anzyl nedir

Anzyl

Anzyl antidepresan özelliğine sahip bir ilaçtır. SSRİ özellikte bir antidepresan olup, Seçici Serotonin Gerialım İnhibitörleri (SSRI), vücutta serotonin hormonunun beyindeki alıcı hücrelerinde geri alımını engelleyerek alıcı hücrelerin daha fazla serotonin almasını sebep olur ve serotonin miktarı ile etkilenen depresyon durumunu dengeler.

İlacın üretici Angelini Pharma’dır. Dünya genelinde çalışan bu firma 3 senedir Top Employers Enstitüsü tarafından Avrupa’nın en iyi işvereni olmaya hak kazanmış başarılı bir firmadır.

Anzyl’ın etkin maddesi Essitalopramdır. Farklı mg’larda orantılı şekilde eş değer olarak Essitalopram oksalat içerir. İlacın 5 mg, 10 mg, 15 mg ve 20 mg’lık 4 farklı hali bulunur.

Bu ilaç, major depresif durumlar  ve  anksiyete bozuklukları olan; agorafobisiz  panik  bozukluğu veya agorafobili (açık  alan  korkusu) , yaygın  anksiyete  bozukluğu, sosyal  anksiyete bozukluğu ve OKB (Obsesif kompulsif bozukluk) için kullanılır.

ANZYL,5 mg’ında 28 film tabletlik, 10 mg’ında 28, 56 ve 84 film tabletlik , 15 mg’ında 28 film tabletlik ve 20 mg’ında 28, 56 ve 84 film tabletlik içeren blister ambalajlarda piyasaya sunulmaktadır. Oval şekilde, beyaz renkte ,bir yüzünde kırabileceğiniz kırma çizgisi, diğer yüzünde “E5, E10, E15 ve E20 ” harfleri bulunan film kaplı tabletlerdir.

Anzyl Etkin Maddesi Nedir?

Anzyl’ın etkin maddesi Essitalopramdır. Farklı mg’larda orantılı şekilde eş değer olarak Essitalopram oksalat içerir. 

İçerisindeki Essitalopram etken maddesi ve yan maddelerinin etkileri yüzünden, çocuklar ve 

18 yaşın altındaki ergenlik dönemindekilerin tedavisinde kullanılmamalıdır.Yapılan klinik deneylerde antidepresanlar ile tedavi edilen çocuklarda ve ergenlerde, intiharla ilişkili davranışlar (intihar düşünceleri , intihar girişimi) ve çoğunlukla sinirlilik ,saldırganlık ve zıtlaşma davranışı görülebilmektedir.

Doktorun kararı ile zorunluluk halinde yine de tedavi etme kararı alınırsa, hasta çocuk veya ergenin, intihar belirtilerinin gelişmesine karşı dikkatle takip edilmesi gerekir. Ek olarak; çocuklar ve ergenler için olgunlaşma, büyüme , idrak yeteneği ve davranışsal gelişim ile ilgili ne gibi uzun dönemli sonuçlara sebep olacağı konusunda güvenli bir bilgi ne yazık ki bulunmamaktadır. 

Anzyl Antidepresan Mıdır ?

Anzyl SSRİ özellikte bir antidepresandır.  Bu grubun içerisindeki etken maddeler arasında essitalopram,  fluvoksamin, fluoksetin, sertralin, sitalopram ve paroksetin vb. yer alır.

Seçici serotonin geri alım inhibitörlerinin terapötik bakımdan etkileri, araştırmacıların önemli bir kısmının monoamin hipotezinde depresyonun sebebi olarak gördükleri yetersiz serotonin düzeyini fazlalaştırmaya dayanmakta olup, günümüzde çoğu araştırmacı tarafından bu hipotez yetersiz bulunmaktadır. 

Nörotransmitter grubundan serotonin presinaptik nörona geri alımından sorumlu 5-HTT proteinini inhibe eden SSRI'lar, kullanılabilir serotonin düzeyini arttırırlar.

Anzyl Nasıl Kullanılır?

ANZYL’i  her  zaman  doktorunuzun  önerdiği şekilde, doktor tarafından verilen reçete ile kullanınız. 

 Eğer kullanacağınız doz üzerinde emin değilseniz doktorunuza veya eczacınıza danışmalısınız.

Anzyl tabletler ağızdan bir bardak su ile kullanılmalıdır. Haplar çentiklidir ve gerekli durumlarda çentik tarafından ikiye bölünerek kullanılabilen bir haptır.Hap acı olduğundan tek seferde yutulmalı, çiğnenmemeli ve emilmemelidir.

Erişkinler İçin Kullanım;

Depresyon durumunda,

Doktor tarafından 20 mg’a kadar yükseltilebilse de, ANZYL’in tavsiye edilen dozu günde tek doz olarak 10 mg’dır.

 

Panik bozukluk durumunda,

Doktor tarafından 20 mg’a kadar yükseltilebilse de, başlangıç olarak tavsiye edilen, günde 10 mg’lık doza çıkmadan önce, bir hafta süreyle günde tek doz olarak 5 mg’dır. 

 

Sosyal anksiyete bozukluğu durumunda

İlaca verilen tepkiye göre doktorunuz 5 mg’a düşürebilir veya 20 mg’a yükseltebilse de,  tavsiye edilen doz günde tek doz 10  mg’dır.  

 

Yaygın anksiyete bozukluğu durumunda

Doktorunuz tarafından günde 20 mg’a yükseltilebilse de, tavsiye edilen doz günde tek 10 mg’dır. 

 

Obsesif-kompulsif bozukluk(OKB) durumunda

 Doktorunuz tarafından günde 20 mg’a yükseltilebilse de, tavsiye edilen dozu günde tek 10 mg’dır. 

Anzyl Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler?

Anzyl içerisindeki etken maddeler ve diğer yan maddeler yüzünden bazen alerjik durumlar ortaya çıkabilir.(bkz. Anzyl hangi durumlarda kullanılmamalıdır?) Bazı durumlarda ise anzyl kullanımı risk oluşturacak durumlara sebep açabilir ve reçeteyi hazırlayan doktora bu durumlar bildirilmezse tehlikeli sonuçlar ortaya çıkabilmektedir. 

Anzyl kullanmadan önce reçeteyi yazan doktorunuza sahip olduğunuz doğuştan veya sonradan olan hastalıklarınızı detaylıca anlatmalı ve doktorunuzun önerisi dışında bir kullanımdan kesinlikle kaçınmalısınızdır. Özellikle ilaç kullanımı sırasında oluşabilecek sara(epilepsi) nöbetleri durumunda tedavi sona erdirilmelidir. Böbrek veya karaciğer fonksiyonlarında bozukluğunuz varsa doktorunuz buna göre doz ayarlayabilir. Diyabet durumunda kan şekeri kontrolünde bozukluk oluşabilir. 

Bu ve bunun gibi (bkz. Anzyl hangi durumlarda dikkatli kullanılmalıdır? ) oluşabilecek durumlar sağlığınızı tehlike altına sokabileceği için doktor gözetimi dışında başka bir şekilde ilaç kullanımından kaçınılmalıdır.

Anzyl gibi antidepresan kullanımı çocuklarda ve 18-24 yaş arasındaki gençlerde intihar yönelimini arttırabilme ihtimali vardır bunun için doktor gözetiminde kullanılması çok önemlidir. Bunun sonucunda reçeteyi yazan doktorunuz doz kullanımını arttırma/azaltma veya kesme şeklinde yapacağı işlemlerle ortaya çıkacak olan saldırganlık, intihara meyil ve huzursuzluk durumunu seyretmeli ve buna göre önlem almalıdır.

Anzyl kullanımı sırasında hamileyseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız doktorunuza bu konuyu danışmanız gerekmektedir (bkz. Anzyl hamileler tarafından kullanılabilir mi?). Eğer Anzyl kullanımı sırasında çocuğunuzu emziriyorsanız bunu da doktorunuza danışmanız gerekir (bkz. Emziren anneler Anzyl kullanabilirler mi?)

Anzyl kullanan Manik-depresif hastalığı olan bazı hastalarda manik faz durumu yaşanabilir. Bu durumda; yersiz bir mutluluk ve aşırı fiziksel aktiviteyle , ani değişim geçiren duygu halleri yaşanabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, doktorunuza danışınız.

Daha önceden kendinize zarar verme düşünceniz olduysa ve/veya genç bir yetişkinseniz (yapılan klinik deneylerde 25 yaşın altı) bu hallerde daha yüksek ihtimallerde, İlaç kullanımının ilk haftalarında intihara meyil, depresyon ve anksiyete bozukluğunda ilerleme,  eğer depresyondaysanız ve/veya anksiyete bozukluğunuz varsa, bazen kendinize zarar verme veya intihar etme düşünceleriniz olabilir. Bu durumlar antidepresan ilk kullanılmaya başlanılan 2 haftada artabilir veya sonradan da artış gösterebilir. Çünkü bu ilaçların etkisini göstermeye başlaması, genellikle yaklaşık 2 hafta sürebilir bazen ise daha uzun bir zaman diliminde olabilir. 

Eğer, herhangi bir şekilde kendinize zarar verme veya intihar etme düşünceleriniz olursa, acilen doktorunuza başvurunuz veya en yakın hastaneye gidiniz.

Anzyl Kaç Mg ? Kutusunda Kaç Tane Vardır?

  • 5 mg seçeneğinde 28 film tablet
  • 10 mg seçeneğinde 28, 56 ve 84 film tablet
  • 15 mg seçeneğinde 28 film tablet
  • 20 mg seçeneğinde ise  28,56 ve 84 film tablet halinde piyasada bulunur.

Anzyl Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

ANZYL genellikle çocuklarda ve 18 yaşın altındaki ergenlerde kullanılmamalıdır. 18 yaşın altındaki hastalarda, antidepresan veya bu türden olan ilaçları kullandıklarında, intihara meyil ,intihara teşebbüs ve saldırganlık gibi yan etkilerin ortaya çıkma durumunun daha yüksek olduğu bilinmelidir. Bazen gerekli hallerde, doktorunuz 18 yaşın altındaki bir hastaya en yararlı olduğu düşüncesiyle, Anzyl’e başlayabilir. 

Bu durumlarda yaşanabilecek intihara meyil olayları veya diğer konularla alakalı bir olayla karşılaşırsanız hemen doktorunuzla görüşünüz. 

Ayrıca çocuklar ve ergenler için büyüme, olgunlaşma , idrak yeteneği ve davranışsal gelişim ile ilgili uzun dönemli ne sonuçlara sebep olacağı konusunda güvenli bir bilgi bulunmamaktadır..

Anzyl’ın Yaşlılarda Kullanımı 

Anzyl’in 65 yaş üstü hastalar için  tavsiye edilen başlama dozu günlük tek 5 mg’dır.Doz, doktorunuz tarafından uygun görüldüğü takdirde günde 10 mg’a kadar yükseltilebilir.

Anzyl Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

Hamilelik durumlarında ilacı kullanmaya başlamadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Hamileyseniz veya hamile olmayı düşünüyorsanız doktorunuzla bu konuyu konuşmanız gerekmektedir. Hamilelik durumunda veya planlama halinde doktorunuza danışmadan ilaç kullanımına başlamayınız.

Hamileliğin son 3 ayında ANZYL kullanılırsa, yenidoğan bebeğinizde şu yan etkiler oluşabilir; mavimsi  bir cilt, nöbetler, nefes  almada  zorluk, vücut  ısısı değişiklikleri, kusma,düşük kan şekeri, beslenmede zorluklar, katı veya gevşek kaslar, aşırı canlı refleksler, huzursuzluk, sinirlilik ve sürekli ağlama, titreme ve uyuşukluk, uyku hali ve uyku bozuklukları. Eğer bu durumlardan herhangi birisi bebeğinizde ortaya çıkarsa acilen doktorunuza danışınız.

Hamilelik sırasında, genellikle hamileliğin son 3 ayında kullanılan ANZYL gibi  antidepresan ilaçları, yeni doğan bebeğinizde ‘’yenidoğanın inatçı pulmoner hipertansiyonu’’ denilen tehlikeli bir hastalığın ortaya çıkma durumunu arttırabilir. 

Bu durum genellikle doğumdan sonra ilk 24 saatte bebeğin daha sık nefes alıp vermesine ve mavimsi bir görüntüye sahip olmasına sebep olur. Böyle bir durumla karşılaşırsanız doktorunuza acilen başvurunuz.

 Hamilelik sırasında ANZYL kullanılıyorsa ilaç kullanımı asla bir anda bitirilmemelidir. Tedavi sırasında yaşanılacak bir hamilelik anında doktorunuza derhal danışınız.

Emziren Anneler Anzyl Kullanabilirler Mi?

İlacı kullanmaya başlamadan önce doktorunuza veya eczacınıza danışmanız gerekir

İlacın etken maddesi essitalopramın anne sütüne geçmesi beklendiğinden dolayı Anzyl kullanmanız önerilmez fakat doktorunuzla görüştükten sonra uygun olduğuna kanaat getirilirse doktor gözetiminde ilacı kullanabilirsiniz.

Anzyl Bağımlılık Yapar Mı?

Anzyl SSRİ grubu bir antidepresandır. 

Bilinenin aksine antidepresan ilaçları bağımlılık yapmazlar. Bu ilaçları bıraktıktan ya da ani şekilde kullanmayı kestikten sonra yaşanan kullanma ihtiyacı ve/veya ilaca duyulan istek bunun yanında aniden bırakılma durumunda yaşanacak olan, kesilme  belirtileri;uyku bozuklukları, baş dönmesi ,baş ağrıları, endişe duygusu, sersemlik veya dengesizlik, daha az yaygın olan karıncalanma ve yanma hissi , baş bölgesini kapsayan elektrik şok duygusu, bulantı, ishal ,terleme , huzursuz hissetme,  titreme,  kafa  karışıklığı, duygusallık veya sinirlilik, görme bozuklukları, çarpıntı veya panik atak hali şeklinde ortaya çıktığından, ilacı bir anda bırakmayarak yavaş yavaş bırakma önerilmektedir. 

Ne kadar bu belirtiler bağımlılığın fiziksel yoksunluk belirtilerine benzese de bağımlılık aslında beyindeki zararlı ve uzun vadeli kimyasal değişiklikleri içerdiğinden , kullanımı yavaş yavaş veya aniden bırakılan antidepresanlarda genellikle 2 hafta bazen ise daha şiddetli ve daha uzun süren (yaklaşık 2-3) ay etkilerden sonra antidepresanın etkisi yok olur. 

Her kişi de ise bu etkiler gözükmeyebilir. Bundan dolayı antidepresanlar bağımlılık oluşturmazlar.

Anzyl Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?

Anzyl yaygın olarak cinsel  bozukluklara sebep olabilir. Bunlar; erkeklerde cinsel  dürtüde azalma ,ejakülasyonda  gecikme (geç boşalma) ,  ereksiyon  sorunları,   ve kadınlarda orgazm bozuklukları olarak ortaya çıkmaktadırlar.

Yaygın olmayan yan etkilerinde ise vajinal kanama görülebilmektedir.

Bilinmeyen yaygınlıktaki etkileri arasında ise;  erkeklerde ağrılı ereksiyon (priapizm) etkileri görülmektedir.

Anzyl Kilo Aldırır Mı?

Anzyl bazı hastalarda kilo alımı veya kilo kaybına sebep olabilir

Anzyl yaygın olarak iştahta artışa veya azalmaya, bunun yanında kilo artışına sebep olabilmektedir.

Yaygın olmayan belirtileri arasında ise kilo azalması görülür.

Bilinmeyen yaygınlıktaki yan etkiler arasında sıvı fazlalığı veya sodyum azlığı (hiponatremi) yüzünden (kusma veya diyare yüzünden) su atımının, su alımından daha fazla olması , hayati tehlikeye sebep olan yeme bozukluğu (anoreksi) durumlarına sebep olabilir

Anzyl Uyku Yapar Mı?

Anzyl bazı hastalarda uyku ve sersemlik haline, bazı hastalarda ise uykusuzluk ve uyku problemlerine yol açabilmektedir.

Anzyl, bazı hastalarda yaygın olarak; uyku hali veya uykuya geçmede zorluk, sersemlik,anormal rüyalar ve esnemeye sebep olabilir

Yaygın olmayan yan etkilerinde ise, uyku bozukluğuna rastlanabilmektedir.

Anzyl Ne Kadar Sürede Etki Eder?

İlacın iyi hissettirme etkisi ortalama bir kaç haftayı bulabilmektedir. Ortalamayı aşan sürede iyi hissetme halini hala yaşamadıysanız ilacı bırakmamanız gerekir. Etki hissetmeme halinde doktorunuzla görüşmeden ilacınızın dozunu değiştirmeyiniz. ANZYL’i  doktorun tavsiyesinde belirtilen süre boyunca kullanılmalıdır. Tedaviyi  erken sonlandırırsanız hastalık belirtileri tekrar nüks edebilir. 

Tavsiye edilen kullanım süresi iyi hissetme halinden itibaren 6 aydır

İlacın etkisi hakkında, ilacın etkisinin yüksek veya düşük olduğuna dair kaygılarınız olursa bunu doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

Çoklu doz sonrası plazma konsantrasyona ulaşma süresi ortalama 4 saattir. Çoklu doz sonrası yarılanma ömrü yaklaşık 30 saattir

Anzyl Reçetesiz Alınabilir Mi?

Anzyl beyaz reçeteli bir ilaç olup uzman psikiyatri hekimi tarafından yazılmadıkça eczanelerden reçetesiz alınamazlar. 

Antidepresan türü ilaçların eczanelerden reçetesiz alınmaması ve hastaların uzman hekim gözetimi olmadan kendi kafasına göre ilaç kullanmaması sağlığınız için gereklidir.

Anzyl Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir Mi?

Anzyl SSRİ grubu bir antidepresan olup, genellikle depresyon ve anksiyete durumlarında reçete edilmektedir. Antidepresan grubu ilaçların 2018 yılına kadar belirli bir kısmı aile hekimleri tarafından yazılabilse de (buna SSRİ grubu antidepresanlarda dahil), 2018 yılından sonra uzman psikiyatri hekimi raporu olmadan bu ilacın tedavisine başlayamazlar. 

Sadece raporun varlığında 2 kutuyla sınırlı olmak üzere ilaç yazma yetkileri vardır.

Hastanın yazılan ilacı halihazırda kullanıyor olması ve uzman hekim raporu olmasına ihtiyacı vardır. Rapor varlığında aile hekimi, tetrasiklik grubu ilaçları, trisiklik grubu ilaçları ,SSRI grubu antidepresanları yazabilir.

Anzyl Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

ANZYL’i aşağıdaki durumlarda dikkatli kullanınız! 

Doğuştan veya sonradan olan etkileri ilaç kullanımı sırasında veya öncesinde lütfen özellikle doktorunuza bildiriniz. Bu etkiler;

Epilepsiniz (sara) varsa. İlaç kullanımı sırasında ilk nöbetinizi yaşar ya da nöbetlerinizde sıklıklar artarsa Anzyl tedavisine  son  verilmelidir. 

Böbrek ya da karaciğer  fonksiyonlarınızda  bozukluk bulunuyorsa,  doz ayarlaması için doktorunuzla görüşmeniz gerekir.

Anzyl  tedavisi  kan  şekeri  kontrolünü  bozabileceğinden, diyabet hastalığına sahip hastalarda  İnsülin ve/veya kan şekeri düşürücü ilaçların dozunun ayarlanması gerekebilir. 

Kanama veya morarma gelişimine eğiliminiz varsa ya da kandaki sodyum seviyeniz düşükse doktorunuza danışmanız gerekir

Koroner kalp hastalığınız varsa, yakın vakitte kalp krizi veya kalbinizle alakalı geçmişte bir semptom yaşadıysanız, Ayakta duruyorken hızlı veya düzensiz kalp atışınız varsa; bayılma, düşme veya baş dönmesi gibi kalp hızı fonksiyonunda anormalliklere işaret eden durumlar yaşıyorsanız, dinlenirken  kalp  atış  hızınız  düşükse, elektroşok tedavisi alıyorsanız, doktorunuza bildirmeniz gereklidir.

Torsade de Pointes (kalp  ritim  bozukluğu)  geliştirme  riski  yüksek  olan hastalarda, örneğin  kalp krizi geçirmiş olanlarda, hastalık veya ilaç kullanımı yüzünden hipomagnezemiye (kandaki magnezyum seviyesini düşük olması) ya da hipokalemi  (kandaki  potasyum  seviyesini  düşük  olması) geçirme riski yüksek olanlarda , kalp atım hızı yavaş olanlarda dikkatli olunması önerilmektedir.

Hastalık yüzünden uzun süreli kusma ve şiddetli ishal halinin sonrasında veya idrar söktürücü ilaç kullanımı sonucu tuz kaybınız varsa dikkatli olunması gerekmektedir.
 Anzyl kullanan Manik-depresif hastalığı olan bazı hastalarda manik faz durumu yaşanabilir bu durumda; yersiz bir mutluluk ve aşırı fiziksel aktiviteyle , ani değişim geçiren duygu halleri yaşanabilir. Böyle bir durumla karşılaşırsanız, doktorunuza danışınız.

Anzyl gibi antidepresan kullanımı çocuklarda ve 18-24 yaş arasındaki gençlerde intihar yönelimini arttırabilme ihtimali vardır bunun için doktor gözetiminde kullanılması çok önemlidir. Bunun sonucunda reçeteyi yazan doktorun doz kullanımını arttırma/azaltma veya kesme şeklinde yapacağı işlemlerle ortaya çıkacak olan saldırganlık, intihara meyil ve huzursuzluk durumunu seyretmeli ve buna göre önlem almalıdır.

Anlyz Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Aşağıdaki durumlarda Anzyl’i KULLANMAYINIZ !!

  • ANZYL  içerisindeki  Essitaloprama ve diğer yan  maddelere ( PVP  K30,HPMC  15CP, laktoz monohidrat, kolloidal anhidr silika, Mikrokristalin selüloz, kroskarmellos sodyum, makrogol (PEG 6000), magnezyum  stearat,  talk,  titanyum dioksit (E171) ).  karşı  alerjiniz  varsa,
  • MAO (monoamin oksidaz) inhibitörleri grubunun içerisinden; moklobemid  (depresyon için kullanılan bir inhibitördür) , selejilin (Genellikle parkinson hastaları için kullanılan bir inhibitördür) ve  linezolid (antibiyotik) kullanıyorsanız. Pimozid (antipsikotik) kullanıyorsanız. Doğuştan  veya  sonradan saptanan anormal  kalp  ritmi durumunuz varsa. Kalp  ritmi  problemlerinden dolayı  ilaç  kullanıyorsanız  veya  kalp  ritmini etkileyebilecek ilaçlar kullanıyorsanız 

Bu ilacı kullanmayınız veya reçeteyi hazırlayan doktorunuza bu durumları bildiriniz.

 Anzyl aç haldeyken mi kullanılır, tok haldeyken mi kullanılır ?

Anzyl’i, tok veya aç karnına alabilirsiniz.

Anzyl Hangi İlaçlarla Beraber Kullanılmaz?

Eğer reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilacı kullanmaktaysanız veya yakın zamanda kullandınız ise doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Eğer aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız veya yakın zamanda kullandıysanız derhal doktorunuza bildiriniz: 

Aktif madde olarak  nialamid, fenelzin, izokarboksazid, iproniazid,ve tranilsipromin içeren selektif olmayan MAO ilaçlarının herhangi birisini kullanıyorsanız veya yakın zamanda kullandıysanız Anzyl’e başlamadan önce 14 gün beklemeli, Anzyl’i bıraktıktan sonra ise 7 gün bekleyerek bu ilaçları kullanmaya özen göstermelisiniz.

Selejilin  içeren  (Parkinson  hastalığının  tedavisinde  kullanılır)  “Geri  dönüşümsüz MAO-B inhibitörleri” ve moklobemid  içeren  (depresyon  tedavisinde  kullanılır)  “geri  dönüşümlü,  selektif MAO-A inhibitörleri” yan etki risklerini artırdığından dolayı, 

Bu ilaçları kullanıyorsanız doktorunuza danışmanız gereklidir.

Yan etki riskini artıracağından dolayı;

  • Linezolid.(antibiyotik)
  • İmipramin (depresyon için kullanılır)
  • Triptofan (beslenme desteği olarak kullanılır)
  • Lityum (manik-depresif bozukluk tedavisinde kullanılır)
  • Desipramin(depresyon için kullanılır) 
  • Sumatriptan ve benzeri ilaçlar (migren tedavisinde kullanılır) 
  • Tramadol (şiddetli ağrıda kullanılır). .

Anzyl’in kandaki seviyesini arttırabileceğinden dolayı;

  • Simetidin 
  • Omeprazol (mide ülserinde kullanılırlar)
  • Fluvoksamin (antidepresan) 
  • Tiklopidin  (inme  riskini  azaltmak  için  kullanılır).   

Kanama eğilimini arttırabileceğinden dolayı;

  • St. John's Wort; (Sarı kantaron: (Hypericum  perforatum)
  • Asetilsalisilik  asit  ve  steroid  olmayan  anti-inflamatuvar  ilaçlar

Doktorunuzun antikoagülan dozunun uygun düzeyde olduğunu ve kanın pıhtılaşma hızını kontrol etmek isteyebileceğinden dolayı;

  • Varfarin,  dipiridamol  
  • Fenprokumon  (antikoagülan  olarak  adlandırılan,  kanı sulandırıcı  ilaçlar).  

Nöbet  eşiğini  düşürme riskinden dolayı;

  • Meflokin  (sıtma  tedavisinde  kullanılır), 
  • Bupropion  (depresyon  tedavisinde  kullanılır) 
  • Tramadol  (şiddetli  ağrı  için kullanılır). 
  • Nöroleptikler (şizofreni ve psikoz tedavisinde kullanılan ilaçlar) ve antidepresanlar. 

Beraber kullanımda  Anzyl’in dozunda ayarlama gerekebileceğinden dolayı;

  • Klomipramin ve nortriptilin (antidepresanlar) 
  • Risperidon, tioridazin ve haloperidol (antipsikotikler) 
  • Flekainid, Propafenon ve Metoprolol  (kalp-damar  hastalıklarında  kullanılır)

Bu ilaçları kullanıyorsanız veya yakın zamanda kullandıysanız doktorunuza danışınız ve onun gözetiminde ilaç kullanımına devam ediniz.

 Kalp ritmini etkileyebilecek ilaçlar olduğundan dolayı;

Alerji hastalıklarına karşı etkili bazı ilaçlar (astemizol, mizolastin) gibi kalp ritmini etkileyebilecek ilaçlar

  • Trisiklik antidepresanlar 
  • Antipsikotikler  (fenotiyazin  türevleri vb.)
  • Bazı  antimikrobiyal  bileşikler (sparfloksasin,  moksifloksasin,vb.)

Bu ilaçları allıyorsanız Anzyl kullanmayınız veya doktorunuzla danışınız.. 

Anzyl’in yan etkileri nelerdir ?

Yan etkiler şu şekilde sıralanmıştır:

-Çok yaygın: 10’da 1 kullanıcıdan daha fazlasını etkileyen.

-Yaygın: 100’de 1-10 kullanıcıyı etkileyen.

-Yaygın olmayan: 1000’de 1-10 kullanıcıyı etkileyen. 

-Seyrek: 10000’de 1-10 kullanıcıyı etkileyen. 

-Bilinmiyor: eldeki verilerle yaygınlığı tahmin edilemeyen.

Bazı yan etkilere tedaviniz sırasında karşılaşırsanız doktorununuza başvurunuz. Bunlar;

Yaygın olmayan: Mide kanamaları dahil anormal kanamalar

Seyrek: Alerjik reaksiyon dediğimiz; dudak veya dilde ,yüzde, deride şişme  olursa  veya  soluk  alırken  ya  da yutkunurken  zorluk  hissederseniz derhal hastaneye gidiniz.

 Serotonin sendromu olarak da adlandırılan nadir bir hastalığın belirtileri olan yüksek ateş ,sersemlik, ajitasyon,kaslarda ani kasılmalar ve titreme ortaya çıkarsa derhal doktorunuza bildiriniz.

Bazı yan etkilerde ise bunlarla karşılaşmanız durumunda derhal doktorunuza bildirmeniz veya hastaneye gitmeniz gerekir. Bunlar;

  • Düzensiz, hızlı kalp atımı, bayılma (Torsades de Pointes adlı hayati risk teşkil edecek hastalığın belirtisi olabilir)
  • İdrar yaparken zorluk 
  • Nöbetler, 
  • Deride ve gözlerin beyaz kısmında sararma (karaciğer fonksiyon bozukluğu/hepatit belirtisidir)

Bunların yanında ek olarak şu yan etkilerde gözlemlenebilir

Anzyl Çok Yaygın Yan Etkileri

  • Bulantı

Anzyl Yaygın Yan Etkileri: 

  • Burunda tıkanıklık veya akma (sinüzit) 
  • İştahta azalma veya artma
  • Kilo artışı  
  • Endişe, huzursuzluk, anormal rüyalar, uykuya geçmede zorluk, uyku hali, sersemlik,
  • Deride karıncalanma, esneme, titreme,  
  • Kas ve eklemlerde ağrı (artralji ve miyalji)
  • İshal veya kabızlık, 
  • Kusma, ağız kuruluğu 
  • Terleme artışı 
  • Cinsel  bozukluklar  (ejakülasyonda  gecikme,  ereksiyon  sorunları,  cinsel  dürtüde azalma ve kadınlarda orgazm bozuklukları) 
  • Yorgunluk
  • Ateş 

Anzyl Yaygın Olmayan Yan Etkileri: 

  • Kilo kaybı
  • Kol ve bacaklarda şişlik 
  • Kaşıntı (prürit) ,kurdeşen (ürtiker), döküntü, 
  • Ajitasyon
  • Uyku bozukluğu
  • Diş gıcırdatma
  • Sinirlilik, panik atak, sersemlik, konfüzyon durumu 
  • Tat almada bozukluk 
  • Bayılma (senkop) 
  • Göz bebeklerinde büyüme (midriyazis), görme bozukluğu 
  • Kulak çınlaması (tinnitus) 
  • Saç dökülmesi 
  • Burun kanaması 
  • Vajinal kanama 
  • Kalp atımında hızlanma 

Anzyl Seyrek Yan Etkileri: 

  • Halüsinasyon 
  • Depersonalizasyon
  • Saldırganlık, 
  • Kalp atışında yavaşlama 

Anzyl’in Bazı Hastalar Tarafından Bildirilen (Bilinmeyen) Yan Etkileri

  • Mani 
  • Emzirmeyen kadınlarda süt gelmesi 
  • Kendine zarar verme veya intihar düşünceleri 
  • Kan sodyum seviyelerinde azalma
  • Anormal karaciğer fonksiyon testleri
  • Ağrılı ereksiyon (priapizm)
  • Cilt  ve  mukoza  kanamaları  dahil  kanama  bozuklukları  (ekimoz)  ve  kanda  düşük trombosit seviyesi (trombositopeni) 
  • Cilt veya mukozada ani şişme (anjiyoödem) 
  • İdrar miktarında artma (uygun olmayan ADH salınımı) 
  • Ayağa  kalkıldığında,  düşük  kan  basıncı  nedeniyle  baş  dönmesi
  • Hareket bozuklukları (kaslarda istemsiz hareketler) 
  • SSRİ grubu ilaçları kullanan hastalarda kemik kırıkları riskinde artma-Kalp  ritminde  değişiklik

 

Ek olarak Anzyl’in etkin maddesine benzer şekilde etki gösteren ilaçlarda saptanan bazı yan etkiler de vardır. Bunlar: 

  • Akatizi (yerinde duramama hali) 
  • Anoreksiya (yeme bozukluğu)

Anzyl Doz Aşımı

İlacı gereğinden fazla kullanırsanız herhangi bir belirti veya rahatsızlık hissetmeseniz bile doktorunuza veya eczacınıza başvurunuz veya bir hastanenin acil kısmına gidiniz. Doktor ve/veya acile giderken yanınızda kullandığınız ilacın paketini götürünüz.

Aşırı  doz kullanımında ortaya çıkabilecek  bazı  belirtileri  şunlardır:  

  • Ajitasyon, 
  • Sersemlik, 
  • Titreme,  
  • Bulantı, 
  • Kusma, 
  • Kalbinizin normalden yavaş veya hızlı çarpması, 
  • Nöbet, koma, kan basıncında azalma ve 
  • Vücudun su/tuz dengesinde değişiklik. 
Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog3 Haziran 2023
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı