terk edilme korkusu

Terk Edilme Korkusu Nedir?

Terk edilme korkusu olan insanlar, en genel tanımıyla kendilerine en yakın olanlar tarafından bırakılacakları endişesiyle mücadele eder. Bazı kaygılar yaşam boyunca normal olsa da terk edilmeyle ilgili süregelen, zayıflatıcı korkular yıkıcı olabilir. Bu endişeler sadece bir stres kaynağı olmakla kalmaz, aynı zamanda tatmin edici ve sağlıklı bir ilişki kurmayı neredeyse imkansız hale getirebilir. Terk edilme kaygısı olan biri kendini güvensiz hissedebilir ve sevilmeyi hak ettiğine inanmakta zorlanabilir. Bazen terk edilme korkuları o kadar bunaltıcı olabilir ki, incinmekten kaçınmak için bir ilişkiyi bitirmeyi seçerler.

Terk edilme sorunları acı verici olsa da, korkularınızı kabul etmek ve nedenlerini belirlemek iyileşmenize ve bunlarla başa çıkmanıza yardımcı olabilir. Siz veya sevdiğiniz biri bu korkuyla mücadele ediyorsa, terk edilme sorunlarının belirtilerini öğrenmek, atılacak ilk adım olabilir. İşaretleri daha iyi anladıktan sonra, online terapi yoluyla yardım almayı düşünebilirsiniz. Terk edilme sorunlarının hayatınızı nasıl etkileyebileceği hakkında daha fazla bilgi edinmek için okumaya devam edin.

Terk Edilme Korkusu Nedir?

Kişilerarası ilişkiler, duygusal refahımız için çok önemlidir. Başkalarıyla kurduğumuz ilişkiler, bizi yalnız kalmaktan alıkoyan bir sosyal ve duygusal destek kaynağı olabilir. Bununla birlikte, bir kişi terk edilme korkusuna sahip olduğunda, reddedilme veya geride bırakılma korkusu, başkalarıyla yakın ilişkiler kurmayı zorlaştırabilir.

Terk edilme sorunları, bir fobi veya bir tür kaygı olabilen yalnızlık korkusundan kaynaklanır. Bu sorunlar ilişkilerinizi etkileyebilir ve genellikle çocuklukta yaşanan bir kayıptan kaynaklanır. Kaybı terk etme sorunlarına dönüştüren diğer faktörler arasında çevresel ve tıbbi faktörler, genetik ve beyin kimyası sayılabilir.

Erken çocukluk deneyimleri, yetişkin olduğunuzda terk edilme sorunlarının gelişmesine en büyük katkıyı sağlar. Travmatik olay, boşanma veya ölüm nedeniyle bir ebeveynin kaybını veya çocukken yeterli fiziksel veya duygusal bakım alamamayı içerebilir. Duygusal terk, ebeveynler aşağıdaki maddeleri yaptığında meydana gelir:

  • Çocuklarının kendilerini duygusal olarak ifade etmelerine izin vermemek
  • Çocuklarıyla alay etmek
  • Çocuklarına “mükemmel” olmaları için çok fazla baskı yapmak
  • Çocuklarına yaşıtları gibi davranmak

Bir ebeveyn veya bakıcı çocuğa tutarlı sıcak veya özenli etkileşimler sağlamadığında, onları kronik stres ve korku hissetmesine neden olduğunda, terk etme sorunları ortaya çıkar. Bir çocuğun gelişimi sırasında meydana gelen deneyimler genellikle yetişkinliğe kadar devam eder. Bu nedenle, yaşlandıkça terk edilme sorunları daha yaygın hale gelir ve ilişkilerinizi etkileyebilir.

Bağlanma Stilleri

Uzmanlar, erken yaşta kurduğumuz ilişkilerin yetişkin olarak başkalarıyla nasıl bağlantı kurduğumuzu etkilediğini söylüyor. Çocuklar bakıcılarına bağımlıdır ve bu insanların ihtiyaçlarını karşılama biçimleri, sonunda başkalarına nasıl bağlanabileceklerini şekillendirir. Dört bağlanma stili şunlardır:

  • Güvenli Bağlanma: Bir çocuğun fiziksel ve duygusal ihtiyaçları karşılandığında, ilişkilerde kendini güvende hissetmeyi öğrenir. Güvenli bağlanma stiline sahip kişiler, başkalarına kolayca güvenebilir ve iletişim kurabilir.
  • Endişeli Bağlanma: İhmal edilen çocuklar, sevgi ve destek sağlamak için başkalarına güvenemeyeceklerini hissederek büyürler. Kaygılı bir bağlılığı olan biri başkalarına yapışabilir veya sürekli güvence isteyebilir.
  • Kaçınan Bağlanma: Bazı bakıcılar bir çocuğun temel ihtiyaçlarını karşılar, ancak duygusal destek sağlamaz. Kaçınan bağlanma stiline sahip kişiler, fiziksel yakınlıktan rahatsız olabilir ve duygularını ifade etmekte zorlanabilirler.
  • Düzensiz (veya korkak-kaçınan) Bağlanma: Bakıcılarından korkan çocuklar düzensiz bir bağlanma stili geliştirebilirler. Bu bağlanma stiline sahip yetişkinler yakın ilişkiler isterler, ancak duygusal yakınlıktan korkarlar.

Terk Edilme Sorunlarının İşaretleri

Terk edilme sorunları nelerdir ve bunları nasıl tanıyabilirsiniz? Terk edilme korkusu olan tüm insanlar, başkalarının onları terk edeceğinden endişelenir, ancak korkularına farklı şekillerde tepki verebilirler. Terk edilme sorunlarının farklı belirtilerini tanımak, korkularınızla başa çıkmanıza veya başkalarını desteklemenize yardımcı olabilir.

Endişe

Terk edilme kaygısı, insanları sürekli sıkıntı duygularıyla baş başa bırakabilir. Birisi bir ilişkide kendini güvende hissetmiyorsa, bu onları zorlayabilir ve yanlış bir şeylerin belirtilerini aramasına neden olabilir. Terk edilme sorunlarıyla ilgili kaygısı olan pek çok kişi, eşlerinden uzakta zaman geçirdiklerinde yoğun ayrılık kaygısıyla mücadele edecektir.

Güvensizlik

Güçlü bir terk edilme korkusu başkalarına güvenmeyi zorlaştırabilir. Terk edilme sorunları olan biri, genellikle kıskanç olur veya partnerinin kendisine söylediği her şeyi sorgulayabilir. Güven sorunları, bir kişinin partnerinin davranışlarını nasıl gördüğünü şekillendirebilir ve değişken ilişkilere yol açabilir.

Karşılıklı Bağımlılık

Terk edilme sorunları olan birçok insan, başkalarının kendilerine yakın olmak istemeyeceğinden korkar. Bu, reddedilmekten kaçınmak için insanları memnun eden davranışlarda bulunmalarına yol açar. Bağımlı insanlar, kendi ihtiyaçlarını görmezden gelebilir ve eşlerinin yanında değilken kendilerini güvensiz hissedebilirler.

Duyguları düzenleyememe

Araştırmalar, duyguları düzenlemenin kaçınma ve bağlanma kaygısı olan insanlar için zor olabileceğini gösteriyor. İnsanlar genellikle kontrol edilmesi zor olabilecek yoğun olumsuz duygular yaşarlar. Bu ruh hali değişimleri çok üzücü olabilir ve sıklıkla tartışmalara yol açabilir.

Sağlıksız ilişkilerde kalmak

Terk edilme sorunları, kişinin insanları kendinden uzaklaştırmasına neden olabilir, ancak bunun tam tersi bir etkisi de olabilir. Terk edilme korkusu olan biri, sağlıksız bir ilişkide kötü muamele görse bile eşinden ayrılmayı reddedebilir. Başka birini bulamayacaklarından korkabilirler veya daha iyi muameleyi hak etmediklerine inanabilirler.

Aşırı düşünme ve sürekli şüphe

Terk edilme veya reddedilme olasılığını saplantı haline getirme alışkanlığı, kişinin daha başlamadan, onu önlemek için planlar yapmasına neden olabilir. Bir kişi, partnerinden haber alamadığında önceki diyalogların anlamları üzerine kafa yoruyorsa, eşinden haber alamadığında onu tekrar tekrar arıyorsa veya mesaj atıyorsa, sadakatsizlikten şüpheleniyorsa, öfke patlamaları yaşıyorsa veya planlardaki belirli değişikliklere aşırı tepki veriyorsa ortada bir sorun olduğunu söylemek yanlış olmaz. 

İlişkilerde öfke ve tutarsızlık

Terk edilme sorunları tipik olarak, bir kişinin gerçekten istediği sonuçları kontrol edememe, bir eşin ayrılmasını engelleyememe veya kendinizi veya başkalarını zarar görmekten koruyamama gücünü elinden alan travmatik bir durum tarafından üretilir. Göz ardı edilirse, bu temel durumlar yıllar sonra dahi öfkeyi ateşleyebilir. İnsanlar, kendilerine o zamanı hatırlatan durumlarda kolayca tetiklenebilirler. Şiddet ve öfke, ilk olayda mümkün olmayan şekillerde, şimdi başkalarını kontrol etmeye çalışmak için kullanılabilir. Öfke patlamaları sevilen birine, kişinin kendisine yönlendirilebilir veya belirli fiziksel veya davranışsal ifadelerle açığa çıkabilir - örneğin, birinin onları reddettiği düşüncesiyle yüksek oranda tetiklendiğinde bir duvarı yumruklamak.

Bağlılık sorunları

Terk edilme sorunları bağlılık sorunları olarak ortaya çıkabilir, yani bir kişi uzun vadeli veya duygusal bir ilişkiye tam olarak bağlı kalamaz. Bağlılıktan kaçınmak, bir kişiyle çok sayıda bireysel ilişki veya tekrarlanan ilişki gibi görünebilir, ancak ilişkiye isim koymak gibi net beklentiler yoktur.

Hızlı bağlanmak

Belki de beklenmedik bir şekilde, terk edilme sorunlarının bir işareti de yeni insanlara çok çabuk bağlanmak olabilir. Genellikle terk edilme sorunlarıyla bağlantılı olan bağlanma sorunları olan bir kişi, karşısındaki kişiyi çok iyi tanımasa bile, duygusal olarak büyük bir bağ geliştirebilir.  Terk edilme sorunları olan insanlar, kendilerini terk etmelerinin kaçınılmaz olduğunu düşündükleri için, ilişkinin devam eden evrimine güvenmezler ve mümkün olan en kısa sürede derin ilişkilere girmek için acele edebilirler. 

Reddedilmeyi kabul edememe

Bu davranış basit bir inkarın ötesine geçebilir. Bu kişiler reddedildiklerine inanmayabilirler ve ilişkiye tutunmaya çalışabilirler veya kişiyi ilişkide kalmaya ikna etmeye veya manipüle etmeye çalışabilirler. Unutmamak gerekir ki kişinin artık sürdürmek istemediği bir ilişkiden çıkmasını engellemek bir tür istismardır.

Depresif davranışlar veya epizodlar

Terk edilme korkusu dayanılmaz hale geldiğinde, zihinsel sağlık kırılmalarına ve fiziksel zarara yol açabilir. Terk edilme sorunlarının temel nedeni travma ise, anıları tetikleyen veya bu kalıpları çoğaltan bölümler derin üzüntü ve depresyona neden olabilir.

İstismar, taciz veya şiddet

Nadir durumlarda, terk edilme sorunlarıyla uğraşan bir kişinin, terk edildiğini düşündükleri veya olma ihtimalinin yüksek olduğu durumlarda, duygusal, sözlü veya fiziksel şiddete bile yol açabileceği bilinir. Bir hayvana, çocuğa, ebeveyne, eşe, iş arkadaşına veya sevilen birine yönelik manipülasyon, takip, taciz veya istismar, bir kişi başka bir kişiyi kontrol etmek için büyük çaba sarf ettiğinde ortaya çıkabilir.

Terk Edilme Sorunlarına Neden Olan Nedir?

Korkularımız bazen mantıksız görünebilir, ancak bunlar algılanan tehlikelere karşı doğal bir tepkidir. Terk edilme korkuları genellikle derin, acı veren kişisel deneyimlere dayanır. Terk edilme korkusu insanları birçok yönden etkileyebilir ve çeşitli nedenleri vardır.

Travma/geçmiş deneyimler

Terk travması, travmatik veya üzücü bir olaya tepki olarak ortaya çıkabilir. Bir ilişki aniden veya üzücü bir şekilde sona erdiğinde, gelecekteki ilişkilerde kaygıya neden olabilir. Aldatma, boşanma, ihmal veya istismar ve bir eşin ölümü terk edilme korkusuna neden olabilir.

Çocukluktan kalan bağlar

Çocuklukta oluşturduğumuz bağlar, yetişkin olarak ilişkilere bakışımızı şekillendirir. Birisi duygusal ihmal, şiddet veya istismar gibi çocukluk çağı travması yaşarsa, gelecekteki ilişkilerinde kendilerini güvende hissetmelerinin zor olabileceği mantıklıdır. Araştırmalar ayrıca, boşanma, hapsedilme veya ölümle ebeveynlerinden ayrılmaları durumunda çocukların terk sorunları geliştirebileceğini de doğrulamaktadır.

Sağlıksız ilişkiler

Bazıları için, istismar vakalarında veya ilişki sona erdikten sonra bile bir ilişkinin sağlıksız olduğunu anlamak zor olabilir. Geçmişteki bir partner - hatta birincil bakıcı - yıldırma, sahtekârlık, manipülasyon, gaslighting veya duygusal ihmal gibi zararlı davranışlarda bulunursa, bu davranışları gelecekteki ilişkilerde görmeyi bekleyebilirsiniz. Sağlıksız bir ilişkiden sonra çözülmemiş terk etme sorunları, gelecekteki partnerler için zorlayıcı olabilir. 

Ölüm

Sevilen birinin ölümü derin ve kalıcı keder ve acıya neden olabilir. Bu tür bir kaybı yaşadıktan sonra, başkalarını kaybetmekten korkmak yaygın olabilir. Ölüm aniyse, terk edilme korkusu özellikle yoğun olabilir.

Karşılanmayan duygusal ihtiyaçlar

Sağlıklı kalmak için hepimizin temel şeylere - yemek, uyku ve barınma - ihtiyacımız var, ama aynı zamanda duygusal ihtiyaçlarımız da var. Bu ihtiyaçlar karşılandığında mutlu ve memnun oluruz, ancak bunlar ihmal edildiğinde stresli, hüsrana uğramış veya sevilmemiş hissedebiliriz. Bir bakıcı veya romantik bir partner, duygusal ihtiyaçlarını tekrar tekrar karşılayamadığında, kişi terk edilme sorunları yaşayabilir.

Terk Edilme Sorunlarıyla Nasıl Başa Çıkılır?

Terk edilme sorunlarının nasıl iyileştirileceğini öğrenmek zor olabilir, ancak başa çıkma tekniklerini öğrenmek mümkündür. Doğru araçlarla, sağlıklı, olumlu ilişkiler geliştirip zorlukların üstesinden gelebilirsiniz.

Bağlanma stilinizi belirleyin

Çocukluk döneminde bağlanma stilleri geliştiririz, ancak ortaya çıkan beklentiler, yetişkinliğe girdikten çok sonra yaşamımız boyunca insanlara nasıl tepki vereceğimizi etkileyebilir. Bağlanma tarzınızı belirlemek, korkularınız hakkında size fikir verebilir ve davranışlarınızdan daha fazla haberdar olmanızı sağlayabilir. Zamanla, başkalarıyla daha sağlıklı bir şekilde bağlantı kurmayı öğrenebilirsiniz.

Kendinizi keşfedin

Terk edilmekten korkan insanların utanması yaygın olsa da, korkularınız üzerine düşünmek onları yönetmeyi kolaylaştırabilir. Bu korkular genellikle derinlere kök salmıştır ve onları görmezden gelirseniz ortadan kaybolmaları pek olası değildir. Duygularınızla yüzleşmek, hayatınızda olumlu değişiklikler yapmanıza yardımcı olabilir.

Terapide yardım isteyin

Terk edilme sorunları karmaşıktır ve kendi başınıza kontrol etmeniz zor olabilir. Bir terapistin yardımıyla korkularınız ve bunların nereden kaynaklandığı hakkında daha fazla bilgi edinebilirsiniz. Yaşadığınız terk edilme sorunlarına neyin sebep olduğunu anlamaya başlayacaksınız, böylece geçmişten gelen acınızı işlemeye başlayabilir ve şimdi ve gelecekte daha sağlıklı ilişkiler kurabilirsiniz.

Bir ruh sağlığı uzmanına ulaşmaktan çekinmeyin. Terapi, terk edilmeyle ilgili korkularınızla başa çıkmanız için ihtiyaç duyduğunuz araçları sağlayabilir ve bunların günlük yaşamınız üzerindeki etkilerini en aza indirebilir.

Terk Edilme Sorunları Olan Birine Nasıl Yardım Edilir?

Terk edilme korkusu olan bir kişiyi desteklemek zor olabilir. Sorun hakkında konuşma çabalarını eleştiri olarak algılayabilir veya partnerlerinin ayrılacağı endişesi yaşayabilirler. Sonuç olarak, bu konudaki konuşmalara sabır ve empati ile yaklaşmak önemlidir.

Başka birinin terk edilme korkusundan bahsederken şunları deneyin:

  • Bol miktarda güvence sunun.
  • Onlara ve korkularının mutluluklarını nasıl etkilediğine odaklanın.
  • Endişe ve sevgiyi ifade edin.
  • Bu tartışmaya açıklarsa neyin yardımcı olabileceğini tartışın.
  • Konuşma boyunca sakin ve tutarlı olun.

“Terk edilme sorunları” teriminden kaçınmak yararlı olabilir. Bu terimin olumsuz bir çağrışımı olabilir ve kişide bir sorun olduğu fikrini pekiştirebilir. Kaygıyı tetiklemekten kaçınmak için şunları yapmayın:

  • Kişiyi korkularından dolayı suçlamak veya eleştirmek
  • Destek sunmadan değiştirmelerini talep etmek
  • Yardım istemezlerse ayrılmakla tehdit etmek gibi ültimatomlar vermek

Terk edilme korkusu olan çocuklar şunlardan yararlanabilir:

  • Bakıcılardan tutarlı güvence ve dikkat
  • Şefkat ve nezaket
  • Düzenli bir günlük rutin, çünkü bu hayatı daha öngörülebilir ve güven verici hale getirebilir
  • Duyguları hakkında konuşmalarına izin veren düzenli kontroller

Zorlayıcı davranışların genellikle duygusal kargaşanın bir ifadesi olduğunu unutmayın. Bir bakıcı, çocuğu şiddetli kaygı yaşıyorsa veya güven kazanmıyorsa bir çocuk psikoloğuna danışmak isteyebilir.

Terk Edilme Sorunları Olan Biriyle İlişki Kurmak: Ne Beklemeli?

Sevdiğiniz insanları kaybetmekten korkmak alışılmadık bir durum olmasa da, terk edilme sorunları olan insanlar yoğun bir yakınlık korkusuyla mücadele edebilir, terk edilmelerinden veya hayatlarındaki insanlar tarafından reddedilmesinden korkarlar. Bu korkular, başkalarına güvenmelerini veya bir partnerin duygularının samimi olduğuna inanmalarını zorlaştırabilir. Terk edilme sorunları olan bazı insanlar, yalnız kalmaktan korkarlar, bu da onları sağlıksız bir ilişki içine hapsedebilir.

İnsanlar çeşitli nedenlerle terk edilme sorunları geliştirebilir. Bazen kaygı çocukluk travmasından kaynaklanırken, diğerleri yetişkin yaşamlarında travmatik olaylar yaşamış olabilir. Bu konuda daha fazla bilgi edinmek, terk edilme sorunları olan birine nasıl yardım edeceğinizi öğretebilir, böylece onlara iletişim, dürüstlük, online terapi ve daha fazlası için ihtiyaç duydukları desteği sağlayabilirsiniz. Onlara desteğinizi sağlamak, sağlıklı bir ilişki kurmalarına ve sürdürmelerine yardımcı olacaktır.

Neden Böyle Hissettiklerini Anlayın

Terk edilme korkusu sağlıksız davranışlara yol açabilir. Terk edilme sorunları olan birinin kıskançlıkla mücadele etmesi, sürekli güvence istemesi veya reddedilmekten kaçınmak için partnerini uzaklaştırması alışılmadık bir durum değildir. Bu duygular, bir ilişkide kendilerini güvende hissetmelerini veya partnerlerine güvenmelerini zorlaştırabilir.

Bunların nereden geldiklerini anladığınızda, bunun gerçekten sizinle ilgili olmadığını anlamak daha kolay olacaktır. Muhtemelen eşiniz için daha fazla şefkat duymaya başlayacaksınız. Bu nedenle, terk edilme sorunları olan birini nasıl seveceğinizi öğrenmenin bir parçası, eşinizin korkularının nedeninin siz olmadığınızı kabul etmektir. Araştırmalar, ciddi terk edilme sorunları olan birçok insanın duygusal veya fiziksel ihmal gibi ciddi travmalar yaşadığını gösteriyor. Partnerinizin davranışlarının, şu anda yaptığınız hiçbir şeye değil, geçmişteki incinmeye bir tepki olabileceğini aklınızdan çıkarmayın.

Destekleyici bir partnerle bile, terk edilme sorunlarının üstesinden gelmek zor olabilir. Partnerinizin korkularını kişisel algılamayın ve onlara mantıksız olduklarını söylemekten kaçının. Bunun yerine, daha sağlıklı bir ilişki kurmaya çalışabilmeniz için onları korkuları hakkında konuşmaya nazikçe teşvik edin.

İletişim Kurun ve Sabırlı Davranın

İletişim, herhangi bir ilişki için hayati öneme sahiptir, ancak özellikle terk edilme sorunları olan biriyle çıkarken önemlidir. Partnerinize karşı açık ve dürüst olduğunuzda, güven inşa edebilir ve kendilerini daha güvende hissetmelerine yardımcı olabilirsiniz. Tutarlı iletişim sadece ilişkinizi güçlendirmekle kalmaz, aynı zamanda duygusal sağlığınızı da iyileştirebilir.

İletişim iki yönlü bir yol olsa da, duygularını sizinle tartışması için eşinize baskı yapmamaya çalışın. Terk edilme korkusu olan birçok insan korunur ve ördükleri duvarları yıkmak zaman alabilir. Kendi duygularınızı paylaşmaya odaklanın ve eşinize, konuşmak isterlerse veya ihtiyaç duyarlarsa dinlemek için her zaman orada olduğunuzu bildirin.

Bir erkek arkadaşı desteklemeye çalışıyor veya terk edilme sorunları olan bir kadını nasıl seveceğinizi öğrenmek istiyorsanız, sabır çok önemlidir. İletişim, ilişkinizi bir gecede dönüştürmez, ancak zamanla olumlu bir etkisi olabilir. Partnerinize karşı açık ve dürüst olmaya devam edin ve onlara size güvenmenin sorun olmadığını gösterin.

Dürüst Olun

Romantik bir partnere yalan söylemek aslında o kadar da nadir rastlanan bir durum değil. 2017 yılında yapılan bir ankete katılanların %79'u en az bir kez partnerlerine yalan söylediğini belirtti. Yine de, terk edilme sorunları olan birine nasıl yardım edeceğinizi öğrenmeye çalışıyorsanız, trendleri değiştirmeye ve gerçeğe bağlı kalmaya çalışın.

Yalanlar her zaman birilerini aldatmakla ilgili değildir. Bazen, duygularını korumak için eşinize yalan söyleme eğiliminde olabilirsiniz. Küçük beyaz yalanların zararsız görünebilir ancak terk etme sorunları olan biri için küçük bir yalana tanık olmak bile en derin korkularının doğrulanması gibidir ve daha büyük güven sorunlarına yol açabilir.

Ayrıca ihmal yalanlarından kaçınmaya çalışmalısınız. Duygularınızı bastırırsanız, eşiniz onlara söylemediğiniz şeyler konusunda endişelenebilir. Olumlu ve olumsuz duygular konusunda dürüst olmak, güvenli bir ilişki kurmanıza yardımcı olabilir.

Kendinizi Kanıtlamaya Hazır Olun

Destekleyici ve sevgi dolu bir ilişki içinde olsalar bile, terk edilme sorunları olan birinin reddedilme korkusunu aşması zor olabilir. Bazen, eşinizin sürekli olarak duygularınızdan şüphe ettiğini veya gerçekten umursamadığınıza dair kanıt aradığını hissedebilirsiniz. Bu, özellikle ilişkiye çok fazla zaman ve enerji harcamışsanız, sinir bozucu ve incitici olabilir.

Terk edilme sorunları olan birini nasıl seveceğinizi öğrenmiş olabilirsiniz, ancak bu her zaman eşinizin duygularınızın samimi olduğuna gerçekten inanabileceği anlamına gelmez. Terk edilme korkuları genellikle geçmişteki incinmelerden kaynaklanır ve eşinizin deneyimleri onda güven sorunları yaratmış olabilir. Partneriniz, kendisini korumaya çalışmak için sizden uzaklaşma ihtiyacı bile hissedebilir.

Her bir terk etme korkusu üzerinde çalışmak, kendinizi kanıtlamanızı gerektirecektir. Partnerinize, geçmişteki ilişkilerinden veya geçmişte onları inciten diğer insanlardan farklı olduğunuzu sürekli olarak göstermeniz gerekecek. Partneriniz duygularınızı sorguladığında bunu kişisel algılamamaya çalışın ve korkularının sizin bir yansımanız olmadığını kendinize hatırlatın.

Sağlıksız Davranışlardan Kaçının ve Onları Düzeltmeye Çalışmayın

Terk edilme sorunları olan biriyle çıkarken, ilişki kaygılarından sorumlu olduğunuzu hissetmek kolaydır. Partneriniz sizi kaybetmekten korkabilir, ancak bu, eğer takılırsanız onları iyileştireceğiniz anlamına gelmez. Partnerinizi düzeltmeye çalışmak yerine sağlıklı bir ilişki kurmaya odaklanmalısınız.

Zor olabilse de, sağlıklı ilişki sınırlarını belirlemek önemlidir. Partnerinizi endişelendirse veya üzse bile, kendi başınıza veya arkadaşlarınızla vakit geçirmekten korkmayın. Onun için hayatınızı durdurmanız kısa vadede kendilerini daha iyi hissetmelerini sağlayabilir, ancak uzun vadede ikinize de zarar verebilir.

Değer verdiğiniz insanlara yardım etmek istemeniz normaldir, ancak terk edilme sorunları olan bir kadını veya terk edilme korkusuyla mücadele eden bir erkeği nasıl seveceğinizi bilseniz bile, sevginiz onların korkularını yok etmeyecektir. Partneriniz için yapabileceğiniz en iyi şey, onu sağlıklı bir şekilde desteklemektir.

Terapiyi Düşünün

Partnerinizin sorunlarını ortadan kaldıramazsınız, ancak ihtiyaç duydukları yardımı almaya teşvik edebilirsiniz. Terapi, terk sorunları olan kişilerin terk travmalarını işlemeye başlamalarına, olumsuz düşünce kalıplarını yeniden çerçevelemelerine ve sağlıklı başa çıkma stratejileri geliştirmelerine yardımcı olabilir. Gerçekten daha sağlıklı bir ilişki kurmak veya kolaylaştırıcı davranışları değiştirmek istiyorsanız, bireysel veya çift danışmanlığı da düşünebilirsiniz. Bir danışman size ve eşinize rehberlik ve destek sağlarken ilişki sorunlarınız üzerinde çalışmanıza yardımcı olabilir.

Terk Sorunlarına Yönelik Tedaviler ve Başa Çıkma Yöntemleri

Uzmanlar, terk sorunlarını tedavi etmek için standart bir yöntem olmadığını söylüyor. Bunun yerine, tedavinin ana hedefleri “bağlanmayı güçlendirmek için birincil bakıcı ile istikrarlı bir ortam ve olumlu deneyimler oluşturmak” olmalıdır. Terk edilme korkusunu tedavi etmek için aşağıdaki terapötik yaklaşımlar önerilmektedir:

  • Bağlanma temelli terapi: Bağlanma temelli terapi, kaygı ve depresyon gibi zihinsel sağlık koşullarıyla mücadeleyi ele almak için güçlü, destekleyici bir danışan - terapist bağı kullanır. Bu terapinin, bağlanma sorunlarını çözmek için kısıtlamalar gibi geleneksel olmayan yöntemler kullanan bağlanma terapisi adı verilen güvenli olmayan bir uygulamayla karıştırılmaması gerektiğini unutmayın. 
  • Davranışçı terapi: Davranışsal terapi, zihinsel sağlık semptomlarını hafifletmek veya ortadan kaldırmak için sağlıksız davranış kalıplarını ortadan kaldırmaya odaklanan bir tür konuşma terapisidir.
  • Bilişsel davranışçı terapi: Bilişsel-davranışçı terapi (BDT), olumsuz düşünce ve davranış kalıplarını seçmeye ve bunları olumlu fikir ve eylemlerle değiştirmeye odaklanır.
  • Oyun terapisi: Oyun terapisi, duyguları keşfetmeye ve problem çözmeye giden bir yol olarak çocukların psikoterapi seanslarına oyuncaklar veya aktiviteler getirir.
  • Psikodinamik terapi: Psikodinamik terapi, bireyleri öz farkındalığı artırarak ve geçmişin mevcut ruhlarını nasıl etkileyebileceğini anlayarak geçmiş deneyimlere dayanan sağlıksız bilinçli ve bilinçsiz düşünceleri tanımaya ve çözmeye teşvik eder.
  • Psikoeğitim: Psikoeğitimde, bir terapist, katılımı ve terapötik başarıyı teşvik etmenin bir yolu olarak tanı ve tedavi planı hakkındaki bilgileri paylaşarak hastayı tedavisine dahil eder. Hastalığın farklı yönleri ve bakım yöntemi hakkında bilgi sağlamak için genellikle BDT, grup terapisi ve eğitimi içerir.

Uzmanlar, terk edilme sorunlarının belirti ve semptomları bireyin günlük işleyişini etkilemeye veya sosyal, akademik veya profesyonel olarak yeteneklerini etkilemeye başladığında, muhtemelen profesyonel yardım alma zamanının geldiğini söylüyor. Siz veya sevilen biri, "yüksek düzeyde denetim gerektiren şiddetli patlamalar veya yabancılara aşırı aşinalık gibi güvenlik endişeleri" varsa, hemen şimdi uzman bir psikologla görüşmeye başlayabilirsiniz!

Terk Edilme Sorunlarının Uzun Vadeli Etkileri Nelerdir?

Terk edilme sorunlarına ne sebep olursa olsun, bu korkuların bir kişinin hayatında dramatik ve kalıcı bir etkisi olabilir. Aslında o kadar zarar verici olabilirler ki, yapılan araştırmalarda, terk edilmekten korkmayı öğrenen kişilerin hayatlarının ileriki dönemlerinde ruh sağlığı sorunları geliştirme olasılıklarının daha yüksek olduğu bulunmuştur. Bu korkular ruh hali değişimlerine, kaygı ve depresyona yol açabilir ve birinin kendilerini olumlu bir ışık altında görmesini zorlaştırabilir.

Terk edilme sorunları kişilerarası ilişkilere de müdahale edebilir. Terk edilmekten korkan insanlar genellikle güven sorunları yaşar ve şüpheli veya kıskanç olabilir. Bazıları karşılıklı bağımlılıkla mücadele edebilir, bazıları ise kendini ilişkiden geri çekebilir veya sabote edebilir.

Terk edilme sorunları çocukluk çağı travmalarıyla yakından bağlantılı olduğundan, çocukluk travmasının uzun vadeli etkileri üzerine yapılan araştırmalar, terk sorunları olanlar için de geçerli olabilir. Bu konularda en çok başvurulan çalışmalardan biri, olumsuz çocukluk deneyimlerinin uzun vadeli etkileri üzerine bir çalışmadır. Bu çalışma, bu travmatik çocukluk deneyimlerini bildiren kişilerde şu durumlar olduğunu bulmuştur;

  • Kanser, diyabet, otoimmün durumlar, obezite ve kalp hastalığı gibi bir dizi kronik sağlık sorunu için daha yüksek risk altındadır
  • Depresyon ve intiharın yanı sıra anksiyete, TSSB, bağımlılık ve herhangi bir zihinsel sağlık durumu geliştirme riski daha yüksektir
  • Kişilik bozuklukları veya sınırda, narsistik veya antisosyal özellikler geliştirme riskinde artış vardır
  • Daha zayıf dikkat süreleri, hafıza ve öğrenme becerileri dahil olmak üzere gecikmiş gelişim belirtileri gösterme olasılığı daha yüksektir
  • Kişilerarası ilişkilerinde sorun ve zorluklar yaşama olasılığı daha yüksektir
  • Duyguları düzenleme ve kontrol etme, kendini yatıştırma ve sağlıklı iletişim ve baş etme becerilerini kullanma konusunda daha az yeteneklidir

Kendi kendine yardım stratejileri çok önemli ve çoğu zaman yararlı olmakla birlikte, bazı durumlarda yetersiz kalabilir. Psikolojik zorluklar yaşadığınızı düşünüyor ve bu durumu aşamıyorsanız alanında uzman bir psikologdan destek almanız çok önemlidir. Psikolog Ofisi’nde bulunan psikologlarımıza dilediğiniz zaman ulaşabilir, sesli ya da görüntülü olarak online terapi alabilirsiniz.

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog3 Ekim 2022
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi