Yüksek İşlevli Anksiyete Olabileceğinizi Gösteren 11 İşaret

Anksiyete bozukluğu söz konusu olduğunda insanın aklına kaygı ve stresli, panik halinde olan insanlar geliyor. Fakat anksiyete bozukluğunun belirtileri her zaman aynı olmuyor. Anksiyete bozukluğu dışarıdan hissedilmeyebilir ama kişi içinde sürekli anksiyete hissiyle boğuşuyor olabilir. Yüksek İşlevli Anksiyete Bozukluğu olarak adlandırılan bu durumu yaşayan kişi, günlük hayatına devam edebilir. Dışarıdan bakıldığında kişide herhangi bir problem görülmeyebilir hatta çok sakin bir izlenim yaratabilir. Fakat bu tip anksiyete bozukluğunda kişide sinir kaynaklı tikler, ellerde titreme, mükemmelliyetçilik, kontrolcü davranışlar, üstün başarı gibi içsel belirtiler görülür. 

Uzmanlara göre yüksek işlevli anksiyete bozukluğunuz olabileceğini gösteren 11 işaret;

1. Uyumakta zorluk mu çekiyorsunuz?

Her ne kadar sakin ve kontrollü görünseniz de yüksek işlevli anksiyete bozukluğunda bastırılmış anksiyete belirtileri kendisini uyku problemleriyle belli edebilir. Anksiyetenin bu tipinde kişiler uykuya dalmakta zorlanabilir ya da kesintisiz, sağlıklı ve kaliteli bir uyku geçirmekten mahrum kalabilir.

2. Kontrolcü davranışlarınızı engelleyemiyor musunuz?

Gün içinde sürekli devam eden gizli anksiyete hissi nedeniyle kontrolcü davranışlar sergiliyor olabilirsiniz. Anksiyeteye bağlı problem yaşayan kişilerde kontrolcü davranışlar bilinçaltında ileride karşılaşabilecek ön görülemeyen değişikliklere karşı kontrol hissi sağlar.

3. Elinizi attığınız her şeyin mükemmel olmasını mı bekliyorsunuz?

Yüksek işlevli anksiyete bozukluğunun en belirgin işaretlerinden biri de mükemmelliğe duyulan bitmeyen açlıktır. Bu tür bir anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler; iş yerinde, kişisel ilişkilerinde hatta çevrelerindeki insanların görüntüleriyle ilgili bile gerçek dışı bir mükemmellik beklentisi içinde olabilirler.

4. Dinlenmek sizin için imkansız mı?

Zaman zaman dinlenmek, kendimize zaman ayırmak en büyük ihtiyaçlarımızdan biridir. Ancak zihninizde düşünceleriniz ışık hızıyla dolaşırken bunu yapmak çok da kolay olmayabilir. Düşük seviyeli ancak sürekli devam eden bir anksiyete ile yaşayan kişiler kendilerini gerek iş yerinde gerekse de ev yaşamlarında sürekli meşgul tutma ihtiyacı hissettikleri için dinlenmek ve rahatlamak oldukça zor olabilir.

5. Fiziksel ağrılarınız mı var?

Anskiyete yalnızca mental sağlığınızı değil fiziksel sağlığınızı da etkileyebilir. Boyun, omuz bölgesinde sürekli ağrı şikayetinin olması, midede geçmeyen bir düğümlenme hissi yüksek işlevli anksiyete bozukluğunun en belirgin fiziksel belirtilerindendir. Detaylı bilgi için "Anksiyete'nin göz ardı etmemeniz gereken fiziksel belirtileri" yazımızı inceleyebilirsiniz.

6. Kendinize Karşı Fazla mı Acımasızsınız?

Yüksek işlevli anksiyete bozukluğunda anksiyetenin en büyük silahlarından biri kendinize karşı gereğinden fazla acımasız olmanız ve negatif eleştirilerle sürekli kendinize yüklenmenizdir. Zamanla kendinize karşı kullandığınız bu negatif dil bir obsesyon halini alarak yıkıcı sonuçlara zemin hazırlayabilir.

7. Her şeyde bir garanti mi arıyorsunuz?

Yüksek işlevli anksiyete bozukluğu yaşayan kişiler rasyonel düşünebilmek için genellikle çevrelerinin yardımına ihtiyaç duyarlar. Bu durumdaki çoğu kişi irrasyonel korku ve düşüncelerinin hiçbir zaman gerçekleşmeyeceğine, bunun mümkün olmadığına dair garanti arayışı içindedir.

8. Tik halini alan davranışlarınız mı var?

Tırnak yemek, yüzü çekiştirmek, dudakları çiğnemek, sürekli ayak sallamak gibi davranışlar anksiyetenin neden olduğu gerginliği azaltmanın bir yolu olarak görülür ve zamanla tik halini alabilir.

9. İnsanlar sizi çözmekte zorlanıyorlar mı?

Tipik anksiyete davranışları göstermiyor olmanız, hatta dışarıdan bakıldığında “yıkılmaz” bir duruş sergilemeniz çevrenizdeki insanların sizi tanımasını zorlaştırabilir. Ancak gerçek duygularınızı sürekli bastırmak zaman zaman istenmeyen duygu patlamaları yaşamanıza neden olabilir.

Psikologofisi.com’da alanında uzman psikologlarımız ile yapacağınız online terapi seansları duygularınızı bastırmadan çözümlemenize ve rahat bir nefes almanıza yardımcı olabilir.

10. Düşüncelerinizden kaçmaya mı çalışıyorsunuz?

"Anskiyete'nin inanmanızı istediği 10 yalan" yazımızda da bahsettiğimiz gibi anksiyetenin neden olduğu rahatsız edici düşünceler nedeniyle birçok kişi günlük aktivitelerine odaklanmakta zorluk çeker. Bu nedenle bu kaygı verici düşüncelerden mümkün olduğunca kaçmaya çalışırlar. Her ne kadar bu yöntem bir süre için işe yarasa da yüksek işlevli anksiyetenin neden olduğu bu düşünceler mutlaka geri gelir!

11. Kötü alışkanlıklar mı edindiniz?

Stres seviyenizi azaltmak, biraz olsun rahatlayabilmek için her gün alkol almak bir anksiyete bozukluğunuz olabileceğini gösteren kuvvetli işaretlerden biridir. Psychiatric Times’a göre anksiyete bozuklukları ilaç ve alkol gibi bağımlılıklar için ciddi bir risk faktörüdür.

Anksiyete hakkında çok daha detaylı bilgi edinmek isterseniz Anksiyete (Kaygı) Nedir? adlı yazımızı okumanızı öneririz. 

Eğer anksiyete bozukluğu yaşadığınızı düşünüyorsanız, online psikologlarımız size bu konuda yol gösterebilir ve daha mutlu olmanızı sağlayabilirler. İster bilgisayarınızdan video chat yoluyla, ister telefonunuzdan konuşarak evinizin rahatlığında ve 1 dakika içinde online psikolojik destek alabilir ve ruh sağlığınızı dengeleyebilirsiniz.

 

Online psikologları görmek için buraya tıklayabilirsiniz.

Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog25 Şubat 2017
Yorumlar
0/1500

AYNI KİŞİ TARAFINDAN YAZILDIĞI ANLAŞILAN ANONIM YORUMLAR YERINE KEŞKE GERÇEK KİŞILERİN DEĞERLENDİRMELERİNİ OKUYARAK KARAR VERSEK DİYORUM.

16 Mayıs 2021

Şu sıralar kendini cok belli ediyor bana kendimi çok değersiz hissediyorum yardıma ihtiyacım var. ama sesimi cevremde kimseye duyuramiyorum. keşke herkes anksiyete hakkında bilgi sahibi olsa ve insanlara daha anlayışla yaklaşsa

27 Temmuz 2021
En uygun fiyatlarla

Online Terapi