vajinismus belirtileri

Vajinismus Nedir?

Penetrasyon için kasların gevşemesi gerekmektedir, ama gel gör ki vajinismus; bu kasların istem dışı bir şekilde kasılması ve gevşeyememesi olarak tanımlanır. Vajinismus hastalığına sahip bireylerde bu istem dışı görülen kasılmalara rağmen cinsel ilişkiye devam edilmeye çalışılması ağrıya sebebiyet verir. 

Vajinismus, kadınlar arasında oldukça yaygın görülen bir cinsel işlev bozukluğu problemidir. Genel olarak hastalar erken dönemde doktora başvurmazlar ve bu durumu kendi çabalarıyla düzeltmek isterler. Fakat bu şekilde hastanın hayatına devam etmeye çalışması ve cinsel birlikteliğin kötü sonuçlanması tablonun daha da kötüleşmesine sebep olur. Bu yüzden hastaların bu konuyu herkeste var olan normal bir tecrübeymiş gibi düşünmemesi, bilinçli olması ve destek almaya başlanması önem taşımaktadır. 

Daha önce cinsel birlikteliği olsun ya da olmasın her kadında vajinismus görülebilir.

Vajinismus Ne Demek?

Vajinismus, kendi içerisinde iki çeşittir: 

Primer vajinismus, cinsel ilişkinin hiç gerçekleşmediği bir durumdur ve yaşam boyu vajinismus olarak da bilinir. Bu vajinismus türünden dolayı yıllarca evli olup hiç cinsel ilişki yaşamamış kadınlar bulunmaktadır. Bu tür en sık görülen vajinismus türüdür. 

Sekonder vajinismus, önceden cinsel ilişki yaşamış kadınlarda görülen türdür. Kadınların yaşamış olduğu kürtaj, cinsel taciz, düşük gibi genital veya cinsel travmalar ya da psikolojik sorunlar nedeniyle ortaya çıkar. Bu vajinismus türü daha az sıklıkla görülür. 

Vajinismus; bazı zamanlarda kadınların ruh hallerine, cinsel ilişkide rahat hissedip hissemediklerine ve daha başka birçok sebepten dolayı ortaya çıkabilir. Durumsal vajinismus olarak adlandırılan bu durum, kadın kendini hazır ve uygun hissettiği zaman görülmez, cinsel birliktelik bir problem yaşanmadan gerçekleşebilir.

Vajinismus Belirtileri

Vajinismus,çeşitli belirtilerin görülebildiği bir rahatsızlık olup,  belirtiler ve bu belirtilerin şiddetleri kişiden kişiye farklılık gösterebilmektedir. Vajinismus belirtileri genel olarak şunlardır: 

  • Cinsel ilişki sırasında yanma, batma ve ağrı hissedilir. Bu duruma disparoni ismi verilir. Disparoni, vajinismus nedeniyle ortaya çıkabileceği gibi sekonder vajinismusun altında yatan neden olarak da görülebilmektedir. 
  • Vajinismus hastalığına sahip kadınlar, genellikle cinsel ilişkiye girmekten korkarlar, partnerleriyle cinsellik yaşamaktan da konuşmaktan da kaçarlar.
  • Bu kadınlar genellikle smear testi yaptıramaz ve vajinal ultrasona giremezler.
  • Genital bölgelerine tampon yerleştirmekte sıkıntı yaşarlar ve vajinismusa sahip çoğu kadın tampon yerleştiremez.
  • Cinsel ilişki sırasında kendini geri çekme, bacakları kapatma gibi kaçmaya yönelik davranışlar gösterirler.
  • Bazı kadınlarda penis vajina içerisine hiç giremez, bazılarında ise yarım cinsel birliktelik (penisin bir kısmının girebilmesi) görülür.
  • Sevişme esnasında herhangi bir sıkıntı yaşanmayabilir, ama birleşme kısmına gelindiğinde kadında aşırı bir panik ve korku hali, istemsiz kasılmalar görülür. 
  • Jinekolojik muayene olmak istemezler ve hastaneden, doktordan kaçınırlar. 
  • Sık görülmemekle birlikte genital alana bakamama, eşinin yanında çıplak kalmaktan utanma, genital bölgeye dokunulmasına izin vermeme de bazı kadınlarda görülebilen vajinismus belirtilerindendir.

Vajinismus Neden Olur?

Vajinismusun ortaya çıkmasının nedenleri geniş bir yelpaze oluşturmaktadır. Bu nedenlerin en temelinde cinsel birlikteliğe dair yanlış düşünceler ve olumsuz mesajların bilinçaltına yerleşmesi ve kadının ilk cinsel birlikteliğinin çok ağrılı, acılı ve kötü geçeceğini düşünmesi yatar. En temelde bu düşünceler yatsa da bunun dışında vajinismus nedenleri oldukça fazladır. Bu nedenleri en basit şekilde psikolojik ve fiziksel nedenler şeklinde ikiye ayırabiliriz:

Vajinismusa Sebep Olan Psikolojik Nedenler: 

  • Cinsel ilişkide zarar göreceği düşüncesi, canının yanma korkusu ve çok fazla ağrı olacağını düşünme
  • Toplumdaki bakirelik baskısı yüzünden cinsel ilişkiye girerken duyulan stres
  • Kötü cinsel deneyim yaşamış olma ve cinsel birliktelik anında bu deneyimlerin akla gelmesi
  • Cinsel açıdan travmatik olaylar yaşamış olma ve bunları aklından atamama (taciz, tecavüz, ebeveynlerin cinsel ilişkisine tanıklık etmek vs.)
  • Ebeveynlerin çocukken cinsel açıdan yetersiz eğitimi, çok fazla baskı yaratması
  • Dini açıdan baskı hissetmek
  • Cinsellik açısından yeterince iyi olmadığını düşünme, yetersizlik hissi
  • Hastanın yaygın anksiyete bozukluğunun olması

Vajinismusa Sebep Olan Fiziksel Nedenler:

  • Tecavüze maruz kalma, genital bölgede fiziksel istismar öyküsü
  • Vajinadaki yapısal anormallikler, kızlık zarının kalın olması, vajinal perde (septum) varlığı vs.
  • Vajinal ıslanmanın yetersiz kalması, kuru vajina
  • Sezeryan veya düşük öyküsü
  • Hormonal problemler, menopoza girme
  • Vajinada enfeksiyonlar (özellikle mantar enfeksiyonu)

Bu ve bunların dışında birçok neden vajinismus sebebi olabilmektedir. Fakat vajinismus olması için illa altta yatan bir neden olmasına gerek yoktur, herhangi bir sebep bulunmadan da vajinismus ortaya çıkabilmektedir. 

Vajinismusun Hayata Etkileri

Cinsel yaşamın hem evlilik içinde hem de kişinin kendi hayatında önemli bir yeri bulunmaktadır. Cinsel sorunlar kişiye hem psikolojik hem de sosyal anlamda oldukça zarar verici olabilmektedir. 

Evli çiftlerin cinsellik yaşamaması, bireylerin zaman zaman aralarının açılma sebebi olabilmektedir. Vajinismus sebebi ile cinsel ilişki yaşayamama; çiftler arası mutluluğun azalmasına, kadının üstünde büyük bir baskı oluşmasına yol açmaktadır. 

Kadın kendini yetersiz hissedebilir, toplumun dayattığı eşlik görevini yerine getiremediği düşüncesiyle kendini suçlayabilir, eşini kaybedeceği korkusuna kapılabilir ve bu da kendisini kaçınılmaz olarak yıpratabilir. Kadın, cinsellik yaşamadıkları için eşinin kendisini aldatmak isteyeceği fikrine kapılabilir ve aşırı bir kuşkuculuk, güvensizlik ve tabi ki kıskançlık ortaya çıkarır. Vajinismus sorununun çözülmemesi ile ilişki ne yazık ki ayrılığa ve boşanmaya kadar gidebilmektedir. 

Kadının üstünde hissettiği baskı, onu içten içe sömürebilmektedir. Vajnismus kadının gündelik yaşamında mutlu olmasının önüne geçebilmekte ve depresif bir ruh haline bürünmesine sebep olabilmektedir. Sürekli bir şekilde hissedilen yoğun iç sıkıntısı psikolojik açıdan yıpranmaya yol açmakta ve bazı psikolojik sıkıntıların ortaya çıkmasına zemin hazırlamaktadır. Vajinismus varlığı depresyon ve anksiyete görülme riskinde artışa neden olmaktadır.

Sosyal açıdan da bireyin arkadaşlarıyla ilişkilerinin bozulmasına, dışarıda geçirilen sürenin azalmasına ve gündelik yaşamının aksamasına sebebiyet verebilmektedir. Bazı kadınlarda sosyal sorunların iş bırakmaya kadar gittiği görülmüştür ve bu gibi sebeplerle vajinismusun bireyi ekonomik açıdan da olumsuz yönden etkilediği belirtilmiştir. 

Vajinismusun hayatınızda yaratabileceği olumsuz etkileri en başından alacağınız önlemlerle engellemek sizin elinizdedir, hayatınızın büyük bir olumsuzluğa dönüşmesine izin vermeyin!

Psikolog Ofisi alanında uzman onlarca profesyonel psikolog ile her an yanınızdadır ve online terapi almak için yollara düşmeye, geleneksel yüz yüze terapi fiyatlarını ödemeye, psikolog ofislerine gitmeye ve hatta evden çıkmak için hazırlanmanıza bile gerek yoktur. 

Psikolog Ofisi uzmanlarına battaniyenizin bile altından çıkmadan bağlanabilir, şimdi konuş özelliği ile terapinize hemen başlayabilir veya kendinizi daha hazır hissedeceğiniz bir zaman için randevu oluşturabilirsiniz. Ana sayfamızda listelenen uzmanlardan birini seçip seansınızı oluşturmak bir dakikanızı alır.

Vajinismus Nasıl Geçer?

Vajinismus hastalığını yenme süreci altta yatan nedenlere bağlı olarak şekillenmektedir. Kadın doğum uzmanları, psikiyatristler ve psikologlar tedavi sürecinde rol alırlar. Hastanın fizik muayenesi yapıldıktan sonra kişiye özel bir plan oluşturulur. Vajinismus, hastalığı yenme konusunda izlenebilecek yöntemler açısından birçok seçeneği bulunan bir hastalıktır. Bu seçenekleri inceleyelim : 

  1. Vajinismus hastalarına bazı egzersiz programları verilebilir. Kegel egzersizleri (pelvik taban kaslarını güçlendirmek için), gevşeme egzersizleri ve solunum egzersizleri hastaya fayda sağlayacak egzersizlerdir. 
  2. Halk arasında botoks olarak bilinen botulinum toksini enjeksiyonu da bir diğer tedavi seçeneğidir. Botulinum toksini, bir bakterinin toksininden elde edilir ve kaslarda kasılmayı engeller. Botulinum toksini, vajinal kasların içerisine enjekte edilir ve kaslar geçici olarak paraliziye (felç) uğrar. 
  3. Anksiyete bozukluğu olan kadınlarda ilaç tedavisi de etkili olmaktadır. Sedatif (rahatlatıcı) ve anksiyolitik (kaygı giderici) ilaç grupları tercih edilir. Ancak bu ilaçların direkt olarak vajinismusu tedavi edecek ilaçlar olmadığı bilinmeli ve diğer yöntemler ile kombine bir şekilde kullanılmalıdır. 
  4. Hastanın kendi kendini eğitmesine imkan sağlayan vajinal dilatör yöntemi de bir diğer seçenektir. Vajinal dilatörle ya da alternatif olarak parmak kullanılarak hastanın vajinasını tanıması, vajina kaslarını yönetmesi ve yavaş yavaş vajinasına yabancı bir cisim almayı öğrenmesi sağlanır. 
  5. Vajinismusun altında organik bir sebep yatıyorsa hastalar cerrahi işlemden fayda görürler. Vajina girişinin olması gerekenden dar olması, kızlık zarının sert ve kalın olması, vajinada kist varlığı, vulvar vestibulit sendrom (vajina girişinde aşırı derecede hassasiyet ile seyreden bir hastalık), bartholin absesi ve bartholin kisti organik nedenler arasındadır ve cerrahi gerektirebilir. 
  6. Çin tıbbının kazandırmış olduğu akupunktur yöntemi, stresin hakim olduğu kadınlarda tercih edilebilen bir diğer yöntemdir. Kişide rahatlamayı sağlar, stresi azaltır ve özgüveni artırır.
  7. Vajinismusla yaşamaktan kurtulmada altın basamak olan yöntem psikoterapidir. Hastaların büyük çoğunluğunda psikolojik nedenlerden kaynaklı olarak vajinismus ortaya çıkmaktadır. Fiziksel nedenle ortaya çıksa dahi vajinismusun neden olduğu psikolojik etkilerin tedaviyi yavaşlatmaması adına psikoterapi önemlidir. Diğer tedavi seçeneklerinin yanına psikoterapi eklemek, sürecin daha verimli geçmesinde ve daha hızlı ilerlemesinde oldukça büyük öneme sahiptir. 

Psikoterapinin Vajinismusa Etkileri

Psikoterapi, vajinismus hastalığı ile mücadelede büyük bir öneme sahiptir. Psikolojik olarak ortaya çıkan vajinismus hastalığı ile mücadelede olmazsa olmaz bir seçenektir denilebilir, psikoterapi olmadan bu hastaların iyileşme oranı düşüktür. Bununla birlikte; kadınlarda hastalığın sonucu olarak ortaya çıkan sıkıntıların da giderilebilmesi için anahtar yöntemdir. Hasta jinekolojik muayeneden geçtikten sonra terapi seçeneği değerlendirilir. Cinsel terapiler, bireye cinsel ilişki hakkında kafasında bulunan olumsuz kalıpları yıkma, yaşamış olduğu kötü tecrübeleri değerlendirme ve duygularına ayna tutma imkanı sunar. Genel olarak hastalarda bilişsel-davranışçı cinsel terapi yapılır. Hastanın bilinç altında vajinismus oluşmasına yol açan etken bulunur, kişinin cinsellik hakkındaki doğru bildiği yanlışlar düzeltilir ve kişi rahatlatılır. 

Bunun yanında çift terapisinin de hastalar üzerinde olumlu etkisi bulunmaktadır. Vajinismusun ilişkiye olan etkileri ele alınır, ilişkide sebep olduğu sorunların çözülmesi hedeflenir ve partnerlerin iletişimlerinin güçlenmesine yardımcı olur. Çiftler arasındaki sorunların çözülmesi, partnerlerin aralarının iyi olması süreci de oldukça olumlu etkilemektedir. 

Eğer vajinismus sorunuyla mücadele ediyorsanız profesyonel destek almaktan çekinmeyin, mutlaka bir uzmana görünün ve psikoterapi seçeneğini değerlendirin. 

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog17 Ocak 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı