• Blog
  • Merhaba, Benim Adım Depresyon

Merhaba, Benim Adım Depresyon

    Bu yazıdaki konular

Merhaba, benim adım depresyon. Adımı duymamış olabilirsiniz ama dünya üzerinde her 4 kişiden biriyle daha önce tanıştık. Belki beni farklı adlarla tanıyor olabilirsiniz; bipolar bozukluk, majör depresyon, distimik bozukluk gibi ama onlardan farklıyım. Çok sinsi bir yapım vardır ve her an karşınıza çıkabilme potansiyeline sahibim.

Beni sakın başıboş bırakmayın! Öyle bir büyür ve güçlenirim ki hayatınızın kontrolü tamamen benim olur. İstediğim zaman size yalan söylerim, düşüncelerinizle oynarım, sevdiklerinizden uzaklaşmanıza sebep olabilirim.

Eğer tamamen güç bende olursa hayatınızı bile tamamen elinizden alabilirim.

Yakınlarınızda olduğumu düşünüyorsanız ve beni alt etmek istiyorsanız psikologofisi.com’a üye olarak psikologunuzu seçip ister videolu, ister akıllı telefonla görüşme yaparak psikolojik destek alabilirsiniz!


Yenilmez değilim, bunu kabul ediyorum. Her ne kadar büyük ve güçlü olsam da hem de.... Belki de bunu size söylememeliyim ama “Gizli Depresyonun 6 Çok Bilinmeyen Belirtisi” adlı yazıda beni deşifre ettiler zaten. Birazdan bahsedeceğim 9 noktaya dikkat ederseniz benimle olan savaşınızı kolaylıkla kazanabilirsiniz:
 

1. Destek Mekanizması

En çok sizi seven, destek olmak isteyen aile, arkadaş gibi yakın çevrenizle birlikte olduğunuzda korkarım. Ailenize ya da arkadaşlarınıza depresyon mücadelesiyle ilgili açıldığınız anda artık yalnız değilsiniz demektir. Yalnız ve izole olmamanız beni zayıflatır.

2. Psikoterapi

Duygularınızı, yaşadıklarınızı, hayattan beklentilerinizi konuşmak için bir psikolog ya da psikiyatr ile aldığınız ilk randevu bile korkudan titrememe neden olur. Cesurca duygularınızdan bahsetmeyi, yaşadığınız duygusal travmaları çözümlemeyi seçmeniz benimle olan savaşınızda atacağınız en büyük adımlardan biri olabilir.

3. Egzersiz

Koşu, yürüyüş ya da fitness hiç fark etmez, düzenli spor zihniniz ve bedeniniz üzerindeki hakimiyetimi yok etmek için yapabileceğiniz en iyi aktivitelerdendir. Özellikle stresli zamanlarda spor yapmanız kendinize dikkat ettiğinizi gösterir bu nedenle sizden çabucak uzaklaşırım.

4. Mindfulness

Eğer düşüncelerinizi dinler, yaşadığınız anları olduğu gibi kabul edip kendinizle barışık bir hayat biçimini benimserseniz zihninize sinsice girmemi ve geçmiş olaylara takılıp kalmanızı sağlamamı engelleyebilirsiniz. Böylelikle size karşı en güçlü silahlarım olan suçluluk, utanç ve korkuyu da elimden alabilirsiniz.

5. Kabullenme

Yaşamınızı, içinde benim olduğum bölümler de dahil olduğu gibi kabullendiğinizde benim küçülmeme neden olursunuz. Korkularınız sizi yönetir ama korkularınızla yüzleşmeyi seçtiğinizde kontrol size geçer.

6. Mutluluk

Bilinçli olarak gününüzü mutlu geçirmeyi seçtiğinizde planlarımı altüst edebilirsiniz. Zihninizde gününüzün nasıl geçeceğine karar vermeniz kontrolü elinizde tutmanız anlamına gelir ve bu tıpkı güneşte eriyen kar taneleri gibi yok olmama neden olur. Nasıl mutlu olacağınızı merak ediyorsanız "Mutlu Olmak İçin Ne Yapmalıyım?" yazımıza göz atabilirsiniz.

7. Kahkaha

Kahkahalarınız, özellikle de komik bir film izlediğinizde ya da hoş bir espri karşısında içinizden gelerek attığınız o kahkahalar ezeli düşmanımdır. Keyifli zaman geçirmeniz beni güçsüzleştiren en büyük adımlarınızdan biri olabilir.

8. Sağlıklı Beslenme

Size yararı olan, sağlıklı, doğal gıdalarla beslenmeyi seçmenizden nefret ederim! Fiziksel direnciniz yükseldikçe zihninizde büyümem çok daha güç olur. Bu konuyla ilgili "Psikolojinize İyi Gelecek Yiyecekler" yazımızda detaylı olarak bahsetmiştik.

9. Zaman Çizelgesi

Yılın bazı dönemlerinde, özellikle soğuk, kış günlerinde sizi daha fazla ziyaret ettiğimi öğrenmeniz bilgiyle dolmanız anlamına gelir ve bilgi bana karşı en büyük silahınızdır. Özellikle geçici bir durum olduğumu, yalnızca siz izin verdiğiniz sürece var olabileceğimi öğrendiğiniz anda savaşı kaybettim demektir.

Beni kendinizden uzaklaştırmak için yapabileceğiniz birçok şey daha var elbette ama kendimi yeterince ele verdim sanırım. Beni daha yakından tanımak isterseniz “Mutsuzluk Hastalığı:Depresyon” yazısını okumalısınız. 

Online terapi almak isterseniz psikologlarımıza görüntülü ya da sesli olarak sadece 1 dakikada bağlanabilirsiniz. Psikologofisi.com alanında uzman ve global deneyimi olan psikologlar ile 7/24 online terapi hizmeti vermektedir.

Psikologlarımıza ücretsiz olarak soru sormak için Psikologa Soru Sor sayfasından sorunuzu iletebilirsiniz. 

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog23 Kasım 2016
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi