megalofobi

Megalofobi Nedir?

Büyük nesnelerle karşılaştığınızda ürperdiğiniz ya da kendinizi kötü hissettiğiniz hiç oldu mu? Mesela büyük bir binanın yanından geçtiğinizi hayal edin. Ya da yolda yürürken kocaman bir tırın bir yanınızdan geçtiğini. Bunların düşüncesi bile tedirgin hissetmenize yetiyorsa megalofobiye sahip olma ihtimalinizi bi gözden geçirmenizde fayda var. Gelin hep beraber bu yazımızda megalofobinin ne olduğuna bir göz atalım 

Megalofobi nedir?

Fobiler herhangi bir şeye karşı duyduğumuz korkunun hayatımızı oldukça olumsuz yönde etkileyen ve hatta kimi zaman günlük yaşam faaliyetlerimizi yerine getirmemizi dahi zorlaştırabilen hallerdir. Birçok farklı türde görülebilen fobilerin bir çeşidi de megalofobidir. 

Megalofobiyi kısaca büyük cisimlere karşı duyulan korku olarak tanımlayabiliriz. Biraz daha açacak olursak megalofobi; yüksek binalar, uçaklar, büyük araçlar gibi büyük boyutlara sahip uyarıcılara karşı kişinin duyduğu korkuyu ifade eder. 

Duyulan korkunun büyüklüğü cismin kişide uyandırdığı hisse göre değişse de genel olarak megalofobiye sahip insanlarda tedirginlik boyutunu aşan bir korku hissinden söz edebiliriz. Bununla birlikte bazı kişilerde bu korku aşırı boyutlara da ulaşabilmektedir. 

Megalofobi belirtileri nelerdir?

Kişilerin fobilerini keşfetmesi kimi zaman zor olabilmektedir. Bunun nedeni fobilerini tetikleyen canlı ya da cansız bir varlıkla karşılaştıklarında kapıldıkları korkunun normal ve diğer insanlarda olduğu kadar olduğunu düşünmeleridir. Bu nedenle hangi fobinin nasıl belirtilere sebep olduğunun bilincinde olmak önemlidir. Bir kişinin büyük cisimlerle karşılaştığında gösterebileceği bazı megalofobi belirtileri ise şöyledir:

  • Kalp atış hızının artması
  • Terleme
  • Soluk alışverişinde hızlanma
  • Vücutta korkudan dolayı salgılanan adrenalin hormonunun salgısında artış
  • Anksiyete durumu
  • Panik
  • Mide bulantısı
  • Baş dönmesi
  • Ağızda kuruluk
  • Karında sancı ve kramp
  • Göğüs kafesi civarında ağrı

Etrafınızda büyük cisimler olduğunda bu belirtilerden birkaçını gösteriyor olmanız halinde megalofobiye sahip olma ihtimaliniz yüksektir. Ancak elbette adını koymak ve profesyonel destek almak için bir doktordan yardım almanız önemlidir. Sizde var olan magalofobi belirtileri bir uzman tarafından değerlendirildikten sonra isimlendirilebilir. Uzman gerekli gördüğü halde megalofobi testi gibi araçlara da başvurabilecektir.

Megalofobi nedenleri nelerdir?

Genel olarak fobilerin kişilerin geçmişte yaşadığı travmatik olaylardan kaynaklandığı bilinmekle beraber elbette her fobinin kendi içinde farklı nedenleri olabilmektedir. Megalofobinin muhtemel nedenleri ise şöyledir:

  • Çocukluk veya ergenlik döneminde yaşanan travmatik olaylar
  • Genetik yatkınlık
  • Baskıcı ebeveynler ile büyüme durumu
  • Genel olarak büyük objelerin var olmadığı yerlerde büyümenin sonucu olarak büyük nesneleri anormal karşılamak
  • TSSB (Travma Sonrası Stres Bozukluğu)

Megalofobi nasıl tedavi edilir?

Megalofobi tedavisinden önce önemli bir diğer husus da bu fobi türünün teşhisidir. Zira fobilerin birbirinden ayırt edilerek teşhis edilebilmesi zor olabilmektedir. Örneğin yalnızca okyanusları gördüğünüzde tedirgin oluyorsanız tüm büyük nesnelere karşı fobiniz olduğunu söyleyemezsiniz. Böyle bir durumda ancak talassofobiden bahsedilebilecektir. Bu yalnızca bir örnektir. Kısaca fobiler birbiriyle karışmaya oldukça meyilli olduğu gibi her birinin başlı başına teşhisi de zor olabilmektedir. 

Megalofobiniz olup olmadığını anlamak için bir uzmana başvurduğunuzda size birçok soru sorulur. Bu sorular geçmiş deneyimleriniz, yaşam öykünüz, aile yapınız, farklı büyük nesnelerle karşılaştığınızda gösterdiğiniz tepkilere ilişkindir. Ayrıca megalofobi teşhisi için büyük nesnelere karşı duyduğunuz korku hissinin en az 6 aydır (yaklaşık olabilir) devam ediyor olması gerekmektedir. Doktorunuz megalofobi teşhisi için bir dizi soru sorduktan sonra cevaplarınızı bazı kriterlere göre değerlendirir. Bu kriterler genel olarak şöyledir: Kaygı, bu kaygının büyük nesnelere karşı olması, yoğun ve insanlara mantıksız gelebilecek düzeyde korku. Doktorunuzun bu kriterlere göre yapacağı değerlendirme sonucu megalofobi teşhisini yapması sonucunda tedavi aşamasına karar verilir. 

Fobiler insanlar tarafından genel olarak tedavi edilemeyecek ve hayat boyunca devam edecek sorunlar olarak bilinebilmektedir. Ancak bilinenin aksine fobilerinizi hayatınızın sonuna kadar yanınızda taşımak zorunda değilsiniz. Fobilerin de tedavi edilmesi mümkün. Bu tedavi çoğu zaman ilaç tedavisi şeklinde oluyor. Tıpkı diğer fobilerde olduğu gibi megalofobide de ilaçla tedavi uygulamasına bir doktorun karar vermesi gerekiyor. İlaç tedavisinde genellikle antidepresan ilaçlar kullanılmakla beraber kimi zaman anksiyete tedavisinde kullanılan ilaçlar da tercih edilebiliyor. 

Tüm fobilerin ve doğal olarak megalofobi tedavisine de destek olarak psikoterapiden de faydalanmak gerekiyor. Zira genellikle kökleri travmatik bir olaya dayanan fobilerin kaynağını tam olarak bulup çözümleyemeden çözümün tam olarak sağlanamayacağını söyleyebiliriz. 

Fobilerin çözümünde en sık tercih edilen psikoterapi yöntemi ise BDT (Bilişsel Davranışçı Terapi). Bilişsel Davranışçı Terapi türünde şu anki düşünce ve davranışlarınızın geçmişteki hangi olaylardan dolayı meydana geldiği tespit edilip çözümlendiğinden dolayı fobilerinizin de kaynağını bulup çözümlemede BDT’nin sizin için oldukça verimli bir yöntem olacağını söyleyebiliriz.  Bunun yanında maruz bırakma terapisi de fobilerin çözümünde kullanılan başlıca terapi yöntemlerinden biri. Burada kişi fobisi olan varlığa herhangi bir tehlike durumu yaratılmaksızın maruz bırakılarak çözüme ulaşmak hedefleniyor. 

Bunların yanında elbette grup terapisi, konuşma terapisi gibi yöntemlerin de tercih edilmesi mümkündür.

Megalofobi yaygın mıdır?

En yaygın fobiler yükseklik korkusu, hayvan korkusu, kapalı alan korkusu gibi fobilerdir. Megalofobi ise adı sık duyulan fobilerden değildir. Bununla beraber her yaşta görülen fobilerden biri olduğundan aslında fark edilmese de yaygın görülen fobilerden biri olduğu söylenebilir. 

Megalofobi’nin Dünya nüfusunun %3-%15’i arasında görüldüğü bilinmektedir. Ayrıca megalofobi erkeklere oranla kadınlarda daha sık rastlanan fobi türlerindendir. 

Megalofobi ne kadar ciddi bir sorundur?

Modern dünyada şehirleşme giderek artmış ve yüksek binalar etrafımızı neredeyse tamamen kaplamış durumdadır. Bunun yanında gün geçtikçe şehirlerde büyük nesnelerin sayısı da artmaktadır. Öte yandan insanların gemi, uçak gibi büyük araçları kullanma ihtiyacı artmış; sokaklarda anıtların ve görkemli yapıt ve heykellerin sayısı artmıştır. Bunların sonucu olarak her geçen gün megalofobisi olan kişiler için günlük yaşam zorlaşmaya başlamıştır. Zira sokağa çıktığında gördüğü yüksek binaların, yolculuk yapması gerektiğinde kullanması gereken büyük araçların sayısındaki artış kişinin kaygı bozukluğu yaşaması riskini arttıracağı gibi panik halde bir günlük yaşam sürmesine de neden olmaktadır. Bu nedenle megalofobinin özellikle dünyanın bir hayli hızlı değiştiği bu modern dünyada çözüme kavuşturulması gereken ciddi bir sorun halini aldığı söylenmelidir. 

Megalofobi hakkında daha fazla bilgi edinmek için nereden yardım alabilirim?

Megalofobi hakkında daha detaylı bilgi almak isterseniz konu hakkında yazılan makalelere göz atabilirsiniz. Ayrıca fobiler hakkında yazılan kitaplardan da faydalanabilirsiniz. Christophe Andre’nin  Korkunun Psikolojisi adlı kitabı konu hakkında okuyabileceğiniz iyi kitaplardandır. 

PsikologOfisi megalofobi veya merak ettiğiniz diğer fobiler hakkında terapi desteği almak ve bilgi edinmek istemeniz durumunda her zaman yanınızdadır. Megalofobi ile mücadele ederken profesyonel destek almak isterseniz bize ulaşabilirsiniz.

Megalofobisi olan kişiler hangi nesnelerden korkar?

Megalofobiyi genel olarak büyük nesnelere karşı duyulan korku duygusu olarak tanımlamıştık. Büyük nesnelerden ne anlamamız gerektiğini ise bazı örneklerle somutlaştırabiliriz. 

Megalofobisi olan kişilerde en yaygın görülen tetikleyiciler aşağıdaki gibidir: 

  • Büyük binalar
  • Trenler
  • Uçaklar
  • Gemiler
  • Büyük heykel ve yapıtlar
  • Otobüs, tır vb. büyük araçlar
  • Dağlar vb. büyük coğrafi yapılar
  • Okyanuslar (deniz ve göl de olabilir)
  • Balina, fil, zürafa gibi büyük boyutlardaki hayvanlar
Yazar
Avatar
Psikolog Ofisi 25 Mart 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı