online psikolog

Uzaktan Flörtün Faydaları

Kriz zamanlarında, kaygılarımız daha sıradan olaylarla kesişme eğilimindedir. Koronavirüs (COVID-19) pandemisi, sağlık sistemi üzerinde eşi görülmemiş bir baskıdan ekonomik istikrarsızlığa, şiddetli eşitsizliğe ve yabancı düşmanlığına kadar bir dizi küresel şok dalgası yarattı.

Acımasız haberler ve kolektif dayanışma sözleri arasında düşüncelerimizin daha kişisel kaygılara dönmesi normaldir. Ve aklımızdaki bir başka konu: sosyal olarak mesafeli bir flörte sahip olmak mümkün mü?

Samimiyet bizi sağlıklı tutuyor

Birçoğumuzun sevdiklerimizle aramızdaki ilişkimizi iyi tutma konusunda endişeli olduğu bir dönemdeyiz - biriyle flört etmek konusunda endişelenmek yüzeysel hissettirebilir kendinizi fakat samimiyet hayatımızın hayati bir parçasıdır. İnsanlar için sosyal uzaklaşma yeni yakınlık düzeyleri ve yeni çatışma türlerini ortaya çıkarabiliyor.

Bu dönemde bireylerin flörtleşmesi, sosyal uzaklık ile farklı bir meydan okuma sunuyor. Geçtiğimiz birkaç yıl içinde, dünyada yetişkinlerin % 30'unun çevrimiçi buluşmasıyla birlikte, dijital taciz ve aşka “kaydırmaya dayalı” bir yaklaşımın, potansiyel yüzeyselliği gibi yeni tanışma zorlukları ile karşılaştık. Gerçekten de şiddetin ve zorbalığın tanışma uygulamalarının kullanımının artan depresyon ve anksiyete olasılığı ile ilişkili olduğu gösterilmiştir.

Aynı zamanda, Avrupa ve Amerika’da birçok insan tanışma uygulamalarında uzun süreli ilişkiler sürdürebiliyor insanlar ya da bingo! Evlenebiliyorlar.

Samimi ilişkiler zihinsel sağlığımızın ve fiziksel refahımızın ayrılmaz bir parçasıdır. Çevirim içi flört uygulamalarının bazı dezavantajları olsa da, nerede olursak olalım, insanlarla aramızdaki ilişkiyi geliştirmek, kim olduğumuz ile ilgili bize işaretler verir. Bu dönemde sosyal yaşamın pek çok yönü çevrim içi hareket ettikçe arkadaşlık- flört hayatımız doğal olarak bu sistemi takip ediyor olacak.

Online arkadaşlığın tehlikeleri

2020'nin başlarında yayınlanan” The Circle and Love Blind” gibi popüler şovlar şu soruyu ortaya koydu: kendimizi uzaktan- bir duvardan veya bir uygulamadan- sunarken gerçekten biz kimiz? Sorusunu kendimize soruyoruz.

Bu deneyler gerçek oldu. Birçoğumuz sadece potansiyel aşk çıkarlarıyla sohbet edebiliriz. Böylece çevrimiçi ortamda kendimizi nasıl sunacağımızı öğreniyoruz. Kendimiz hakkında yabancılara ne kadar açıklama yapacağımız ve çevrimiçi benliklerimizin “gerçek” benliklerimizle uyuşup uyuşmadığı konusunda endişelenebiliriz. Biz ne kadar izin verirsek ya da gösterirsek o kadar “ben” olduk.

Aşk acısından kurtulmanın en etkili yollarını öğrenmek için "Aşk Acısının Üstesinden Gelmek" adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Ayrıca nihayet gerçek hayatta çevrimiçi buluşma gerçekleştiğinde, o kişiyle karşılaştığımızda herhangi bir kimya olmayacağından veya daha da kötüsü karşımızdaki kişinin söylediklerinin gerçek olup olmadıklarından endişe edebiliriz. Ama şu an öyle bir durum söz konusu değil.

Yavaş giden flörtün faydaları

Uzaktan flört ederken mesafeli ilişkiden dolayı yavaşlayan ilişki dinamiği sadece karşımızdaki kişiyle değil kendimize de dikkat etmek konusunda zorlayabilir bizi.

Samimiyetin önemli olduğunu söylemiştik. Samimiyetten ne istediğimize odaklanmak zaman alabilir. Potansiyel eşleşeceğimiz kişilerin, kim olduğunu ve bizim için iyi olup olmayacağını araştırmak için daha çok uzun sohbetleri kullanabiliriz.

İşte kendimizle bağlantı kurmak ve başkalarıyla daha sağlıklı bağlantılar geliştirmek, sosyal olarak uzak ilişki sürdürmek ve başlatmak için kullanabileceğiniz birkaç tavsiye;

Kendinizi tanıyın

Birçoğumuz için, faturaların ödenmesi, evin masrafları veya pandemiden dolayı sağlık kaygıları içinde olabilirsiniz. Bu dönemde, öz-sevgi ve öz-farkındalık geliştirmek faydalı olacaktır. Öz-sevgi bizi daha esnek yapabilir, stresi azaltabilir ve uzun vade de daha sağlıklı ilişkiler geliştirmemize yardımcı olabilir.

Başkalarıyla aynı evde olsanız bile kendinizle bağlantı kurmak için yalnız kalmaya çalışın, günde sadece birkaç dakika bile yardımcı olabilir. Günlük tutmak, yakın arkadaşlarınızla telefonda konuşmak ya da bir terapistle uzaktan

bağlantı kurmak artık çok kolay ve gelecekte daha sağlıklı ilişkiler kurmanın iyi yollarından biri olduğunu söyleyebiliriz.

Duygusal bağlantılara odaklanın

Arkadaşlık hayatınızda hayal kırıklığı yaşıyorsanız ve özellikle kendinizi duygusal olarak erişilemez döngüsünde sıkışmış bulursanız; İçinde olduğumuz bu dönemde sosyal olarak uzak flört içinde, sohbetler ve telefon görüşmeleri yoluyla daha derin bağlantılar geliştirmeye odaklanmak için iyi bir zaman olabilir.

Sosyal uzaklığın gerekliliği bize daha yavaş ilerlemenize ve en derin değerlerimizle uyumlu eşler bulmaya odaklanma fırsatı verebilir. Uzaktan flört sonunda şahsen bir aşk ilgisiyle karşılaştığınızda, cinsel açıdan uyumlu olmadığınızı fark ederseniz, en azından potansiyel olarak harika bir yeni arkadaş edinmiş olursunuz.

Beklentilerinizi gerçekçi tutun

Mesafeli ilişki sürdürmek, daha yavaş, daha kısıtlı bağlantılarla ilişki sürdürmemize neden olurken, fantezi dünyamızda o kişinin gerçekte kim olduğu ile karıştırdığımız için gerçekçi olmayan yüksek beklentilere de yol açabilir.

Açık fikirli olmak ve beklentileri gerçekçi tutmak bize yardımcı olacaktır. Arkadaşlık ya da ikili ilişkiler, kendimiz ve başkaları hakkında bir öğrenme sürecidir. Uzak bağlantılarımızı bir ilişki üzerinde kesin bir karara varmak için acele etmekten ziyade bir düşünme süreci olarak ele alalım, kendimize daha az baskı uygulamamıza yardımcı olabilir. Kim bilir: bu şekilde flört etmenin bile tadını çıkarabilirsiniz.

Sosyal dayanışma ile fiziksel uzaklaşma

“Sosyal mesafe” aslında toplumlarımızın koronavirüs salgınıyla mücadele etmek için yaptıklarının iyi bir ifadesi olmayabilir. Gerçekte uzmanlar buna ''fiziksel uzaklık'' dememiz gerektiğini de savunuyorlar.

Teknolojinin güzelliği, evlerimizde kalmak zorunda olsak bile dünyanın diğer tarafındaki insanlarla iletişime geçebilecek imkânlar sağlama Duygusal olarak çevremizdeki insanlarla yakın kalabilmemizi sağlaması gerçekten önemli.

Fiziksel mesafeyle sosyal yakınlığa yapılan bu vurgu, aynı zamanda arkadaşlık hayatlarımız için de geçerli olabilir. Çevrimiçi randevu tehlikesiz diyemeyiz. Risk her türlü samimiyetin doğasında vardır ve flörtleşme uygulamaları ya da çevirimiçi tanışma siteleri her zaman güvenlik açığını içerir. İçinde olduğumuz zaman zor ve gelecek belirsizken; sağlıklı, sevgi içeren ve samimiyeti hissettiğimiz tercihlerde bulunmayı seçebiliriz. Ve evet: küresel bir pandemide bile, sıcak bir yaz günü yeni bir sevgili istemek sorun değil.

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog21 Nisan 2020
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı