nexetin

Nexetin Nedir?

Bu yazıda Nexetin antidepresan ilaç hakkında bilgi sahibi olmak isteyenler için genel bir bilgilendirme yapılmıştır. Öneri, tavsiye veya yönlendirici bir nitelik taşımamaktadır. Herhangi bir ilaç kullanımı için yalnızca doktorunuzun yönergelerini takip etmenizi öneriyoruz. Sağlığınız için; doktorunuzun bilgi ve tavsiyesi dışında bir ilaç kullanmamalısınız.

Nexetin Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Nexetin, sıklıkla kadınlarda Stres Üriner İnkontinans(idrar tutamama) ve mikst tip üriner inkontinans tedavisi için kullanılır. Stres Üriner İnkontinans; hapşırma, öksürme, ağırlık kaldırma gibi karın içi basıncını artıran durumlarda hastanın istemsiz bir şekilde idrar kaçırması durumudur. Nexetin, idrar tutmayı sağlayan kasların gücünü artırır ama esas olarak santral sistemde (beyin) etkisini göstererek bunu gerçekleştirir. Bunun dışında sinir sisteminde noradrenalin ve serotonin düzeyini artırıcı etkisi sayesinde de  anksiyete bozukluğu, obsesif kompulsif bozukluk ve depresif bozukluk tedavisinde de kullanılabilen bir ilaçtır. 

Nexetin Etken Maddesi Nedir?

Nexetin etken maddesi duloksetin maddesidir. Bu ana madde dışında birçok yardımcı madde de ilacın içerisinde bulunmaktadır. Bu yardımcı maddeler: amonyum hidroksit, kırmızı demir oksit, jelatin, nötr pellet size 26, trietil sitrat, hidrosipropil metil selüloz 603, opadry white 02A28361, talk, indigo carmine blue, sarı demir oksit ve titanyum dioksit maddeleridir. 

Etken Maddesi Nexetin İle Aynı Olan İlaçlar

Nexetin etken maddesi duloksetin ile aynı etken maddeye sahip olan ve piyasada bulunan diğer ilaçlar: 

  • Cymbalta, 
  • Doletin,
  • Dosetia,
  • Dulatec,
  • Dulaxat,
  • Dulester,
  • Duloxx,
  • Duxalta,
  • Duxet,
  • Dyloxia,
  • Komox,
  • Lodux ve 
  • Zedulox ilaçlarıdır. 

Nexetin Antidepresan Mıdır?

Nexetin etken maddesi duloksetin, antidepresan özellikli bir ilaçtı. Fakat bu ilaç antidepresan özellikli olmasına karşın majör kullanım alanı depresyon değildir. 

Nexetin Nasıl Kullanılır?

Her ilaç gibi bu ilacı da doktorunuzun size tarif ettiği şekilde uygulamanız ve bu yönergeler dışına çıkmamanız en doğru kullanım şeklidir. Genellikle önerilen doz günde iki kez ve 40 mg şeklindedir. Başlangıç dozu kişiden kişiye değişmektedir. Nexetin, oral yoldan alınan bir ilaçtır. İlacı su ile birlikte ve bir bütün şeklinde yutmanız gerekmektedir. İlacı doktorunuzun size uygun gördüğü tedavi süresince kullanınız. Aniden ve kendi kendinize ilacı bırakmayınız. 

Nexetin Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Duloksetin antidepresan etkili bir ilaç olduğundan dolayı daha önceden görülen intihar düşünceleri ya da intihara girişim gibi bulguların daha da kötüleşmesine veya tekrardan ortaya çıkmasına sebep olabilir. Bu nedenle aşırı hareketlilik, saldırganlık, huzursuzluk hali gibi belirtiler açısından hasta takip edilmelidir. 

Nexetin kullanımınız süresince alkol tüketmekten kaçınınız. Alkol ilacın hem kendi etkilerini hem de yan etkilerini artırıcı etkiye sahiptir ve merkezi sinir sistemi üzerine de etki edebilmektedir. 

Bu ilacı yirmi beş derecenin altında oda sıcaklığında ve çocukların bulamayacağı bir yerde saklayınız. İlacı son kullanma tarihine göre kullanınız, son kullanma tarihi geçtikten sonra kullanmayınız. Tarihi geçen ilaçları çöpe atmayınız, Çevre Bakanlığının belirlemiş olduğu toplama sistemine veriniz. 

Nexetin Kaç Mg, Kutusunda Kaç Tane Var?  

İlacın 20 mg ve 40 mg’lık formları vardır. Her ikisinin kutusunda da 28 kapsül ilaç bulunmaktadır. 

Nexetin Çocuklarda Kullanılabilir Mi? 

Çocuklarda ve ergenlerde kullanımı önerilmemektedir. Söylediğimiz üzere Nexetin etken maddesi olan duloksetin, antidepresan grubundan bir maddedir. 18 yaş altında kullanımı intihar düşüncelerine, intihar girişimlerine, saldırganlığa ve öfkeye sebebiyet verebilmektedir. Bu etkilerin görülme riskindeki artış nedeniyle ilacı pediatrik yaş grubunda kullanmaktan mümkün olduğunca kaçınmak gereklidir. 

Nexetin İlacının Yaşlılarda Kullanımı

65 yaş üzeri bireyler için ilaç kullanımını engelleyecek bir tehlike bulunmamıştır. Herhangi bir doz ayarlamasına da gerek olmadan geriatrik bireylerde de Nexetin ilacı kullanılabilmektedir.  Veriler ve bilgiler bu yönde olsa da; yaşınız kaç olursa olsun herhangi bir ilacı kullanmak konusunda doktor onayı almanız gerektiğini hatırlatmak isteriz. Kullanılmakta olan herhangi bir ilaç ile etkileşime girmesi riski göz ardı edilmemeli ve kullanılan tüm ilaçlar doktora bildirilmeli, doktor yine de ilacın kullanımını uygun buluyorsa ilaç kullanılmalıdır.

Hamilelikte Nexetin Kullanımı 

Eğer tedaviye başlamadan önce hamileyseniz, hamilelik planınız varsa ya da tedavi içerisindeyken hamile olduğunuzu öğrenirseniz mutlaka doktorunuza haber veriniz. Bu tarz ilaçların hamilelikte kullanımı bebeklerde pulmoner hipertansiyon hastalığının ortaya çıkma riskini artırmaktadır. Nefes darlığı ve mavi cilt ile seyreden bir hastalıktır. Bu semptomlar genellikle bebek doğduktan sonra ilk bir gün içerisinde ortaya çıkar. Eğer ilacı hamileyken kullandıysanız bebeğinizi semptomlar açısından takip ediniz ve eğer ortaya çıktığını fark ederseniz doktorunuza haber veriniz. 

Eğer ilacı hamileliğin sonlarında alırsanız bebeğinizde istenmeyen bazı belirtiler ortaya çıkabilir. Bu belirtiler: Beslenme güçlüğü, sinirlilik, titreme, kaslarda gevşeklik, nefes almada güçlük ve nöbet belirtileridir. Eğer bebeğiniz doğduğunda bu belirtilerden birini fark ederseniz veya endişeniz varsa doktorunuza söyleyiniz. 

Nexetin ilacı ile tedaviye başlayıp hamileliğiniz bitene kadar kullanmaya devam ederseniz doğumunuzdan kısa bir süre sonra aşırı vajinal kanama riskiniz artar (özellikle de kanama bozukluğu hikayeniz varsa). Bu nedenle doğumdan önce doktorunuz duloksetin ilacı kullandığınızı bilmelidir. 

Emziren Annelerde Nexetin Kullanımı

Eğer Nexetin ile tedavinize başlarken emzirme durumunuz varsa bunu mutlaka doktorunuza haber veriniz. Nexetin ilacının emziren kadınlarda kullanımı güvenli bulunmamıştır ve kullanılmaması gerekmektedir. 

Nexetin Bağımlılık Yapar Mı? 

Hayır, bu ilaç bağımlılık yapıcı bir özelliğe sahip değildir. Fakat ilacın erken ya da birden bırakılması durumunda istenmeyen bazı çekilme belirtileri bireylerde ortaya çıkabilmektedir. Bunlar; karıncalanma hissi, baş dönmesi, uyku problemleri, yorgunluk, uykuya eğilim, titreme, kas ağrısı, vertigo, aşırı terleme, ishal, sürekli kaygılı olma gibi belirtilerdir. 

Nexetin Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu? 

Evet, çoğu antidepresan özelliği bulunan ilaçlar maalesef bu yan etkiye sahiptir. Bu grup ilaçların cinsel yan etkileri çoğu bireyin ilacı kullanmak istememesine neden olmaktadır fakat bu etkiler her bireyde ortaya çıkacak diye bir kaide bulunmamaktadır. Eğer cinsel işlev bozukluğuna sebep olacak libido kaybı, orgazm problemleri vs. gibi belirtilerin ortaya çıktığını düşünüyorsanız doktorunuza söyleyiniz. 

Nexetin Kilo Aldırır Mı? 

Evet, istenmeyen bir diğer yan etki olan kilo alımı da Nexetin ilacını kullanan bireylerde görülme ihtimali olan bir durumdur.

Nexetin Uyku Yapar Mı?

Nexetin ilacı uyku problemleri ve uykusuzluk da yapabileceği gibi uykuya eğilim, sürekli uyuklama hali de yapabilmektedir. Bu etkisi nedeniyle dikkat gerektiren makine ve araç kullanımı için öncelikle ilacın bünyenizde bıraktığı etkiyi görmeniz gerekmektedir. 

Nexetin Ne Kadar Sürede Etki Eder? 

Bu grup ilaçların etkisini göstermesi en az iki hafta gibi bir zaman almaktadır. Bu yüzden hastaların sabırsız olmamaları ve hemen sonuç almayacaklarını bilmeleri gerekmektedir. 

Nexetin Reçetesiz Alınabilir Mi? 

Nexetin ilacının eczanelerden satın alınabilmesi için bir doktor tarafından reçete edilmiş olması gerekmektedir. 

Nexetin Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir Mi? 

Evet, Nexetin ilacı aile hekimleri tarafından da reçete edilebilmektedir. 

Nexetin Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır? 

  • Glokom (göz tansiyonu) ya da gözle ilgili başka bir sağlık probleminiz varsa, 
  • Kan sodyum seviyeniz düşükse,
  • Karaciğerinizi etkileyecek olan başka bir ilaç daha kullanıyorsanız, 
  • İçerisinde duloksetin olan başka bir ilaç daha kullanıyorsanız, 
  • Sara nöbeti (epileptik nöbet) geçirme öykünüz varsa,
  • Bipolar bozukluğunuz ya da mani dönem (uykuya ihtiyacın azaldığı, aşırı hareketlilik ve düşünme halinin görüldüğü, aşırı bir coşkunun hakim olduğu dönem) geçirme öykünüz varsa, 
  • Sarı kantaron denilen bitkisel ilaç kullanıyorsanız,
  • Depresyon tedavisi için bir ilaç kullanıyorsanız, 
  • Kanama bozukluğunuz varsa,

Nexetin ilacını dikkatli bir şekilde ve doktorunuzun gözetiminde kullanınız. 

Nexetin Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır? 

  • Nexetin etken maddesi olan duloksetine ya da içerisindeki diğer maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa,
  • Antidepresan bir grup olan MAOİ grubundan bir ilaç kullanıyorsanız veya son 14 gün içerisinde kullanım öykünüz varsa,
  • Depresyon tedavisi için kullanılan fluvoksamin kullanıyorsanız, 
  • Enfeksiyonların tedavisinde kullanılan enoksasin ya da siprofloksasin ilaçlarını kullanıyorsanız, 
  • Ciddi bir böbrek probleminiz varsa,
  • Herhangi bir karaciğer hastalığınız varsa,

Nexetin ilacını kullanmamanız gerekmektedir.

Nexetin Açken Mi Kullanılır, Tokken Mi? 

Nexetin ilacını aç ya da tok karna kullanabilirsiniz. Birinin diğerine üstünlüğü bulunmamaktadır.

Nexetin İlacının Diğer İlaçlarla Beraber Kullanımı

  • MAOİ grubu bir ilaç kullanıyorsanız ya da son 14 gün içerisinde kullanım öykünüz varsa Nexetin kullanmamalısınız. Diğer şekilde Nexetin ilacını kestikten 5 gün sonra MAOİ grubu bir ilaç kullanabilirsiniz. 
  • Uyku veren herhangi bir ilaç kullanıyorsanız doktorunuza haber vermeniz gerekmektedir. 
  • Kan sulandırıcı denilen oral antikoagülan ya da antiplatelet ajanlardan birini kullanıyorsanız beraberinde Nexetin kullanımı kanama riskini artırabilir.
  • Serotonin düzeyini artıran ilaçlarla beraber kullanımı Nexetin yan etkilerinin görülme ihtimalini artırmaktadır.

Bu maddeler dışında reçeteli ya da reçetesiz herhangi bir ilaç kullanıyorsanız ya da kullanım öykünüz varsa mutlaka doktorunuza bahsediniz.

Nexetin Yan Etkileri Nelerdir? 

Nexetin yan etkilerini görülme sıklıklarına göre sınıflandırabiliriz: 

Çok Yaygın Görülen Nexetin Yan Etkileri: 

  • Yorgunluk
  • Ağız kuruluğu
  • Bulantı
  • Konstipasyon (kabızlık)

Yaygın Görülen Nexetin Yan Etkileri: 

  • Halsizlik
  • İştahta azalma
  • Diyare (ishal)
  • Görme bulanıklığı
  • Karın ağrısı, hazımsızlık ya da mide yanması
  • Baş dönmesi, baş ağrısı
  • Cinsel uyarılmada azalma
  • Uyku bozuklukları, uyuma güçlüğü ya da uykuya eğilim
  • Fazla terleme 
  • Uyuşma, deride karıncalanma hissi
  • Denge bozuklukları ve bunun sonucunda ortaya çıkan baş dönmesi (vertigo)
  • Kan basıncında değişiklikler
  • Sürekli huzursuzluk hali 
  • Kızarma

Yaygın Olmayan Nexetin Yan Etkileri: 

  • Kulak çınlaması (tinnitus) ve kulak ağrısı
  • Diş kenetlenmesi, diş gıcırdatması
  • Esnemede artış 
  • Tiroid bezinin az çalışması (hipotiroidi tablosu)
  • Ses kısıklığıyla seyreden boğazda iltihaplanma
  • Siyah renkte dışkı (melena) ya da kan kusma
  • Disfaji (yutma güçlüğü), nefes kokusu
  • Gastrointestinal sistemde iltihaplanma (karın ağrısı, bulantı, kusma ile giden gastroenterit tablosu), ağız iltihabı 
  • Sarılık 
  • İdrar yapmada zorluk, idrar yaparken yanma, ağrı olması, anormal idrar kokusu
  • Sık idrar yapma isteği, geceleri idrar yapmak için uyanma
  • Normal olmayan vajinal kanamalar
  • Kaslarda sertlik, kas ağrısı ve kas spazmı
  • Kilo artışı ya da kilo kaybı
  • Göğüs hassasiyeti ve göğüs ağrısı
  • Vücudun daha kolay morarması
  • Kaşıntılı döküntü, gece terlemeleri ve soğuk terleme

Seyrek Görülen Nexetin Yan Etkileri: 

  • Glokom (göz içi basıncının artması)
  • Epistaksis (burun kanaması)
  • Serotonin sendromu (Huzursuzluk, aşırı coşkulu hissetme, sakarlık, terleme, sarhoş gibi hissetme, sıcaklık, kas sertliği ile seyreden klinik bir tablo)
  • Karaciğer yetmezliği
  • Doğum sonrası aşırı kanama
  • Normal olmayan adet kanamaları, adet düzensizlikleri
  • Genellikle yaşlı hastalarda görülen düşmeler
  • Anormal yürüme
  • Alerjik reaksiyon belirtileri (baş dönmesi, nefes darlığı, dil, dudak yüz şişmesi vs.)
  • Kan sodyum düzeyinde düşme
  • İntihar düşünceleri ya da davranışları, halüsinasyon, aşırı sinirlilik hali, mani (uyku ihtiyacının azalması, aşırı hareketlilik ile seyreden dönem)
  • Öksürük, göğüste hırıltı ve nefes darlığı 
  • Huzursuz bacak sendromu

Çok Seyrek Görülen Nexetin Yan Etkileri: 

  • Ciltte bulunan kan damarlarda iltihaplanma (kutanöz vaskülit)

Kullandığımız en masum ilacın bile istenmeyen ve ciddi yan etkileri olabileceği unutulmamalıdır ve hasta kendini yan etki açısından takip etmelidir. Herhangi bir yan etki görülmesi durumunda hemen doktoruna başvurmalıdır. 

Nexetin Doz Aşımı

Nexetin doz aşımı belirtileri: Serotonin sendromu, uykuya meyil, terlemede artış, huzursuz olma, ateş, sarhoşluk hissi, kusma, hızlı kalp atışı, nöbet ve koma belirtileridir. Eğer almanız gerekenden daha fazla Nexetin ilacı aldıysanız en yakın hastaneye başvurunuz. Hastaneye giderken ilacın kutusunu da beraberinizde götürmeniz önemlidir. Yalnızca Nexetin doz aşımı durumunda değil, herhangi bir ilacı doktor tavsiyesinden fazla almanız durumunda aldığınız ilacın kutusu ile beraber size en yakın hastaneye gitmeniz gerekmektedir. 
İlacı aldığınız dozu unutup tekrar almamak için alarm kurmak, hergün aynı saatte almak veya aldığınızda bir yeri işaretlemek gibi kişisel önlemlerini almalısınız.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog11 Şubat 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı