talassofobi nedir

Talassofobi

Su hayattır. Ancak bazen istemeden bize hayat veren bu mucizevi maddeye dair derin bir korku besleriz. Talassofobi sulara karşı adı konmuş korkulardan bir tanesi. Talassofobi hakkında merak ettiklerinizi yazımızda bulabilirsiniz.

Talassofobi Nedir?

Talasofobi en temel tanımıyla özel su korkusudur. Sudan kastımız okyanuslar ve derin denizler. Kişi okyanus ve derin denizlerin bilinmezliklerinin ve gizemlerinin de etkisiyle bunlara karşı bir korku geliştirir. 

Ancak Dünya’da beş okyanus ve ortalama elli civarı deniz olduğunu dikkate alırsak bu korkunun insan hayatını oldukça zorlaştıran fobilerden biri olduğu kanısına varabiliriz. 

Talassofobi ve Hidrofobi Farkı 

Hidrofobi ile talassofobi dışarıdan bakıldığında karıştırılabilen fobilerdendir. Zira ikisi de temelde su ile ilgili korkulardır. Ancak aslında kolay bir ayrımları vardır: Hidrofobi genel olarak su korkusunu ifade ederken talassofobi daha özeldir ve okyanuslar ile derin denizlerden korkmayı ifade eder.

Hidrofobi'ye sahip kişiler ileri seviyelerde musluktan akan sudan dahi korkabilir buna karşın talassofobi'de daha çok derin suların gizemi etkilidir. 

Talassofobi Semptomları 

Talassofobi farklı seviyelerde görülebilen bir korkudur. Bu nedenle kişiden kişiye semptomları değişebilmektedir. Örneğin kimi insanlar denizde rahatlıkla yüzebilir ancak kendini suyun dibinde hayal edemez; kimileri ise deniz gördüğünde dahi korkuya kapılabilir. 

Ancak yine de talassofobi'ye sahip çoğu insanda ortak görülen bazı semptomlar şöyledir:

  • Normalden hızlı kalp atışı
  • Baş dönmesi
  • Nefes alışverişinde bozulma
  • Panik atak
  • Bulantı ve kusma
  • El ve ayaklarda uyuşukluk
  • Aşırı terleme

Tüm bu semptomlar talassofobi tetiklendiğinde meydana gelir. Yukarıda da sözünü ettiğimiz gibi bu kişi denize baktığında olabilirken kendini denizin içinde hayal ettiğinde de olabilir. 

Talassofobi Nedenleri 

Talassofobi kişiden kişiye oldukça farklı nedenlerle ortaya çıkabilir. Bu nedenlerden bazılarını sizler için sıraladık:

  • Travmatik olaylar: Kişi çocukluğunda su ile ilgili bir travmatik olay yaşadığında ilerki zamanlarda talassofobi geliştirmesi oldukça olasıdır. Bu olay boğulma tehlikesi atlatma, birini boğulurken görme ya da bir su canlısı tarafından yaralanma gibi olabilir. 
  • Psikolojik etkenler: Bilinmezlikten ya da belirsizlikten rahatsız olmak gibi bazı psikolojik etkenler aynı zamanda talassofobi'yi de beraberinde getirebilir. 
  • Bilinçaltı ve kalıtım: Günümüz psikolojik akımlarından biri de fobilerin bilinçaltındaki düşüncelerden kaynaklanabileceğini ifade eden akımdır. Buna göre kişinin bilinçaltında yer alan bazı düşünceler nedenini kişinin anlamayacağı şekilde bir fobiye neden olabilir. Bir diğer akım da ebeveynlerimizin ya da geçmişte yaşayan akrabalarımızın yaşanmışlıklarından bizim de etkilenebileceğimizi ve onların sahip olduğu fobilerin genler ile bize de aktarılabileceğini savunan akımdır. 
  • Beynin işleyişindeki aksaklıklar: Beynin korkuyu işleyiş şeklinde oluşan aksaklıklar kişide talassofobi oluşumunu tetikleyebilecektir. 

Talassofobi'nin Yaşama Etkileri

Talassofobi de tıpkı diğer fobiler gibi bireyin yaşamını oldukça olumsuz yönde etkileyecektir. 

Ailecek ya da arkadaşlarla çıkılan bir tatilde hep birlikte denize girememek, sahilde yürüyüş yapamamak, deniz kenarında bir yemek dahi yiyememek talassofobi'nin olumsuz etkilerinden yalnızca birkaçıdır. 

Suyun insan psikolojisine olan olumlu etkileri ve rahatlatıcı etkisi oldukça fazladır. Dolayısıyla talassofobi'ye sahip olmak demek suyun bu rahatlatıcı etkilerinden de mahrum kalmak demektir. 

Talassofobi'den Kurtulmak

Talassofobi'nin neden kaynaklandığını keşfetmek ve buna sebep olan olumsuz inançları olumlu inançlarla değiştirmek açısından talassofobi'yi yenmek isteyenler için en etkili yolun psikoterapi olduğunu söyleyebiliriz. Bilişsel davranışçı terapi son zamanlarda talassofobi'den kurtulmak isteyen bireylerin en çok tercih ettiği terapi yöntemlerindendir. 

Ayrıca bir psikiyatra başvurmanız durumunda anksiyete tedavisinde kullanılan ilaçlardan kullanmanız yönünde bir karar alabilir. Ancak tekrar hatırlatalım ki bu kararı yalnızca bir doktor alabilecektir. 

Tüm bunların yanında spor yapmak, nefes egzersizleri, küçük havuzlarda yüzme pratikleri, meditasyon gibi aktiviteler de talassofobiden kurtulmak için size yardımcı olacaktır. 

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog16 Eylül 2023
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı