Zor Karar Veren Biri misiniz?

Karar verirken panikliyor ve kararsızlığa mı düşüyorsunuz? Bu kararsızlık hali sizi olumsuz etkiliyor ve sevdiklerinizi üzmenize mi sebep oluyor? Ciddi anlamda karar verme sürecinde problemler yaşıyorsanız altında birtakım psikolojik problemler yatıyor olabilir.

Düşük Özgüven

Kararlarınızın sürekli sorgulanmasından endişe mi duyuyorsunuz? Yanlış kararlar vermekten de korkuyor musunuz? Peki herhangi bir konuda karar vermeniz gerektiğinde bu tip durumların düşüncesi bile elinizi ayağınıza dolaştırıyor mu?
 
Düşük özgüven algısının altında genellikle kendimize karşı beslediğimiz negatif inançlar yatar. İçimizde, hiçbir şeyi doğru yapamadığımız inancını taşıdığımızda bundan sonra gelen tüm kararlar da “yanlış yapmak” için yeni bir fırsat olarak görünür. Düşük öz güven algısı genellikle çocukluk çağında yaşanan travmalardan kaynaklanır. Okul çağında yaşıtları tarafından dışlanan, ebeveynleriyle sağlıklı bir bağ kurmakta zorlanan ya da istismara uğramış çocuklarda yetişkinlik döneminde de öz güven eksikliğine bağlı problemlerin yaşandığı görülür.

Mükemmelliyetçilik

Karar vermeniz gerektiğinde seçenekleri hep yetersiz mi buluyorsunuz? Çevrenizdekiler size sürekli fazla düşünmemenizi mi söylüyor? Verdiğiniz kararlardan hemen pişman oluyor ve “keşke diğer seçeneği seçseydim!” diye mi düşünüyorsunuz?
Mükemmelliyetçilik, yaşamda vermeniz gereken tüm kararların bir sınava dönüşmesine ve sürekli hayal kırıklığı yaşamanıza neden olabilir. Mükemmelliyetçilik öğrenilmiş bir davranıştır ve genellikle yüksek beklentileri olan ailelerde yetişmiş çocuklarda görülür. Çocukluk çağında fazla eleştiriye maruz kalmış ya da sevgiyi “hak etmek” zorunda olduğu düşüncesiyle yetişmiş bireyler de yetişkinlik dönemlerinde bu öğretiler nedeniyle karar verme süreçlerinde zorluk yaşayabilirler.

Depresyon

Karar verme düşüncesi bile sizi bunaltıyor mu? Karar vermeniz gereken durumlarda kendinizi tükenmiş mi hissediyorsunuz? Karar vermek zorunda kalacağınız durumlardan kaçınmak için elinizden geleni yapıyor musunuz?
Depresyon karar verme yeteneğini ciddi olarak zedeleyebilir. 2014 yılında British Journal of Clinical Psychology dergisinde yayınlanan araştırma sonuçları depresyonun sezgisel düşünme yetilerini durdurarak yaratıcı düşünme ve karar verme süreçlerini önleyen negatif düşünce kalıplarına yol açtığını ortaya koyuyor. Depresyonla mücadele ederken yapabilecekleriniz ile ilgili "Depresyon ile nasıl başa çıkılır?" adlı yazımızı okuyabilirsiniz.

Anksiyete Bozuklukları

Karar vermeniz gereken bir durumda kaldığınızda kendinizi paniklemiş mi hissediyorsunuz? Ufak kararlar bile sizin için bir ölüm kalım meselesi haline mi geliyor? “Güvenli” görünen seçeneği seçmek uğruna istediğinizi hiçbir zaman elde edemiyor musunuz?
 
Anksiyete ortada belirli bir neden yokken kendinizi günlerce hatta haftalarca kaygılı, stresli hissetmenize neden olur. Zihniniz sürekli bu nedeni belli olmayan kaygılarla meşgul olduğu için kendinizi doğru düzgün düşünemeyecek kadar bitkin hissetmeniz, karar vermekte güçlük çekmeniz son derece normaldir. Anksiyete ve anksiyete bozuklukları çocukluk çağında ya da yakın geçmişte yaşanan travmalardan, büyük yaşam değişikliklerinin yarattığı stresten kaynaklanabilir. "Anksiyete'nin inanmanızı istediği 10 yalan" adlı yazımızda anksiyetenin etkilerini daha yakından inceleyebilirsiniz.
Eğer anksiyete hakkında daha detaylı ve bilimsel içeriğe ulaşmak isterseniz "Anksiyete (Kaygı) Bozukluğu Nedir?" adlı yazımızı da okumanızı öneririz.

Yetişkinlerde Görülen Dikkat Eksikliği (Hiperaktivite Bozukluğu)

Vermeniz gereken her kararda bu karardan doğabilecek tüm olası sonuçlar zihninizde durmadan dönüyor mu? Geçmişte fazla fevri davrandığınız için verdiğiniz kararlarla ilgili kendinize güvenmekte güçlük mü çekiyorsunuz? Karar vermeniz gereken durumları mümkün olduğunca ertelemeye mi çalışıyorsunuz?
Yetişkinlerde görülen dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu çevrenizdeki uyaranlardan kolayca etkilenmenize neden olduğu gibi zihninizdeki düşünce ve sesler nedeniyle de dikkatinizin dağılmasına neden olur. Bu durum geçmişte aldığınız dürtüsel kararlar nedeniyle alacağınız yeni kararlarda kendinize güvenmenizi zorlaştırabilir. Yetişkinlerde görülen hiperaktivite bozukluğu mükemmelliyetçi bir yapıyı da beraberinde getirebileceği için karar verme süreçlerinde artı zorluklar da yaratabilir.
Psikologofisi.com’da yer alan bireysel terapiler konusunda uzman psikologlarımız karar verme süreçlerinde yaşadığınız bu sorunların altında yatan nedenleri bulmanıza, verdiğiniz kararlar konusunda kendinize güvenmenize ve her yönden daha sağlıklı bir hayata sahip olmanıza yardımcı olabilir. Online terapi ile evinizin rahatlığında ruh sağlığınızı dengelemeye başlamak için psikologofisi.com'dan size uygun olan psikoloğu seçebilir ve anında konuşmaya başlayabilirsiniz.
Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog18 Şubat 2017
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi