sosyal medya kullanımı

Sürekli Sosyal Medya Paylaşımı Yapan Çiftler Mutlu mu?

Sosyal medya platformları, hepimiz için özenle seçtiğimiz içerikleri paylaştığımız alanlar. Hepimiz sosyal medyayı mutlu anlarımızı paylaşmak, en güzel halimizi insanlara göstermek için kullanırız. Nadiren Instagram'da hoş olmayan bir fotoğraf yayınlarız, anlamsız bir Facebook durumu yazarız veya komik olmayan bir tweet paylaşırız. Ancak genel tavır tüm paylaşımların üzerinde uzunca düşünmeye dayalıdır.

Sosyal medyada hepimiz en iyi benliğimizi ortaya koyarız. Bu paylaşımların en önemli kısımlarından birini ise ilişkimiz oluşturur.  Birçok çift gittikleri güzel bir tatili, romantik bir akşam yemeğini, evlilik teklifi gibi özel anları sosyal medyada paylaşmayı tercih eder. Ancak gerçek şu ki, çiftler her zaman Instagram ve Facebook'ta göründükleri kadar mutlu değiller! Hatta gerçek dünyadaki ilişkinizi sosyal medyadaki bu kusursuz ilişkilerle karşılaştırırsanız, gerçek ilişkiniz asla kazanamaz.

Peki, sosyal medyayı aktif kullanan çiftler neden hep bu kadar mutlu görünüyorlar? Ya da ilişkilerinde sosyal medyaya yer ayırmayan çiftler o kadar özel anlar yaşamıyor mu? İşte cevabı…

Mutlu Çiftler Sosyal Medyada Daha Az Paylaşım Yapıyor

Sosyal medyada paylaştığınız ve fotoğrafta mükemmel görünseniz bile hayatta gerçekten zor zamanlar geçirdiğiniz bir fotoğraf düşünün.  Yeni doğmuş bebeğiyle mutlu görünen ama aslında ciddi bir doğum sonrası depresyonu yaşayan anne, aslında intihar düşünceleriyle mücadele eden ama tarihi bir sokakta renkli bir kapının önünde gülümseyen bir genç ve elbette, aslında bir kavganın ortasında olan ama arkadaşlarının düğünü için giyinmiş mutlu görünen bir çift… Hepsi de oldukça tanıdık senaryolar değil mi? Ve tüm bu senaryolar sosyal medyada gördüklerinizin gerçeği yansıtmadığının en önemli işaretleri... Yapılan araştırmalar da mutlu çiftlerin aslında sosyal medyada daha az paylaşım yaptığını gösteriyor. Peki, neden?

Çünkü sosyal medyada sık sık paylaşım yapmamayı tercih eden çiftler birlikte geçirdikleri zamana odaklanırlar. Mutlu çiftler birbirlerinin arkadaşlığını üstlenirler. Onların önceliği, kendi fotoğraflarını çekmek ve randevu gecesinin ne kadar muhteşem olduğuna dair bir yorum yazmak değildir; öncelikleri randevu gecesini güzel geçirmektir.

Bu çiftlerin, başkalarının onayına ihtiyaçları yoktur. Mutlu çiftlerin, ilişkileri hakkında kendilerini iyi hissetmelerini sağlamak için beğenilere veya pohpohlayıcı yorumlara ihtiyaç duyduklarına rastlamazsınız. Mutlu olduklarını kanıtlama ihtiyacı da hissetmezler. Onlar sadece hislerinin tadını çıkarmaya odaklanırlar.

Birbirlerine aşklarını özel olarak göstermeyi tercih ederler. Elbette, arada bir güzel bir yorum paylaşırlar. Ancak mutlu çiftler, sevgilerini tüm dünyanın göremediği daha anlamlı ve samimi yollarla gösterirler. Gerçek şu ki, gerçekten mutlu çiftler bununla övünmek zorunda hissetmezler. Gerçekten mutlu olan çiftlerin, ne kadar mutlu olduklarını kanıtlamak için sosyal medyadan onay alması gerekmez. İlişkide o kadar güvende ve memnun hissederler ki, bu konuda konuşmaya bile gerek duymazlar.

Buna karşılık, güvensiz çiftler genellikle sosyal medyada daha fazla paylaşımda bulunur. Ve bunun arkasındaki büyük sebep sadece sizi mutlu olduklarına ikna etmeye çalışmaları değildir. Çoğu zaman kendilerini de ikna etmeye çalışırlar...

Bazı Çiftler Neden Sosyal Medyada Aşırı Paylaşım Yapıyor?

Başkalarını ve Kendilerini İkna Etmeye Çalışırlar

İki kişi sürekli olarak ilişkilerine ait özel şakalar paylaştığında, birbirlerine olan aşklarını itiraf ettiğinde veya eğlenceli ve romantik aktiviteler yaparken kendi resimlerini paylaştığında, bu herkesi mutlu ve sağlıklı bir ilişki içinde olduklarına ikna etmek için oldukça basit bir hiledir. Halbuki çoğunlukla bu paylaşımlarla mutlu ve sağlıklı bir ilişki içinde olduklarını düşünerek kendilerini kandırırlar. Genellikle, sosyal medyada diğer insanlardan ilişkileri için doğrulama arayanlar en çok paylaşımda bulunan kişilerdir. Beğeniler ve yorumlar o kadar doğrulayıcı olabilir ki, ilişkileri için mücadele etmeleri gerektiğinde, bu onların çıkış noktası olarak kullanabilecekleri bir şeye dönüşür.

Daha Sık Paylaşım Yapan Kişilerin Narsist Olma Olasılığı Daha Yüksektir

Son dönemde yapılan bir araştırma, Facebook'ta gönderi paylaşmanın, etiketlemenin ve yorum yapmanın hem erkeklerde hem de kadınlarda genellikle narsisizm ile ilişkili olduğunu keşfetti. Sosyal medyada ne kadar sık ​​paylaşımda bulunursanız veya etkileşim kurarsanız, narsist olma olasılığınız o kadar artar. Ve eğer merak ediyorsanız, çoğunlukla narsistler çok kötü partnerlerdir. Bir narsist ile ilişki kurmanın ne kadar zorlayıcı olacağını öğrenmek istiyorsanız “Bir Narsiste Aşık Olduğunuzu Nasıl Anlarsınız?” içeriğimiz size yardımcı olabilir.

Mutlu Olduğunuzda Sosyal Medya Dikkatinizi Dağıtmaz

Emin olun tatilde çekildiğiniz birkaç fotoğrafı paylaşacağınız birçok zaman olacak. Tam da bu sebeple mutlu çiftler, şu anda birbirleri ile geçirdikleri zamandan zevk almakla meşguller. Bu, bir selfie çekmek için birbirleri ile geçirdikleri özel zamandan zevk almayı bırakmayacakları anlamına geliyor. Bu nedenle, bu çiftin eve döndükten sonra son gezilerinden bir kolaj yayınladığını göreceksiniz. Çünkü eğlenmekle fazla meşguldüler, fotoğraf paylaşmaya vakit ayıramadılar. Halbuki 2 günlük bir tatilin her anında fotoğraf paylaşan bir çiftin tatilinin o kadar da eğlenceli geçtiğini söylemek mümkün değil.

Çok Paylaşım Yapan Çiftler Güvensiz Olma Eğilimindedir

Northwestern Üniversitesi'nden araştırmacılar, 100'den fazla çiftle anket yaptıktan sonra, sosyal medyada partnerleri hakkında daha sık paylaşımda bulunanların ilişkilerinde gerçekten güvensiz hissettiklerini ortaya çıkardı. Sürekli sosyal medya üzerinden partnerinizi paylaşmak ve bir ilişkiniz olduğunu herkese göstermek, üçüncü kişilerden korunmak için bulduğunuz pek de sağlıklı olmayan bir yol olabilir.

Sosyal Medyada Daha Sık Paylaşım Yapanlar, Mutlulukları İçin İlişkilerine Güvenirler

İlişkinizin ne kadar iyi gittiğine bağlı olarak sağlıksız bir benlik saygısı biçimi oluşturduysanız sosyal medyayı ilişkileriniz hakkında övünmek, başkalarını kıskandırmak ve hatta eşinizi gözetlemek için kullanabilirsiniz. Bu kişiler, başkalarına, eşlerine ve belki de kendilerine ilişkilerinin 'tamam' olduğunu ve dolayısıyla iyi olduklarını gösterme ihtiyacı duyarlar. Bu sebeple de kendilerini onaylayabilmek için sık sık paylaşım yaparlar…

İlişkinizi Çevrimiçi İlişkilerle Karşılaştırmanın Olumsuz Etkileri

Sosyal medya süreçlerini tanımamak ilişkiniz üzerinde zararlı etkilere neden olabilir. Sosyal medyadaki sözde mutlu ilişkilere ne kadar bakarsanız muhtemelen ilişkiniz için o kadar gerçekçi olmayan beklentiler belirleyeceksiniz. Halbuki unutmamanız gerekir ki sosyal medya söz konusu olduğunda, yalnızca başkalarının görmenizi istediklerini görürsünüz. Gülümseyen tüm fotoğraflara rağmen, mükemmel çift mevcut değildir; her ilişkinin çöküşleri vardır, sosyal medyada bu düşüşleri görmeyebilir ya da okumayabilirsiniz ama bu gerçek olmadıkları anlamına gelmez. Yani, var olmayan o mükemmel çift olmayı hedefliyorsanız, her seferinde başarısız olursunuz!

Sosyal medyada vakit geçirdikçe ilişkinizin çok da iyi gitmeyen yanları üzerine daha çok düşünmeye başlayabilirsiniz. İlişkinizi başka bir ilişkinin en iyi yönleriyle karşılaştırmak, kendinizi güvensiz hissetmenize neden olabilir. İlişkinizdeki tüm düşüşler daha belirgin hale gelebilir ve iyi kısımlar odaktan kaybolur.

Partnerinizi gereksiz yere suçlayabilirsiniz. Kızgınlık duyguları ortaya çıkabilir ve eşinizin sizin için yaptığı her şeyin değerini azaltabilir. "Neden bana bu kadar güzel çiçekler almıyorsun?" "Neden beni böyle güzel restoranlara götürmüyorsun?" Hatta, “Neden bizim fotoğraflarımızı daha sık yayınlamıyorsun?” soruları ilişkinizin klişe tartışmalarına dönüşür.

Tüm bunların sonucunda partnerinizi uzaklaştırma riskiniz ortaya çıkar. Bu en kötü durum senaryosudur ama oldukça gerçekçidir. Siz çiftlerin sosyal medyada göründükleri kadar mutlu olmadıklarını ve aslında başından beri onlardan daha mutlu olduğunuzu anlamadan önce bu gerçekçi olmayan beklentiler, düşünceler, suçlamalar ve kırgınlıklar ilişkinizi mahvedebilir.

Bu fotoğraflarda gördüğünüz mükemmel ilişkiyi yaşamak istemek normaldir. Masalsı aşk hikayesini hayal etmek de kabul edilebilir. Ama gerçek hayatta mükemmel yoktur. Siz mükemmel değilsiniz, partneriniz de değil. İlişkiniz de mükemmel olmayabilir ama tüm sorunlar doğru iletişimle çözülüyorsa sosyal medyada gördüğünüz inanılmaz romantik fotoğrafların sahiplerinden daha mutlu olabilirsiniz. Sosyal medyanın bu derin, gerçekçi olmayan arzunuzu alevlendirdiğini ne kadar çabuk fark ederseniz, o kadar iyi olacaktır.

Tüm bu farkındalığa rağmen ilişkinizde aşamadığınız sorunlar olduğunu fark ediyorsanız, her şeyden vazgeçmeden önce profesyonel bir destek almanız önemlidir. Çift terapisi ile birçok sorunun üstesinden gelebilir ve ilişkinizi eskisinden daha iyi bir hale dönüştürebilirsiniz. Yardıma ihtiyacınız varsa, bugün Psikologofisi üzerinde alanında uzman bir psikolog ile hemen bağlantı kurabilir, sesli ya da görüntülü olarak online terapi alabilirsiniz.

 

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog18 Mart 2022
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı