• Blog
  • Güneş Tutulması Psikolojimizi Nasıl Etkileyecek?

Güneş Tutulması Psikolojimizi Nasıl Etkileyecek?

    Bu yazıdaki konular

Son zamanların en önemli gökyüzü olaylarından biri olan tam güneş tutulması 21 Ağustos 2017 tarihinde, saat 21.30’da gerçekleşecek. Tutulma en net şekilde Amerika Birleşik Devletleri’nde gözlemlenebilecek fakat güneş tutulmasının psikolojik etkilerini tüm dünyayla birlikte bizler de hissedeceğiz.

Ay’ın yörünge hareketiyle birlikte yaşanacak değişimin büyük bir enerji açığa çıkaracağı biliniyor. Uzmanlara göre açığa çıkacak olan bu enerji anksiyete seviyemizi arttırabilir hatta kendimizi öfkeli, gergin, dengesiz, kafası karışmış hissedebiliriz. Fakat bu durum son derece normaldir. Değişimler her insanı ister istemez rahatsız hissettirir fakat gelişmenin ve öğrenmenin tek yolu da budur.

Peki bugün yaşanacak olan güneş tutulması psikolojimizi nasıl etkileyecek dersiniz? Gelin hep birlikte inceleyelim:

1. Anksiyete seviyeniz hiç olmadığı kadar yükselebilir

Güneş tutulmaları filozofik açıdan da tüm dünyanın ilgisini çeken, son derece büyüleyici doğa olaylarıdır. Hatta güneş tutulması anksiyetesi olarak bilinen bu psikolojik durum astronomi tarihini de derinden etkilemiştir. Ay’ın yörünge hareketi sırasında Dünya ile Güneş arasında konumlanarak gündüz saatlerinde günışığının tamamen kaybolmasına yol açan bu büyüleyici doğa olayı sırasında yaşanan duygusal değişimler, kimilerine göre modern astronominin gelişmesine de büyük bir katkı sağlamıştır. Bu nedenle bugün kendinizi biraz kaygılı hissedebileceğinizi ama bu durumun normal olduğunu unutmayın.

2. Kendinizi telaşlı hissedebilirsiniz

Güneş tutulması sırasında sanki bir süre birileri “ileri al” butonuna basmış gibi yaşamınızın tamamen kontrolünüzden çıktığını, size tanıdık gelen her şeyin muazzam bir hızla değiştiğini hissedebilirsiniz. Bu kuvvetli duygusal değişim sizi ertelediğiniz ya da hiç düşünmediğiniz kararlar almaya zorlayabilir. Kendinizi bu tür bir ruh hali içinde bulursanız birkaç dakika derin nefes alarak kendinizi sakinleştirmeyi ve özellikle önemli kararları daha dengeli olduğunuz bir zamana ertelemeyi düşünebilirsiniz.

3. Kontrolünüzü kaybettiğinizi düşünebilirsiniz

Anksiyete seviyemiz yükseldiğinde kendimizi normal hissedebilmek için çevremizde olup biten her şeyi kontrol etmek gibi bir zorunluluk hissedebiliriz. Özellikle de böylesine büyük duygusal değişimlerin yaşandığı zamanlarda kendimizi güvende hissedebilmek için büyük bir kaygı duyarız ve bu durum bir süre bir şeylerin yolunda gitmediği gibi bir duygu hissetmenize neden olabilir. Böyle anlarda kendinizi zorlayacak aktivitelerde bulunmamanız, kendinize sakinleşebilmek için biraz zaman tanımanız hem fiziksel hem de psikolojik sağlığınız için çok daha faydalı olacaktır.

4. Bunaldığınızı hissedebilirsiniz

Her şeye yetişebilmek için gece gündüz uğraşıyor, multitaskingin sizin işiniz olduğunu düşünüyorsanız güneş tutulması sırasında artık bardağın taştığını hissedebilirsiniz. Bu durumu yaşamınızı sadeleştirmek, size bir yük gibi görünen, enerjinizi harcayan gereksiz sorumluluklardan kurtulmak için bir fırsat olarak kullanabilirsiniz.

5. Duygusallaşabilirsiniz

Ay’ın alışılmışın dışındaki bu yörünge hareketi kendinizi fazla duygusal hissetmenize, bir süredir kapalı kapılar arkasında tuttuğunuz duyguların aniden ortaya çıkmasına ve engelleyemediğiniz ağlama krizlerine neden olabilir. Karar verme mekanizmalarınız da bu yoğun duygusal değişimden etkilenecektir. Bu nedenle yaşamınızı etkileyebilecek önemli kararlar almadan önce, eğer mümkünse, bir süre beklemenizde fayda olacaktır.

6. Aydınlanabilirsiniz!

Güneş tutulmaları şiddetli duygu durum değişimlerini beraberinde getirdiği gibi yaşamınızı çıkmaza sokan konuların da bir anda çözümlenmesine, kendinizi psikolojik olarak rahatlamış hissetmenize de neden olabilir. Tıpkı bir parçası eksik kalmış bulmacalar gibi, aklınızın bir köşesinde sürekli tedirgin olmanıza neden olan problemlerin yanıtlarını bir anda bulduğunuzu hissedebilirsiniz. Bu pozitif değişimle yaşadığınız olaylara daha geniş bir perspektiften bakarak, çok uzak görünen değişimlerin bir anda gerçekleşmesini sağlayabilirsiniz.

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog21 Ağustos 2017
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi