• Blog
  • Cipralex (Essitalopram) Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Cipralex (Essitalopram) Nedir? Ne İçin Kullanılır?

    Bu yazıdaki konular

İçindekiler

 

Cipralex etkin maddesi nedir?

Etken maddesi essitalopram olan ilaçlar nelerdir?

Cipralex antidepresan mıdır?

Cipralex nasıl kullanılır?

Cipralex kullanmadan önce bilinmesi gerekenler?

Cipralex kaç mg? Kutusunda kaç tane vardır?

Cipralex çocuklarda kullanılabilir mi?

Cipralex’ın yaşlılarda kullanımı 

Cipralex hamileler tarafından kullanılabilir mi?

Emziren anneler Cipralex kullanabilirler mi?

Cipralex bağımlılık yapar mı?

Cipralex cinsel işlev bozukluğuna sebep olur mu?

Cipralex kilo aldırır mı?

Cipralex uyku yapar mı?

Cipralex ne kadar sürede etki eder?

Cipralex reçetesiz alınabilir mi?

Cipralex aile hekimi tarafından yazılabilir mi?

Cipralex hangi durumlarda dikkatli kullanılmalıdır?

Cipralex hangi durumlarda kullanılmamalıdır?

Cipralex açken mi kullanılır, tokken mi?

Cipralex hangi ilaçlarla beraber kullanılmaz?

Cipralex’in yan etkileri nelerdir?

Cipralex’i gereğinden çok (doz aşımı halinde) kullanırsanız ne olur?


Cipralex, etkin maddesi essitalopram olan seçici serotonin geri alım inhibitörü grubundan bir antidepresandır ve aynı gruptaki diğer antidepresanlar gibi beyindeki serotonin miktarını arttırır. Üretici firması Lundbeck ilaç firmasıdır. Dünya genelinde en çok reçete edilen antidepresanlardan biridir ve bunun sebebi diğer antidepresanlara göre yan etkilerinin daha az olması ve vücut tarafından kolay tolere edilmesidir.

Zihinsel dengenin korunmasına yardımcı olan Cipralex, genellikle majör depresyon, kaygı bozukluğu ve zaman zaman da panik atak tedavisinde kullanılır. Ancak belirli vakalarda kronik ağrı, panik atak ya da obsesif kompulsif bozukluk (OKB) tedavisi için de reçete edilebilir.

Farklı mg’larda orantılı şekilde essitaloprama eşdeğer olarak Essitalopram oksalat içerir. İlacın 5 mg - 10 mg - 15 mg - 20 mg’lık 4 farklı formu bulunur.

28, 56 ve 84 tabletlik ambalajlarda bulunabilen Cipralex, Citoles muadilidir. Etken maddeleri essitalopram olan bu 2 ilaç da aynı amaçla kullanılabilir.

Mutlaka bir psikiyatrist kontrolünde ve reçeteli olarak kullanılması gereken Cipralex’in kullanımına ve doz değişikliklerine ancak bir doktor karar vermelidir.

 

Cipralex etkin maddesi nedir?

Cipralex’ın etkin maddesi Essitalopramdır. İlaç içerisinde, ilaç ağırlığına göre değişen orantılı eşdeğer miktarda essitalopram oksalat bulunur.

Essitalopram etkin maddesi, SSRI grubu inhibitörlerdendir, bu grup ilaçlar beyin içerisinde etkileşimde bulunarak depresyon durumunda ihtiyaç duyulan serotonin miktarının daha fazla alınmasında rol oynar.  Essitalopramın depresyon tedavisinde etkinliğini değerlendirmek için yapılan çalışmalar, bu etken maddenin diğer SSRI’lara göre daha etkili olabileceğini de göstermiştir. Ayrıca uzun süreli kullanımda essitalopram depresyonun tekrarını önleyici etki de sağlayabilir.

Beyinde doğal olarak üretilen ve yeterli miktarda salgılandığında duygular üzerinde olumlu etkileri olan serotonin, eksikliği halinde psikolojik sorunlara neden olabilir. Essitalopram da bu eksikliği kapatarak, depresyon semptomlarını ortadan kaldırır.

 

Etken maddesi essitalopram olan ilaçlar nelerdir?

  • ANZYL
  • ELITREX 
  • ESLOREX 
  • ESTILOM 
  • CITOLES 
  • LOURES 
  • ESLONG 
  • CITOL
  • ZENDOR 
  • ESTALORA 
  • ESPLUS 
  • ESMAX 
  • EXERAM 
  • LOSIRAM 
  • TIOPRAM 
  • SECITA 
  • ESRAM
  • SEVPRAM 

 

Cipralex antidepresan mıdır?

Cipralex SSRİ grubu inhitbitör olan bir antidepresandır. Bu grup ilaçlar, beyinde serotonin miktarını artırma amacıyla kullanılmaktadır. Antidepresan özellikte genellikle depresyon tedavilerinde kullanılmaktadırlar. 

Bir hipoteze göre SSRİ grubu antidepresanlar beyinde serotonin miktarını arttırmak için kullanılır ve bu amaçla reçete edilmektedir fakat çoğu araştırmacı bu hipotezin yetersiz olduğunu savunmaktadır. Çünkü, SSRİ’lar genellikle beyin içerisinde 5-HTT proteini engelleyerek kullanabilecek serotonin düzeyini arttırdığı söylenmektedir.

 

Cipralex nasıl kullanılır?

İlaç her zaman psikiyatristin belirttiği şekilde kullanılmalı, onun bilgisi olmadan doz değişikliğine gidilmemelidir. Psikiyatristinize danışmadan ilacı bırakmak tehlikeli yan etkiler doğuracaktır.

Cipralex aç ya da tok karna ama mutlaka bol su ile tüketilmelidir. İlaç tüketimi sırasında ilacin sahip olduğu çentikler yardımıyla ikiye ayrılıp kullanılabilir.

İlacın her gün aynı saatlerde alınması gerekir. Kimi insanda uykusuzluk yaparken kimilerinde de tam tersi etki yaratabilir. Bu etki gözlemlenerek ilaç saatinin belirlenmesi günlük hayatın akışı için önemlidir.

Alkolle bilinen bir etkileşimi olmamasına rağmen yine de alkolle birlikte alınması tavsiye edilmez.

İntihara eğilim, saldırganlık, öfke kontrol sorunları gibi olası yan etkilerinden dolayı 18 yaş altındaki hastaların kullanılması uygun değildir. Her yaş grubunda doz aşımı olması halinde mutlaka doktora bilgi verilmesi, herhangi bir rahatsızlık halinde en yakın hastanenin acil servisine gidilmesi gerekir.

 

Cipralex’in erişkinlerde kullanımı:

 

Cipralex’in depresyon durumunda kullanımı;

Başlangıç olarak depresyon tedavisi için önerilen doz günde 10 mg’dır. İhtiyaç duyulursa günde maksimum 20 mg’a kadar çıkılabilir.

 

Cipralex’in panik bozukluk durumunda kullanımı;

Başlangıç dozu ilk hafta günde 5 mg.’dır, ardından günde 10 mg’lık doza çıkılır. İhtiyaç halinde günde maksimum 20 mg’a kadar çıkılabilir.

 

Cipralex’in sosyal anksiyete bozukluğu durumunda kullanımı;

Başlangıç olarak önerilen doz günde 10 mg’dır. Ancak bu dozların kişinin durumu ve hastalığın şiddetine göre psikiyatrist tarafından 5mg’a kadar düşürülebilir veya 20mg’a kadar yükseltilebilir.

 

Cipralex’in yaygın anksiyete bozukluğu durumunda kullanımı;

Başlangıç olarak önerilen doz günde 10mg olsa da gerekli durumlarda doktorunuz tarafından 20mg’a kadar yükseltilebilmektedir.

 

Cipralex’in obsesif-kompulsif bozuklukta kullanımı;

Başlangıç olarak önerilen doz günde 10mg olsa da doktor insiyatifinde 20 mg’a kadar yükseltilebilmektedir.

 

Cipralex kullanmadan önce bilinmesi gerekenler?

  • İlacı kullanmaya başlamadan önce reçeteyi yazacak olan doktorunuza hastalık geçmişinizden ve kullandığınız ilaçlardan detaylıca bahsetmeniz gerekmektedir.
  • İlaç kullanımı sırasında kendi kararınızla doz artırımı veya azaltımı yapmamalı ve doktorunuzun gözetiminde ilacınızı kullanmalısınız.
  • Bazı durumlarda Cipralex içerisindeki etkin maddeye (essitolapram) ve diğer yan maddelerine karşı alerjik reaksiyonlar gösterebilirsiniz. Bazı durumlarda ise Cipralex’in diğer ilaçlarla veya var olan hastalıklarınızla olan etkileşimleri tehlikeli durumlar ortaya çıkarabilmektedir.
  • Bazı hastalıklarda; böbrek veya karaciğer yetmezliği, sara nöbetleri, sebebi bilinmeyen kanamalar, kandaki sodyum seviyesindeki düşüklük, kalp krizi geçmişi gibi durumlarda Cipralex’i kullanmadan önce sahip olduğunuz bütün hastalıkları doktorunuza detaylıca anlatmanız gerekecektir. Doktorunuz durumunuza göre ilacı kullanmanızı istemeyebilir veya doz ayarlamasında bulunmak isteyebilir.
  • Manik depresif hastalığına sahip hastalar ilaç kullanmaya başladıktan sonra manik faza girebilirler. Manik faz durumunda, hasta yerinde duramama veya aşırı hareketlilik semptomları gösterebilmektedir. Bu gibi belirtiler gösteriyorsanız doktorunuza bildiriniz.
  • Cipralex gibi SSRI grubu ilaçların bazı hastalarda ilacı kullanmayı bıraktıktan sonra bile cinsel işlev bozukluğuna sebep olduğu görülebilmektedir. 
  • Bazı hastalarda; 24 yaşından küçük genç olmak veya öncesinde intihara teşebbüs-meyil veya depresyon ve anksiyete hastalıklarına sahip olmak gibi durumlarda Cipralex kullanılmaya başladıktan sonra depresyon durumunu veya intihar düşüncelerini bazen artırabilmektedir. Eğer depresyon durumunuzda artış hissediyorsanız, 24 yaşından küçükseniz veya intihar düşüncelerinde artış hissediyorsanız bu durumu bir yakınınıza anlatın ve en yakın zamanda doktorunuzla görüşün. Öncesinde intihara teşebbüs etmiş hastalarda Cipralex kullanımı tekrardan intihar düşüncelerini ortaya çıkarabilmektedir. 

 

Cipralex genellikle ilk 2 haftada etki gösterir ve yukarıda bahsedilen durumlar ilk 2 haftada ortaya çıkabilmektedir. Bahsedilen durumlardan herhangi biriyle karşılaşırsanız doktorunuza bildirmeniz ve doktorunuzun takibi altında olmanız gerekmektedir. 24 yaşından küçük gençlerde veya 18 yaşından küçük çocuklarda antidepresan kullanımı intihara teşebbüs-meyil veya saldırganlık olaylarını diğer yaş gruplarına göre daha fazla artırabilmektedir. Çocuklarda antidepresan kullanımı önerilmese de bazı durumlarda doktorunuz antidepresan kullanımını en uygun tedavi olarak başlatabilmektedir. Bu gibi durumlarda çocuk yakından takip edilmeli ve yukarıda bahsedilen belirtiler görülürse en kısa sürede doktorla görüşülmelidir. Çocuklarda antidepresan kullanımının ileriki yaşlarda gelişim, büyüme veya ruhsal gelişim olgularında ne gibi etkilerinin olacağı kesin olarak bilinmemektedir.

  • Yaşlı hastalarda sosyal anksiyete durumunda ne gibi sonuçlar alınacağı bilinmemektedir.

Yukarıda bahsedilen durumlardan herhangi birisi sizde varsa veya şu an oluyorsa derhal doktorunuzla görüşmeniz önemlidir.

 

Cipralex kaç mg? Kutusunda kaç tane vardır?

Cipralex 10 mg ve 20 mg seçenekleri ile 28, 56 ve 84 adet tablet içeren kutularda bulunmaktadır.

 

Cipralex çocuklarda kullanılabilir mi?

Cipralex’in 18 yaşından küçük çocuklarda ve ergenlerde kullanımı önerilmez. 

Bu yaş grubundaki hastalarda antidepresan kullanımı diğer yaş gruplarına göre daha çok yan etkilere sahip olabilmektedir. Özellikle intihara teşebbüs-meyil veya saldırganlık, huzursuzluk gibi durumlarda antidepresan etkisi daha yüksek olmaktadır. 

Bazen doktorunuz en uygun tedavi olarak antidepresana başlayabilir, bu durumda yaşanabilecek durumlar için doktorunuzla bu konuyu detaylıca konuşup tartışmanız gereklidir. İlacı kullanan çocuklarda yaşanan etkilerin yakından takip edilmesi ve herhangi bir olumsuzluk durumunda derhal doktora başvurulması önemlidir. Çocuklarda kullanılan antidepresan gibi ilaçların ileriki dönemlerde büyüme, gelişme, zihinsel gelişim gibi olaylarda ne gibi etkileri olacağı kesin olarak bilinmemektedir. 

 

Cipralex’ın yaşlılarda kullanımı 

Antidepresan gibi ilaçların yaşlılarda kullanımı diğer yaş gruplarına göre farklılık gösterebilmektedir. Yaşlı hastalar bazen ilaca karşı daha duyarlı olmakta ve doz ayarlamaları bunlara göre yapılmaktadır. Yaşlılarda başlarken tavsiye edilen günde tek doz olacak şekilde 5 mg’dır. Gerekli durumlarda doktor tarafından 10 mg’a kadar yükseltilebilmektedir.

 

Cipralex hamileler tarafından kullanılabilir mi?

Essitolapram gibi SSRİ grubu ilaçların hamilelik sırasında kullanımı önerilmez,

İlaca başlamadan önce hamileyseniz veya yakın zamanda hamile kalmayı düşünüyorsanız doktorunuza bu konuyu danışmalısınız. Hamilelik durumunda doktorunuz yarar-zarar durumuna göre ilacın kullanımını ayarlamak isteyebilir.

Hamilelik sırasında veya hamileliğin özellikle son 3 ayında kullanılan Cipralex gibi ilaçların, doğumdan sonra ilk 24 saatte yenidoğan çocuklarda , yenidoğanın inatçı pulmoner hipertansiyonu adıyla anılan durumun ortaya çıkmasına sebep olabildiği görülebilmektedir. Bu ciddi bir hastalıktır. Eğer yeni doğmuş bebeğinizin nefes alışında anormal bir sıklık ve/veya derisinde mavimtrak renk olması gibi bir durumla karşılaşırsanız zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşünüz.

Genellikle kanama bozuklukları yaşayan annelerde, hamileliğin son anlarına doğru kullanılan Cipralex tarzı ilaçlar doğumdan sonra ileri vajinal kanamaya sebep olabilmektedir. Doğuma yakın bir zamanda doktorunuza veya ebenize Cipralex kullandığınızı bildirmeniz sizin için önemlidir.

Kullanılan ilacı aniden bırakmayınız, gerekli durumlarda doktorunuzla görüşerek yavaş yavaş bırakmanız önerilir.

Tedaviye başladıktan sonra hamile olduğunuzu farkederseniz zaman kaybetmeden doktorunuzla görüşünüz.

 

Emziren anneler Cipralex kullanabilirler mi?

İlacı kullanmaya başlamadan önce durumunuzdan doktorunuza bahsetmeniz gerekmektedir.

Cipralex gibi ilaçlar emzirme durumunda anne sütünden bebeğe geçebilmektedir. Emziren annelerde ilaç kullanımı tavsiye edilmese de doktorunuzla görüştükten sonra, doktorun alacağı karara göre ilaç kullanımına başlayabilirsiniz.

 

Cipralex bağımlılık yapar mı?

Bilinenin aksine antidepresanlar bağımlılık yapmazlar. Genellikle ilaç kullanımı bittikten sonra veya kullanım ani şekilde bitirildiğinde antidepresan kesilmesi denilen durum ortaya çıkabilmektedir. İlac kullanma isteği veya birden kesilme durumlarında hastalarda bağımlılık şüphesi oluşmaktadır. Kesilme durumlarında hasta huzursuzluk, saldırganlık veya baş dönmesi, baş ağrısı gibi durumlarla karşı karşıya kalabilmektedir. Görülen etkilerin bağımlılık belirtilerine benzemesine rağmen antidepresanlar, bağımlılık yapıcı maddeler gibi beyinde uzun süreli zararlı kimyasal değişiklikler oluşturmazlar. Tavsiye edilen ilacın yavaş yavaş bırakılmasıdır. İlaç bırakıldıktan sonra genellikle 2 hafta içerisinde kesilme belirtileri ortadan kalkar. Antidepresanlar bağımlılık oluşturmazlar.

 

Cipralex cinsel işlev bozukluğuna sebep olur mu?

Cipralex tarzı ilaçların genellikle cinsel işlev bozukluğuna sebep olduğu görülebilmektedir. İlacın yaygın yan etkilerinde cinsel işlev bozukluğu olarak; Cinsel dürtüde azalma, kadınlarda orgazm bozuklukları, ereksiyon sorunları, ejakülasyonda gecikme gibi cinsel bozukluklar görülebilmektedir. Bilinmeyen yaygınlıkta yan etkilerinde ise ağrılı ereksiyon olarak bilinen priapizm durumu ortaya çıkabilmektedir.

Essitalopram benzeri bir yapıda olan sitalopramın, yapılan hayvan deneylerinde denek hayvanın sperm kalitesini etkilediği raporlanmıştır. İnsan üzerinde etkisi tam olarak bilinmese de ihtimal olarak insanlarda da etkisinin olabileceği düşünülmektedir.

 

Cipralex kilo aldırır mı?

İlacın yaygın yan etkilerinde iştah azalışı veya artışı, bunun yanında kilo artışı da görülebilmektedir. Yaygın olmayan yan etkilerinde ise kilo kaybı görülebilmektedir. Bazı hastalarda cipralex tarzı ilaç kullanımlarında iştah kaybı görülebilmektedir. 

 

Cipralex uyku yapar mı?

İlacın kullanımı sırasında bazı durumlarda uyku hali ve sersemlik, bunun yanında yorgunluk görülebilmekte. Bazı durumlarda ise uyku problemleri veya uykuya geçmede zorluk görülebilmektedir.

Cipralex yaygın yan etkilerinde;  sersemlik, anormal rüyalar, uyku hali veya uykuya geçmede zorluk veya sıkça esnemeye sebep olabilir

Yaygın olmayan yan etkilerinde ise bazı hastalarda uyku problemleri yaşanabilmektedir.

 

Cipralex ne kadar sürede etki eder?

Cipralex kullanımı sonucunda genellikle kendini iyi hissetme hali ilk haftalarda ortaya çıkmaktadır. Kendinizi ilk haftalarda iyi hissetmeye başlamasanız bile ilacı kullanmaya devam etmeniz gerekmektedir. İlaç bazı hastalarda geç etki gösterebilmektedir. Doktorunuza danışmadan ilacı bırakmayın veya ilacın dozunu değiştirmeyin. Eğer ilacın sizde yüksek veya düşük etkisi olduğunu düşünüyorsanız bu konuyu doktorunuza bildirmeniz gereklidir.

 

İlacın ilk iyi hissetme halinden sonra 6 ay daha kullanımı tavsiye edilir. Erken bırakma durumunda hastalık belirtileri tekrardan nüks edebilmektedir. Doktorunuzun tavsiyesi dışında kullanımlardan veya ilacı kendi kararınızla bırakmaktan kaçınmalısınız.

 

Cipralex reçetesiz alınabilir mi?

Cipralex beyaz reçeteyle satılan bir ilaçtır. Uzman psikiyatri hekimi raporu ve reçetesi olmadan ilacı satın alamazsınız. İlaca ulaşımınız mümkünse bile doktorunuz tarafından direkt olarak sizin için reçete edilmediği sürece kullanmaktan kaçınmalısınız. İlacın bilinçsiz kullanımı hayati tehlikeler oluşturabilir.

 

Cipralex aile hekimi tarafından yazılabilir mi?

Cipralex ve bu ilaç gibi olan SSRI antidepresanları uzman psikiyatri hekimi raporu ile reçete edilebilmektedir. 2018 yılına kadar aile hekimleri belirli antidepresanları reçete edebiliyorken, 2018’den itibaren bu yetkileri ellerinden alınmıştır. Halihazırda bir uzman hekim raporu veya kullanılan reçete yoksa ilaç yazamazlar. Raporun varlığı halinde 2 kutuyu geçmeyecek şekilde ilaç yazma imkanları bulunmaktadır.

 

Cipralex hangi durumlarda dikkatli kullanılmalıdır?

Aşağıdaki durumlarda Cipralex’i dikkatli kullanmalısınız;

 

Cipralex kullanmadan önce dikkate alınması gereken bir durumunuz veya hastalığınız varsa lütfen doktorunuz veya eczacınızla bu durumları paylaşınız.

 

  • Kalp hızında anormallikler olduğunu gösteren bayılma, düşme veya baş dönmesi, ayaktayken hızlı veya düzensiz kalp atışı gibi durumlar yaşıyorsanız,
  • Böbrek veya karaciğer fonksiyonlarınızda sorun varsa, doktorunuz ilacın dozunda değişiklik yapabilir.
  • Eğer morarma veya kanama gelişimine eğiliminiz varsa
  • Hamileyseniz
  • Epilepsiniz varsa. İlaç kullanımıyla birlikte ilk kez sara nöbeti ortaya çıkarsa veya nöbetlerdeki sıklık artarsa Cipralex kullanımına son verilmelidir.
  • Koroner kalp hastalığınız varsa 
  • Elektroşok tedavisi alıyorsanız 
  • Eğer kandaki sodyum düzeyiniz düşükse, 
  • Kalbinizle ilgili probleminiz varsa veya geçmişte kalp problemleri yaşadıysanız veya yakın zamanlarda kalp krizi geçirdiyseniz,
  • Uzun süreli kusma ve şiddetli ishal sonrasında ve/veya dinlenme halindeyken kalp atış hızı düşükse veya idrar söktürücü ilaç (diüretik) kullanımından dolayı tuz kaybınız varsa,
  • Gözde basınç artışı (glokom) gibi göz sorunlarınız varsa veya daha önceden yaşadıysanız,
  • Cipralex kan şekeri kontrolünde bozulmalar yapabileceğinden, diyabetiniz varsa insülin ve/veya kan şekeri düşürücü ilaçlarda doz ayarlaması yapılabilir. 
  • Kalp ritim bozukluğu hastalıklarından olan Torsades de Pointes durumunun ortaya çıkma riski yüksek olan hastaların (yakın zamanda kalp krizi geçirmiş, konjestif kalp yetmezliği olan, ilaç kullanımdan dolayı kandaki potasyum düzeyi düşük olan veya kalp atım hızı yavaş olanlarda) ilaç kullanılırken dikkatli olması önerilmektedir.
  • Manik depresif hastalığına sahip hastalar ilaç kullanmaya başladıktan sonra manik faza girebilirler. Manik faz durumunda, hasta yerinde duramama veya aşırı hareketlilik semptomları gösterebilmektedir. Bu gibi belirtiler gösteriyorsanız doktorunuza bildiriniz.

 

Bazı durumlarda, hastaların önceden yaşadığı depresyon ve intihara teşebbüs-meyil olayları, ilaç kullanmaya başladıktan hemen sonra depresyonlarında veya intihar düşüncelerinde artışa sebep olabilmektedir. Bu hastaların; 24 yaşından küçük olmaları veya öncesinde yaşanan depresyon durumu veya 18 yaşından küçük çocuk-ergen olmaları, ilacın kullanımı sonucunda intihara teşebbüs-meyil veya saldırganlık durumlarının ortaya çıkmasının riskini artırabilmektedir. Doktorunuzun gerekli gördüğü hallerde ilacı kullanmaya başlarsanız ve bu bahsedilen gruptan herhangi birinde yer alıyorsanız, tedaviniz yakınlarınız ve doktorunuz tarafından yakından takip edilmelidir. Yaşanacak herhangi bir belirtide derhal doktorunuza başvurmanız gerekmektedir.

 

Herhangi bir durumda veya zamanda kendinize zarar verme fikrine kapılırsanız derhal doktorunuzla görüşünüz veya hastaneye gidiniz.

Yukarıda bahsedilen durumlardan herhangi birisini yaşıyorsanız veya önceden sahipseniz derhal reçeteyi yazan doktorunuza danışın veya tıbbi yardım alın.

 

Cipralex hangi durumlarda kullanılmamalıdır?

 

Aşağıdaki durumlarda Cipralex’i kullanmayınız.

  • Cipralex etkin maddesi olan essitaloprama veya içindeki diğer kolloidal, magnezyum stearat, titanyum dioksit vb. maddelere karşı alerjiniz varsa,
  •  EKG’de görüntülenen doğuştan veya sonradan oluşan anormal kalp ritmi sorununuz varsa,
  • Antipsikotik olan pimozid kullanıyorsanız, 
  • Kalp ritmine etkisi olabilecek ilaçlar kullanıyorsanız; kalp ritmi problemleri için reçete edilebilen antiaritmikler (haloperidol, pimozid, fenotiyazin türevleri) gibi ilaçlar kullanıyorsanız, eritromisin, moksifloksasin, sparfloksasin gibi antimikrobiyal bileşikler ve mizolastin, astemizol gibi alerji durumlarında kullanılan ilaçlar kullanıyorsanız, 
  • Depresyon tedavisinde kullanılan moklobemid, Parkinson tedavisinde kullanılan MAO inhibitörleri grubundaki selejilin ve linezolid antibiyotiği kullanıyorsanız, 

Cipralex kullanmayınız.

 

Cipralex açken mi kullanılır, tokken mi?

 

İlacı yemekle beraber veya aç halde kullanabilirsiniz. Bol su yardımıyla yutulmalıdır ve çiğnenmemeli, emilmemelidir.

Bir etki olduğu gözlemlenmese de alkol ile birlikte kullanım tavsiye edilmemektedir.

 

Cipralex hangi ilaçlarla beraber kullanılmaz?

Eğer Cipralex kullanırken başka ilaçlar da kullanıyorsanız ya da yakın zamanlarda başka bir ilaç kullandıysanız ya da kullanacaksanız bu durumu doktorunuza ve eczacınıza bildiriniz.

 

Aşağıdaki ilaçlardan birini kullanıyorsanız, doktorunuza söyleyiniz:

 

  • Depresyon tedavisinde kullanılan Moklobemid içeren, geri dönüşümlü, selektif MAO-A inhibitör ilaçları yan etkisi riskini artırır.
  • Antibiyotik olan Linezolid. 
  • •Nialamid, iproniazid, fenelzin, tranilsipromin ve izokarboksazid içeren MAOI (Selektif olmayan monoamin oksidaz inhibitörleri) ilaçları 
  • Cipralex kullanımı durdurduktan en az 7 gün sonra bu ilaçları kullanabilirsiniz. Eğer 

 

Cipralex kullanmadan önce bu ilaçlardan kullandıysanız 14 gün geçmeden Cipralex’e başlamayın.

 

  • Parkinson hastalığı tedavisi için kullanılan Selejilin içeren, geri dönüşümsüz MAO-B inhibitörleri. Yan etki riskini artırırlar.
  •  Kandaki essitalopramın seviyesini artırabilecek ilaçlar:

-İnme riskini azaltmak için kullanılan Tiklopidin,

-Fungal enfeksiyonlarda tedavi için kullanılan Flukonazol,

-Mide ülseri tedavisinde kullanılan Omeprazol, Simetidin ve Lansoprazol

-Antidepresan olan Fluvoksamin

  • Beslenme desteğinde kullanılan aminoasit olan Triptofan ve manik-depresif bozukluk tedavisi için kullanılan Lityum.
  • Depresyon tedavisinde kullanılan Desipramin ve İmipramin 
  • Kanama eğilimini artırabileceğinden dolayı kan sulandırıcı veya ağrı kesici olarak kullanılan asetilsalisilik asit ve steroid olmayan antiinflamatuvar ilaçlar.  
  • Şiddetli ağrı için kullanılan Tramadol ve migren tedavisinde kullanılan Sumatriptan ve benzeri ilaçlar. 
  • Depresyon tedavisinde kullanılan Bupropiyon,
  • Şiddetli ağrı için kullanılan Tramadol, 
  • Sıtma tedavisinde nöbet eşiğini düşürme riskleri nedeniyle kullanılan Meflokin.
  • •Kan sulandırıcı (antikoagülan) ilaçlar:Fenprokumon, Dipiridamol ve Varfarin .Kan sulandırıcı ilaçlar kan pıhtılaşmasını etkilediğinden dolayı, Cipralex’e başlarken veya Cipralex kullanımını bitirirken doktorunuz antikoagülan dozunun yeterli seviyede olduğunu kontrol etmelidir.
  • St. John's  Wort (Sarı kantaron);Depresyon durumunda tercih edilebilen bitkisel ürün

 

Cipralex ile kullanıldığında dozunda ayarlama yapılması gereken ilaçlar:

  • Klomipramin ve nortriptilin gibi antidepresanlar, 
  • Tioridazin, haloperidol ve risperidon gibi antipsikotikler,
  • Kalp damar hastalıklarında kullanılan metoprolol, propafenon ve flekainid
  • Trisiklik antidepresanlar, SSRI’lar ve psikoz ve şizofreni tedavisinde kullanılan, nöbet eşiğini düşürme riskleri nedeniyle kullanılan nöroleptik ilaçlar.
  • Kalp ritmini etkileyecek ilaçlar kullanıyorsanız; kalp ritmi problemleri için reçete edilebilen antiaritmikler (pimozid, haloperidol, fenotiyazin türevleri) gibi ilaçlar kullanıyorsanız, moksifloksasin, eritromisin, sparfloksasin gibi antimikrobiyal bileşikler ve mizolastin, astemizol gibi alerji durumlarında kullanılan ilaçlar kullanıyorsanız Cipralex kullanmaktan kaçınınız.

 

Hayati önem taşıyan, kalp ritim bozukluğu riskini artırabileceğinden kandaki magnezyum ve potasyum seviyelerini düşüren ilaçlara dikkat edilmelidir. 

 

Eğer Cipralex kullanırken reçetesiz ya da reçeteli başka bir ilaç kullanıyorsanız veya yakın zamanlarda kullandıysanız lütfen doktorunuz ve eczacınıza bilgi veriniz.


 

Cipralex’in yan etkileri nelerdir?

 

Tüm ilaçlar gibi, Cipralex’’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıda Cipralex kullanan kişilerde olası yan etkiler belirtilmiştir.

 

Aşağıdaki yan etkilerden herhangi birini gözlemlerseniz Cipralex kullanımını durdurup hemen doktorunuza durumu anlatınız veya en yakın acile gidiniz.

 

• Serotonin sendromu nadir olarak görülse de sersemlik, titreme, kaslarda ani kasılmalar, ajitasyon ve yüksek ateş belirtileri bu durumu tetikleyebilir. Bu semptomları hissederseniz doktorunuza söyleyiniz.

 

 Alerjik reaksiyon semptomları: 

  • Yüz, dil, dudak veya deride şişme, 
  • Yutkunurken ya da nefes alırken zorluk,

hissederseniz doktorunuza haber veriniz veya hemen hastaneye gidiniz.

 

Bu belirtiler çok ciddi yan etkilerdir. Herhangi birini gözlemlerseniz, acil tıbbı müdahaleye ve hastanede müşahede altında tutulmanız gerekebilir.

 

Cipralex kullanımında sıklığı bilinmeyen yan etkiler (sahip olunan verilerle tahmin edilemiyor):

 

  • Mukoza veya derinin ani bir şekilde şişmesi (anjioödem)
  • Kendine zarar verme veya kendini öldürme düşüncesi 
  • Karaciğer fonksiyonlarında bozukluk/hepatit belirtisi olan gözlerin beyaz kısmında ve deride sararma
  • Nöbetler 
  • İdrar yapmada zorluk 
  • Hayati tehlike oluşturan Torsades de Pointes belirtisi olabilecek bayılma, düzensiz ve hızlı kalp atımı

Belirtilerin hepsi önemli yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerektirebilir.

Diğer yan etkiler:

Cipralex kullanımında çok yaygın yan etkiler (10 hastada en az birinde görülebilen): 

•Baş ağrısı

•Bulantı 

 

Cipralex kullanımında yaygın yan etkiler (10 hastanın birinden az, 100 hastanın birinden fazla): 

  • Kilo artışı
  • İştahta artma veya azalma
  • Ateş, yorgunluk
  • Ağız kuruluğu, kusma, kabızlık, ishal 
  • Sersemlik, esneme, uyku hali, huzursuzluk, endişe, titreme, deride karıncalanma, uykuya geçmede zorluk, anormal rüyalar
  • Terlemede artış
  • Eklem (artralji) ve kaslarda (miyalji) ağrı
  • Burunda akma veya tıkanıklık (sinüzit)
  • Cinsel dürtüde azalma, kadınlarda orgazm bozuklukları, ereksiyon sorunları, ejakülasyonda gecikme gibi cinsel bozukluklar

 

Cipralex kullanımında yaygın olmayan yan etkiler (100 hastanın birinden az, 1000 hastanın birinden fazla): 

  • Kilo kaybı
  • Saç dökülmesi
  • Tat almada bozukluk, 
  • Bayılma, uyku bozukluğu
  • Ajitasyon, sersemlik, diş gıcırdatma, sinirlilik, panik atak, konfüzyon hali
  • Bacak ve kollarda şişlik
  • Adet dönemi düzensizliği
  • Aşırı adet kanaması
  • Kulak çınlaması, görme bozukluğu, göz bebeklerinde büyüme 
  • Kalp ritminde hızlanma
  • Burun kanaması
  • Kaşıntı (prürit), kurdeşen (ürtiker), döküntü

 

Cipralex kullanımında seyrek görülen yan etkiler (1000 hastanın birinden az, 10.000 hastanın birinden fazla): 

  • •Kalp atışında yavaşlama
  • •Halüsinasyon, depersonalizasyon (kendi vücuduna yabancılaşma algısı), saldırganlık 

 

Cipralex kullanımında bilinmeyen yan etkiler (sahip olunan verilerle tahmin edilemiyor):

  • Kalp ritminde değişiklik
  • Düşük kan basıncından dolayı ayağa kalkınca oluşan baş dönmesi (ortostatik hipotansiyon)  
  • Kendine zarar verme veya kendini öldürme düşünceleri 
  • Karaciğer enzimlerinde kanda yapılan testlerde artış, anormallik  
  • Ağrılı ereksiyon (priapizm)
  • Mukoza, cilt ve kanda düşük kan pulcuğu seviyesinden dolayı anormal kanama belirtileri
  • Emzirmeyen kadınlarda ve erkeklerde süt gelmesi 
  • ADH hormonu salgısının artmasından dolayı vücudun su tutması ve kanın seyrelmesinin sonucu olarak sodyum miktarında azalma
  • Kandaki sodyum düzeylerinde azalma belirtileri olan: kendini hasta hissetme, zihin karışıklığı, kasların zayıflaması veya bulantı 
  • Mani 
  • Kaslarda istemsiz hareketler gibi hareket bozuklukları
  • Doğumdan sonra şiddetli vajinal kanama
  • Cilt veya mukozada ani şişme (anjiyoödem)
  • Kemik kırıkları riskinde artma

 

Ayrıca, Cipralex’in etkin maddesi olan essitaloprama benzer olarak etki gösteren ilaçlarda bilinen bazı yan etkiler 

  • İştah kaybı
  • Yerinde duramama hali (motor huzursuzluk)

 

Yukarda belirtilen yan etkilerin dışında bir yan etki gözlemlerseniz doktorunuzu ve eczacınızı bilgilendiriniz.

 

Cipralex’i gereğinden çok (doz aşımı halinde) kullanırsanız ne olur?

İlacı fazla kullandıysanız veya ne kadar kullandığınızdan emin olamıyorsanız derhal doktorunuzla veya eczacınızla görüşünüz veya en yakın acil servise başvurunuz.

Fazla kullanım halinde bir şey hissetmezseniz dahi tıbbi destek alınız. Acil servise giderseniz ilacın kutusunu yanınıza almayı unutmayınız.

Genellikle fazla kullanım halinde yaşanılacak belirtiler şu şekildedir; 

Titreme,koma,vücudun su/tuz dengesinde değişiklik,ajitasyon,bulantı, kusma,sersemlik,nöbet geçirme,kalbinizin normalden yavaş-hızlı çarpması, kan basıncında düşme.

 

Yazar
Şebnem Akı Karaoğlu Profil Fotoğrafı
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog6 Eylül 2021
Yorumlar
0/1500

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı
En uygun fiyatlarla

Online Terapi