cymbalta

Cymbalta

Cymbalta adlı antidepresan ilacı incelediğimiz bu içeriğimizde amacımız ilaç hakkında genel bilgi edinmenizi sağlamaktır. Herhangi reçeteli veya reçetesiz bir ilacı, hatta vitamini kullanmadan önce doktorunuz ile görüşmeli ve doktorunuzun sizin için reçete etmediği hiçbir ilaç veya takviyeyi almamalısınız. İlaçların bilinçsizce kullanımı istenmeyen sağlık sorunlarına yol açabilir ve görmeyi umduğunuz faydayı sağlamayabileceği gibi; ciddi zararlar da verebilir. 
Doktorunuz dışında kimsenin tavsiyesi üzerine veya kişisel araştırmalarınız sonucunda herhangi bir ilacı kullanmamalısınız. 

Cymbalta Nedir? Ne İçin Kullanılır?

Cymbalta etken maddesi duloksetindir. Sinir sisteminde noradrenalin ve serotonin seviyesini artırarak çalışır. Çocuk, ergen, hamileler ve emziren annelerde kullanımı önerilmemektedir.

Cymbalta yetişkin bireylerde aşağıda yazılan rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmaktadır.

  • Depresyon
  • Diyabete bağlı nöropatik ağrılar (diyabet nedeniyle sinir hasarı oluşması ile oluşan nöropatik ağrı; iğne batması, bıçak saplanması şeklinde tarif edilebilir. Ağrının oluştuğu bölgede duyu kaybı görülebilir ).
  • Genel anksiyete bozukluğu (Ortada bir neden olmadan duyulan aşırı endişe ve gerginlik hissiyatı)
  • Fibromiyalji ( vücutta kas-iskelet sisteminde ortaya çıkarak yaygın kas ağrısı ve eklem ağrısı içeren, kronik yumuşak doku romatizmasıdır.)
  • Kronik ağrı

Cymbalta Etken Maddesi Nedir?

Etken maddesi duloksetindir. Her gastrorezistan sert kapsülü 30 mg duloksetine aynı oranda enterik kaplı duloksetin hidroklorür pelletleri içerir.

Etken Maddesi Cymbalta İle Aynı Olan İlaçlar Nelerdir?

Doletin, Dosetia, Dulatec, Dulester, Duxalta, Komox, Lodux, Nexetın ve Zedulox adlı ilaçlar da Cymbalta etken maddesi ile aynı olan ilaçlardır. Bu ilaçların tümünün etken maddesi duloksetindir.

Cymbalta Antidepresan Mı?

Cymbalta etken maddesi duloksetindir. Duloksetin ise serotonin ve noradrenalinin geri emilimini bloke eden trisiklik antidepresanlardandır. Kısacası Cymbalta bir antidepresandır.

Cymbalta Nasıl Kullanılır?

Cymbalta adlı antidepresanı her zaman doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmalısınız.

Fibromiyalji, kronik ağrı, depresyon ve diyabetik nöropatik ağrı tedavisi için kullanacak olan kişiler için önerilen doz genellikle günde 60 mg'dır.

Genel anksiyete bozukluğu tedavisi için ise başlangıç dozu olarak günlük 30 mg'dan başlatıldığı görülmektedir.

Tedavinin ilerleyen dönemlerinde hastanın ilaca vereceği tepkiye göre; doktorun uygun görmesi üzerine günlük doz miktarı 120 mg'a kadar çıkabilmektedir.

Cymbalta ağız yolu ile kullanılan bir ilaçtır. Kapsül bir bardak su ile bütün olarak yutulmalıdır.

Cymbalta kullanım süresi tamamen kişinin tedavisinin ilerleyişine göredir. Doktorunuz ile konuşmadan Cymbalta kullanım dozunuzu değiştirmemelisiniz.

Cymbalta Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Cymbalta sadece doktor tarafından reçete edilebilir.

Antidepresan türü ilaçların çocuklar ve genç yetişkinlerde kullanımının intihar ve benzeri düşünceleri artırma ihtimali vardır. Bu nedenle Cymbalta kullanan çocuk ve ergenlerin tedavinin özellikle de başlangıç dönemlerinde; aşırı hareketlilik, huzursuzluk, gerginlik gibi davranışların olma olasılığına karşı yakından izlenmeleri gerekmektedir.
Doktor tarafından özellikle reçete edilmemişse hiçbir reçeteli veya reçetesiz ilacı kullanmamalısınız.

Cymbalta Kaç Mg? Kutusunda Kaç Tane Var?

Cymbalta 30 mg ve 60 mg formlarında, 14 ve 28 adet kapsül içeren ambalajlarda bulunmaktadır.

Çocuklarda Cymbalta Kullanımı

Cymbalta çocuklar ve 18 yaş altı ergenlerde kullanılmamalıdır. Cymbalta gibi antidepresan türü ilaçlar 18 yaş altında kullanıldığında; intihar düşünceleri, saldırganlık ve yoğun öfke hali gibi yan etkiler görülmektedir.

Buna etkilerine rağmen doktorunuz, 18 yaş altı kişilere Cymbalta önerebilir. Bu yan etkilerin herhangi biri ile karşılaşılan genç ve çocuklarda hemen doktora başvurulmalıdır. Cymbalta'nın 18 yaş altı hastalarda büyüme, olgunlaşma ve davranışsal gelişim üzerindeki uzun dönem etkileri henüz bilinmemektedir.

Cymbalta'nın Yaşlılarda Kullanımı Nasıldır?

Cymbalta’nın 65 yaş ve üzeri hastalarda kullanımı için özel bir doz önerisi yoktur. En uygun kullanım dozu doktorunuzun sizin için önereceğidir. 

Cymbalta Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Zorunda olmadıkça hamilelik döneminde Cymbalta kullanılmamalıdır. Bebek ve anne üzerindeki etkilerini doktorunuz ile konuştuktan sonra; doktorunuzun sizin için vereceği karar doğrultusunda kullanabilirsiniz.

Hamile iken ilaç kullandığınızda, bebeğin nefes alış verişini hızlandırıp yenidoğanın kalıcı pulmoner hipertansiyonu olarak ifade edilen ciddi bir durumun oluşmasına neden olabilir. Bu belirtiler bebeğin doğumunu takiben ilk 24 saatte başlar. Eğer böyle bir durumla karşılaşırsınız hemen doktorunuza ulaşın.

Eğer gebeliğinizin son dönemlerinde Cymbalta kullanırsanız, bebeğinizde bazı belirtiler görülebilir. Bu belirtiler titreme, gevşek kaslar ve nefes alıp vermede güçlük yaşaması olabilir. Anne adayında ise vajinal kanama riski artabilir.

Cymbalta'nın gebeliğin ilk aylarında kullanımında, çocukta genel doğum risklerinin arttığı

görülmektedir. Hamileliğin ikinci yarısında alındığında ise erken doğum riski artmaktadır.

Cymbalta tedavisi esnasında hamile olduğunuzu fark eder ya da hamile kalmayı planlarsanız hemen doktorunuza danışmalısınız.

Emziren Anneler Cymbalta Kullanabilir Mi?

Emziren annelerde Cymbalta kullanımı önerilmemektedir.

Cymbalta Bağımlılık Yapar Mı?

Cymbalta bağımlılık yapmaz. Bağımlılık yapma riski taşımamaktadır.

Cymbalta Cinsel İşlev Bozukluğuna Neden Olur Mu?

Cymbalta serotonin üzerinden etki eden ilaçlardandır. Serotonin üzerinden etki eden SSRI (serotonin geri alım inhibitörleri) grubu anksiyete ilaçlarının cinsel istekte azalma ve orgazm güçlüğü gibi yan etkileri olabilir. Aynı zamanda bu ilaçların erkeklerde boşalma süresini uzatma şeklinde yan etkileri bulunabilir.

Bu sıkıntılar ile karşılaşıldığında doktorunuz ile konuşmalısınız. Doktorunuz gerekli doz ayarlamalarını yapacak veya tedavinize farklı bir ilaç ile devam etme yoluna gidecektir.

Cymbalta Kilo Aldırır Mı?

Cymbalta'nın yan etkileri arasında kilo değişiklikleri de yer alabilir fakat bu etki kişiden kişiye göre değişebilmektedir. Cymbalta kişilerde iştah ve metabolizma değişikliklerine neden olabilir.

Tüm bunlar düşünüldüğünde ilacın kilo üzerindeki etkisi karmaşık ve bireyseldir.

Cymbalta Uyku Yapar Mı?

Cymbalta kendinizi uykulu ve sersemlemiş hissetmenize neden olabilir. İlacı kullanan kişilerde uyku bozukluklarına neden olabilir (canlı rüyalar, kabuslar, uyuyamama). Dikkat ve denge gerektiren işlerle uğraştığınız bir hayatınız varsa doktorunuzu bu yönde bilgilendirmeli, özellikle de ilacın sizin üzerinizdeki etkilerini tanıyacağınız ilk dönemde bu işlerden uzak durmalısınız. Eğer ilaç sizde sersemleme ve uyku hali gibi yan etkilere sebep oluyorsa; dikkat ve denge gerektiren işlerden uzak durmalısınız. 

Cymbalta Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Cymbalta, anksiyete veya depresyonu olan kişilerin çoğunda genellikle ilk iki hafta içinde etkisini göstermeye başlar, ancak bu süre 2 ile 4 hafta arasında değişebilmektedir.

Diyabetik nöropatik ağrısı olan kişilerde kendilerini iyi hissedene kadar birkaç hafta geçebilir. Eğer tedavinin ikinci ayına kadar kendinizi iyi hissetmezseniz doktorunuz ile konuşun.

Cymbalta Reçetesiz Kullanılabilir Mi?

Cymbalta sadece doktor tarafından reçete edilebilir.

Cymbalta Aile Hekimi Tarafından Reçete Edilebilir Mi?

Cymbalta psikiyatri alanında uzman doktorların yazabileceği bir ilaçtır. Bu nedenle aile hekimleri Cymbaltayı yazma yetkisine sahip değillerdir. Fakat bir psikiyatriste gitmiş ve ilacı alabileceğine dair rapor almış olan hastaya aile hekimi ilacı reçete edebilir.

Cymbalta Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

  • Depresyon tedavisi için başka ilaçlar kullanıyorsanız
  • Sarı kantaron kullanıyorsanız
  • Böbrek hastalığınız var ise
  • Daha önce nöbet geçirdiyseniz
  • Karaciğer yetmezliğiniz var ise
  • Ruhsal durumunuzda farlı değişiklikler var ise
  • Kanama bozuklukları yaşıyorsanız
  • Düşük sodyum düzeyi riski altındaysanız
  • Hamileyseniz
  • Göz problemleriniz var ise
  • Tansiyonunuz veya kalp hastalığınız varsa
  • Duloksetin içeren başka ilaçlar kullanıyorsanız

Yukarıda ifade edilen durumlardan herhangi bir tanesi sizde var ise Cymbalta kullanmadan önce doktorunuz ile konuşun.

Cymbalta Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

  • Duloksetine veya bu ilacın içerdiği diğer maddelerden herhangi birine alerjiniz varsa
  • Karaciğer hastalığınız varsa
  • Ciddi böbrek hastalığınız varsa
  • Halen monoamin oksidaz inhibitörü (MAOİ) olarak bilinen ilaçlardan kullanmaktaysanız veya son 2 haftada kullandıysanız
  • Enfeksiyonların tedavisinde kullanılan siprofloksasin veya enoksasin kullanıyorsanız
  • Genellikle depresyon tedavisinde kullanılan fluvoksamin kullanıyorsanız
  • Duloksetin içeren başka ilaçlar kullanıyorsanız

Yukarıdaki ifadelerden herhangi biri sizde mevcut ise Cymbalta kullanmamalısınız.

Cymbalta Açken Mi Kullanılmalı, Tokken Mi?

Cymbalta aç veya tok kullanılabilir. Cymbalta tedavisi esnasında alkol kullanımına dikkat edilmelidir.

Cymbalta Hangi İlaçlar İle Birlikte Kullanılamaz?

Cymbalta etken maddesi olan duloksetin içeren birçok ilaç diyabetik nöropatik ağrı, fibromiyalji, kemiklerin eklemlerin ya da kasların kronik ağrısı, depresyon, idrar kaçırma gibi durumlarda kullanılmaktadır.

Aynı anda birden fazla bu türde ilaç kullanmaktan sakınmalısınız. Duloksetin içeren başka bir ilaç ile birlikte kullanılmamalıdır. Reçetesiz satılan ve bitkisel kökenli ilaçlar da dahil olmak üzere herhangi bir ilaçla beraber Cymbalta kullanmanız söz konusu olduğunda bunu doktorunuza bildirmeli ve doktorunuzun kararı doğrultusunda hareket etmelisiniz.

 

Aşağıdaki ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız doktorunuz ile konuşun:

Uyku veren ilaçlar: Güçlü ağrı kesiciler, antipsikotik, fenobarbital ve antihistaminikler de dahil olmak üzere doktorun reçete etmiş olduğu ilaçları içerebilir.

Oral antikoagülanlar veya antiplateletler: Kanı sulandırıcı ilaçlar veya kanın pıhtılaşmasını önleyici ilaçlar kanama riskini artırır.

Monoamin Oksidaz İnhibitörleri (MAOİ): Halen monoamin oksidaz inhibitörü adı verilen diğer antidepresan ilaçlardan kullanmaktaysanız Cymbalta kullanmamalısınız. 

MAOİ 'ne örnek olarak antidepresan olan moklobemid ve antibiyotiklerden linezolid verilebilir. Birçok ilaçla birlikte MAOİ kullanılması ciddi hatta hayati tehlike oluşturabilecek yan etkilere neden olabilir. Cymbalta kullanmadan en az 14 gün önce MAOİ ilaçların kullanımının kesilmesi gerekir.

Serotonin düzeyini artıran ilaçlar: Triptanlar (migren tedavisinde), tramadol (ağrı kesici),

triptofan, SSRI'lar (depresyon vb.ruhsal hastalıkların tedavisinde), petidin (ağrı kesici), trisiklik antidepresan (klomipramin,amitriptilin gibi) örnekler verilebilir. Bu ilaçlar yan etki riskini artırır.

Cymbalta'nın Yan Etkileri Nelerdir?

Cymbalta'nın içeriğinde bulunan maddelere alerjisi olan kişilerde yan etkisi olabilir.

Aşağıda verilmiş olan etkilerden biri olursa hemen doktorunuza bildiriniz ve hastaneye başvurunuz :

  • Dil ve dudaklarda şişme ile beraber baş dönmesi veya solunum zorluğuna neden olan alerjik reaksiyonlar
  • Anjiyoödem (yüz ve boğazda şişmeye neden olan ciddi alerjik reaksiyonlar)
  • Stevens -Johnson sendromu (cilt, ağız, gözlerde kabarcıklar seyretmesi)
  • İlacın yan etkilerini yaygınlıklarına göre sınıflandırabiliriz.

Çok Yaygın Görülen Cymbalta Yan Etkileri:

  • Baş ağrısı, uyku hali
  • Bulantı, ağız kuruluğu

Yaygın Görülen Cymbalta Yan Etkileri:

  • İştahta azalma
  • Cinsel istekte azalma, anksiyete, orgazm zorluğu, anormal rüyalar görme
  • Uyuma güçlüğü
  • Baş dönmesi, titreme, ciltte karıncalanma
  • Kulak çınlaması
  • Görme bozukluğu
  • Kan basıncı artması, terleme, ateş basması,
  • Kabızlık, ishal, kusma, hazımsızlık
  • Ağrılı idrara çıkma

Yaygın Olmayan Cymbalta Yan Etkileri:

  • Boğazda iltihaplanma
  • İntihar düşünceleri, zihin karışıklığı, diş gıcırdatma, motivasyon kaybı
  • Kaslarda ani kasılma, yerinde duramama, huzursuzluk hissi, sinirli hissetme, huzursuz bacak sendromu
  • Göz bebeklerinin büyümesi
  • Vertigo, kulak ağrısı
  • Düzensiz kalp atımı
  • Burun kanaması
  • Gece terlemeleri, soğuk terlemeler
  • Karın ağrısına ve ciltte sararmaya neden olan karaciğer iltihabı
  • Vajinal bölgede ağrılı kanama, anormal adet görme durumu, testislerde veya testis torbalarında ağrı
  • Kilo alma

Seyrek Görülen Cymbalta Yan Etkileri:

  • Tiroid bezi aktivitelerindeki azalmaya bağlı olarak kilo alma veya yorgunluk
  • Kanda sodyum seviyesinde düşüklük, dehidrasyon, antidiüretik hormonların yetersiz salınma sendromu
  • Halüsinasyonlar, saldırganlık, kızgınlık, mani (aşırı aktivite, uyku ihtiyacı azalmasının olduğu hastalık)
  • Serotonin sendromu (aşırı mutluluk hissi, sersemlik, sakarlık, ateş basması, huzursuzluk, kas sertliği hissine neden olan reaksiyonlardır),
  • Nöbetler
  • Göz içi basıncının artması
  • Yüksek tansiyon nedeni ile kriz
  • Öksürük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, ağız iltihabı, kalın bağırsak iltihaplanması, dışkıda kan görülmesi
  • Karaciğer yetmezliğine bağlı olarak ciltte sararma
  • Anormal idrar kokusu
  • Menopozal belirtiler, erkek veya kadında göğüsten anormal süt gelmesi

Çok Seyrek Görülen Cymbalta Yan Etkileri:

  • Ciltteki kan damarlarında iltihaplanma

Eğer yukarıda ifade ettiğimiz yan etkiler ile karşılaşırsanız doktorunuza danışınız.

Cymbalta Doz Aşımı

Kullanması gerekenden daha fazla Cymbalta kullanan hastalarda :

Uyuklama, koma, serotonin sendromu, kusma, kalp çarpıntısı gibi belirtiler yaşanabilir.

Cymbaltayı kullanmayı unutursanız unutulan dozu dengelemek için çift doz kullanmayın.

Unuttuğunuzu fark ettiğiniz anda kapsülünüzü hemen alın. Ancak bir sonraki dozun zamanı gelmişse veya çok az vakit kalmışsa kaçırdığınız dozu atlayın ve bir sonraki dozu planlandığı şekilde alın. Bir gün içerisinde sizin için günlük olarak reçete edilenden daha fazla miktarda Cymbalta kullanmayın.
Cymbalta doz aşımına karşı alarm kurma, ilacı aldığınızda bir yeri işaretleme, her gün aynı saatte alma gibi kişisel önlemlerinizi almanız; ilacı aldığınızı unutup yeniden içmenizi engelleyebilir.
Herhangi bir ilacı doktorunuzun bilgi ve tavsiyesi dışında asla kullanmamalısınız. 

Doktorunuzun sizin için önermiş olduğu doz ayarını doktorunuza danışmadan değiştirmemeli ve doktor takibi olmaksızın tedavinizi kendi kendinize sonlandırmamalısınız. Birçok ilacın birden bırakılması çeşitli yan etkilere sebep olmaktadır. Doktorunuz ilaçlı tedavinizi sonlandıracak olursa doz ayarını ona göre şekillendirecektir.

 

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog12 Şubat 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı