• Blog
  • Obsesif Kompulsif Bozukluğun İnanmanızı İstediği 10 Yalan

Obsesif Kompulsif Bozukluğun İnanmanızı İstediği 10 Yalan

    Bu yazıdaki konular

Merhaba, benim adım Obsesif Kompulsif Bozukluk. Tabii siz bana kısaca OKB de diyebilirsiniz.

Büyük ihtimalle siz daha çocukken tanıştık. Genelde başkalarına ilginç gelen şeyler yapıp düşünmenize sebep olmamla tanınıyorum. Bu nedenle ismimi “takıntı hastalığı” olarak da duymuş olabilirsiniz.  

Başka insanlara ilginç gelen şeylerden bahsettim. Ne demek istediğimi anladınız mı? “Obsesif Kompulsif Bozukluğun 10 Belirtisi”nde de bahsedildi; hani kendinizi kontrol edemeden yaptığınız ritüelleriniz, zihninizde dönüp duran, yok edemediğiniz yıkıcı düşünceleriniz, sizin dahi anlam veremediğiniz korkularınız, kaygılarınız, hareketleriniz... Hepsinin arka planında hep ben vardım.

 

Her ne kadar ömür boyu sizinle olmak istesem de bensiz daha mutlu olacağınızı biliyorum. Bu yüzden beni en çok korkutan, zayıflatan, hatta tüm gücümü elimden alan 10 sırrı sizinle paylaşmanın zamanı geldi diye düşünüyorum…

1. Düşüncelerinizi çarpıtırım!

Düşüncelerinizi nasıl çarpıttığımı; gerçekte var olmayan, mantık dışı şeylere inanmanızı sağladığımı fark ettiğiniz anda beni yenmeye başladınız demektir. Mesela, korkudan uykularınızı kaçıran mikroplar ya da zihninizin köşesinde hep sevdiğiniz birinin başına kötü bir şey gelecek korkusu var ya? İşte onlar hep benim eserim… Siz bunu fark ettikten sonra en yakın arkadaşlarım anksiyete, depresyon ya da korku bile beni kurtaramaz, yavaş yavaş yok olmaya başlarım.

2. Spor en büyük düşmanlarımdan biridir!

Neden olduğum bu rahatsız edici düşüncelerden kaynaklanan kaygıları spor yaparak zihninizden uzaklaştırmaya başladığınız anda planlarımı da alt üst edersiniz. En tahammül edemediğim şeylerden biri de zihninizi sağlıklı aktivitelerle oyalamanızdır. Bana kalsa tüm günü birlikte, sağlıksız obsesyonlar denizinde geçirmeyi tercih ederim tabii ki.

3. Tüm odağınız bende olsun isterim!

Enerjinizi benden, hayatınız boyunca neden olduğum bu bitmek tükenmek bilmeyen tekrarlayan davranışlardan uzaklaştırmayı öğrenip sağlıklı alışkanlıklara yöneldiğinizde kontrolümü kaybederim. Özellikle de çevrenizde sizi destekleyen kişilerin olması en istemediğim şeylerden biridir.

4. Bilişsel davranışçı terapi mi?

Bana karşı kullanabileceğiniz en kuvvetli silahlardan biri de bilişsel davranışçı terapidir! Size obsesif düşüncelerinizi nasıl değiştireceğinizi, istenmeyen davranışlarınızı nasıl yeniden şekillendireceğinizi öğreten bir psikolog ile görüşmeye başladığınızda hemen köşeme çekilir ve sessizce yok olmayı beklerim…

5. An’ı yaşamak mı ben mi?

Şimdiki zamanı yaşamaya başladığınız anda en büyük silahlarımdan obsesyonu da alt ettiniz demektir. Çünkü bu, artık o istemediğiniz, tatsız düşünceleri zihninize kazıyamayacağım anlamına gelir!

6. Antidepresanları unutmadım!

Yıllardır neden olduğum belirtileri doktorunuzun önerdiği, depresyon ve kaygı bozukluklarının psikolojik destek süreçlerinde de kullanılan antidepresanların yardımıyla yok etmeye karar verdiğinizde bu savaşı kazanmaya da başladınız demektir. Bundan böyle istemediğiniz düşünceleri sinsice zihninize yerleştirmem çok daha zor…

7. Mutluluğu seçmenize karşıyımdır!

Mutluluğu ve sevgiyi hak ettiğinize inandığınız, bilinçli olarak mutlu olmayı seçtiğiniz zamanlar en zayıf anlarımdandır. Böyle zamanlarda üzerinizdeki gücümün en büyük kaynağı olan takıntılı düşünceler sizi oyalamam giderek zorlaşır, yok olmaya biraz daha yaklaşırı

8. Siz Varlığımı kabullendikçe ben yok olurum!

Siz varlığımı kabullendikçe ben gücümü kaybederim. Gece gündüz durmadan çalışarak zihninize yerleştirdiğim obsesif düşüncelerin, istenmeyen davranışların sizin hatanız olmadığını; benim yüzümden olduğunu fark edip kendinizle barışmayı seçtikçe karşınıza çıkacak cesaretim de kalmaz.

9. Kahkahalarınız beni sizden uzaklaştırır!

Özellikle de kendinize gülmeyi öğrendiğiniz, obsesyonlarınızın ve mantık dışı, tekrarlayan davranışlarınızın benden kaynaklandığını kendinize söylediğiniz her an kendimi küçük düşmüş hissederim. Kendinizi olduğunuz gibi kabullendiğiniz her an benim sizden bir adım daha uzaklaşmama neden olur.

10. Korkularınızla yüzleşmeyi öğrendiğinizde işim biter!

Korkularınızdan kaçmak yerine onlarla yüzleşmeniz, kaygılanmanıza neden olan şeylerin üzerine gitmeyi seçmeniz bana karşı atacağınız en büyük adımlardan biridir. Bu, beni yenebileceğinize kendinizin de inanmaya başladığı anlamına gelir ve siz kendinize inandıktan sonra benimle olan savaşınızı da kazandınız demektir!

 

OKB'ye bağlı psikolojik sorunlar yaşayan kişiler için anlık çözümlerin yanında içinde bulundukları durumu yönetmelerini kolaylaştıracak psikolojik destek gibi daha uzun soluklu çözümler oldukça önemlidir. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an psikologofisi.com’da yer alan uzman psikologlarımızdan destek alabilirsiniz.

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog27 Mart 2019
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi