konsenidat nedir

Konsenidat

Bu yazı sizi Konsenidat hakkında genel olarak bilgilendirmek için yazılmıştır, herhangi bir şekilde yönlendirme amacı yoktur ve öneri niteliği bulunmamaktadır. Herhangi bir ilaca doktorunuz tarafından sizin için önerilmedikçe başlamamalı ve kullandığınız ilaçları yalnızca doktorunuzun belirttiği yönergelere uyarak kullanmalısınız. Keyifli okumalar dileriz…

Konsenidat Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Konsenidat, dikkat dağınıklığı ve hiperaktivite bozukluğu olan çocuklarda, aşırı aktiviteyi azaltmaya yardımcı olan ve dikkati artıran bir santral sistemi uyarıcısıdır.

Konsenidat Etken Maddesi Nedir?

Metilfenidat, Konsenidat etken maddesidir ve ilaç; etkinliğini metilfenidat ile sağlar. Metilfenidat, beyinde sinaptik aralıkta dopamin ve noradrenalin salınımı artırır ve presinaptik bölgeden de bu maddelerin geri alımını engelleyerek aktivitelerinin artmasına sebep olur.

Etken Maddesi Konsenidat İle Aynı Olan İlaçlar

Concerta, medikinet ve ritalin etken maddesi metilfenidat olan ve piyasada bulunan diğer ilaçlardır.

Konsenidat Antidepresan Mıdır?

Konsenidat etken maddesi olan metilfenidat bir psikostimülan ilaçtır, antidepresan değildir.

Konsenidat Nasıl Kullanılır?

Konsenidat, su yardımıyla yutularak alınır. Günde bir kez alınacak şekilde reçete edildiği sıkça görülmektedir. Konsenidat sabah alındığında etkisi akşama kadar sürmektedir. Çocuklar için (6-12 yaş) kullanılabilecek günlük maksimum doz 54 mg; ergenler ve yetişkinler için 72 mg’dır. Doktorunuz bu sınırlar dışında bir kullanım önerisinde bulunduysa da doktorunuzun yönergelerine uymalısınız. 

Her hastanın aynı ilaca farklı cevaplar verebileceğini ve birçok etkene bağlı olarak süreçlerinin farklı seyredeceğini unutmamak gerek. Bu yüzden doktorunuz sizin için en doğru olacak doz ayarlamasını yapacaktır.

Konsenidat Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Konsenidat etken maddesi olan metilfenidat, doping testi ve uyuşturucu madde kullanım testinde pozitif sonuç çıkmasına sebep olabilmektedir.

İlacın kullanımına devam ederken alınan alkol, Konsenidat yan etkilerinin görülme olasılığını artırır. Bu nedenle Konsenidat ile beraber alkol kullanımı önerilmemektedir. Bazı ilaçların veya yiyeceklerin de alkol içerdiğini unutmayınız. 

Konsenidat kullanırken baş dönmesi, bulanık görme, konsantrasyon güçlüğü gibi istenmeyen problemler yaşanabilir. Eğer bu belirtiler oluşursa, ata binmek, bisiklet kullanmak, ağaca tırmanmak, ekstrem sporlar ile ilgilenmek, araç ya da dikkat gerektiren makine kullanmak oldukça tehlikeli ve riskli olabilmektedir. Vücudunuzun ilaca gösterdiği tepkiyi ölçmeden bu işlerden kaçınmanız önerilmektedir. 

Konsenidat ilacının içerisinde laktoz monohidrat bulunmaktadır. Eğer bazı şekerlere karşı intoleransınız varsa bu ilacı almadan önce doktorunuza haber veriniz. 

Eğer kendiniz ya da çocuğunuzda Konsenidat’ı bir ay düzenli kullandıktan sonra bir gelişme olmadığını düşünüyorsanız doktorunuzla konuşun, farklı bir tedaviye ihtiyaç duyuyor olabilirsiniz. 

Konsenidat düzgün şekilde kullanılmadığı takdirde anormal davranışlara neden olabilmektedir. Ayrıca bu anormal davranışlar sizde ya da çocuğunuzda bağımlılık belirtileri olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda mutlaka doktorunuza haber veriniz.

Konsenidat ilacını kullanmaya başlamadan önce doktorunuzla kontrol etmeniz gereken bazı noktalar vardır. Bunlar: 

  • Ailede açıklanamayan ani ölüm öyküsü
  • Tik bozukluğu
  • Alınan diğer ilaçlar
  • Duygudurum (kişinin nasıl hissettiği)

Konsenidat Kaç Mg, Kutusunda Kaç Tane Var?

Konsenidat ilacının 18 mg’lık kutusunda 30 adet ilaç bulunmaktadır. 36 mg’lık uzatılmış salımlı tablet formu da bulunmaktadır ve 30 adet ilaç içerir. 

Konsenidat Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

Evet, kullanım endikasyonlarının başında çocuklardaki dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu bulunmaktadır ve çocuklarda da kullanılabilir. Fakat 6 yaşın altında kullanılmamalıdır.

Konsenidat İlacının Yaşlılarda Kullanımı

Konsenidat ilacının 65 yaş üstündeki bireylerde kullanımının güvenilirliği yeterince araştırılmamıştır ve etkinliği hakkında net bir bilgi bulunmamaktadır. 

Konsenidat Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

Eğer hamileyseniz, hamilelik planınız varsa ya da tedaviye devam ederken hamile olduğunuzu öğrenirseniz mutlaka doktorunuza danışınız. İlaç kullanımında doğum kusurları riskinde artış riski gözlenmemiştir fakat kalp hastalıklarında görülme sıklığının küçük bir miktar artış olması da göz ardı edilememektedir. Doktorunuz bu risk hakkında sizi daha fazla bilgilendirecektir. 

Tedavi süresince doğum kontrol yöntemlerinden birisine de doktorunuzla beraber karar verebilirsiniz. Gerekli olmadıkça gebelikte kullanılmaması gereken bir ilaçtır.

Emziren Anneler Konsenidat Kullanabilir Mi?

Konsenidat etken maddesi olan metilfenidat, anne sütüne geçebilmektedir. Bu yüzden emzirirken Konsenidat ilacını kullanıp kullanamayacağınıza doktorunuz karar vermelidir.

Konsenidat Bağımlılık Yapar Mı?

Doktorunuzun size önerdiği şekilde ve dozda kullanıldığında Konsenidat’ın bağımlılık yapma ihtimali azalır fakat bazen uzun süren tedavilerde, Konsenidat doz aşımında ya da yan etki olarak bağımlılık oluşabilmektedir.

Konsenidat Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?

İlacın istenmeyen etkileri arasında cinsel işlev bozukluğuna sebebiyet verebilecek belirtiler olabilmektedir. Libido kaybı, ejakülasyonda gecikme vs. gibi belirtiler olabilir ve bu belirtilerin ortaya çıkması halinde doktorunuza danışabilirsiniz.

Konsenidat Kilo Aldırır Mı?

Bazı bireylerde Konsenidat kullanımına bağlı olarak iştah artışı ve bununla ilişkili olarak kilo alımı olabilmektedir.

Konsenidat Uyku Yapar Mı?

Konsenidat yan etkileri arasında uykuya eğilim de görülebilmektedir.

Konsenidat Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Konsenidat, sabah alındığında aynı gün akşamına kadar etkisini sürdürmektedir.

Konsenidat Reçetesiz Alınabilir Mi?

Konsenidat, kırmızı reçeteye tabi tutulan bir ilaçtır. Reçetesiz bir şekilde eczanelerden temin edilememektedir.

Konsenidat Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir Mi?

Konsenidat, rapor gerektiren ve sadece uzman psikiyatristlerin yazabildiği bir ilaçtır. Aile hekimleri reçete edememektedir.

Konsenidat Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

  • Kan basıncınız yüksekse,
  • Tablet yutmayı güçleştirecek sorunlarınız varsa,
  • Nöbet geçirme öykünüz (epilepsi, kas spazmları vs.) veya EEG anormallikleri varsa,
  • Böbrek ya da karaciğer sorunlarınız varsa,
  • Alkol ya da ilaç bağımlılığınız veya bunlara dair suistimal geçmişiniz varsa,
  • Yemek borusunda ya da bağırsaklarda tıkanma veya tıkanmaya sebebiyet verebilecek bir hastalığınız varsa,
  • ‘Kullanmayınız’ bölümünde yer almayan bir kalp hastalığınız varsa,
  • Kız çocuklarında adet görülmeye başlanmış ise (hamilelik açısından),
  • Kontrol edilemeyen kas seğirmeleri, kelime veya ses tekrarı varsa,
  • Halüsinasyonlar, gerçek olmayan şeylere inanma (delüzyon), endişeli veya gergin hissetme, olağandışı şüpheler duyma (paranoya), saldırgan veya düşmanca hissetme gibi ‘kullanmayınız’ bölümünde yer almayan mental sağlık problemleriniz mevcut ise,

Konsenidat kullanırken dikkatli olmanız gerekmektedir. Yukarıdaki durumlardan herhangi birinin varlığında tedaviye başlamadan önce bu durumu doktora söylemeniz doğabilecek sorunlardan kaçınmanızı sağlayacaktır. Konsenidat etken maddesi olan metilfenidat yukarıdaki durumların kötüye gitmesine sebebiyet verebilir, tedavinizde yakın takip gerekebilir. Bunlar geçmişte olan durumlar dahi olsa doktorunuza söylemeyi unutmamalısınız.

Konsenidat Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

  • Glokom (göz tansiyonunuz) varsa,
  • Hipertiroidi ya da tirotoksikoz (tiroid bezinden aşırı hormon salgılanması) hastalığınız varsa,
  • Şizofreni hastalığınız varsa, 
  • İlacın içerisinde bulunan maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa, 
  • Feokromasitomanız (böbreküstü bezinden kaynaklanan tümör) varsa,
  • Anoreksiya gibi yeme bozukluğu ya da açlık hissetmeme gibi sorunlara sahipseniz,
  • Depresyon tedavisinde kullanılan MAOI grubundan bir ilaç kullanıyorsanız veya son on dört gün içerisinde kullanım öykünüz varsa,
  • Borderline (sınırda) kişilik bozukluğu ya da psikopat kişilik bozukluğu tanınız varsa,
  • Beyinde kan dolaşımı ile ilgili inme, anevrizma (kan damarlarının bir kısmının şişmesi ve zayıflaması), iltihap (vaskülit), damarlarda daralma ya da tıkanma gibi sağlık sorunları yaşadıysanız, 
  • Şiddetli depresif belirtiler, kendini öldürme isteği, çok üzgün hissetme, değersiz hissetme, mani, beklenmedik şekilde heyecanlı, coşkulu hissetme, aşırı aktif olma gibi ciddi duygudurum problemleri belirtileriniz varsa,
  • Kalp yetmezliği, kalp krizi gibi kalp hastalığı öykünüz varsa,
  • Hipertansiyonunuz varsa,

Konsenidat ilacını kullanmanız önerilmemektedir.

Konsenidat Açken Mi Kullanılır, Tokken Mi?

Konsenidat, besinlerle birlikte ya da aç karnına kullanılabilir. 

Konsenidat Hangi İlaçlarla Beraber Kullanılamaz?

  • Depresyon tedavisinde kullanılan MAOI ilaç grubu ile beraber alınması önerilmez.
  • Trisiklik antidepresanlar, SNRI ve SSRI grubu gibi depresyon tedavisinde kullanılan ilaç grupları ile beraber kullanımı serotonin sendromuna neden olabilmektedir ve ilaç kullanımından önce doktora haber verilmesi, tedavi sırasında belirtiler görülürse de doktora danışılması önemlidir. 

Aşağıda yer alan ilaç gruplarından birini de kullanıyorsanız veya geçmişte kullanım öykünüz varsa doktorunuza danışmanız ve doktor gözetiminde tedaviye devam etmeniz gerekmektedir: 

  • Parkinson hastalığının tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Kan sulandırıcı ilaçlar
  • Epilepsi tedavisinde kullanılan ilaçlar
  • Ruh sağlığı problemlerinde kullanılan ilaçlar
  • Kan basıncına etkisi olan bazı grip ve soğuk algınlığı ilaçları
  • Kan basıncını artıran ya da azaltan ilaçlar

Bunlar haricinde de reçeteli veya reçetesiz olarak kullanılan ilaçlar konusunda; tedavinin verimliliği için doktora haber verilmesi unutulmamalıdır.

Konsenidat Yan Etkileri Nelerdir?

Her ilacın masum olmayan bir yüzü vardır ve imkan dahilinde olsa kimse bu yüzle karşılaşmak istemez. Maalesef ki bazı bireylerde vücudun ilaca gösterdiği duyarlılık, ek hastalıklar, kişinin bağışıklık sistemi gibi nedenlerle istenmeyen yan etkiler görülebilir. Bu yan etkilerden en ciddi ve önemli olanı alerjik reaksiyonlardır. Bu alerjik reaksiyon döküntü (ürtiker), nefes almada ve yutmada zorlanma, yüz, boğaz, dudaklar ve dilde şişme şeklinde görülebilir. Bu çok ciddi bir reaksiyondur ve ilacı kullanmayı durdurmanız, derhal doktorunuza ya da en yakın olduğunuz hastanenin aciline başvurmanız gerekmektedir. Dışında istenmeyen Konsenidat yan etkilerini görülme sıklıklarına göre sınıflandırabiliriz: 

Çok Yaygın Görülen Konsenidat Yan Etkileri:

Yaygın Görülen Konsenidat Yan Etkileri : 

  • Bulanık görme
  • Nabız düzensizlikleri
  • Duygudurum veya kişilik değişiklikleri
  • Ateş
  • İştahta azalma
  • Ereksiyon problemleri
  • Tedirginlik ya da gerginlik hali
  • Saç dökülmesi ya da seyrekleşmesi
  • Eklem ağrıları
  • Yüksek kan basıncı ve taşikardi (kalbin hızlı atması)
  • Kas krampları
  • Baş dönmesi
  • Kontrol edilemeyen hareketler ve hiperaktivite
  • Ağız kuruluğu
  • Bruksizm (diş gıcırdatma)
  • İshal, hazımsızlık, mide ağrısı, bulantı
  • Aşırı uykulu olma, uyuşma, yorgun hissetme
  • Boğaz ağrısı, öksürük, üst solunum yolu ya da sinüs enfeksiyonu
  • Endişe, ajite, depresif, agresif olma, çabuk sinirlenme, normal olmayan davranışlar

Yaygın Olmayan Konsenidat Yan Etkileri: 

  • Göğüs ağrısı, nefes darlığı
  • Halüsinasyon
  • İntihar düşünceleri veya intihar etme isteği
  • Tremor (titreme)
  • Sıcak basması
  • İdrara çıkmada artış 
  • Göz kuruluğu
  • Hematüri (idrarda kan olması)
  • Tourette sendromu (kontrolsüz konuşma ve beden hareketleri)
  • Kabızlık
  • Öfke, huzursuz ya da ağlamaklı hissetme, çevreye artmış farkındalık, çok konuşma
  • Karaciğer fonksiyon testlerinde bozulma
  • Kas ağrısı ya da seğirmesi

Seyrek Görülen Konsenidat Yan Etkileri: 

  • Görme problemleri, çift görme
  • Terlemede artma, deride kızarıklıklar
  • Mani (aşırı heyecanlı, aktif davranma)
  • Zihin karışıklıkları ya da yön kaybetme
  • Erkeklerde göğüs büyümesi

Çok Seyrek Görülen Konsenidat Yan Etkileri: 

  • El ve ayaklarda uyuşma ve karıncalanma
  • Raynaud Fenomeni (el ve ayakların üşüdüğünde beyazdan maviye, sonra da kırmızıya renk değiştirmesi)
  • Anormal karaciğer işlevi, karaciğer yetmezliği, koma
  • Nöbet
  • Beyin damarlarında tıkanma ya da enfeksiyon
  • Kalp krizi
  • Deride pul pul dökülmeler
  • Geçici felç 
  • Hareket ve görmede problemler, konuşma güçlüğü
  • Ani ölüm

Görülme Sıklığı Bilinmeyen Konsenidat Yan Etkileri: 

  • Anlaşılmayan bayılmalar
  • Ağrılı ereksiyon, ereksiyon sayısında artma
  • Gerçek dışı şeylere inanmak
  • İnkontinans (idrar tutamama)
  • Trismus (çene kaslarının kasılı kalması ve ağzın açılamaması)
  • Migren
  • Göz bebeklerinde büyüme (midriyazis)

Yan etkilerin görülmesi dahilinde mutlaka doktorunuza haber vermeniz ve onun talimatlarına uymanız gerekmektedir. 

Konsenidat Doz Aşımı

Eğer almanız gereken miktardan çok daha fazla Konsenidat ilacı aldıysanız şu belirtiler ortaya çıkar: Kendini huzursuz hissetme, bulantı, nöbet, kafa karışıklıkları, halüsinasyonlar, yüksek ateş, titreme, kontrol edilemeyen hareketlerdeki artma, kas seğirmesi, anormal seviyede çok mutlu hissetmek, baş ağrısı, yüksek kan basıncı, kalp atışında değişiklikler (hızlı, düzensiz ya da yavaş), deride kızarmalar, terlemede artış, göz bebeğinin büyümesi, ağızda ve burunda kuruluk. Eğer fazla doz aldığınızı düşünüyorsanız ve belirtilerden herhangi birini fark ettiyseniz hemen ambulans çağırınız. 

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog16 Ocak 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı