remeron nedir

Remeron

Remeron, etken maddesi Mirtazapin olan atipik bir antidepresandır. İlacın üretici firması MERCK SHARP DOHME firmasıdır. İlaç ilk olarak 1996 yılında Amerika Birleşik Devletlerinde piyasaya sürülmüş ve bugüne kadar satılan ilaçlar listesinde 6 milyon reçete ile Amerika’da 106.sırada yer almaktadır.

İlaç depresif durum bozukluklarında reçete edilmektedir. Daha çok anksiyete ve uyuyamama hastalığı olarak bilinen insomnia hastalığında kullanılmaktadır. İlacın etkisi diğer SSRİ grubu antidepresanlara veya diğer antidepresan gruplarına göre farklılık gösterebilmektedir. Yapılan araştırmalarda ilacın genellikle 4 hafta sürede etki gösterdiği bazen ise ilk iki haftada etki gösterdiği görülmüştür. 

Diğer antidepresan ilaçlarının yan etkilerini azaltmak için kullanabileceği de söylenmektedir. Uyku konusunda yaşanan yan etkilerde (gece terörü, uyurgezerlik, uyku felci vb.) daha yüksek yan etkilere sahip olsada diğer yan etkiler bazında farklı antidepresanlara göre daha az yan etki gösterdiği belirtilir.

Remeron film tabletleri olan kutusunda, mercekimsi yapıda, oval, kırmızı ve kahverengi renklerinde, iki tarafında gerektiğinde kırılabilmesi için çentik bulunan, iki tarafında da ‘’Oragon’’ yazan, bir tarafında ise iki çentikte olacak şekilde ilaç kodunun yazılı olduğu film kaplı bir tablettir. Remeron 30 mg’lık kutularda 14 e 28 tabletlik kutulara sahiptir. Oral solüsyonunda ise, kahverengi cam şişe içerisinde 66 ml çözetli ve bunun içerisinde 15mg/ml Mirtazapin içeren, çocukların erişememesi için özel kilide sahip kapağı olan ve bunun yanında doz pompası içeren bir ilaçtır.

Remeron Etkin Maddesi Nedir?

Remeron’un etken maddesi Mirtazapindir. 30 mg’lık kutuda 30 mg Mirtazapin bulunur. Oral  solüsyonunda bu oran 66ml çözeltide 15mg/ml’dir. Mirtazapin, beyin içerisinde olan 5-HT2 ve 5-HT3 reseptörlerini etkileyerek beynin sinir sinyallerini arttırmayı amaçlamaktadır.

Atipik antidepresan grubunda bulunan Mirtizapin, diğer antidepresan ilaç gruplarına göre bilinenin aksine tedavi etkilerinde farkı bulunmaz fakat yapılan araştırmalarda bazı yan etkiler dışında diğer antidepresan gruplarına göre daha az yan etkiye sahip olduğu 

söylenmektedir.

Yapılan araştırmalarda, uyku bozukluklarında genellikle uyumaya yardımcı olduğu ve uyku bozuklukları tedavisinde etkilerinin yüksek olduğu belirtilmiştir fakat bazı hastalarda tam tersine uyku sorunları da ortaya çıkabilmektedir. Her antidepresan gibi özellikle 18 yaşından küçük ergen ve çocuklar ve/veya 24 yaşından küçük gençlerde intihara meyil riskini yükseltebilmektedir.

Remeron Antidepresan Mıdır?

Remeron atipik antidepresan grubunda bulunan bir antidepresandır. Her antidepresan gibi tedavi etkilerine sahiptir. Yan etkiler konusunda farklı oranlarda etkileri olsada depresif bozukluklarda reçete edilebilen yaygın bir antidepresandır. Etken maddesi diğer SSRİ grubu antidepresanlar veya diğer antidepresan grubu ilaçlar gibi antidepresan özelliktedir.

Remeron Nasıl Kullanılır?

Doktorunuzun reçete ettiği doz sıklıkları konusunda kendi kararınıza göre kesinlikle doz artırımı veya azaltılması yapılmamalıdır. Eğer kullanacağınız dozdan emin olamıyorsanız doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Remeron ağız yoluyla bir miktar su veya meyve suyu yardımı ile yemekle beraber veya aç karnına kullanılabilir. Tek seferde yutulmalı, çiğnenmemeli ve emilmemelidir. Oral solüsyonu bir bardak su veya meyve suyuyla karıştırılarak içilebilmektedir.

Genellikle tedaviye başlarken önerilen doz miktarı günlük 15mg-30mg’dır fakat doktorunuz durumunuza göre 45mg’a kadar kademeli olarak dozaj artırımında bulunabilir. Genellikle herhangi bir yaş grubuna ya da duruma göre doz farkı olmaz fakat bazı durumlarda eğer yaşlıysanız veya karaciğer veya böbrek yetmezliğiniz bulunuyorsa doktorunuz dozaj ayarını değiştirebilir. 

Mirtazapin yarılanma süresi 20-40 saat arası olduğu için genellikle günde tek doz olarak her gün aynı saatte olacak şekilde kullanım önerilmektedir fakat doktorunuz gerekli durumlarda çentikleri kırarak bir sabah bir akşam olacak şekilde iki doz almanızı isteyebilir. Genellikle yatmadan kullanım tavsiye edilir, iki dozlu kullanımda ise doz bölünmesi eşit değilse yüksek dozun yatmadan kullanılması önerilir. 

Remeron kullanırken alkol kullanımından kaçınılması önerilmektedir çünkü, alkol ile birlikte kullanımda sersemlik veya uyuşukluk durumları ortaya çıkabilmektedir. İlacın genellikle etki süresi 2 hafta-4 haftayı bulmaktadır fakat ilacın sizi çok etkilediğini ya da hiç etkilemediğini düşünüyorsanız doktorunuzla görüşmeniz gerekldir.

Remeron Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler?

İlacın sahip olduğu Mirtazapin etken maddesi ve içerisinde bulunan yardımcı yan maddeler bazı durumlarda alerjik reaksiyonlara sebep olabilmektedir . Bazı durumlarda  deride soyulma veya kabarma , ileri derecede deri döküntüsü veya ağız yarası oluşabilmektedir (bkz. Remeron hangi durumlarda kullanılmamalıdır?). Bazen ise ilacın kullandığınız başka ilaçlara veya var olan hastalıklarınız yüzünden tehlikeli etkileri olabilmektedir. (bkz.Remeron hangi durumlarda dikkatli kullanılmalıdır?)

İleri yaşlarda kullanımlarda ilacın etkilerine karşı daha dayanıksız olunabilir.

 Remeron kullanmadan önce reçeteyi yazan doktorunuzla sahip olduğunuz hastalıkları veya özel durumları , varsa kullandığınız ilaçları paylaşmanız gerekmektedir.Bazı durumlarda karaciğer veya böbrek fonksiyonlarında bozukluk olan hastalarda , kalp hastalığından muzdarip hastalarda veya şizofreni hastalığına sahip hastalarda tehlikeli yan etkiler oluşabilmektedir.  Bu ve bunun gibi ilaç kullanımını etkileyecek durumlar ciddi sonuçlar ortaya çıkarabilmektedir. Eğer herhangi bir hastalık geçmişiniz varsa bunu doktorunuza söylemeyi unutmayınız. 

Remeron kullanımı sırasında hamileyseniz veya hamile olmayı düşünüyorsanız bu durumdan doktorunuza bahsetmeniz gerekmektedir. İlaç kullanımı bazı durumlarda anneyi, bazı durumlarda yenidoğan çocuğu etkileyebilmektedir. (bkz. Remeron hamileler tarafından kullanılabilir mi?). Remeron kullanımı sırasında çocuğunuzu emziriyorsanız, anne sütünden ilaç geçebileceği için bu konuyu doktorunuza danışmanız gerekmektedir .(bkz. Emziren anneler Remeron kullanabilirler mi?)

Bazı hastalarda önceden bulunan depresyon hali veya intihar teşebbüsü halleri, ilacı kullanmaya başladıktan sonra daha fazla olabilmektedir. Eğer öncesinde intihara teşebbüs ettiyseniz veya ilacı kullanmaya başladıktan sonra bu düşünceleriniz artış gösterdiyse bir yakınınıza durumunuzdan bahsedin ve derhal doktorunuzla görüşünüz. Antidepresan ilaçları ilk kullanılmaya başlandığı zamanlarda intihara meyil ve teşebbüs riskini artırabilmektedirler. 

Bazı durumlarda ise ilacın çocuklarda kullanımı gerekebilmektedir. Normalde çocuklarda kullanım önerilmese de (bkz Remeron çocuklarda kullanılabilir mi?) bazı durumlarda doktorunuz en uygun tedavi olarak çocuklarda antidepresan kullanımını başlatabilmektedir. Bu durumlarda çocuklarda veya 18 yaşından küçük ergenlerde intihara teşebbüs veya meyil, saldırganlık, huysuzluk gibi olguların ortaya çıkması daha yüksek risklerdedir. 

Yapılan çalışmalarda çocukların ve 24 yaşından küçük gençlerin antidepresan kullanımı diğer yaş gruplarına göre daha tehlikeli yan etkiler doğurabilmektedir. Bu gibi durumlarda hastanın tedavisi yakından gözlemlenmeli ve herhangi yaşanacak bir belirtide acilen doktorunuzla danışmanız gerekmektedir. 

İntihara teşebbüs veya meyil gibi durumlarda bu konuyu bir yakınınızla görüşmeli ve derhal doktoronuza bu konuyu iletmeniz gerekmektedir.

Remeron Kaç Mg ? Kutusunda Kaç Tane Vardır?

Remeron 30 mg’lık 14 ve 28 film tabletlik kutuları vardır. Bunun yanında 66 ml’lik içerisinde 15mg/ml’lik oral solüsyonu vardır. 

Remeron Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

Remeron gibi antidepresanların 18 yaşından küçük çocuklarda ve ergenlerde kullanımı önerilmez. 

Bu yaş grubundaki hastalarda genellikle saldırganlık, huysuzluk ve depresyonda artış bunun yanında intihar düşüncelerinde fazlalaşma ve intihara meyil oranları diğer yaş gruplarındaki hastalara göre daha fazladır. Ne kadar tavsiye edilmese de bazı durumlarda reçeteyi yazan doktorunuz antidepresan kullanımını gerekli görebilmektedir. Bu gibi durumlarda çocuğun davranışları yakından gözlemlenmeli ve intihar gibi yaşanabilecek olaylar için doktorunuzla sürekli olarak görüşme halinde olmanız gerekmektedir. 

Eğer yukarıda bahsedilen belirtilerden herhangi birisi ile karşılaşırsanız derhal doktorunuzla görüşünüz. 

Bunun yanında çocuklarda büyüme,gelişme, olgunlaşma ve zihinsel gelişim gibi olgularda bu ilaçların kullanımının ne gibi uzun vadeli bir etkisi olduğu tam olarak bilinmemektedir.

Artı olarak çocuklarda kullanımda diğer yaş gruplarına göre daha fazla kilo artışı gözlemlenmiştir.

Remeron’un Yaşlılarda Kullanımı 

Tavsiye edilen doz miktarları diğer yaş gruplarından farklı olmasa da ileri yaşta hastalarda bazı durumlarda ilacın etkisi diğer hastalara göre farklılık gösterebilmektedir bunun yanında bu kişiler ilaca karşı daha duyarlı olabilmektedirler. İlacın doz ayarlamasında sürekli olarak doktor tarafından yakından gözlemlenmeli ve dikkatli şekilde ilacı kullanmak gerekmektedir.

Remeron Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

Remeron gibi ilaçları kullanmaya başlamadan önce hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız bu konuyu doktorunuzla paylaşmanız gerekmektedir.

Diğer SSRİ gibi antidepresan grubu ilaçların veya antidepresanların aksine Remeron kullanımında risk durumu gözlemlenmemiştir fakat yine de ilacı kullanırken dikkat etmek gereklidir. Örneğin SSRİ grubu ilaçlarda özellikle hamileliğin son safhasında olan kullanımlarda yenidoğan çocukta yenidoğan dirençli pulmoner hipertansiyonu durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda yenidoğanda hızlı soluma ve deri renginde mavimsilik gözükebilmektedir. 

Remeron kullandıktan sonra bu durumla karşılaşırsanız acilen doktorunuzla görüşünüz. Ne kadar kısıtlı bilgiler ile risk artışı olmayacağı söylense de bu bilgilerin kısıtlı olmasından dolayı her türlü belirtiye karşı dikkatli olmak gerekmektedir.

Tedavi edilirken hamile olduğunuzu farkederseniz derhal bu konuyu doktorunuza bildiriniz.

Emziren Anneler Remeron Kullanabilirler Mi?

Elde edilen kısıtlı bilgilerde bir durum gözükmese de tedaviye başlamadan bu durumu doktorunuzla veya eczacınızla görüşmeniz gerekir.

Remeron Bağımlılık Yapar Mı?

Remeron gibi antidepresan ilaçları için genellikle bağımlılık yaptığı zannedilerek yanlış bir bilgiye inanılmaktadır. Her ne kadar ilacı bıraktıktan veya tedavi bittikten sonra ilacı kullanma ihtiyacı, agresiflik veya kesilme belirtileri yaşansa da antidepresanlar bağımlılık yapmazlar. 

Doktorlar tarafından genellikle ilacı bırakmadan önce kademeli olarak ilacın dozunun düşürülmesi önerilir. Bağımlılık oluşturan maddeler beyin içerisinde uzun dönemlerde zararlı kimyasal değişiklikler yaparken, antidepresan ilaçları bu değişikliklere sebep olmazlar.

Genellikle yaşanılan ilaç kullanma isteği veya agresiflik veya kesilme belirtileri ilacı kullanmayı bıraktıktan 2 hafta sonra kendiliğinden geçebilmektedir. Remeron kullanmayı, durumunuz düzelse bile bir anda kesmeyiniz. Doktorunuzun gözetiminde yavaş yavaş bırakmak tavsiye edilmektedir yoksa baş ağrısı,sersemlik gibi etkileri olabilmektedir.

Eğer ilacı kullanmayı bıraktıktan sonra 2 hafta içerisinde yukarıda belirtilen durumlar geçmiyorsa bu konuyu doktorunuzla görüşünüz.

Remeron Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?

Diğer antidepresanların aksine Remeron’un cinsel işlev bozukluğuna sebep olacak şekilde yaygınlığı tam olarak bilinmeyen, uzun zaman süren penisin ağrılı sertleşmesi dışında başka bir etkiye sahip olduğu gözlemlenmemiştir.

Remeron Kilo Aldırır Mı?

Remeron’un çok yaygın yan etkilerinde iştah artışı ve kilo artışı görülebilmektedir. 

Çocuklarda kullanımda (18 yaşından küçük ergen ve çocuk) diğer yaş gruplarına göre daha belirgin kilo artışı gözlemlenmiştir.

Remeron Uyku Yapar Mı?

Remeron uyku bozukluklarında genellikle reçete edilebilmektedir. Yapılan araştırmalarda remeron kullanan uyku bozukluğuna sahip hastalarda olumlu etkiler görülmektedir. Bunun yanında bazı hastalarda ise uyku problemleri ortaya çıkabilmektedir.

Çok yaygın yan etkilerinde uyuklama hali ve sersemlik görülebilmektedir. Yaygın yan etkilerinde ise uyku problemleri gözlemlenmektedir. Bilinmeyen yan etkilerinde ise uyurgezerlik raporlanmıştır.

Remeron Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Remeron genellikle hastalarda ilk iki haftada etki gösterebilmektedir. İyi hissetme hali ise 2-4 hafta arasında genellikle ortaya çıkmaktadır. Tedavinin ilk zamanlarında ilacın etkisi hakkında doktorunuzla görüşmeniz önerilir bazı durumlarda ise ilacın ilk haftalarda etki göstermediği hastalar olabilmektedir bu durumda iyi hissetme halini hala yaşamadıysanız doktorunuzla görüşünüz, doktorunuz doz artırımında bulunmak isteyebilir. Yeni doz kullanımı sırasında ilk 2-4 haftalık sürede tekrardan doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir. 

Remeron kullanımında depresyon belirtileri genellikle ilk 4-6 ay arasında kaybolabilmektedir. İlacın kullanımını 6 ay süre geçmeden etki göremeseniz bile doktorunuza danışmadan bırakmamanız gerekir.

İlacın kayıt edilen eliminasyon yarılanma ömrü ortalama 20-40 saat arasıdır.

Remeron Reçetesiz Alınabilir Mi?

Remeron beyaz reçeteyle satılan bir antidepresandır. Bu yüzden uzman psikiyatri hekimi raporu olmadan, reçetesiz satılamazlar. Antidepresan türü ilaçların doktor gözetiminde olmadan kullanılması ciddi sağlık tehlikeleri ortaya çıkarabilmektedir, kendiniz reçetesiz ilaç temin etmemeli ve doktor görüşü olmadan bu tür ilaçları kullanmaktan kaçınmanız gereklidir.

Remeron Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir Mi?

Aile hekimleri 2018 yılından önce , belirli bazı antidepresanları reçete edebilmekteydiler fakat 2018 senesinden sonra uzman psikiyatri hekimi raporu olmadan 2 kutudan fazla ilaç yazmaları mümkün değildir. Halihazırda reçetelenmiş ve devam eden bir tedaviniz bulunuyorsa bazı antidepresan gruplarında uzman hekim raporunuzla beraber aile hekiminize ilaç yazdırabilirsiniz. Eğer reçeteniz ve raporunuz bulunmuyorsa bu mümkün değildir.

Remeron Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

Remeron’u aşağıdaki durumlarda kullanırken dikkatli olunuz.

Tedavi sırasında veya öncesinde aşağıdaki etkilerden herhangi birisi sizde daha önce olduysa veya şu an oluyorsa derhal doktorunuzla görüşünüz.

  • İlaç tedavisine başladıktan sonra deride soyulma,ağızda yaralar , ileri seviye deri döküntüsü veya kabarma yaşıyorsanız, ilacı kullanmayı bırakıp doktorunuzla görüşünüz
  • Tansiyon düşüklüğü veya kalp hastalığı; kalp yetmezliği veya kalbin ritmini etkileyen ilaç kullanımı, yakınlarda geçirilmiş kalp krizi.
  • Böbrek hastalığı;
  • İdrar yapmada sıkıntılar ; Prostat bezinin büyümesiyle oluşan hastalıktır.
  • Diyabet; Kullanılan insülin gibi ilaçların dozunu ayarlamak için doktorunuzla görüşmeniz gerekir.
  • Karaciğer hastalığı, bunun içerisinde tedavi sırasında sarılık görülmesi; Sarılık yaşarsanız derhal ilacı kullanmayı bırakın ve doktorunuzla görüşün.
  • Sara(Epilepsi); tedavi sırasında ilk nöbetinizi yaşar ya da nöbet sıklıklarınızda artış meydana gelirse ilacı almayı bırakın ve doktorunuzla görüşün.
  • Şizofreni; hastalık sırasında yaşanan paranoid düşünceler (aşırı kuşku durumu) ilaç kullanımı sırasında sıklaştıysa doktorunuzla görüşünüz.
  • Manik depresyon; Bu durumda hastalarda ani çoşku ve anormal heyecan hissedilirse ilacı bırakıp, doktorla görüşme önerilir.
  • Göz hastalığı; glokom ve göz tansiyonu durumlarında.
  • İleri yaşta hastalarda bazı durumlarda ilacın etkisi diğer hastalara göre farklılık gösterebilmektedir bunun yanında bu kişiler ilaca karşı daha duyarlı olabilmektedirler.
  • Remeron kullanımında bazen SJS (Steven-Johnson Sendromu), Eozinofili veya TEN( Toksik epidermal nekroliz) gibi ciddi cilt reaksiyonları görülebilmektedir. Yaşanabilecek olan ciddi cilt reaksiyonlarının belirtilerine görürseniz derhal ilacı bırakınız ve bir acile ya da doktorunuza başvurunuz. Öncesinde ciddi bir cilt reaksiyonu geçmişiniz olduysa Remeron kullanmanız önerilmez.
  • Ender olarak görülse de bazı hastaların ilaç kullanımı sırasında kemik iliğindeki kan hücresi  yapımında bozukluklar ortaya çıkabilmektedir. Bu hastalık ender olarak görülür ve ilaç kullanımının genellikle ilk 4-6 haftasında ortaya çıkabilmektedir. Eğer şu belirtilerle karşılaşırsanız (boğaz ağrısı ve ağız yaraları, sebebi bilinmeyen yüksek ateş gibi enfeksiyon belirtileri) derhal ilacı kullanmayı bırakınız ve hastanede kan testi vermeye gidiniz.

Yukarıda yazılan durumlar hayatınızın herhangi bir bölümünde olduysa veya ilaç kullanımı sırasında yaşıyorsanız derhal doktorunuzla görüşünüz.

Remeron Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Remeron’u aşağıdaki durumlarda KULLANMAYINIZ

  • Remeronun sahip olduğu etken madde Mirtazapin ve yan maddelerinin ( laktoz, kolloidal polietilen glikol 8000,silikon dioksit, magnezyum stearat, mısır nişastası, hidroksipropil selüloz, hipromelloz, titanyum dioksit (E171), sarı demir oksit (E172) ve kırmızı demir oksit (E172)) herhangi birine duyarlıysanız veya alerjiniz varsa Remeron kullanmayınız ve doktorunuzla görüşünüz.
  • MAO inhibitörleri (Monoamin oksidaz inhibitörleri)  (moklobemid, tranilsipromin ve parkinson hastalığında kullanılan selegilin gibi )
  • MAO ilaçları kullanıyorsanız Remeron kullanmayınız ve MAO inhibitörü kullanımını bitirdikten sonra en az iki hafta süre geçmeden Remeron kullanmaya başlamayanız.  Ayrıca, Remeron kullanımını bırakmanızın üstünden 2 hafta süre geçmediyse MAO inhibitörlerini yine aynı şekilde kullanmayınız.

Remeron Aç Haldeyken Mi Kullanılır, Tok Haldeyken Mi Kullanılır?

Remeron yemekle beraber veya aç bir şekilde kullanılabilmektedir.

Remeron Hangi İlaçlarla Beraber Kullanılmaz?

Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini reçeteli ya da reçetesiz bir şekilde kullanıyorsanız veya yakın zamanda kullandıysanız, Remeron kullanmadan önce doktorunuz ve eczacınıza durumu bildiriniz.

Remeron’u Aşağıdaki İlaçlarla Birlikte Kullanmayınız:

  • MAO inhibitörleri (Monoamin oksidaz inhibitörleri)  

MAO inhibitörü kullanımını bitirdikten sonra en az iki hafta süre geçmeden Remeron kullanmayınız.  Ayrıca, Remeron kullanımını bırakmanızın üstünden 2 hafta süre geçmediyse MAO inhibitörlerini kullanmayınız. Antideprasan olan moklobemid, tranilsipromin ve Parkinson hastalığında kullanılan selegilin MAO inhibitörleridir.

Remeron’u Aşağıdaki İlaçlarla Birlikte Dikkatli Kullanınız:

Çok nadir de olsa, Remeron’un tek başına veya Remeronla birlikte kullanınca serotonin sendromuna neden olabileceği ilaçlar:

  • L-triptofan ve Venlafaksin veya migren  tedavisinde  kullanılan triptanlar, 
  • Tramadol (ağrı kesici), 
  • Kandaki yüksek methemoglobin seviyelerinin tedavisinde kullanılan; metilen mavisi
  • Serotonin geri-alım inhibitörleri (SSRI’lar) gibi antidepresanlar, 
  • Depresyon için bitkisel tabanlı St. John’s Wort – sarı kantaron ilaçları,
  • Linezolid (antibiyotik), 
  • Lityum(bazı psikiyatrik hastalıkların tedavisinde kullanılır)

Serotonin Sendromunun Bazı Belirtileri: 

Nedeni anlaşılamayan  ateş, ishal, titreme, aşırı  aktif  refleksler, kalp  atım  sayısının  artması, terleme, kontrol edilemeyen kas  kasılmaları, bilinç kaybı,hareketlilik ve mizaç değişiklikleri . Bu belirtilerden birkaçını aynı anda gözlemlersiniz, derhal doktorunuza bildiriniz.

Antidepresan nefazodon; Kandaki Remeron miktarını artırabileceği den, bu ilacı kullanıyorsanız doktorunuza bildiriniz. Remeron dozunun azaltılmasına veya nefazodone alımı durdurulursa, Remeron dozunun yeniden artırılması gerekebilir.

Remeronla Birlikte Kullanıma Bağlı Uyuşukluk Halini ve Uyku Halini Artırabilecek İlaçlar:

  • Setirizin gibi alerji ilaçları,
  • Şizofreni tedavisinde kullanılan Olanzapin gibi ilaçlar, 
  • Morfin gibi şiddetli ağrı kesici ilaçlar,
  • Uykusuzluk veya anksiyete tedavisinde kullanılan Benzodiazepinler gibi ilaçlar.

Enfeksiyon İlaçları;

Aşağıdaki ilaçlar kandaki Remeron miktarını artırabileceğinden, bu ilaçları kullanıyorsanız doktorunuza bildiriniz.Remeron’la birlikte alınan ilaçlar bırakıldığında veya Remeron’un dozu azaltıldığında, Remeron dozunda tekrar artış yapılabilir.

  • HIV/AIDS ilaçları 
  • Bakteriyel enfeksiyon ilaçları (eritromisin gibi), 
  • Mide ülseri için kullanılan simetidin gibi ilaçlar,
  • Mantar enfeksiyonu ilaçları (ketokonazol).

Aşağıdaki ilaçlar Remeron ile birlikte kullanılırsa, kandaki Remeron miktarı azalabilir. Bu sebeple belirtilen ilaçları kullanıyorsanız, doktorunuzu bilgilendiriniz. Remeron bu ilaçlarla birlikte kullanılırken dozu artırılsa veya bu ilaçların kullanımı durdurulursa, Remeron dozunda azaltma yapılması gerekebilir.

  • Karbamazepin ve fenitoin gibi epilepsi(sara)ilaçları, 

rifampisin gibi tüberküloz ilaçları

  • Kan pıhtılaşmasını önleyen Varfarin gibi ilaçlar; Remeron, Varfarin’in kan üzerindeki etkileri artırabileceğinden dolayı, Varfarin alıyorsanız, doktorunuzu bilgilendiriniz.

Remeron’la birlikte Varfarin kullanan hastalarda kan pıhtılaşma takibinin dikkatlice yapılması önerilir. 

  • Bazı antipsikotik ve belirli antibiyotik ilaçlar kalp ritmini etkilediğinden dolayı birlikte kullanımına dikkat edilmelidir.

Eğer reçeteli ya da reçetesiz bir ilaç kullanıyorsanız veya yakın zamanlarda kullandıysanız doktorunuzla ve eczacınızla bu bilgileri paylaşınız.

Remeron’un Yan Etkileri Nelerdir?

Remeron’da diğer ilaçlar gibi yan etkilere sebep olabilir. Yan etkiler tüm ilaçlarda vardır fakat bu yan etkiler herkeste ortaya çıkmak zorunda değildir. 

Yan etkiler aşağıdaki kategorilerde gösterildiği şekilde sıralanmıştır: 

Çok yaygın: 10 hastanın en az birinde görülebilir. 

Yaygın: 10 hastanın birinden az, fakat 100 hastanın birinden fazla görülebilir. 

Yaygın 

olmayan: 100 hastanın birinden az, fakat 1.000 hastanın birinden fazla görülebilir. 

Seyrek: 1.000 hastanın birinden az fakat 10.000 hastanın birinden fazla görülebilir. 

Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az görülebilir. 

Bilinmiyor: Eldeki verilerden hareketle tahmin edilemiyor

Aşağıda belirtilen yan etkilerden herhangi biriyle karşılaşırsanız, Remeron’u kullanmayı bırakınız ve HEMEN doktorunuzla bu durumu paylaşınız veya en yakın acile başvurunuz:

Yaygın olmayan

  •  Patolojik açıdan duygu durumunda çok yükselme (mani) veya aşırı coşkulu hissetme

Seyrek 

  • Karaciğer fonksiyonlarında bozulmayı (sarılık) tetikleyebilecek gözlerde ve deride sararma

Bilinmiyor

  •  Epilepsi nöbetleri (sara)
  • Kendine zarar verme veya kendini öldürme düşünceleri
  • DRESS sendromu veya aşırı duyarlılık sendromu olarak adlandırılan vücutta geniş alanda gözlemlenen döküntü, büyümüş lenf nodları ve vücutta yüksek sıcaklık
  • Boğaz ağrısı, ağız ülseri (agranülositoz) gibi enfeksiyon belirtileri ve sebebi bilinmeyen ani yüksek ateş. Kemik iliği baskılanmasına (kan hücresi yapımında bozukluk) seyrekte olsa Remeron sebep olabilir. Remeron kullanımı, enfeksiyona karşı direç gösteren beyaz kan hücresisi eksikliğine (geçici olarak) yol açabilir. Seyrek olarak Remeron, kan pıhtılaşmasında görevli kan pulcuklarının (platelet) eksikliğine, beyaz kan hücre sayısında artışa (eozinofiliye) veya beyaz ve kırmızı kan hücrelerinin eksikliğine (aplastik anemi) neden olabilir.
  • Şiddetli deri reaksiyonları: Deride genellikle orta bölgesinde kabarcık olan kırmızımsı benekler, dairesel lekeler, deri soyulması, burun, ağız,boğaz, göz ve cinsel organlarda ülser oluşumu. Derideki ciddi döküntülerden önce grip ve ateş benzeri belirtiler görülebilir.
  • Nedeni bilinmeyen ateş, titreme, terleme, ruh hali değişiklikleri, hareketlilik, aşırı istemsiz hareket, kalp atım hızı artışı, bilinç kaybı, kontrol edilemeyen kas kasılması, ishal ve tükürük salgısında artış belirtilerin birlikte görülmesi. Bu belirtiler çok nadir de olsa serotonin sendromundan dolayı da olabilir.

Mirtazapinin Gösterebileceği Diğer Yan Etkiler:

Çok yaygın

  • Baş ağrısı
  • Ağız kuruluğu
  • Uyku hali veya uyuşukluk 
  • Vücut ağırlığı ve iştahta artış

Yaygın

  • Sırt ağrısı
  • Ayak bileklerinde veya ayaklarda sıvı tutumu nedeniyle şişlik
  • Uyku problemleri
  • Sersemlik hali, baş dönmesi
  • Bulantı
  • Endişe duyma, tedirgin hissetme
  • İshal
  • Kusma
  • Kabızlık 
  • Kaslarda (miyalji) veya eklemlerde (artralji) ağrı
  • Zihin karışıklığı
  • İstem dışı titreme veya sarsaklık
  • Bayılma (ortostatik hipotansiyon) veya aniden ayağa kalkınca oluşan baş dönmesi hissi 
  • Yorgunluk
  • Deri döküntüleri veya kurdeşen 
  • Canlı rüyalar
  • Halsizlik
  • Çoğu zaman tedavi durdurulmasından kaynaklı çözümlenen hafıza sorunları

Yaygın olmayan

  • Ağızda uyuşukluk hissi
  • Huzursuz bacaklar
  • Kabuslar
  • Halüsinasyonlar
  • Baygınlık
  • Hareket etme isteği
  • Huzursuzluk hissetme
  • Düşük kan basıncı
  • Deride karıncalanma, gıdıklanma, iğne batması veya yanma gibi anormal duyular hissedilmesi (parestezi)

Seyrek

  • Pankreas iltihabı şüphesi oluşturabilecek karın ağrısı ve bulantı
  • Saldırganlık
  • Karaciğer enzim seviyelerinde artış
  • Kas kasılması veya seğirmesi 

Bilinmiyor

  • Uyurgezerlik
  • Ağızda şişme 
  • Konuşma bozukluğu
  • Bölgesel şişlik
  • Vücutta ödem
  • Meme uçlarında süte benzer akıntı içeren hiperprolaktinemi ve/veya memelerde büyüme sebepleriye kanda prolactin hormon düzeylerinde artış
  • Kas ağrısı, katılığı ve/veya güçsüzlüğü
  • Kandaki sodyum seviyesinin normalin altına düşmesi 
  • Kan kreatin kinaz düzeylerinde artış
  • Ağızda anormal duyular 
  • Kan basıncını düzenleyen hormon düzeylerinde azalma 
  • Penisin uzun süreli ağrılı ereksiyonu
  • Kendiliğinden geçebilen yüz, el, ayakta dantele benzer kızarıklık oluşturan aşırı duyarlılık durumu, büllöz dermatit, şiddetli deri reaksiyonları
  • İdrar renginde koyulaşma veya değişme  
  • İdrara çıkmada zorluk 

Çocuk ve ergenlerde görülebilecek olası yan etkilerden bazıları: 18 yaş  altındaki  çocuklarda  yapılan  klinik  çalışmalarda  yaygın  olarak  şu yan  belirtiler gözlemlenmiştir: 

Kanda trigliseridlerin artışı, belirgin kilo artış ve kurdeşen

Remeron Doz Aşımı

İlacı gereğinden çok fazla kullandıysanız direk doktorunuzu veya eczacınızı arayın veya bir hastanenin acil servisine başvurun.

Başka bir ilac kullanımı olmadan veya alkol kullanılmadan doz aşımından dolayı görülebilecek belirtiler şunlardır;  kalp atımında fazlalaşma, düzensiz kalp atışı, bayılma, baş dönmesi, zaman-mekan bilincini yitirme durumları görülebilir. Bu belirtiler hayatı tehdit edebilecek Torsades de Pointes durumunun belirtileri olabilir.

Fazla doz aldıysanız veya emin olamıyorsanız, belirtiler ortaya çıkmasa bile derhal doktorunuza veya acil servise gitmeniz gereklidir.

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog6 Haziran 2023
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı