Yakınlık Korkusu: Belirtiler Ve Nedenleri

İçindekiler


Bir ilişkide yakınlık korkusu, sadece hayatınızdaki diğer kişilere yakın olmak istememenin sonucu değildir. Aksine, daha çok savunmasız hissetme yetersizliğinden kaynaklanan bir sorundur. Yakınlık korkusu olan insanlar, geçmişlerinde başkalarına tamamen açılmalarını ve güvenmelerini engelleyen ihmal, travma ya da istismar yaşamış olabilir.

Yakınlık sorunları türleri, yakınlık korkusu belirtileri, bu korkuya neyin neden olabileceği ve en önemlisi bununla nasıl başa çıkabileceğiniz hakkında daha fazla bilgi edinmek için içeriğimizi okuyabilir; yakınlık korkusunun ne anlama geldiği ve online ilişki danışmanlığının sizin için doğru seçenek olup olmadığını öğrenmek için Psikologofisi üzerinden deneyimli isimlerle görüşmesi için hemen iletişime geçebilirsiniz. Sesli ya da görüntülü gerçekleştireceğiniz online terapi seansları ile hayatınızdaki sorunlarınıza çözüm bulabilirsiniz

Yakınlık Korkusu Nedir?

Kaçınma kaygısı veya yakınlıktan kaçınma olarak da bilinen yakınlık korkusu, esasen son derece yakın bir fiziksel ya da duygusal bağlantıya sahip olma konusundaki bir ilişki kaygısıdır. Yakınlık sorunları olan insanlar, daha derin bir düzeyde bağlantı kurmakta zorlanırlar. Bu mücadele, yaşamda anlamlı ilişkiler kurmalarını ve sürdürmelerini temelden engelleyebilir.

İlişki kaygısı hakkında ayrıntılı bilgi almak için “İlişki Anksiyetesi: Belirtileri, Nedenleri ve Üstesinden Gelmek İçin İpuçları” içeriğimize göz atabilirsiniz…

Yakınlık Korkusunun Çeşitleri

Birkaç temel yakın ilişki türü vardır ve yakınlık korkusu olan biri bunlardan herhangi birinde zorluk çekebilir.

Deneyimsel İlişkiler

Deneyimsel ilişkilerimiz, yakın bir ilişkide bağı ilerletmeye hizmet eden ortak faaliyetlerde veya deneyimlerde ortak çıkarlarımızın olduğu ilişkilerdir.

Spiritüel İlişkiler

Spiritüel ilişkiler, kendi varlığımızın ötesinde daha yüksek bir güç ya da inançlar hakkında benzer düşüncelere dayalı inançlara sahip biriyle kurduğumuz ilişkileri tanımlar.

Duygusal İlişkiler

Duygusal ilişkilerde, çok derin bir bağa ve hatta manevi bağlantıya yol açabilecek derin ve içsel duyguları paylaşırız.

Entelektüel İlişkiler

Derin sohbetlere ya da akıllıca fikir paylaşımına dayalı bir ilişkiniz varsa, bağlantınız büyük ölçüde entelektüel olabilir.

Cinsel İlişkiler

Çok şehvetli, uyarıcı veya yakın ilişkiler cinsel ilişki olarak kabul edilebilir.

Bu ilişkilerden herhangi birinde ya da birden fazlasında yakınlık sorunları yaşayabilir. Sonuç olarak, şunlara sahip olabilirsiniz;

  • Reddedilme korkusu
  • İlişkinin içinde kaybolma korkusu
  • Terk edilme korkusu
  • Çekingen kişilik bozukluğu
  • Anksiyete bozuklukları

Yakınlık Korkusunun Ortak Belirtileri

Yakınlık korkusunun dikkat edilmesi gereken bir takım yaygın belirtileri vardır. Pek çok insan, yanlışlıkla, yakınlık sorunlarının yalnızca doğası gereği cinsel olan ilişkilerde bulunabileceğini varsayar. Gerçekte ise ister platonik, ister romantik, hatta ailevi olsun, her türlü ilişkide yakınlık korkusu yaşayabilirsiniz.

Çoğu zaman, herhangi bir düzeyde başkalarına yakın olma korkusu, işler çok yoğunlaşmadan önce ilişkiyi kendi kendini sabote etmeye yol açar. Sabotajın ötesinde başka işaretler de vardır. Bu işaretler genel olarak şunları içerebilirler:

Mükemmeliyetçilik

Yakınlık korkusu olan insanlar, mükemmel olmak için aşırı bir ihtiyaç hissedebilirler. Derin, gerçek bir aşka veya başka biriyle bağlantıya layık olmadıklarına inanabilirler, bu yüzden bu aşkı “kazanmak” için mükemmel olmayı arzularlar.

Birden Fazla Kişiyle Flört Etmek

Çok sayıda kişiyle aynı anda flört etmek, yakınlık sorunlarının çok yaygın bir başka işaretidir. Bir ilişkide işler daha ciddi ve yoğun hale geldikçe, bir şeyleri bitirme ve yeni bir şeye başlama dürtüsü, bir ilişkinin nihai olarak sona ermesinde itici bir güç olabilir. Bu durum, ilişkilerin neden hiçbir zaman belirli bir noktadan öteye geçmediğini anlamaya çalışan başkaları tarafından “bağlılık fobisi” veya “yakınlık fobisi” olarak yorumlanabilir.

Kişinin İhtiyaçlarını Belirtmede Zorluk Yaşaması

Yakınlık korkusu, birinin bir partnerden ya da ilişkiden ihtiyaç duyduğunu ve istediğini uygun şekilde ifade edememesine neden olabilir. Bu iletişim eksikliği, temel ihtiyaçların karşılanmasını imkansız kılan bir kalıp yaratabilir. Bu, tatmin edici bir ilişki içinde olmayı hak etmediklerine dair sağlıksız bir inanca yol açabilir.

Fiziksel Temasta Zorlanmak

Fiziksel temas, yakınlık sorunları olan biri için iki düzeyde sorunlu olabilir. Ya yakınlıktan tamamen kaçınabilirler ya da sürekli olarak can atabilirler. Karşısındaki kişi ne kadar ve ne tür temasların istendiği ve izin verildiği konusunda sağlıksız talepler veya beklentiler içinde bırakıldığından, her iki model de sağlıklı bir ilişki için zararlı olabilir.

Kendine Güvensizlik

Düşük benlik saygısı, bir ilişkinin birçok yönünü etkileyebilir. Yakınlık korkusu olan kişi için bu, birinin sevgi dolu bir ilişkiyi hak etmediği fikrini pekiştiren yetersizlik duygularıyla doğrudan ilişkili olabilir.

Güven Sorunları

Yakınlık korkusu bazen güven sorunları ve reddedilme korkusuyla ilişkilendirilebilir. Birisi daha derin bir düzeyde bağlantı kurmaktan kaçınmaya çalışıyorsa, güven korkusunun da mevcut olması sık görülen bir durumdur. Konuyla ilgili ayrıntılı bilgi almak için “Bir İlişkide Güven Sorunları Nasıl Onarılır?” içeriğimize göz atabilirsiniz…

Yakınlık Korkusunun Sebebi Nedir?

Pek çok insan için yakınlık korkusu, içine kapanma ya da terk edilme korkusunun bir sonucu olabilir. Bunun büyük bir kısmı genel bir kaybetme korkusundan kaynaklanabilir. Bu korkular birbirinden önemli ölçüde farklı olsa da aynı sonuca sahip olma eğilimindedirler ve bu sonuç nihayetinde başkalarını uzaklaştıracak şekilde davranmaktır. Diğer yandan, anksiyete bozuklukları da yakınlık korkusuna yol açabilir.

Kapanma Korkusu: Hakim olma ya da kontrol edilme korkusu kişinin zayıf hissetmesine yol açan yeni bir korkuya neden olabilir. Bu ilişki için kaybolma korkusu olan insanlar, ilişkilerinde kendilerini kaybedeceklerinden o kadar korkabilirler ki, kendilerine çok yaklaşan herkesi iterler. Bazen bu, iç içe geçmiş bir ailede büyümenin sonucu olabilir.

Terk Edilme Korkusu: Köklü bir terk edilme korkusu olarak tezahür eder. Terk edilme korkusu, bakıcıların (yetişkin figürler veya ebeveynler) kişiyi küçük yaşta terk etmelerinin sonucu olabilir. Terk, fiziksel veya duygusal olabilir.

Anksiyete Bozuklukları: Sosyal anksiyete bozuklukları veya sosyal fobi, bazı yetişkin ilişkilerinde yakınlık korkusuna yol açabilir. Bazen biri yargılanmaktan veya reddedilmekten derinden korktuğunda, başkalarıyla yakın ilişkilerden kaçınarak bununla başa çıkar. Dokunulma korkusu gibi diğer fobiler de yakınlık sorunlarının bir parçası olabilir.

Geçmişteki Cinsel İstismar: Çocukluk döneminde meydana gelen cinsel istismar, yetişkin ilişkilerinde doğrudan yakınlık korkusuyla sonuçlanabilir. Cinsel istismara uğramış birinin yetişkin yaşamında yakınlığın neden sorunlu hale gelebileceğinin temelinde genellikle başkalarına güvenme zorluğu yatmaktadır.

Çoğu zaman, yakınlık sorunları, yani birine çok yakın olma korkuları, yetişkin ilişkileri tarafından tetiklenen bir çocukluk deneyiminden kaynaklanır. Bu, yalnızca mevcut ilişkileri ele almanın, yakınlık korkusu belirtileri mevcut olduğunda yardımcı olmada yararlı olmayabileceğinin bir nedenidir.

Yakınlık korkusu, istismar veya ihmal, tıbbi problemler, terk edilme korkusu veya dini inançlar gibi farklı nedenlerden kaynaklanabilir. Bazen, sorunların bir kombinasyonu bile olabilir ve bir profesyonelin yardımı ile destek almak gereklidir.

Yakınlık Korkusu Hayatınızı Nasıl Etkiler?

Yakınlık korkusu, yetişkin yaşamınızda sahip olduğunuz hemen hemen her ilişkiyi doğrudan etkileyebilir. Romantik ortaklıklarda genellikle en belirgin şekilde görülmesin rağmen, yakınlık sorunları arkadaşlıklarda, ortak iş ilişkilerinde ve hayatınızdaki hemen hemen tüm diğer ilişkilerde sorunlara neden olabilir.

Sevgi gösterememek veya derin, duygusal bir bağlantı kuramamak, diğer insanların onları sevemeyeceğimizi veya onları anlamlı bir şekilde isteyemeyeceğimizi varsaymasına neden olabilir. Fiziksel, zihinsel, duygusal veya cinsel yakınlığa katı sınırlar veya engeller koymak, ilişkileri sonlandırabilir.

Yakınlık korkusunun yaşamınız üzerindeki ek etkileri şunlardır:

  • Madde bağımlılığı için yüksek risk
  • İlişkileri sabote etmek
  • Depresyon ve anksiyete için daha büyük risk
  • Sosyal izolasyon
  • Uzun vadeli ilişkilerden daha çok kısa vadeli ilişkilere sahip olmak
  • Aynı anda birden fazla kişiyle yakınlaşmak

Bu etkiler hafif ila şiddetli arasında değişebilir. Bazen, sadece bunu yaşayan kişinin hissettiği sık düşünceler ve endişe olabilir ve diğer zamanlarda o kadar şiddetli olabilir ki daha fazla istismar ve hatta terk edilme yaşanabilir, bu da kişinin korkuya neden olan istismar döngüsünü yeniden yaşamasına neden olur.

Yakınlık Korkusu ile Nasıl Başa Çıkılır?

Yakınlık korkusunun tüm ilişkilerinize zarar vermesine izin vermek zorunda değilsiniz. Yakınlık sorunlarınızın ne kadar önemli ve şiddetli olduğuna bağlı olarak, terapi yoluyla veya kendi başınıza korkularınızı nasıl yeneceğinizi öğrenebilirsiniz.

Bazen korkunuzu kendi başınıza yönetmek mümkündür. Korkunuzun kökenini tanımaya çalışabilir ve onu aşmaya çalışabilirsiniz. Durumu bu şekilde çözemediğinizde, yakınlık korkunuzdan tamamen kurtulmak için terapiye ihtiyacınız olabilir.

Korkularınız önemli bir travmanın sonucuysa veya depresyonun korkunuzun bir parçası olduğunu düşünüyorsanız, terapi sağlıklı, uzun vadeli, anlamlı ve samimi ilişkiler geliştirmeye başlamanız için büyük olasılıkla en etkili yol olacaktır.

Kendimizle dürüst bir konuşma yapmak, bu tür korkuyla başa çıkmak için önerilen bir yol olabilir. Ancak bir kez bir sorun olduğunu kabul ettiğinizde, yardım aramamız gerekir. Terapi yoluyla şunları öğrenebilirsiniz:

  • Kendine değer vermek
  • Yakınlık korkunuzun nereden geldiğini anlamak
  • Etkili bir şekilde iletişim kurmak

Partnerinizin Yakınlık Korkusu Varsa Ne Yapmalısınız?

Partneriniz yakınlıktan kaçınan tarafsa, tüm umutların kaybolmadığını unutmayın. İlişkinizdeki iletişime odaklanarak korkularını belirlemesine ve üstesinden gelmesine yardımcı olabilirsiniz.

Bu durumda partnerinizi çok fazla zorlamamak önemlidir, ancak onların yanında olduğunuzu ve size ihtiyaç duyduklarında dinlemeye istekli olduğunuzu kesinlikle bilmelerini sağlamalısınız. Yakınlık sorunlarının o kadar acı verici olabileceğini ve hemen açılamayacaklarını unutmayın, bu nedenle olumsuz tutumlardan kaçının. Sevdiğiniz kişiyi terapi almaya teşvik edin ve sabırlı olun. Partnerinize kendilerini güvende hissetmelerine nasıl yardımcı olabileceğinizi sorun. Her şeyden önce, yakınlık korkularının kişisel olmadığını unutmayın.

Alanında uzman ve deneyimli kadrosuyla Psikologofisi, daha sağlıklı günler için hep yanınızdadır. Psikolojik desteğe ihtiyaç duyduğunuz her an, uzman psikologlarımızdan online terapi olabilir, alanında uzman isimlerle birlikte sağlıklı ve mutlu günlerinize tekrardan kavuşabilirsiniz

Yazar
Eren Artun Ergül Profil Fotoğrafı
Eren Artun ErgülPsikolog17 Ağustos 2022
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi