buspon

Buspon Nedir?

Bu yazı Buspon hakkında genel bir fikir sahibi olabilmeniz adına yazılmıştır. İlaç kullanımı için mutlaka doktorunuzun onayı gerekmektedir. İlacın sizin için en uygun kullanım şeklini ve ilacın etkilerini size en iyi doktorunuz anlatacaktır. Bu yazı herhangi bir şekilde öneride ya da tavsiyede bulunmamaktadır.

Buspon Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Buspon, anksiyolitikler grubunda yer alan bir ilaçtır. Bu ilaç merkezi sinir sistemi üzerine etki ederek beyindeki kimyasalların düzeylerini değiştirirler. Beyinde bulunan dopamin ve serotonin reseptörleri üzerinde etkilerini gösterirler ve anksiyete hastalığının semptomlarını azaltarak hastaya genel bir rahatlama sağlarlar. 

Buspon, öncelikli olarak anksiyete tedavisinde kullanılmaktadır. SSRI (seçici serotonin geri alım inhibitörü) ilaçlarının yan etkilerini azaltmak amacıyla ve depresyon tedavisini güçlendirmek amacıyla da kullanılabilmektedir. 

Buspon Etken Maddesi Nedir?

Buspiron hidroklorür, Buspon ilacının içerisinde yer alan ana etken maddedir. Etken maddenin yanında nişasta, magnezyum stearat, laktoz monohidrat, indigotin, jelatin ve titanyum dioksit yardımcı maddeleri de yer almaktadır.

Buspon Antidepresan Mıdır?

Hayır, Buspon antidepresan grubunda yer alan bir ilaç değildir, anksiyolitik grubunda yer alan bir ilaçtır. Buspon depresyon tedavisinde esas ilacın yanında destekleyici ilaç olarak verilebilmektedir. Bu konuda en uygun kararı doktorunuz verecektir.

Buspon Nasıl Kullanılır?

Her ilacı doktorunuzun size uygun gördüğü şekilde ve onun talimatlarına uygun bir biçimde kullanmalısınız. Buspon, oral yolla bol su ile birlikte alınmalıdır. Buspon için başlangıç dozu genellikle günde iki yada üç kez 5 mg’dır. 

Bu doz her iki ya da üç günde bir artırılabilir. Tedavinin devamı için uygulanacak günlük rutin doz bölünmüş dozlar halinde alınan 15 ila 30 mg’dır ve Buspon ilacı için izin verilen en yüksek günlük doz yine bölünmüş dozlarda alınan 45 mg’dır. 

Günlük doz kaç mg ise bu dozun üçe bölünmesi önerilmektedir. Doktorunuzun bilgisi ve tavsiyesi dışında doz azaltmamalı veya arttırmamalısınız. 

Buspon Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Buspon kullanırken greyfurt ya da greyfurt suyu tüketmeden önce doktorunuza danışmanız gerekmektedir.

Buspon alkol ile beraber kesinlikle kullanılmamalıdır.

Buspon kullanan bireylerde parestezi (uyuşma) ve sersemlik ortaya çıkabilmektedir. Dikkat gerektiren makine ya da araç kullanmadan önce ilacın etkilerini gözetiniz ve ona göre kullanınız.

Eğer Buspon ilacını zamanında almayı unutursanız unutulan dozu dengelemek için çift doz kullanmayınız. Eğer bir sonraki doz zamanına yakın değilseniz hatırlar hatırlamaz unuttuğunuz bu dozu alabilirsiniz ve bir sonraki dozu zamanında aksatmadan almalısınız. 

Diğer doza az bir zaman kalmışsa hiç risk almayın ve unuttuğunuz dozu atlayarak bir sonraki doz vakti geldiğinde o dozdan devam edin.

Buspon’un tedavi bitiminde kesilmesi ya da doz azaltımında bazı yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. İlacı keserken mutlaka doktorunuzun talimatlarına uyunuz ve Buspon yan etkileri açısından dikkatli olunuz.

Buspon ilacını 15- 30 derecede ışıktan koruyacak bir biçimde ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde saklayınız. Son kullanma tarihiyle uyumlu bir şekilde kullanınız. Son kullanma tarihinden sonra ilacı kullanmayınız. Eğer ilacın ambalajında bir hasar fark ederseniz de ilacı kullanmanız önerilmez.  

Buspon Kaç Mg? Buspon Kutusunda Kaç Tane İlaç Var?

Buspon 5 mg kapsül formunda bulunmaktadır. Bu 5 mg’lık kapsül formunun kutusu içerisinde 50 adet Buspon tablet vardır. 

Buspon Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

Buspon’un çocuklar üzerindeki etkisi ve güvenilirliği hakkında kesin bir bilgi bulunmamaktadır ve bu yüzden de 18 yaşının altında kullanılması önerilmemektedir. 

Yaşlılarda Buspon Kullanımı

Buspon erişkinlerde kullanıldığı gibi yaşlılarda da kullanılabilir. 

Buspon Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

Buspon hamilelerde kullanım için önerilmemektedir. Hamilelik şüpheniz varsa, hamileyseniz ya da hamilelik planlıyorsanız mutlaka doktorunuza söylemeniz ve onun talimatlarına uymanız gerekmektedir. 

Emziren Annelerde Buspon Kullanılabilir Mi?

Buspon ilacının anne sütüne geçtiği bilinmektedir. Emziren annelerde Buspon kullanımı önerilmemektedir ve gerekmediği müddetçe kullanımından kaçınılmalıdır. Eğer emzirme dönemindeyseniz mutlaka doktorunuza danışmanız gerekmektedir. 

Buspon Bağımlılık Yapar Mı?

Hayır, Buspon’un bağımlılık yapma durumu yoktur. Hipnotik, sedatif, antikonvülzan ve kas gevşetici etkileri olmayan azapiron grubundan bir ilaçtır.

Buspon Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?

Cinsel işlev bozukluğu ve cinsel olarak herhangi bir açıdan Buspon yan etkisi olduğu bildirilmiş bir ilaç değildir.

Buspon Kilo Aldırır Mı?

Buspon yan etkileri arasında kilo alımı yer almamaktadır. Fakat her ilacın her insanda aynı etkide bulunmayacağını ve farklı şekillerde belirtiler gösterebileceğini unutmamak ve ilacı bir doktor gözetiminde kullanmak gerekmektedir. 

Buspon Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Buspon’dan bir ağrı kesici gibi hemen etki etmesi beklenmemelidir, sabırlı olmak gerekmektedir. En az bir iki hafta kullanılıp ondan sonra etkilerin yavaş yavaş görülmeye başlaması beklenir. Yavaş yavaş ortaya çıkmaya başlayan etkilerin kendisini tam olarak göstermesi için beklenen süre ortalama üç dört haftadır. 

Tabi bu rakamlar ortalama süreler olup etki gösterme süresi kişinin metabolizmasına, hastalıklarına vs. birçok etkene bağlı olarak da değişebilmektedir. Ayrıca Buspon’un semptomları giderici bir ilaç olduğu unutulmamalıdır. Kişide var olan endişe sorunlarının tamamen çözülmesi için tek başına kullanımı yetersiz kalabilir.

Buspon Uyku Yapar Mı?

Buspon ile tedavi gören bazı hastalarda sersemlik hali ve uyuklama görülebilmektedir. 

Buspon Reçetesiz Alınabilir Mi?

Bireyin ruhsal olarak olumsuz etkilenmesini minimum düzeye indirmek için kullanılan Buspon, yeşil reçete ilaç grubunun içerisindedir. Yeşil reçeteye tabi olduğu için doktor tarafından reçete edilmesi ve bu reçete karşılığı alınması zorunludur. 

İlacın farklı yan etkiler oluşturabileceği unutulmamalı ve mutlaka doktor kontrolünde tedaviye devam edilmeli ve doktor gözetiminde kullanımı sonlandırılmalıdır. 

Buspon Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir Mi?

Evet, aile hekimi gerekli gördüğü takdirde hastaya Buspon ilacını reçete edebilmektedir. Doktor tarafından reçete verildiyse ilacın ücretini sgk karşılamaktadır. 

Buspon Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

  • Benzodiazepin (örneğin temazepam ya da nitrazepam) grubu ya da başka bir gruptan hipnotik veya yaygın sedatif ilaç kullanıyorsanız, Buspon ilacıyla tedaviye başlamadan önce bu grup ilaçları kademeli bir şekilde kesmelisiniz.
  • Geçmişte böbrek ya da karaciğer hastalığı yaşadıysanız Buspon ilacını doktor kontrolünde ve dikkatli bir şekilde kullanmalısınız.

Bu uyarıları lütfen dikkate alınız ve geçmişte dahi bu durumlarla ilgili sorunlarınız olduysa mutlaka doktorunuza haber veriniz.

Buspon Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

  • Epilepsi (sara) hastalığınız var ise,
  • Hamileyseniz ya da bebeğinizi emziriyorsanız,
  • Karın ağrısı ve kas krampları ile seyreden bir çeşit kalıtsal hastalık olan porfiri hastalığına sahipseniz,
  • Ciddi karaciğer ya da böbrek yetmezliğiniz varsa,
  • Buspiron hidroklorüre ya da Buspon ilacının içeriğindeki diğer yardımcı maddelere karşı bir duyarlılığınız (alerjiniz) varsa,

Buspon ilacını kullanmamanız gerekmektedir. 

Buspon Açken Mi Kullanılır, Tokken Mi?

Buspon ilacı yemeklerle birlikte, yemeklerden sonra ya da yemeklerden önce kullanılabilir. Yemeğin ilacın etkinliğine bir etkisi olduğu görülmemiştir. 

Buspon Hangi İlaçlarla Beraber Kullanılamaz?

Aşağıda yer alan ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız ya da kullanma planınız varsa mutlaka doktorunuza bildirmeniz ve ona göre hareket etmeniz gerekmektedir:

  • Lityum ve haloperidol (psikiyatrik hastalıklarda kullanılan antipsikotik ilaçlar)
  • Tüberküloz tedavisinde kullanılan rifampisin
  • Ağrı kesici olan tramadol
  • Antihistaminik grubundan olan alerji ilaçları
  • Kas gevşetici olan baklofen
  • Verapamil ve diltiazem gibi kalsiyum kanal blokörü grubu ilaçlar (hipertansiyon tedavisinde kullanılırlar)
  • Migren tedavisinde kullanılan sumatriptan
  • Mide bulantısı için kullanılan nabilon
  • Depresyon tedavisi için kullanılmakta olan L-triptofan, sarı kantaron ve nefazodon ilaçları
  • Linezolid, eritromisin ve itrakonazol (enfeksiyon hastalıklarının tedavisi için kullanılırlar)
  • Bağımlılık tedavisinde kullanılan lofeksidin
  • Temazepam ve nitrazepam gibi benzodiazepin grubundan olan ilaçlar ya da diğer uyku verici ve sakinleştirici ilaçlar
  • Selektif serotonin re-uptake inhibitörü (SSRI) grubundan olan paroksetin ve fluoksetin
  • Tranilsipramin ve fenelzin gibi depresyon tedavisinde kullanılan MAOI (monoamin oksidaz inhibitörleri) grubu ilaçlar

Bu ilaçlardan reçetesiz ya da reçeteli olarak kullanmaya başlayacağınız, kullandığınız ya da öncesinde kullanmış olduğunuz bir ilaç varsa doktorunuza muhakkak söyleyiniz.

Buspon Yan Etkileri Nelerdir?

Buspon içeriğindeki maddelere karşı duyarlılığı olan kişilerde istenmeyen yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Buspon yan etkilerini ciddiyetine göre sınıflandırabiliriz: 

Aşağıda yer alan yan etkilerden herhangi birini fark ederseniz Buspon ilacını kullanmayı durdurunuz, doktorunuza haber veriniz ya da size en yakın hastanenin aciline başvurunuz: 

  • Yüz, dudaklar, eller, ayaklar, boğaz veya ağzın yutmayı ya da nefes almayı zorlaştıracak derecede ödem toplaması (şişmesi)
  • Aşırı coşkulu olma hali, huzursuzluk, sersemlik, sarhoşluk hissi, terleme, sıcak basması, kas sertliği gibi serotonin sendromunun başlıca semptomları

Aşağıda yer alan yan etkilerden herhangi birinin ortaya çıktığını fark ederseniz doktorunuza haber veriniz ya da size en yakınınızdaki hastanenin acil bölümüne başvurunuz: 

  • Tinnitus (kulak çınlaması)
  • Burun tıkanıklığı
  • Yorgunluk, halsizlik 
  • Göğüs ağrısı
  • Çarpıntı, taşikardi (kalbin hızlı atması)
  • Bulantı
  • Boğaz ağrısı
  • Baş ağrısı, baş dönmesi, parestezi (uyuşma), sinirlilik, uyku bozuklukları, heyecanlanma en sık görülen çok ciddi Buspon yan etkileridir.

Buspon Doz Aşımı

Buspon doz aşımında baş ağrısı, baş dönmesi, bulantı, kusma, kulak çınlaması (tinnitus), huzursuzluk ve uyuşukluk (parestezi) semptomları görülmektedir. Artan durumlarda hipotansiyon ve hafif bir bradikardi (kalbin yavaş atması) de görülebilmektedir. 

Eğer terapötik doz aşılırsa ekstrapiramidal belirtiler (titreme, istem dışı kas spazmları, postür bozuklukları, sedasyon huzursuzluk gibi) ve nadiren de konvülsiyonların (nöbet) ortaya çıktığı belirtilmiştir. Tedavisi ise destekleyici ve semptomlara yönelik tedavidir. 

Gastrik dekontaminasyonun faydasının olup olmadığı belirsizdir. Eğer hasta 5 mg/kg’dan daha fazla buspiron etkenine maruz kaldıysa ve üzerinden en fazla bir saat geçtiyse o zaman aktif kömür uygulamasından fayda görülebilir ve yapılabilir.

Hiç risk almamak çok önemlidir. Reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilacı mutlaka doktorunuzun önerisi ve talimatları ile kullanmalısınız. İlaç kullanırken doktorunuz ile iletişimde kalmalı ve doz değişimi veya ilaç kullanımını sonlandırmayı mutlaka doktorunuzun tavsiyesi ve bilgisi dahilinde yapmalı ve doktorunuzun önereceği sıklık ve dozda kullanmalısınız. 

Kullanmakta olduğunuz veya kullanacağınız herhangi bir ikinci ilaç ile etkileşime girip istenmeyen sonuçlar verebileceğinden, reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilaç, takviye, vitamin veya bitkisel ürünleri doktorunuza mutlaka bildirmelisiniz. Kendi kişisel araştırmalarınız doğrultusunda veya doktorunuz dışında birinin tavsiyesi üzerine bir ilaca başlamak oldukça tehlikelidir.

 

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog21 Aralık 2023
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı