boşanma sonrası depresyonu

Boşanma Sonrası Depresyonu Nasıl Atlatılır?

Evliliğinizi kendi isteğinizle bitirmiş olsanız dahi, boşanma sonrası hayat oldukça zorlaşabilir. Kötü giden evliliğin ardından ayrılmanızın nihayetinde olumlu bir şey olduğunu bilseniz bile, boşanma sonrası bir kaybın yasını tutmak doğaldır ve bu durumun tamamen düzelmesi zaman alabilir. Bu durumu kabul etmek, boşanmayla nasıl başa çıkacağınızı ve kaybın üstesinden nasıl geleceğinizi öğrenmenin en etkili yoludur.

Her şeyden önce, boşanmanın psikolojik sağlığınız için inanılmaz derecede acı verici ve zor olabileceğini anlamak ve kabullenmek çok önemlidir. Boşanma sonrası depresyon herkesin yaşayabileceği bir gerçektir ve karşılaşacağınız zorluklarla bu süreçte başa çıkmak oldukça zor olabilir.

Aslında, boşandıktan sonra hayatınıza devam etmenin oldukça etkili birkaç yolu var. Boşanma sonrası depresyon yaşıyorsanız ve devam etmekte zorlanıyorsanız, boşanma danışmanlığı mükemmel bir seçenektir. Ancak tek başınıza bu durumu aşabileceğinize inanıyorsanız, boşanma depresyonunuzun üstesinden nasıl geleceğinizi öğrenmek için okumaya devam edin…

Siz de terapiye ihtiyaç duyduğunuzu düşünüyor, yaşadığınız sorunları çözmek istiyorsanız Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmeye hemen başlayabilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz.

Boşanma sonrası hayata uyum sağlamak

Boşanma sırasında ve sonrasında yaşam oldukça bunaltıcı bir hale gelebilir. Bu durumda hissettiklerinizi yok saymak yerine kendinize karşı sabırlı olmanız gerekir. Çünkü ne kadar kötü gitmiş olursa olsun bir evliliği bitirmek herkes için zordur.  Her gün en çok gördüğünüz kişiyi hayatınızdan çıkardıktan sonra yaşadığınız yas halini kabullenmek çok önemlidir.

Yaşadığınız bu kötü ruh hali nedeniyle boşanma sırasında ya da sonrasında kendinizden emin olmadığınızı hissedebilirsiniz. Doğru kararı verip vermediğinizi sorgulayabilirsiniz. Maddi konularda stresli olabilirsiniz, aşkı yeniden bulup bulamayacağınızı merak ediyor olabilirsiniz, çocuğunuzun boşanmayla başa çıkmasına nasıl yardımcı olabileceğinizi ve daha fazlasını sürekli düşünerek endişelenebilirsiniz. 

Boşanma sürecinden geçen birçok insan suçluluk ya da utanç duyguları bile yaşayabilir. Çünkü, genellikle evliliklerini yürütememenin kendi hataları olduğunu düşünürler. Ya da tam tersi eski eşlerini suçlayarak kızgınlık ya da kırgınlık hissederler.  Boşanırken kendinize hatırlatabileceğiniz en önemli şey, tüm bu duygularınızın geçerli ve gerçek olduğudur. Ve daha da önemlisi, hepsi çok normaldir…

Boşanmanız sırasında karşılaşabileceğiniz psikolojik etkiler

Boşanma süreci psikolojinizi çeşitli şekillerde etkileyebilir. Süreç boyunca görebileceğiniz en yaygın belirtiler şu şekildedir;

  • Normalden daha yorgun hissetme
  • Uyku sorunları, uykuya dalamama, kabus görme
  • İştahta ani artış ya da azalışlar
  • Sinirli hissetme ve öfke patlamaları
  • Üzgün ruh hali
  • Duygusallaşma
  • Hissizleşme

Boşanmanız sonrasında karşılaşabileceğiniz psikolojik etkiler

Boşanma süreci herkes için zordur. Ancak herkes bu süreç boyunca boşanma kesinleştiğinde ve belirsizlikler bittiğinde aniden daha iyi hissedeceğinizi düşünür. Hatta çoğu kişi yeni bir hayata başlamanın ve bir sorundan kurtulmanın sevincini hissetmeyi bekler. Ancak gerçekte, birçok insan boşanma sürecinde hissettikleri kadar, hatta daha fazlasını hisseder ve çoğu da boşanma sonrası depresyonu yaşar. Boşanma sona erdikten sonra uyku güçlükleri, yeme sorunları, güçlü duygular gibi depresif belirtilerin devam ettiğini görmeye devam etmeniz mümkündür.

Boşanma sonrası depresyonu belirtileri

Dikkat edilmesi gereken birçok boşanma sonrası depresyonu belirtisi vardır. Sadece üzgün olmanın ötesine geçen bu depresyon, nasıl düşündüğünüz, hareket ettiğiniz ve hissettiğiniz üzerinde büyük etkisi olabilecek ciddi bir tıbbi durumdur. Boşanmayla ilgili depresyon belirtileri aşağıdakilerden herhangi birini veya bunların bir kombinasyonunu içerebilir:

  • Zevk alınan şeylere karşı ani ilgi kaybı
  • İştah kaybı ya da artışı
  • Fazla kilo almak ya da ani kilo vermek
  • Uyumakta zorluk çekme
  • Aşırı sinirlilik
  • Öfke kontrol sorunları
  • Yorgunluk ve halsizlik
  • Odaklanma ya da konsantre olma zorluğu
  • Karar vermede zorluk çekme
  • Kontrol edilemez ağlama krizleri
  • Umutsuzluk
  • Karamsarlık
  • Suçluluk hissi
  • Madde ya da alkol bağımlılığı
  • Özgüven duygusunun kaybı
  • İntihar düşünceleri ya da aşırı durumlarda, intihar girişimleri

Depresyon belirtileri hafif ya da şiddetli şekillerde görülebilir. Ayrıca erkeklerde kadınlara göre çok farklı şekilde ortaya çıkabilir. Kadınlar daha çok üzüntü, değersizlik duyguları veya suçluluk gibi semptomlara sahip olma eğilimindedir. Erkekler ise aşırı sinirlenebilir veya uyumakta zorluk çekebilirler. Ayrıca, erkeklerin, boşandıktan sonra depresyon yaşıyorlarsa, başa çıkmak için uyuşturucu ya da alkol kullanmaya başlama olasılıkları kadınlardan daha fazladır.

Depresyon teşhisi konması için genellikle beş veya daha fazla semptom sergiliyor olmanız gerekir. Bununla birlikte, teşhis ve yardım almanın en iyi yolu bir terapist ile görüşmektir. Bu durumda hem yüz yüze hem de online terapi dahil olmak üzere birçok farklı tedavi seçeneği vardır.

Eğer depresyon hakkında daha detaylı bilgi almak ve tedavisinden belirtilerine kadar depresyon hakkındaki her şeyi öğrenmek isterseniz "Depresyon Nedir? Depresyon Belirtileri ve Türleri Nelerdir?" adlı yazımızı okumanızı öneririz.

Boşanma depresyonunun üstesinden gelmenin yolları

Boşandıktan sonra depresyona girmek çok yaygın olsa da her zaman bir çözüm olduğunu unutmamalısınız. Depresyonunuzun üstesinden gelmeye odaklanmak kendinizi bu duruma teslim etmekten çok daha iyi sonuçlar verir.

Yardım almaktan çekinmeyin

Boşanma sonrası depresyonun oldukça normal ve yaygın bir durum olduğu doğrudur. Ancak günlük yaşamınızı engellemeye başlıyorsa, yardım almayı düşünmenin zamanı gelmiş olabilir. Depresyon belirtilerini yok saymak yerine mümkünse bir uzmandan bu konuda destek almak en iyi sonucu elde etmenizi sağlar.

Kendinize yas tutmak için zaman tanıyın 

Evliliğiniz ne kadar kötü giderse gitsin, boşanmaya ne kadar istekli olursanız olun boşanmanız bir kayıptır ve buna üzülmeniz çok normal. "Böyle bir ilişkiden kurtulduğuma sevinmek yerine neden üzülüyorum" diye düşünmek yerine kendinize zaman tanıyın. Gerçekten iyileşebilmeniz ve hayatınıza sağlıklı bir şekilde devam edebilmeniz için, boşanmanızın duygusal aşamalarından geçmeniz gerekir. Bir evliliğin ardından hiçbir şey olmamış gibi hayatınıza devam etmeniz normal değildir. Bu yüzden kendinize zaman tanıyın.

Depresyonda hissettiğiniz için kendinize kızmayın

Her şeyden önce kendinize karşı nazik olun. Kendinizi depresif, üzgün, kızgın veya bunalmış hissediyorsanız herkesten önce siz kendinize bunun normal olduğunu hatırlatın. Herhangi bir suçluluk veya utanç duymadan duygularınızı hissetmenize izin verin. Belki sizi çok üzen bir evliliği bitirdiniz belki de evliliğiniz aldatma gibi daha üzücü bir durumla bitti. Ne yaşamış olursanız olun duygularınızın birden kaybolmaması normal, kendinize yüklenmeyin.

Egzersizi hayatınıza katın

Egzersiz, ruh halinizi dengelemeye, size enerji vermeye ve çok sayıda başka fayda sağlamaya yardımcı olabilecek endorfin hormonunun salgılanmasına yardımcı olur. Düzenli egzersiz yaptığınızda daha iyi uyuduğunuzu ve daha iyi hissettiğinizi görebilirsiniz. Bu durumun en iyi yanı ise bazı araştırmalara göre egzersizin etkilerinin uzun süreli olabileceğidir.

Sağlığınıza odaklanın

Sağlıklı bir yaşam tarzı boşanma sonrası depresyonu yenmeye yardımcı olur. Sağlıklı bir beslenme düzeni, beslenmeye meyveler, yeşil yapraklı sebzeler, minimum işlenmiş gıdalar ve omega içeriği yüksek gıdalar gibi besleyici gıdalar eklemek bu süreçte yardımcınız olabilir. Kısa süre uyguladığınız sağlıklı beslenme düzeninin dahi faydalarını hemen hissetmeye başlayacaksınız.

Zorlansanız bile sosyalleşin

Evden çıkmak, belki daha önce eşinizle birlikte gittiğiniz yerlere tek başınıza gitmek, ortak arkadaşlarınızı görmek size bu dönemde çok zor gelebilir. Ama boşanma sonrası depresyonunu aşabilmek için kendinizi zorlamak zorundasınız. Geçmişte olduğu kadar sosyal olmak için kendinizi zorlamanıza gerek yok ama başkalarıyla bağlantı kurmak önemli. Güvendiğiniz ve onların yanındayken kendinizi iyi hissettiğiniz bir veya iki kişi bulun. Başlangıç olarak, bir arkadaşınızdan sizinle kahve içmek için buluşmasını ya da yürüyüşe çıkmasını isteyin. Ayda bir ya da iki kez onlarla plan yapın. Yavaş ama emin adımlarla kendinizi izole etme eğiliminiz azalmaya başlayacak.

Uykunuzu düzene sokun

Depresyonda olsun ya da olmasın, sağlıklı bir psikoloji ve bakış açısı için yeterince uyumak çok önemlidir. Uyumakta zorluk çektiğinizi fark ederseniz, bir program belirlemeye çalışın ve ona bağlı kalın. Nispeten benzer saatlerde yatıp kalkmak, sağlıksız uyku düzeninizi bozmanıza ve bu da kendinizi daha iyi hissetmenize yardımcı olabilir.

Yardımı kabul edin

Yardıma ihtiyacınız olduğunu kabul etmek zor olabilir ancak teklif edildiğinde yardımı kabul etmek iyi hissettirecektir. Bunaldığınızda hissedebileceğiniz stresin bir kısmını hafifletmekle kalmaz, sevildiğinizi ve insanların sizinle birlikte olmak istediğini bilmek her zaman iyi bir duygudur.

Kendinizle vakit geçirin

Boşanmanız da dahil olmak üzere, bir kaybın yasını tuttuğunuzda, kendinize zaman ayırmak yapabileceğiniz en iyi şeylerden biridir. Kendini sevmek, iyileşmenizi sağlar. Yapmayı sevdiğiniz bir şey bulun; yoga, koşuya çıkmak, bahçe ile ilgilenmek, kitap okumak… Önce bunu keşfedin sonra ne olursa olsun bunun için zaman ayırın.

Hemen bir ilişkiye başlamayın

Özellikle yalnız olmayı sevmediğinizi fark ederseniz, hızlı bir şekilde başka bir ilişkiye girmek cazip gelebilir. Ancak dikkatli olmazsanız, bu ilişkiler sizin için zararlı olabilir. Acele etmeyin ve kendi başınıza olmanın tadını çıkarmayı öğrenin, böylece doğru kişiyi bulduğunuzda, bunun sürmesi için gerçek bir şansınız olabilir.

Geleceğinizi planlayın

Şu an durduğunuz yerden görmek zor olabilir, ancak sizi bekleyen güzel bir geleceğiniz var. Şu an hissettiğiniz her şey geçecek. Hayata öncekinden daha güzel bir şekilde devam edecek. Karşınızdaki onlarca olasılığı keşfedin ve şimdiden geleceğinizi planlamaya başlayın.

Kontrol edemediğiniz şeyi kabul edin

Boşanmanızdan kazanabileceğiniz en büyük şeylerden biri bakış açısıdır. Kontrol edemediğiniz şeyler hakkında endişelenmenin size bir faydası olmadığını öğrenebilirsiniz. Kontrol edebileceğiniz şeylere odaklanmaya çalışın ve hayatınızda mümkün olduğunca gerçek değişiklikler yapın. Kendinize çok basit bir soru sorun: "Bunu kontrol edebilir miyim?" Cevap hayır ise, kendinize nazikçe devam etmenin zamanı geldiğini hatırlatın.

Alkol tüketimine dikkat edin

Keyif alarak alkol tüketmekle bir şeyleri unutmak için içmek farklı şeylerdir. Eğer alkolü bir başa çıkma yolu olarak kullanmaya başladıysanız kendinizi durdurmanın zamanı gelmiştir. Çünkü sizin ihtiyacınız olan unutmak değil, var olanı kabullenip devam edebilmek.

Kendi kendinize uygulayabileceğiniz bu yöntemler dışında depresyonunuz günlük yaşamınızı etkiliyorsa, intihar ya da kendine zarar verme gibi düşüncelere kapılıyorsanız, yardım alma zamanınız gelmiş demektir. Bu durumda alanında uzman bir psikologdan destek almanız çok önemlidir. Özellikle utanç ya da suçluluk hissediyorsanız, bir psikoloji uzmanının size yardımcı olabileceğini unutmamalısınız. Doktorunuzun ya da terapistinizin boşanma depresyonunuzun üstesinden gelmek için önerebileceği ortak öneriler şunları içerebilir:

Unutulmaması gereken en önemli şey, boşanma depresyonu konusunda yardıma ihtiyacınız olursa, yardımın sizin için orada olduğudur. Boşandıktan sonra yaşadığınız her şeyi zamanla ve doğru yardımla geçebilir. Yardıma ihtiyacınız varsa, bugün Psikologofisi üzerinde alanında uzman bir psikolog ile hemen bağlantı kurabilir, sesli ya da görüntülü olarak online terapi alabilirsiniz.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog3 Aralık 2021
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı