online psikolog

Çocuklar Boşanmayla Nasıl Baş Eder?

İçindekiler


Boşanma ne kadar dostane olursa olsun, çocuklar resmin bir parçasıysa, bu durum onları etkileyecektir. Boşanma, çocukların dünyalarında çok fazla değişikliğe neden olur, bu nedenle yol boyunca yaşadıkları duygu ve düşünceleri kabul etmek önemlidir. Siz boşanma aşamalarından geçerken, çocuğunuzun da biraz yardıma ihtiyacı olabilir.

İster çocuk boşanma danışmanlığı alın ister kendi başınıza onlara yardım edebilecek durumda olun, çocukların gerçekten iyi olacaklarını hissetmeleri çok önemlidir. Boşanmayla nasıl başa çıkılacağını bilmeleri mümkün değildir. Bu sebeple de her şeyden önce onlar için orada olacağınızı, onları sevdiğinizi ve hala bir aile olduğunuzu bilmeleri gerekir.

Çocuklar ve boşanma hakkında bilmeniz gereken ilk ve muhtemelen en önemli şey, neler olup bittiğini anladıklarından emin olmanız gerektiğidir. Çocukların, siz ve eşinizin ayrıldığınızı, ancak yine de önceliğiniz olduğunu bilmeleri gerekir. Güvende olacaklar ve yolun her adımında her iki ebeveyn tarafından sevilecekler. Önlerine çıkan değişikliklere rağmen onlar için elinizden gelen her şeyi yapacağınızı söylemekten asla vazgeçmemeniz gerekir. Bir çocuğun boşanmayla başa çıkmasına nasıl yardım edeceğinizi merak ediyor musunuz?

Çocuğunuzun gelişimsel olarak nerede olduğu ve yaşına göre neyin paylaşılmasının uygun olup olmadığı hakkında bilgi almak için çocuk doktorunuzla veya bir çocuk ruh sağlığı uzmanıyla konuşmanız en önemlisidir. Örneğin, daha küçük bir çocuk velayet sözleşmesinin ayrıntılarıyla boğulabilirken, daha büyük bir çocuk yaşam durumunun ders dışı faaliyetlerini nasıl etkileyebileceğini bilmek isteyebilir. Hangi aşamada olurlarsa olsunlar, olabildiğince dürüst ve açık olmanız en doğrusudur.

Siz de terapiye ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyor, yaşadığınız sorunları çözmek istiyorsanız Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmeye hemen başlayabilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz

Boşanma Çocukları Nasıl Etkiler?

Boşanma çocukları duygusal olarak nasıl etkiler? Doğru cevap şu ki tüm bu etki gerçekten sadece kişiliklerine ve kaç yaşında olduklarına bağlıdır. Tabii ki, boşanmanızı çocuklarınızla konuşmanız gerekiyor, ancak aynı zamanda bu konuşmaları tam olarak nasıl yaptığınızda onların yaşının önemli bir rol oynayacağını da kabul etmeniz gerekiyor.

3 yaşın altındaki küçük çocuklar, gelişimsel gerileme yoluyla tepki gösterebilirler, yani tuvalet eğitimi ve gece boyunca uyumak gibi daha önce ustalaştıkları kilometre taşlarıyla mücadele etmeye başlayabilirler. Okul çağındaki çocuklar, saldırganlık, izolasyon, iştah azalması ve daha önce zevk aldıkları etkinliklere ilgi kaybı yoluyla tepki sergileyebilirler. Ergenler ve gençler, streslerini bir sömestrde 2 ya da daha fazla notu düşürerek ya da riskli davranışlara katılarak ve kendine zarar vererek gösterebilirler.

Her şeyi yaşa özel ve uygun tutarak, bir çocuğun boşanmayla başa çıkmasına nasıl yardımcı olacağınız hakkında önemli bir yol kat edebilirsiniz.  Aslında bu, yaşayabilecekleri herhangi bir endişe ya da boşanma depresyonunun üstesinden gelmelerine yardımcı olmanın ilk adımıdır.

Çocuklar Stresi Nasıl Yönetir?

Üç Yaşından Küçük Çocuklar

Üç yaşından küçük çocuklar, boşanmaya daha büyük bir çocuktan oldukça farklı tepki verebilirler. Küçük çocuklar normalden daha fazla ağlayabilir, aşırı sinirlenebilir, mide problemleri yaşayabilir ve hatta uyku düzenleri söz konusu olduğunda ciddi bir gerileme gösterebilir. Bu değişiklikler, gelecek korkusundan ve ebeveynlerinden ayrılmak istememesinden kaynaklanabilir. Bu yaştaki çocuklar, olduklarından daha genç davranmaya başlayabilirler. Yatak ıslatma, küçük çocuklar için oldukça yaygın bir tepkidir.

4 - 5 Yaş Çocuklar

Boşanırken çocuklarınız 4-5 yaşları arasındaysa, ayrılık için kendilerini suçlamaya başladıklarını görebilirsiniz. Muhtemelen ne olduğu konusunda kafaları karışmıştır. Ancak sabırlı olun, çünkü bu yaş grubu nasıl hissettiklerini ifade etmek için sözlerini kullanmakta zorlanabilir. Ayrılık kaygısı belirtileri gösterebilirler, bağımlı hale gelebilirler ve terk edilme konusunda endişelenmeye başlayabilirler. Harekete geçmeleri yaygındır ve siz ve partnerinizin uzlaşması hakkında fanteziler beslemeleri çok normaldir.

Okul Çağındaki Çocuklar

Okul çağındaki çocuklar boşanmanın gerçekten olduğunu kabul etmekte zorlanabilirler. Bunun kalıcı bir şey olacağı ve ailede bir değişiklik olacağı konusunda anlaşmak için mücadele edebilirler. Okul çağındaki çocuklar genellikle boşanma konusunda açıkça yas tutarlar ve sonuç olarak okulda mücadele etmeye başlayabilirler. 4-5 yaşındaki çocuklar gibi, okul çağındaki çocuklar da ebeveynlerinin boşanması için kendilerini suçlama eğilimindedir. Bu yaşta, bazı çocuklar cezalandırılmaları gerektiğini hissedebilirler. Ayrıca, herhangi bir anda birlikte olmadıkları ebeveynleri tarafından reddedildiklerini hissedebilirler.

Ergenler ve Gençler

Ergenler ve gençler için de boşanma daha küçük yaşlar kadar zor olabilir, çünkü ayrılma nedenleri konusunda çok sağlam fikirleri vardır. Bir ebeveynin tarafını tutup diğerini suçlamak genç çocuklar içinde küçük çocuklara göre daha yaygındır. Bununla birlikte, daha büyük gençler olsalar bile, inanmanızı istedikleri kadar güçlü olmadıklarını hatırlamak önemlidir. Ebeveynlerinin boşanmasının bir sonucu olarak, gençler kendi arkadaşlıklarında ve ilişkilerinde acı çekebilir ve benlik saygıları da etkilenebilir. Boşanmayla boğuşurken, harekete geçebilir ve hatta madde kullanmaya başlayabilirler.

Çocuğunuzun Boşanmayla Başa Çıkmasına Nasıl Yardımcı Olabilirsiniz?

Çocuğunuzun boşanmanızla başa çıkmasına yardımcı olmanın birkaç yolu vardır. Yol boyunca yanıtlarınız ve eylemleriniz anahtar olacaktır. Yapmanız gereken şeyler var ama çocuğunuzun önünde yapmamanız gereken şeyler de var. Boşanma sırasında çocuğun önünde nasıl davranmanız gerektiği konusunda yaşın belirleyici bir faktör olacağını unutmamanız da çok önemli.

Boşanma sürecinde çocuğunuz için söylemeniz ve yapmanız gerekenler:

  • Konuşmaya ve onunla paylaşmaya erken başlayın. Boşanmanın kesinlikle gerçekleşeceğini öğrenir öğrenmez çocuğunuzla konuşmaya başlamanız gerekir.
  • Onlara yardımcı olması için çocuğunuza boşanma danışmanlığı almayı düşünün.
  • Çocuğa bu boşanmanın onların hatası olmadığını açıkça ve tekrar tekrar hatırlattığınızdan emin olun.
  • Boşanmanın bir sonucu olarak sahip olabilecekleri korku ya da endişeleri sorun. Ve sonra, söylediklerini dinlediğinizden emin olun.
  • Boşanma hakkında konuşurken sesinizde sıcak, sevgi dolu ve güven verici bir ton olsun.
  • Rutinleri sabit ve tutarlı tutmaya çalışın. Tanıdık şeylerin devam etmesi rahatlatıcı olabilir. Spor uygulamaları ve oyunları mümkün olduğunca devam etmelidir. Müzik dersleri veya dans dersleri devam etmelidir. İstikrar, çocuğunuzun güvende hissetmesinin anahtarıdır.
  • Eşinizin değerlerine ve kurallarına saygılı olun.
  • Her iki evde de tutarlı kurallar belirlemeye çalışın.
  • Çocuğunuz eşinizin evine gitmek ya da onunla vakit geçirmek için ayrıldığında, çocuğunuz için pozitif olun ve heyecan duyun.
  • Belki de en önemlisi sizin de bu süreci sağlıklı bir şekilde atlatabilmeniz için kendinize yüklenmeyin. Her şey mükemmel olmak zorunda değil,  önemli olan elinizden geleni yapmış olmanız. Boşanma sürecini atlatmakta zorlanıyorsanız, “Boşanma Depresyonu Nasıl Atlatılır?” içeriğimize göz atabilirsiniz.

Boşanma sürecinde çocuğunuz için söylememeniz ve yapmamanız gerekenler:

  • Boşanmanız çekişmeli de olsa eşinize öfke göstermemek için elinizden geleni yapın.
  • Çocuğunuzun önünde partnerinizi suçlamayın.
  • Diğer ebeveynin kötü davranışlarını paylaşmamaya çalışın.
  • Çocuğunuzu asla bir haberci olarak kullanmayın. Çocukların ebeveynleri arasında sıkışmış hissetmemeleri çok önemlidir.
  • Çocuğunuzu sizi terk ettiği için suçlu hissettirmeyin. Muhtemelen zaten kendi başlarına böyle hissediyor olacaklardır. İyi olduğunuzu görmek onlara yardımcı olabilir.
  • Zor olabilir, ancak bir narsisten boşanıyor olsanız bile, eşiniz ya da eski eşiniz hakkında eleştiri yapmaktan ya da kötü konuşmaktan kaçının.
  • Çocukların önünde tartışmamaya ya da kavga etmemeye çalışın.
  • Boşanma hakkında konuşmak için çocuğunuza baskı yapmayın. Bir çıkış noktası sunun ve size gelirken kendilerini güvende hissettiklerinden emin olun, ancak çocukların genellikle hazır olduklarında ve kendi zamanlarında sorular soracağını unutmayın.
  • Boşanma konuşmalarınızı gizli tutun. Duygularınızı dışa vurmanız gerekebilir ve bu aslında sizin için sağlıklıdır, ancak bunu çocuğunuzun duyabileceği mesafede yapmayın.
  • Çocuğunuzun önünde finansal stres ya da yalnızlık hakkında açık tartışmalar yapmamaya çalışın. Muhtemelen zaten kendi geleceklerinden korkacaklar, bu yüzden bu stresi artırmamak önemlidir.
  • Çocuğunuz duygularını paylaştığında küçümsemeyin. İlişki kuramıyor olsanız ya da duygularının bir mazeret olduğunu düşünüyorsanız bile, her duygunun geçerli olduğunu hatırlamaya çalışın. Çocuklar boşanma konusunda açıldıklarında yargılayıcı olmamak önemlidir.

Evde ve Okulda Sorunlarla Başa Çıkmak

Çocuğunuzun okulu, evdeki durumunuzun farkında olmalıdır. Bu şekilde, sorunlar ortaya çıkarsa ya da çocuğunuz harekete geçerse, okul sorunun kökenini daha iyi anlayacaktır. Çocuğunuz okulda davranış sorunları yaşamaya başlarsa, okul, öğretmenler ve diğerleri arasındaki açık konuşmalar herkesin aynı fikirde olmasını ve çocuğun ilgisini çekmesini sağlayabilir.

Okuldaki rehberlik öğretmenleri ya da psikolojik danışmalar sizin için oldukça önemli olabilir. Çocukların duygularıyla başa çıkmak için eğitilmişlerdir ve evde pek çok şeyle uğraşıyor olsalar bile okulda nasıl başarılı olacaklarını anlamalarına yardımcı olabilirler. Bazen çocuğunuzun açılması için tarafsız bir kişiye ihtiyacı olabilir. Bir okul danışmanı, bir çocuğun boşanmayla başa çıkmasına nasıl yardım edeceğini tam olarak bilir. Psikolojik danışmanlar ayrıca öğretmenler ve idare ile iletişim kurabilir, böylece herkes evde uğraştığı travmadan kaynaklanan disiplin, davranış ya da okul ile ilgili sorunlar olup olmadığını anlar.

Bir ebeveyn olarak, çocuğunuzun hayatındaki yetişkinleri neler olup bittiği konusunda bilgilendirmek önemlidir. Yaşına bağlı olarak, çocuğunuza durumla ilgili neyin iyi olduğunu ve neyin olmadığını sorabilirsiniz. Bu şekilde, hikayelerinin rızaları olmadan paylaşıldığını hissetmezler. Üzüntü, endişe ya da öfke duygularını harekete geçiren olaylar meydana geldiğinden, okul danışmanı okulda onlar için bir temas noktası olabilir.

Boşanma için Online Danışmanlık

Boşanma sürecinden geçerken kendimiz için boşanma danışmanlığını sıklıkla düşünürüz, ancak terapinin çocuğunuz için de bir seçenek olduğunu unutmayın. Online çocuk boşanma danışmanlığı çok yardımcı olabilir. Çocukların ihtiyaç duydukları ek zihinsel sağlık desteğini ve rehberliğini almaları için düşük maliyetli, kullanışlı ve kolay bir yoldur. Çocukların bir zamanlar sahip oldukları aile ilişkilerinin kaybıyla yüzleşmelerine olanak tanıyan, böylece yeni yaşamlarını ve yeni gerçekliklerini inşa etmeye başlayabilecekleri güvenli, tanıdık bir ortamdır.

Unutulmaması gereken en önemli şey, boşanma depresyonu konusunda yardıma ihtiyacınız olursa, yardımın sizin için orada olduğudur. Boşandıktan sonra yaşadığınız her şey zamanla ve doğru yardımla geçebilir. Yardıma ihtiyacınız varsa, bugün Psikologofisi üzerinde alanında uzman bir psikolog ile hemen bağlantı kurabilir, sesli ya da görüntülü olarak online terapi alabilirsiniz.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog10 Ocak 2022
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı