını vermemiz için izin verebilirsek, o zaman hayatta nerede olduğumuzu kabul etmeye başlarız. Bu kabulleniş sağlık davranışı değişikliği ve iyileşme için bir kanal oluşturur.

İyileşme yolculuğunuza başlamaya hazır mısınız? Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Psikologofisi, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi olabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrardan kavuşabilirsiniz.

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog7 Mart 2022
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi