çocuk ve ergen terapisi

Çocukların Neden Hayali Arkadaşları Olur?

İçindekiler


Birçok çocuğun hayali arkadaşları vardır. Hayali arkadaş başkalarına görünmez olabilir veya cansız bir nesne şeklini alabilir. Hayali arkadaş gerçek bir nesne olduğunda, çocuk cansız nesneyi kişilik ve yeteneklere sahip olarak hayal edebilir. Yapılan son araştırmalar da çocukların yaklaşık yüzde 65'inin hayali arkadaşları olduğunu gösterir.

Tüm çocukların hayali arkadaşları olmasa da çoğu çocuğun, çocukluklarının bir noktasında hayali bir arkadaşı veya arkadaşları olacaktır. İlginç bir şekilde, araştırmalar aynı zamanda hayali arkadaş aşamasının çoğumuzun beklediğinden daha uzun sürdüğünü ve okul çağındaki çocukların %31'inin hayali bir arkadaşa sahip olduğunu göstermektedir.

Tüm ebeveynler, çocuklarının hayali arkadaşları olduğunu bilmez, ancak çocukların birden fazla hayali arkadaşı olması ve hayali arkadaşlıklarının yıllar içinde gelişerek değişmesi yaygın bir durumdur. Bu sebeple de korkulmaması sadece konunun kontrolünüz altında olmasına dikkat edilmesi gerekir.

Çocuğunuzun terapiye ihtiyaç duyduğunu düşünüyor, yaşadığı sorunları çözmek istiyorsanız Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmesi için hemen iletişime geçebilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz

Hayali Arkadaşların Arkasındaki Psikoloji Nedir?

Hayali arkadaşlara sahip olan çocukların eskiden problemli olduğu düşünülürdü, psikologlar hayali arkadaşlara sahip olmanın çocuklara zararlı olabileceğine inanıyorlardı. Ancak yapılan son çalışmalar sadece hayali arkadaşlara sahip olmanın bir zararı olduğu gerçeğini reddetmekle kalmıyor, aynı zamanda bunun nadir olduğu gerçeğini de çürütüyor. Çocukların hayali arkadaşlara sahip olması normal olmakla kalmıyor, aynı zamanda bu durumun çocuklar için önemli psikolojik ve gelişimsel faydaları olduğu da düşünülüyor. Çocukların hayali arkadaşlıkları beş farklı amaca hizmet ediyor;

  • Çocukların sorunları çözmelerine ve duygularını yönetmelerine yardımcı olurlar
  • Çocuklara ideallerini keşfetmelerinde yardımcı olurlar
  • Çocukların hayali/fantezi oyununda refakatçi olarak hizmet ederler
  • Yalnız olduklarında çocuklara eşlik ederler
  • Çocukların farklı davranışları ve rolleri keşfetmeleri için güvenli yerler olarak hizmet ederler.

Hayali bir arkadaşa sahip olmanın çocuklara bir avantaj sağlayıp sağlamadığına gelince, psikologlar hala bu konuda kararsız. Hayali arkadaşlara sahip olmanın sizi daha akıllı veya daha yaratıcı yaptığı fikrini destekleyecek çok fazla kanıt yok, ancak onlara sahip olmanın yanlış bir şey olduğu fikrini destekleyecek hiçbir kanıt yok. Bazen insanlar, özellikle büyük çocukların hayali bir arkadaşı varsa, bunun yanlış bir şey olduğu anlamına geldiğine inanırlar - örneğin çocuğun utangaç olması ve 'gerçek arkadaşları' olmaması gibi. Ama gerçekten, hayali bir arkadaşa sahip olmak oldukça normaldir.

Hayali Arkadaşlar Bir Sorun mu?

Hayali arkadaşların 12 yaşına kadar devam etmesi oldukça yaygındır. Vakaların büyük çoğunluğunda, çocuğunuzun hayali bir arkadaşı varsa, öyle görünseler bile, ruh sağlığı açısından endişelenecek bir şey yoktur. Gerçek şu ki, çocuklar hayalleri ile gerçeklik arasındaki farkı bilirler - sadece hayal dünyalarında olduklarında oldukça kararlı görünebilirler!

Hayali arkadaş deneyiminin, dissosiyatif bozukluklar veya şizofreni gibi psikoz vakalarıyla bağlantılı olması çok nadirdir. Bu gibi durumlarda, fark edebileceğiniz tek işaret hayali arkadaşlıklar değildir. Bu durumların semptomlarına ilişkin olarak paranoya, uyku veya yeme davranışındaki değişiklikler, sesler duyma veya halüsinasyonlar sayılabilir. Çocuğunuzun ciddi bir psikolojik sorun yaşıyor olabileceğine dair herhangi bir endişeniz varsa, hemen çocuk doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekir.

Hayali arkadaşlıkların endişe verici olabileceği diğer zamanlar, hayali arkadaşların çocuğunuz için korkutucu olup olmadığı ve bir kaygı sorununun belirtisi gibi göründüğü durumlardır. Ek olarak, hayali arkadaşları olan çocuklar genellikle hayali arkadaşı olmayan çocuklar kadar sosyal olsalar da, nadir durumlarda çocuğunuz hayali arkadaşını sosyalleşmemek için bir bahane olarak kullanabilir. Bu durumda, çocuk doktorunuz veya güvenilir bir çocuk psikoloğu ile hayali arkadaşlar konusunu gündeme getirmeyi düşünebilirsiniz.

Bununla birlikte, genel olarak, çocuğunuzun hayali arkadaşları tamamen normal, sağlıklı ve eğlencelidir. Yaşadığınız süre boyunca bu deneyimin tadını çıkarmalısınız, çünkü çocukluğun tüm harika yönleri gibi, hayali arkadaşlıklar da kısa ömürlüdür.

Ebeveynler Bir Çocuğun Hayali Arkadaşlarından Ne Öğrenebilir?

Bir çocuğun hayali bir arkadaşla ilişkisi, ebeveynlerin çocuklarıyla ilgili sorunları tespit etmelerine yardımcı olabilir. Hayali bir arkadaş bir şeyden, örneğin karanlıktan veya köpeklerden korkarsa, çocuk bu korkuyla boğuşuyor olabilir ve korkuyu ifade etmek ve onun üstesinden gelmek için hayali arkadaşı kullanıyor olabilir. Hayali arkadaşın başı her zaman belaya giriyorsa, çocuğun çok fazla kurala boğulduğunu veya çok sık cezalandırıldığının bir işareti olabilir.

Elbette bazen hayali arkadaş, çocuğun günah keçisi olarak veya hoş olmayan bir görevi yapmaktan kurtulmak için kullanılır. Bir çocuk, yanlış davranışı hayali arkadaşına yükleyebilir, “pencereyi o kırdı" ya da "şu anda yatmam gerekmediğini söylüyor" diyebilir.

Hayali arkadaşlar bu şekilde kullanıldığında anne babalar bunu bir fırsat olarak görmelidir. Aynanın kırılması durumunda, bir ebeveyn olarak herkesin hata yaptığını ve endişelenmediğini; kırık bir pencere pisliğinin temizlenebileceğini ve camın değiştirilebileceğini söyleyebilirsiniz. Çocuk, hatalar yaptığında veya büyük karışıklıklar yaptığında bile onu hala sevdiğinizi bilmek ister. “Seni seviyorum, hataların olduğunda bile” demek her zaman işe yarar.

Bir ebeveynin isteğini geçersiz kılan hayali arkadaşlar durumunda, çocukların hayali arkadaşlarının hayali olduğunu bildiklerini unutmamak gerekir; “şu anda yatman gerekmediğini söyleyebilir ama ben senin annenim ve şu an yatma vakti diyorum." denerek çatışmaya girmeden otorite sağlanabilir.

Çocuklar, büyürken çok büyük miktarda bilgi almak zorundadırlar. Dünya büyük ve korkutucu bir yer gibi görünebilir. Eğer hayali arkadaşlar çocuklara ne söyleyeceklerini ve yapacaklarını pratiğe dökmek için güvenli bir yol verirse ve bu dünyayı daha güvenli ve daha kolay kabul edilebilir hale getirirse, bu sadece iyi bir şey olabilir. Hayali arkadaşların, çocuğunuzun başa çıkmanın ve ilerlemenin yollarını bulma konusunda iyi olduğunun bir işareti olduğunu daima hatırlamanız gerekir. Çocuğunuzun hayali bir arkadaşı olduğuna sevinin, bunu bir fayda olarak kabul edin ve merakla izleyin. Bu gerçekten harika bir fenomen. 

Hayali Arkadaşlar Ne Zaman Sorun Olur?

Hayali arkadaşın talepleri kontrolden çıkmaya başlarsa, hayır deme hakkınız var. Çocuğunuzu şımartmak, bağ kurmanın, saygı ve sevgi göstermenin güzel bir yolu olabilir. Ancak sizin veya diğer aile bireylerinin daha fazla strese girmesine neden olacak herhangi bir şey yapmanız önerilmez. Çocuğunuzun hayali arkadaşının, çocuğunuzun aile üzerinde büyük bir kontrol sağlaması için bir yol haline gelmesine izin vermeyin. Hayali yiyeceklerle fazladan bir tabak koymak iyidir ama bütün bir akşam yemeğini servis etmek yanlış mesaj gönderir.

Bir noktada çocuklar, rol arkadaşı kisvesi altında veya onun yönlendirmesi altında oynamayı deneyeceklerdir. Hayali arkadaşlar genellikle sadece bir çocuk kendi yaramazlıklarını hayali arkadaşına yüklediğinde sorunlu hale gelir. Bu durumda çocuğa kendisinin veya hayali arkadaşının yaptığı her şeyden sorumlu olacağı öğretilmelidir.

Dikkat edilmesi gereken bir başka konu da çocuğunuzun sosyal hayatıdır. Hayali arkadaşı gerçek arkadaşlara tercih etmek, ki bu alışılmadık bir durumdur ve başka bir şeyin olduğunun işareti olabilir. Hayali arkadaşları olan çocuklar genellikle diğer çocuklara göre daha sosyal olma eğilimindedir. Fakat bir ebeveyn, çocuğun diğer çocuklarla etkileşim kurma fırsatlarını reddettiğini ve bunun yerine hayali arkadaşla oynadığını fark ederse, çocuğun sosyal dünyasını nasıl deneyimlediğini çözmek gerekir. Çocuğun sosyal kaygısı var mı? Zorbalığa mı uğruyor? Sorularına cevap bulabilmek için bir uzmandan destek almak çok önemlidir.

Yaşadığınız her durumda bir psikoloji uzmanının size yardımcı olabileceğini unutmamalısınız. Yardıma ihtiyacınız varsa, bugün Psikologofisi üzerinde alanında uzman bir psikolog ile hemen bağlantı kurabilir, sesli ya da görüntülü olarak online terapi alabilirsiniz.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog11 Şubat 2022
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı