• Blog
  • Telefon Kullanımınız Depresyon Seviyenizle İlgili Ne Söylüyor?

Telefon Kullanımınız Depresyon Seviyenizle İlgili Ne Söylüyor?

    Bu yazıdaki konular

Journal of Medical Internet Research dergisinde yayınlanan bir araştırmaya göre akıllı telefonlar ile fazla vakit geçirmek de artık bir depresyon belirtisi olarak kabul edilebiliyor. Northwestern Üniversitesi ve Michigan Üniversitesi’ndeki araştırmacılar bir grup deneğin akıllı telefon kullanım oranları takip ederek depresyon seviyelerini %87 doğruluk payıyla belirleyebildiklerini belirttiler. 

Araştırmacılar 40 kişilik bir test grubu oluşturdular. Test grubundaki herkese cep telefonlarına konumlarını ve telefonlarının açık kalma sürelerini takip eden bir uygulama yüklemelerini söylerek 2 hafta boyunca bu uygulamayı kullanmalarını istediler. Aynı zamanda test grubundaki herkesin günlük olarak depresyon belirtilerini ölçmek için hazırlanan anketi doldurmaları istendi. 2 haftanın ardından araştırmacılar, telefon kullanımının ve konum bilgilerinden elde edilen verilerin günlük doldurulan depresyon ölçme anketinden çok daha etkili olduğunu gözlemlediler.

Deney sonlandıktan sonra depresyonda olan katılımcıların günlük ortalama 68 dakikalarını telefona ayırdıkları görüldü. Depresyonda olmayanlarsa günde ortalama 17 dakikalarını telefonlarıyla harcadılar. Deneyin sonuçlarında depresyonda olan kişilerin daha az seyahat edip zamanlarının çoğunu evde geçirdikleri de ayrıca belirtildi.

Küçük bir örneklem grup üzerinde gerçekleştirilen ve deneye katılan kişilerin telefonlarını oyun oynamak için mi yakınlarıyla görüşmek için mi yoksa iş için mi kullandıkları belirtilmeyen araştırma depresyon ölçümüyle ilgili genel yargılara varmak için yeterli görünmese de bir uyarı olabilir.

Araştırmayı gerçekleştiren Northwest Üniversitesi’nden David Mohr görüşlerini;

“İnsanlar genellikle kendilerine rahatsızlık veren düşüncelerden, acı veren duygulardan ve zor ilişkilerden uzaklaşmak istedikleri zaman telefonlarına yöneliyorlar. Bu, depresyon hastalarında sıklıkla gördüğümüz tipik bir kaçınma davranışıdır.”

şeklinde belirtiyor.

“Depresyon Hakkındaki 9 İlginç Gerçek” adlı yazımızdan depresyon hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilir, depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız Psikologofisi.com üzerinden online psikologlar ile görüşüp terapi alabilirsiniz.

Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog15 Kasım 2016
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi