kleptomani nedir

Kleptomani Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Kleptomani, çalma dürtüsü ve bu dürtüyü kontrol edememeyi içeren bir akıl sağlığı bozukluğudur. Ayrıca, kişinin çalınan şeyden sağlayacağı hiçbir fayda yoktur. Bunun yerine, çalma eylemi, çalmadan önce bir gerginlik veya rahatsızlık hissi ve hırsızlıktan sonra bir zevk veya rahatlama hissi tarafından yönlendirilir.

Kleptomani, insanların yalnızca %0,3 ila %0,6'sını etkileyen nadir bir hastalıktır. Aynı zamanda, yaklaşık %25'lik bir intihar girişimi oranı gibi diğer risklerle bağlantılı ciddi bir durumdur. Kleptomani, bazen kompulsif hırsızlık olarak da adlandırılır.

Kleptomaninin semptomları, nedenleri ve teşhisinin yanı sıra gerektiğinde nasıl başa çıkılacağı ve tedavi aranacağı hakkında daha fazla bilgi edinmek için yazımızı okumaya devam edebilir, kleptomani de dahil yaşadığınız herhangi bir psikolojik rahatsızlık için alanında uzman psikologlarımızdan hemen şimdi online terapi desteği almaya başlayabilirsiniz!

Kleptomaninin Belirtileri ve Özellikleri

Kleptomaninin birincil belirtileri, çalınan şey için bir ihtiyaç duyma ve ödeme yapamama isteği yerine dürtü kontrolünün olmaması ve çalmaya ilişkin duyguları içermesidir. Kleptomaninin belirtileri şu şekilde sıralanabilir;

  • İhtiyaç duyulmayan bir şeyi çalma ihtiyacı duygusuyla hareket etmek
  • Gereksiz bir şeyi çalma ihtiyacı hissetme duygusuyla hareket etmeyi kontrol edememek
  • Çalmadan önce gerginlik, rahatsızlık veya endişe hissi
  • Hırsızlık sırasında veya hemen sonrasında zevk, rahatlama veya tatmin duygusu
  • Çaldıktan sonra utanç, suçluluk veya olumsuz benlik duyguları
  • Hırsızlıktan sonra tutuklanma korkusu
  • Çalma ve ilişkili duyguların döngüsünün devamı

İhtiyaçtan çalmakla kleptomani nedeniyle çalmak arasında fark vardır. Aç olan, parası olmayan, kendi yemek veya ailesini beslemek için yiyecek çalanlar kleptomani nedeniyle hırsızlık yapmazlar. Kleptomanisi olanlar, güçlü çalma dürtüleri, bu dürtülerle yaşadıkları duygular ve dürtülerini kontrol edemedikleri için çalarlar. 

Genellikle ya çaldıkları şeyin onlara bir faydası yoktur, çaldıklarını alacak paraya sahiptirler ya da her iki durum birden geçerlidir. Ek olarak, hırsızlıkları genellikle planlı değildir. Çalınan eşyalar kullanılmadan, bağışlanmadan, hediye edilmeden veya iade edilmeden saklanabilir.

Kleptomaninin Nedenleri

Araştırmacılar teoriler geliştirmiş olsa da, kleptomaninin nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Potansiyel bir neden, beyin kimyasallarının dengesizliğidir. Nörotransmitterler beyne mesaj göndermede yer alır ve bu kimyasallar dengeli olmadığında, beynin dürtülere tepki verme biçiminde sorunlar olabilir.

Stres, kleptomaninin bir başka potansiyel nedenidir. Dürtülerin kontrolünü sürdürememe, büyük bir stresli olay veya daha küçük stres faktörlerinin kombinasyonu ile tetiklenebilir. Kleptomani bir tür dürtü kontrol bozukluğudur. Stres, dürtü kontrolünü olumsuz etkiler, bu nedenle nedeni olmasa bile sorunu daha da kötüleştirebilir.

Uzmanlar kleptomaninin neden olduğunu henüz tam olarak bilmiyorlar. Ancak, bazı olası nedenlere işaret eden kanıtlar var;

 

  • Beyin yapısındaki farklılıklar. Kleptomanisi olan kişilerin beyinlerinin yapısında, özellikle dürtü kontrolünü ve engellemelerini yöneten alanlarda belirli farklılıklar olması daha olasıdır. Bu farklılıklar, beyin bölgelerinde inhibisyonu kontrol eden daha zayıf veya daha az bağlantı olduğunu gösterebilir.
  • Beyin kimyasındaki farklılıklar. Beyniniz, belirli süreçleri iletmek ve yönetmek için nörotransmiterler olarak bilinen özel kimyasallar kullanır. İnsanların, beyinlerinin nörotransmitterlerini etkileyen ilaçları almaya başladıktan sonra kleptomani geliştirdiği durumlar vardır. Bununla birlikte, bu vakalar nadirdir ve bunun neden olduğunu bilmek için daha fazla çalışma gereklidir.
  • Diğer zihinsel sağlık koşullarının bir belirtisi olarak. Bazı uzmanlar, kleptomaniyi bir durum değil, bir semptom olarak sınıflandırır. Kleptomanisi olan kişilerin, özellikle kaygı, depresyon, yeme bozuklukları, bağımlılıklar ve madde kullanım bozuklukları gibi diğer zihinsel sağlık sorunlarına sahip olmaları son derece yaygındır. Ayrıca kendilerine zarar verme ve intihar etme riskleri daha yüksektir.
  • Genetik. Uzmanlar, bir kişinin kleptomaniyi miras alıp alamayacağını veya bir aile öyküsünün buna sahip olma riskinizi artırıp artırmadığını bilmiyor. Kleptomanisi olan kişilerde genellikle ailede başka akıl sağlığı sorunları, özellikle de kaygı, duygudurum ve madde kullanım bozuklukları öyküsü olsa da bunun genetik olduğuna dair kesin bir kanıt yoktur.

Kleptomani Teşhisi

Kleptomani bir psikolog, psikiyatrist veya başka bir ruh sağlığı uzmanı tarafından teşhis edilebilir. Bazen anksiyete ve depresyon gibi diğer ruh sağlığı bozuklukları ile birlikte görülse de ayrı bir tanıdır. Kleptomani bir dürtü kontrol bozukluğudur. 

Hırsızlık, duygu ve dürtülere tepki olarak kontrolde kalamama sonucu olduğundan, sağlık uzmanı hırsızlıktan önce, hırsızlık sırasında ve sonrasında neler olduğunu belirlemek için sorular soracaktır. Ayrıca hırsızlık davranışının öfke, kuruntu, halüsinasyon veya başka bir zihinsel sağlık bozukluğundan kaynaklanmadığını da doğrulayacaklardır.

Kleptomani Tedavisi

Kleptomani ile genellikle terapi aracılığı ile mücadele edilir. Bununla birlikte, bazı durumlarda ilaç tedavisi veya terapi ve ilaç kombinasyonu ile tedavi edilebilir. Kullanılabilecek farklı terapi ve ilaç türleri vardır.

Psikoterapi

Bilişsel davranışçı terapi, tipik olarak kleptomaniyi kontrol altında tutmak için kullanılan bir terapi şeklidir. Bu yöntem, insanların değişiklik yapabilmeleri için düşünceleri, inançları ve davranışları arasındaki bağlantıları belirlemelerine ve anlamalarına yardımcı olur. 

Bilişsel davranışçı terapi, istenmeyen düşünce ve inançları, duruma fayda sağlamak için seçtikleri düşünce ve inançlarla değiş tokuş ederek, dürtülere yanıt olarak eylemlerini nasıl kontrol edeceklerini öğrenmelerine yardımcı olur.

İlaç Tedavisi

Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), kleptomaninin tedavisi için özel olarak herhangi bir ilacı henüz onaylamamıştır. Bununla birlikte, antidepresanlar veya bağımlılıkları tedavi etmek için kullanılan ilaçlar, çalma dürtülerini kontrol etmeye yardımcı olmak için kleptomanili kişilerin tedavisinde düşünülebilir. İlaçlar, bazen kleptomaniyle birlikte görülen depresyon ve anksiyete gibi zihinsel sağlık durumlarını tedavi etmek için de kullanılabilir.

Kleptomani, teşhis edilmesi her zaman kolay olmayan bir zihinsel sağlık durumudur. Aynı zamanda sıklıkla diğer zihinsel sağlık koşullarıyla da örtüşür. Bu diğer koşullardan bazıları ciddidir veya kendinize zarar verme veya intihar riskinizi artırır. Bu faktörler nedeniyle, kleptomaniyi teşhis edecek ve tedavi edecek kişi eğitimli, kalifiye bir sağlık hizmeti sağlayıcısı olmalıdır.

Davranışınızdaki değişiklikleri veya nasıl hissettiğinizi fark etmek için geçen süre, aldığınız ilaçlara, katıldığınız terapinin türüne ve daha fazlasına bağlı olarak değişebilir. Sağlık hizmeti sağlayıcınız, nasıl hissettiğinizdeki değişiklikleri ne zaman fark etmeye başlamanız gerektiği de dahil olmak üzere, iyileşmenizin zaman çizelgesi hakkında en iyi bilgi kaynağıdır.

Kleptomani ile Başa Çıkma Yöntemleri

Destek Mekanizması

Kleptomani ile başa çıkmanın bir yolu, psikoterapi ve ilaç tedavisi seçeneklerinin ötesinde destek aramaktır. Arkadaşlarınız ve ailenizle iletişim kurmak, onların kleptomaniyi anlamalarına ve destek sağlamalarına yardımcı olabilir. Ek olarak, özellikle kleptomani için yardımcı olabilecek destek grupları vardır.

İzleme

Kleptomaninin izleme kalıpları, hem hastaların hem de sağlık profesyonellerinin neler olup bittiğini ve zorluğun nasıl üstesinden gelineceğini daha iyi anlamalarına yardımcı olabilir. İlk adım, semptomların ne zaman ortaya çıktığını ve bu semptomlarla bağlantılı düşünce ve duyguları takip etmektir. Bu, hangi durumların, düşüncelerin ve duyguların çalma dürtüsünü tetikleme olasılığının daha yüksek olduğunu belirlemeyi kolaylaştırır.

Stres Yönetimi

Stres, dürtü kontrolü ile ilgili problemlerle bağlantılı olduğundan, stres yönetimi teknikleri, kleptomani ve diğer dürtü kontrol bozukluklarının semptomlarını azaltmaya yardımcı olabilir.

Stres yönetimi, kleptomanili kişinin hobi, doğa yürüyüşü veya günlük tutma gibi rahatlatıcı bulduğu herhangi bir şey olabilir. Bu başa çıkma yolu, belirli stres yönetimi tekniklerini öğrenmeyi de içerebilir. Ayrıca, kleptomanisi olan kişilerin, stresli olduklarında hırsızlık yapma dürtüsü yaşadıkları mağazalardan veya diğer yerlerden uzaklaşmalarına yardımcı olabilir.

Kleptomaniniz varsa ve tedavi görüyorsanız, kendinize bakmak için yapabileceğiniz birkaç şey vardır:

  • Yaşadığınız şey hakkında sağlık uzmanınıza karşı dürüst olun. Kleptomanisi olan kişilerin suçluluk veya utanç hissetmeleri yaygındır. Sağlık uzmanınızın işi sizi yargılamak değil, yardımcı olmaktır. Dürüst olmak, sizi daha erken teşhis etmelerine ve tedavi etmelerine yardımcı olacaktır.
  • Reçete edilmişse ilaç alın. İlaç tedavisi, kleptomanisi olan bazı insanlar için büyük bir fark yaratabilir. İlaçlarınızı reçete edildiği şekilde almanız önemlidir. Sağlık uzmanınızla konuşmadan önce ilaç almayı bırakmamalısınız. Kleptomani için ilaçları, özellikle de antidepresanları aniden durdurmak, hoş olmayan ve hatta tehlikeli etkilere neden olabilir.
  • Sağlık hizmeti sağlayıcınızı/sağlayıcılarınızı önerildiği şekilde görün. Takip ziyaretleri, sağlık uzmanınızın ilaçlarınızın (eğer alıyorsanız) gerektiği gibi çalıştığından emin olmasını sağlar. Bu durumu yönetmeyi öğrenmenize yardımcı oldukları için terapi ziyaretleri de önemlidir.
  • Uyum sağlamak için stratejiler bulun. Kleptomanisi olan birçok kişi, çalma eğiliminden kaçınmanın yollarını bularak bu durumu telafi edebilir. Örneğin, başka biriyle veya çalmanın daha zor olduğu yerlerde alışveriş yapabilirler. Terapist veya danışman gibi bir akıl sağlığı sağlayıcısı, sizin için işe yarayan bir strateji geliştirmenize yardımcı olabilir.

Karşı koyamayacağınız, tekrarlayan bir çalma dürtüsü yaşarsanız, sağlık uzmanınızı görmelisiniz. Bu, sizin için ani bir davranış değişikliği olup olmadığına veya uzun süredir uğraştığınız bir şey olup olmadığına bakılmaksızın önemlidir. Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, tedaviye başladıktan sonra sağlayıcınızı da görmelisiniz:

  • Davranışınızda açıklayamadığınız yeni belirtiler veya değişiklikler.
  • Tolere edilmesi zor olan veya rutininizi ve aktivitelerinizi bozan ilaç yan etkileri.
  • İlacınızın etkili olmadığını fark ederseniz veya zamanla etkinliğini kaybetmeye başlarsa.

Sevdiğiniz Birinin Kleptomanisi Varsa Ne Yapmalısınız?

Kleptomani sadece sizde görüldüğünde değil çevrenizden birinde olduğunda da zorlayıcı bir sağlık sorunudur. Yakın bir arkadaşınızın veya aile üyenizin kleptomani olabileceğinden şüpheleniyorsanız, endişelerinizi nazikçe sevdiklerinize iletin. 

Kleptomaninin bir karakter kusuru değil, zihinsel bir sağlık durumu olduğunu unutmayın, bu nedenle sevdiklerinize suçlama veya suçlama olmadan yaklaşın.

Şu noktaları vurgulamak yararlı olabilir:

  • Endişelisiniz çünkü sevdiklerinizin sağlığını ve iyiliğini umursuyorsunuz.
  • Tutuklanma, işini kaybetme veya değerli bir ilişkiye zarar verme gibi zorlayıcı hırsızlık risklerinden endişe duyuyorsunuz.
  • Kleptomanide, çalma dürtüsünün sadece "aklını başına koyarak" direnemeyecek kadar güçlü olabileceğini anlıyorsun.
  • Bağımlılık ve utanç olmadan çalma ve yaşama dürtüsünü en aza indirmeye yardımcı olabilecek yöntemler mevcuttur.

Bu konuşmaya hazırlanmak için yardıma ihtiyacınız varsa, doktorunuzla konuşun. Sizi, sevdiklerinizi savunmada veya tehdit altında hissetmeden endişelerinizi dile getirmenin bir yolunu planlamanıza yardımcı olabilecek bir akıl sağlığı uzmanına yönlendirebilir.

Kleptomani nadir olabilir, ancak gerçek ve ciddi bir zihinsel sağlık durumudur. Siz veya bir arkadaş veya aile üyesi, çalınan şeye ihtiyaç olmadığında kontrol edilemeyen çalma dürtüsü gibi kleptomani semptomları yaşarsa, yardım alınabilir. Desteğin gerekli olup olmadığını belirlemek ve sizin için en iyi olan seçenekleri keşfetmek için neler yaşadığınız hakkında bir sağlık uzmanıyla konuşun.

Kleptomani Hakkında Sık Sorulan Sorular

Kleptomani Ne Zaman Başlar?

Kleptomaninin başlangıç yaşı değişkendir. Çocukluk, ergenlik veya yetişkinlikte başlayabilir. Nadir durumlarda, geç yetişkinlik döneminde başlayabilir.

Kleptomanisi Olan Kişiler Ne Tür Eşyalar Alır?

Parasal kazanç, ihtiyaç veya intikam için çalanların aksine, kleptomanili kişilerin odak noktası genellikle eşyanın kendisi değil, hırsızlık eylemidir. Gerçekten sadece çalmak için çalarlar. Çaldıkları eşyalar genellikle küçüktür ve değeri azdır.

Kleptomanili İnsanlar Çaldıklarını Saklar Mı?

Çoğu zaman yapmazlar. Kleptomanisi olan kişiler, normalde satın almaya güçleri yetecek şeyleri alırlar. Nadir olduğuna inanılmasına ve bozukluğu olan kadınlar arasında daha yaygın görünmesine rağmen, bazen bir kişi aldıkları şeyleri biriktirir. Bazı insanlar aldıklarını gizlice geri vermeye çalışırlar.

Kleptomani Erkeklerde Mi Yoksa Kadınlarda Mı Daha Sık Görülür?

Genel popülasyonda kleptomaninin prevalansı nadir olmakla birlikte (insanların yaklaşık yüzde 0,3 ila 0,6'sında görülür) bu bozukluk kadınlarda erkeklere göre üç kat daha yaygındır. Kleptomanisi olan kişiler genellikle yardım almadan tek başlarına hareket ederler.

Hırsızların Çoğunda Kleptomani Var Mı?

Hayır. Hırsızlık, kleptomaniden çok daha yaygındır, ancak hırsızlıktan tutuklanan kişilerin yüzde 4 ila 24'ünün herhangi bir yerde kleptomani ile yaşadığı tahmin edilmektedir. Tutuklama genellikle kleptomanili kişileri hırsızlıktan caydırmaz. 

Birçok durumda, bozukluk, birden fazla tutuklama veya mahkumiyete rağmen yıllarca devam eder ve bu, bozukluğu olanlar için yasal, aile, kariyer ve kişisel zorluklara yol açar.

Kleptomani Aileden Mi Geçer?

Bazı araştırmalara göre, kleptomanili kişilerin yakın aile üyeleri genel popülasyondan daha yüksek obsesif-kompulsif bozukluk oranlarına sahip olduğu e genel popülasyona göre kleptomanili kişilerin akrabalarında alkol kullanım bozukluğu da dahil olmak üzere daha yüksek oranda madde kullanım bozukluğu olduğu görülüyor.

Bir İnsanda Kleptomani Nasıl Gelişir?

Kleptomaninin tipik seyrine dair çok az klinik kanıt vardır, ancak araştırmalar üç tipik yolu tanımlamıştır. Bazı insanlarda, kleptomani atakları, aralarında uzun remisyon dönemleri olan kısa ve düzensizdir. Diğerlerinde, bölümler daha uzundur, ancak yine de remisyon dönemleriyle dönüşümlüdür. Ve bazılarında, kleptomani bazı dalgalanmalarla birlikte kroniktir.

Engelleme Tedavisi Kleptomani Hastalarına Yardımcı Olabilir Mi?

Aversiyon ya da engelleme terapisi bazen kleptomaniyi alt etmek etmek için kullanılır. Tipik olarak, kişiden, çalma dürtüsü ortaya çıktığında iğrenç bir şey düşünmek için kendilerini eğitmek veya çalma düşünceleri ortaya çıktığında rahatsızlık yaratmak için nefeslerini tutmak gibi, hoş olmayan bir şeyi çalma dürtüsüyle bilerek ilişkilendirmesi istenir.

Kleptomani Kimleri Etkiler?

Kadınlarda, erkeklere göre üç kat daha fazla kleptomani vardır. 4 yaşında ve 77 yaşında teşhis edilen vakalarla birlikte hemen hemen her yaştan insanın başına gelebileceği ortaya konmuştur.

Kleptomani Ne Kadar Yaygındır?

Kleptomani nadirdir. Uzmanlar, bunun ABD nüfusunun %0,3 ila %0,6'sını etkilediğini tahmin ediyor. Hırsızlıktan tutuklanan kişilerin yüzde 4 ila yüzde 5'ini kleptomanili kişiler oluşturuyor.

Kleptomani Vücudumu Nasıl Etkiler?

Beyniniz, beyninizin farklı bölgeleri arasında karmaşık bir bağlantı ağı olan inanılmaz derecede karmaşık bir bilgisayar gibidir. Bu bağlantılar, beyninizin düşünceleri oluşturmanıza ve bu düşünceleri eyleme dönüştürmenize yardımcı olmak için kullandığı devreleri oluşturur. Her yeni bir şey öğrendiğinizde beyniniz yeni bir devre oluşturur.

Bir şeyi yapmamayı öğrendiğinizde, beyniniz yapmamayı öğrendiklerinizi engelleyen bir devre oluşturur. Kısıtlamalar, hayatta kalmanız ve esenliğiniz için çok önemlidir. Ayrıca sosyal durumlarda da yardımcı olurlar, sizi diğer insanların kabul edilemez bulacağını bildiğiniz şeyleri yapmaktan veya söylemekten alıkoyarlar.

Kleptomanisi olan kişiler, çalmanın yanlış olduğunu ve yapmamaları gerektiğini bilirler. Bunu bilmelerine rağmen, kendilerine yardım edemezler. Onlar için inhibisyon olması gerektiği gibi çalışmıyor. Ayrıca tutuklanma veya hapis cezası gibi hırsızlık sonuçlarından da caymazlar.

Kleptomaniyi Teşhis Etmek İçin Hangi Testler Yapılır?

Kleptomaniyi teşhis edebilecek herhangi bir test yoktur. Bununla birlikte, sağlık hizmeti sağlayıcıları, diğer koşulları ekarte etmek için testler önerebilir. Sağlık hizmeti sağlayıcınız, özel durumunuz için test yapılmasını önerip önermediğini ve nedenini size söyleyebilecek en iyi kişidir.

Kleptomani Geliştirme Riskimi Nasıl Azaltabilirim Veya Hepsini Bir Arada Nasıl Önleyebilirim?

Kleptomani, tahmin edilemez bir şekilde ve uzmanların hala tam olarak anlamadığı nedenlerle ortaya çıkan bir zihinsel sağlık durumudur. Bu nedenle, onu önlemek veya geliştirme riskinizi azaltmak mümkün değildir.

Kleptomanim Varsa Neye Hazırlıklı Olmalıyım?

Kleptomani tehlikeli değildir, ancak yine de hayatınızı ciddi şekilde etkileyebilir. Bu duruma sahip kişiler, yakalandıkları takdirde genellikle yasal sonuçlarla karşı karşıya kalırlar. Kleptomani, bir işi tutma veya arkadaşlıkları sürdürme ve sorunlu ilişkiler gibi kişisel sorunlara da neden olabilir.

Kleptomani kendi başına tehlikeli olmasa da, anksiyete, depresyon, obsesif-kompulsif bozukluk (OKB), yeme bozuklukları, madde kullanım bozuklukları ve bağımlılıkları ve daha fazlası gibi zihinsel sağlık durumlarında çok sık görülür. Kleptomanisi olan kişilerin kendine zarar verme ve intihar düşünceleri veya girişimleri riski daha yüksektir.

Kleptomani Ne Kadar Sürer?

Kleptomani, bir kişi onu geliştirdiğinde genellikle ömür boyu süren bir durumdur. Buna sahip insanlar, çalma dürtüsünün daha güçlü veya daha zayıf hissettiği zamanlar da sıklıkla yaşarlar.

Kleptomaninin Görünümü Nedir?

Kleptomani genellikle kalıcı bir durum olsa da, insanlar bu dürtüler üzerindeki kontrolü yeniden kazanabilir ve kendilerini çalmaktan alıkoyabilirler. İnsanların bu dürtüleri tedavi ve destekle kontrol etmede başarılı olmaları daha olasıdır. Bir kişi ne kadar uzun süre destek almazsa, bu durumun yaşamını olumsuz etkileme olasılığı o kadar fazladır.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog11 Ağustos 2022
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı