online terapi

Koronavirüs Salgını Sırasında Ebeveynlere 6 İpucu

Küçük çocuklar hayal güçlerinde “gerçek” dünyayı yetişkinlerin yaşadığından daha farklı yaşarlar. Elbette gerçek dünyanın çocuklar için doğal afet, siyasi çekişmeler veya kitlesel trajediler olsun, henüz başa çıkamayacakları sorunlarla dolu olduğunu söyleyebiliriz. Bu yazımızda Korona virüs pandemisini çocuklarınıza nasıl anlatabileceğinizle ilgili her detayı açıklayacağız. Eğer yazıyı okuduktan sonra profesyonel bir çocuk /ergen terapistinden online terapi almak isterseniz psikologofisi.com'dan alanında uzman pedagoglara (Çocuk/ergen psikologu) bir dakika içinde bağlanıp görüşmeye başlayabilirsiniz. 

Koronavirüs salgını gibi toplumları derinden etkileyen olaylar, çocukların kafalarını karıştırabilir, endişelendirebilir ve strese sokabilir. Küçük çocuklara, yetişkinlerin yapabileceği en önemli şey bilgiyi en basit ve onların anlayabileceği şekilde anlatmaktır. Çocuklara salgın ile ilgili ölüm oranları, enfekte olan hasta sayıları kesinlikle söylenmemelidir.

Çocuklarınızı korumak siz ebeveynler olarak önceliğiniz ancak onları korkutmadan ve endişe vermeden çocukları korumak önemlidir. Çocuklarınızla koronavirüs pandemisi hakkında konuşmak için uygulayabileceğiniz ipuçlarını ise şöyle sıralayabiliriz:

1. Basit tutun

Sağlık krizini çocuklarınıza anlatırken basit bir şekilde genel bir bakış sunmak en iyisidir. Stresli görünmeden ve endişe duygusunu hissettirecek davranışlardan uzak bir tutumla çocuklarınızı bilgilendirin. Bu virüs türü yeni olmasına rağmen, çocuklarınıza bu salgının daha aşina olabilecekleri mevsimsel grip salgınlarından çok farklı olmadığını açıklayın. Ayrıca bilimsel verilere göre çocuklar düşük enfekte olma riskinde görünüyor ve sıklıkla hafif semptomlar gösteriyorlar. Bununla birlikte taşıyıcı olabilirler ve hastalığı daha savunmasız insanlara bulaştırabilme olasılıkları yüksek görünüyor. Çocuklarımızı bu yönde uyarmamız gerekiyor.

Çocuklarınıza güvende olduklarını vurgulayın. Çocuklarınızı endişelendirmeyin ve korkutmayın. Çocuklarınıza, yetişkinlerin ve sağlık çalışanlarının kendilerini güvenli ve sağlıklı tutmak için çok çalıştıklarını bildirin. Onlara yapabilecekleri en iyi şeyin ellerini yıkamak olduğunu söyleyebilirsiniz! Çocuklara basit ama etkili faaliyetler sunmak ve onları bu durum üzerinde kontrol duygusu ile güçlendirirsiniz.

2. Haberlere maruz kalmayı sınırlayın

Endişeli yetişkin sohbetinin yanı sıra çocukları televizyon haberlerinden uzak tutmaya çalışın. Çocuklar gerginliğin enerjisini alırlar. Çocukların yanında pandemi süreci ile ilgili gergin konuşmalardan uzak durun. Onların tüm bu konuşmalardan uzak tutmaya çalışın. 

3. Rutin oluşturun

Çocukları normal rutinlerine dahil edin. Mümkün olduğu kadar normal oyun ve eğitim hayatına devam ettirin –okul kapanmış olsa bile- stres ve gereksiz korkuyu azaltmaya yardımcı olur. Çocukları normal günlük yaşama odaklanmaya çalışın.

4. İyi hijyen modeli uygulayın

Çocuklarınıza örnek olarak yol gösterin. Tüm aile bireylerini hijyen uygulamalarına katılmaya teşvik edin. Bu hijyen rutinini küçük oyunlarla eğlenceli hale getirebilirsiniz.

Çocuklarınıza sağlıklı alışkanlık aşılamanın dört kolay yolu şunları içerir:

Herkes sevdiği bir şarkı söylerken, o süre boyunca ellerini nasıl yıkaması gerektiğini eğlenceli bir şekilde öğretebilirsiniz. Çocuklarınıza kol içlerine hapşırmalarını, yüzlerine dokunmaktan kaçınmalarını ve yiyeceklere dokunmadan önce ellerini yıkamasını ısrarla vurgulayın.

5. Kendine iyi bak

Kendiniz sağlıklı olmadığınız sürece ailenizi sağlıklı tutamazsınız. Yukarıda listelenen sağlıklı alışkanlıkları uygulayın ve kendiniz en iyi sağlık alışkanlıklarınızı normalleştirin. Enerjinizi ve bağışıklık sisteminizi güçlü tutmak için normal kişisel bakım rutinlerine katılın.

Çocuklar çoğu zaman gerçek dünya meselelerinden uzak olsalar da, gergin bir haber döngüsüne maruz kaldıklarında ya da yüksek sesli bir yetişkin sohbetinde olsun olumsuz etkilenebilirler. Çocuklarımızı gereksiz yere endişelendirmek için hiçbir neden yok. Çocuklarınızı ve kendinizi bu dönemde güvende tutmak, gereksiz endişe ve strese karşı korumak çok önemli. 

Bazen sorunlarla başa çıkmakta zorlanabiliriz. Böyle durumlarda bir ruh sağlığı profesyonelinden online destek almak en doğrusudur. Eğer ilk adımı atıp alanında uzman bir psikologla görüşmek isterseniz psikologofisi.com'dan bir dakika içinde bir uzmana bağlanabilirsiniz. İlk adımı atmaktan çekinmeyin.

Çocuk terapisi ile ilgili detaylı bilgi almak için "Çocuk ve Ergen Terapisi" makalemizi inceleyebilirsiniz.

Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog26 Nisan 2020
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi