duloxx

Duloxx Nedir?

Duloxx adlı ilaç üzerine yazdığımız içeriğimizde, ilaca dair merak edilen soruları cevaplandırmaya çalıştık. Yazımız hiçbir şekilde ilaç tavsiyesi niteliği taşımamaktadır. Reçetesiz ya da reçeteli herhangi bir ilacı size doktorunuz önermedikçe kullanmamalı, doktorunuzun önerdiği ilaçları da sadece doktorunuzun uygun gördüğü sıklık ve dozda kullanmalısınız.

Duloxx Ne İçin Kullanılır?

Duloxx gastro-rezistan sert kapsüllerin görünüşü; opak mavi renkli kapak ve opak beyaz gövdelidir.  

Bu ilaç 18 yaş ve üzeri yetişkinlerde aşağıdaki sebeplerden reçete edilmektedir;

  • Eklem, kemik ya da kaslarda hissedilen devamlı ve artan gerilme hissi, sertlik ya da ağrılarda. Belirgin olarak boyun, sırt, omuzlarda veya bütün vücutta kronik ağrıyla birlikte halsiz, yorgun hissetmenizi sağlayacak iskelet ve kas rahatsızlığı (fibromiyalji) zamanlarında 
  • Bitmeyen endişe ve gergin hallerdeki anksiyete bozukluğunda
  • Depresyon oluşumunda 
  • Ruhsal olarak kendini iyi hissetmediğinde.
  • Toplumda şeker hastalığı ile tanınan diyabet hastalarında görülen nöropatik ağrı (bir tür diyabet yüzünden oluşan sinirsel hasar) durumlarında kullanılır. Bazı durumlarda kendinizi iyi hissetseniz de doktorunuz tekrarlanmaması amacıyla kullanmanızı isteyebilir.

Duloxx Etken Maddesi Nedir?

Duloxx etken maddesi duloksetindir. Duloksetin sinir sistemindeki serotonin ve noradrenalin seviyesini yükseltir. Duloxx bir serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörüdür (SNRI). Beyindeki serotonin ve norepinefrin aktivitesini artırıp kişinin ruhsal durumunu düzenlemeye yardımcı olmaktadır. Duloxx, sığır kaynaklı jelatin içerir.

Etken Maddesi Duloksetin Olan İlaçlar

Duloxx Antidepresan Mıdır?

Duloxx etken madde olarak duloksetin içeren bir antidepresandır. Duloksetinin diğer antideprasan ilaçlarla karşılaştırılmasında daha az başarı sağladığı görülmüştür. Duloxx depresyon, anksiyete bozukluğu ve bazı uzun süren ağrı türlerinin tedavilerinde genel olarak başarılı olduğu bilinen bir ilaçtır. 

Alkol kullanımı ya da yüksek tansiyonda, sorunlara sebebiyet verme ihtimali diğer antidepresanlara oranla daha fazladır. 

Antidepresan ilaçların çocuklar ve 24 yaşına kadar gençlerdeki kullanımlarında intihar düşüncesi veya intihara meyil hareketlerini artırma ihtimali vardır ve dikkat edilmelidir.

Duloxx Nasıl Kullanılır?

Bu ilacı her zaman doktorunuzun söylediği şekilde kullanmanız gerekir. Eğer kullanım konusunda herhangi bir sorunuz veya bir sıkıntınız varsa bunu mutlaka doktorunuza danışınız. Bu ilaç su yardımı ile ağızdan alınmaktadır.

Depresyon, diyabetik nöropatik ağrı, fibromiyalji ve kronik ağrının tedavisinde Duloxx kullanımı:

Genellikle reçete edildiği görülen doz günde bir kez 60 mg’dır. 

Genel anksiyete bozukluğunun tedavisinde Duloxx kullanımı:

Bu ilacın genellikle başlangıç miktarı günde bir kere 30 mg’dır. Hastaların büyük bir kısmı daha sonra günde bir kez 60 mg dozu ile tedavisine devam eder, fakat doktorunuz size sizin

için en uygun ve doğru olan miktarı reçete edecektir. 

Sizin Duloxx kullanımına verdiğiniz yanıta göre, miktarı günde 120 mg’a kadar çıkarılabilmektedir.

Duloxx uygulama yöntemi ve metodu:

Duloxx ağız yoluyla kullanılır. Kapsülünüzü su ile birlikte bütün olarak yutunuz.

Duloxx’u içmeyi unutmamanız için ilacı her gün aynı saatte kullanmak kolaylık sağlayabilir.

Duloxx’u ne kadar süre kullanmanız gerektiğini doktorunuzla konuşunuz. 

Doktorunuzla konuşmadan Duloxx kullanmayı bırakmayınız veya kullandığınız miktarı değiştirmeyiniz. Eğer kullanımı erken bırakır veya dozunu kafanıza göre değiştirirseniz durumunuz iyileşme göstermeyebilir, tedavisi daha ciddi ve daha zor bir hal alabilir.

Duloxx’u Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Duloxx yalnızca doktor tarafından reçete edilebilmektedir.

Antidepresan ilaçların çocuklar ve 24 yaşına kadar olan kişilerde kullanımlarının, intihar

düşünme ya da intihara yönelik davranışları artırma olasılığı bulunmaktadır. Bu nedenle özellikle tedavinin başlangıcı ve ilk aylarda ilaç dozunun artırım, azaltım ya da kesilme dönemlerinde hastanın sergileyebileceği huzursuz tepkiler, aşırı hareketler gibi tahmin edilemeyen davranışlar, tepkiler ya da intihar olasılığı gibi nedenlerle hastanın yakınları tarafından yakından izlenmesinde yarar vardır.

Duloxx Kaç Mg? Kutusunda Kaç Tane Var?

Duloxx 30 mg ve 60 mg olmak üzere 28 adetlik kutularda satılmaktadır.

Duloxx Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

Duloxx’un çocuklarda ve reşit olmayan ergenlerde kullanılmaması gerekir. Bu tür ilaçlar 18 yaş altındaki hastalarda kullanıldığında intihar etme fikri, intihara teşebbüs ve düşmanlık hissi (karşı çıkma, saldırganlık ve öfkenin ön planda tutulduğu) gibi yan etkilerin görülme oranının arttığını da bilmeniz gerekir. Buna rağmen doktor hastanın yararına olacağını düşünürse 18 yaş altındaki hastalara Duloxx önerebilmektedir. Eğer doktorunuz 18 yaş altındaki bir hastaya Duloxx reçete etmişse ve siz bu konuyu konuşmak istiyorsanız lütfen

doktorunuza tekrar dönünüz. 18 yaş altındaki hastalar Duloxx kullanırken, yukarıda

bahsedilen belirtilerden herhangi birisi ortaya çıkar ve kötüleşirse doktorunuza haber verin.

Duloxx’un Yaşlılarda Kullanımı

65 yaş üstü kişiler için belirlenmiş herhangi bir doz yoktur. En doğru kullanım doktorun önereceğidir.

Duloxx Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

İlacı kullanmadan hekimizle iletişime geçmek gerekir.

Duloxx’un potansiyel yararları ve doğmamış çocuğunuz için oluşturabileceği potansiyel zararları doktorunuz ile tartıştıktan sonra ancak doktorunuzun kararı ile kullanabilirsiniz. Gerekli olmadıkça hamilelik döneminde Duloxx kullanmamanızda fayda vardır.

Doktorunuzun Duloxx kullandığınızdan haberi olmalıdır. Hamile iken kullanılan benzeri ilaçların; bebeğin nefes alış verişini hızlandırıp mavimsi görünmesine neden olan yenidoğanın kalıcı pulmoner hipertansiyonu (PPHN) adında ciddi bir durumun görülme riskini arttırma potansiyeli vardır. Bu belirtiler genellikle bebek doğduktan sonraki ilk 24 saat içerisinde başlar. Eğer bebeğiniz böyle bir durumda ise doktorunuz ile derhal iletişime geçiniz.

Eğer Duloxx’u hamileliğinizin sonlarına doğru kullanmaya başladıysanız, bebeğiniz

doğduğunda bazı belirtiler gösterebilmektedir. Bu belirtiler genellikle doğumdan sonra veya

doğumu takiben birkaç gün içinde başlayabilir.

Bu belirtiler: titreme, tam olarak beslenememe, gevşek kaslar, nefes alıp vermede zorluk ve nöbet olabilmektedir. Eğer doğduğunda bebeğinizde bu belirtilerden herhangi biri varsa veya bebeğinizin sağlığı hakkında endişeleniyorsanız, doktorunuzu arayıp danışmanızda yarar vardır.

 

Duloxx’u hamileliğinizin son zamanlarında alırsanız, özellikle de bir kanama bozukluğu geçmişiniz varsa, doğumdan kısa bir süre sonra aşırı vajinal kanama riski artar. Doktorunuzun duloksetin aldığınızdan haberi olmalıdır, böylece size tavsiyelerde bulunabilirler.

Duloxx'un hamileliğin ilk üç ayında kullanımından elde edilen mevcut veriler, genel olarak

çocukta genel doğum kusurları riskinin arttığını göstermemektedir. Duloxx hamileliğin ikinci yarısında alınırsa, çoğunlukla hamileliğin 35 ile 36. haftaları arasında bebeğin erken doğma riski artabilmektedir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu farkederseniz veya hamile kalmayı düşünüyorsanız hemen doktorunuza veya eczacınıza danışınız.

Emziren Anneler Duloxx Kullanabilir Mi?

Emziren kişiler için Duloxx pek önerilmemektedir. Hekiminize danışınız.

Duloxx Bağımlılık Yapar Mı?

Bu tür ilaçların bağımlılık yapmadığı gözlemlenmiştir.

Duloxx Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu?

Duloxx gibi ilaçlar cinsel işlev bozukluğuna sebep olabilmektedir.

Duloxx Kilo Aldırır Mı?

Yaygın Duloxx yan etkileri arasında kilo aldırmaktan çok kilo verdirme etkisi bulunmaktadır.

Duloxx Uyku Yapar Mı?

Tedavi sonlandığında uyku bozukluğu oluşabilir. Ayrıca kullanırken çok yaygın belirtiler arasında uykulu hissetme vardır.

Duloxx Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Anksiyete bozukluğu ve depresyon hastası olan kişilerin çoğunda etkisini 2 hafta içinde göstermektedir. Ancak bu süre kendinizi iyi hissedene kadar 2-4 haftaya dek uzayabilir.

Duloxx Reçetesiz Alınabilir Mi?

Evet, Duloxx reçetesiz alınabilir.

Duloxx Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir Mi?

Duloxx beyaz reçete ile yazılır. Bu tüm hekimlerce yazılabilir olduğunu gösterir.

Duloxx Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

Duloxx’u aşağıdaki durumlarda dikkatli kullanmanız gerekmektedir;

Aşağıdakiler Duloxx’un sizin için uygun olmayabileceğini gösteren durumlardır. Eğer aşağıdakilerden herhangi bir tanesi veya birkaçı sizde mevcutsa Duloxx’u kullanmadan önce doktorunuza danışınız:

  • Depresyon tedavisi için başka ilaçlar kullanıyorsanız
  • Bitkisel yolla tedavi için kullanılan sarı kantaron kullanıyorsanız
  • Böbrek hastalığınız varsa
  • Daha önce nöbet geçirmişseniz
  • Taşkınlık durumunuz varsa
  • Ruhsal durumunuzda zıt yönlü değişiklikler
  • Bazı glokom türleri gibi göz problemleriniz varsa
  • Kanama bozuklukları geçmişiniz varsa, özellikle de hamileyseniz
  • Düşük sodyum düzeyi riski altındaysanız
  • Karaciğer yetmezliğine neden olabilecek bir ilacı halen kullanmaya devam ediyorsanız
  • Hepatit, karaciğer enzimlerinizde artış gözlemleniyorsa
  • Duloksetin içeren başka bir ilaç kullanıyorsanız
  • İstenmeyen veya acı veren huzursuzluk ve oturup kalkmada yetersizlikle karakterize akatiziniz varsa

Duloxx huzursuzluk hissiyatına ya da oturma veya hareketsiz durabilme güçlüğüne neden olabilir. Eğer sizde böyle birşey fark ederseniz doktorunuza bildirmelisiniz.

Duloxx gibi ilaçlar cinsel işlev bozukluğuna sebep olabilir. Bazı durumlarda, bu belirtilerin tedavi kesildikten sonra da devam ettiği gözlemlenmiştir.

 

Depresyonda iseniz ve/veya anksiyete bozukluğunuz varsa zaman zaman kendinize zarar verme veya kendinizi öldürme fikirleriniz olabilir. Bu ilaçların etkilerini tam olarak göstermesi genellikle 2 hafta ancak bazen daha fazla vakit alacağından, antidepresan ilaçlar ilk kez kullanılmaya başlandığında bu fikir ve davranışlar artabilir.

Eğer aşağıda belirtilenlere sahipseniz bu şekilde düşünme ihtimaliniz daha fazladır:

  • Daha önce kendinizi öldürmek veya zarar vermek ile ilgili düşünceleriniz olmuşsa
  • Genç bir erişkinseniz. Klinik çalışmalardan elde edilen veriler, antidepresan ile tedavi

görmüş, psikiyatrik hastalığı olan, 25 yaşından genç yetişkinlerin daha fazla intihar eğiliminde olduğunu göstermiştir.

Duloxx Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

  • Duloksetine veya bu ilacın içerdiği diğer maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa
  • Genellikle depresyon tedavisinde kullanılan fluvoksamin ve bazı enfeksiyon durumu tedavilerinde kullanılan siprofloksasin veya enoksasin kullanıyorsanız
  • Önem icap eden böbrek sorunları varsa
  • Halen monoamin oksidaz inhibitörü (MAOİ) olarak bilinen ilaçlardan kullanıyorsanız veya son 14 gün içerisinde kullandıysanız
  • Karaciğer sorunları var ise
  • Duloksetin içeren başka ilaçlarla kullanıyorsanız 
  • Yüksek tansiyonunuz veya kalp hastalığı varsa 

Yukarıdaki durumların herhangi birinin varlığında doktorunuza haber veriniz. Doktorunuz Duloxx alıp almamanız gerektiğine sizin için potansiyel kar ve zarar durumuna göre karar verecektir.

Duloxx Açken Mi Kullanılır, Tokken Mi?

İlaç doktorunuz aksini belirtmedikçe tok veya aç karnına alınabilir.

Duloxx Hangi İlaçlar İle Beraber Alınamaz?

Doktorunuz sizin için özellikle tavsiye etmedikçe reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilaç, bitkisel takviye veya vitamin kullanmaya başlamayınız ve kullandığınız ilacı doktorunuzun bilgisi dışında bırakmayınız.

Aşağıdakilerden herhangi bir ilacı kullanıyorsanız doktorunuz ile iletişime geçin :

Monoamin Oksidaz İnhibitörleri (MAOİ): Halen monoamin oksidaz inhibitörü (MAOİ) adı

verilen diğer antidepresan ilaçlardan kullanmaktaysanız (veya son 14 gün içinde

kullandıysanız) Duloxx kullanmamalısınız. MAOİ türden ilaç ile birlikte kullanımı ciddi ve hayati açıdan tehlike oluşturabilecek yan etkilere sebep olabilmektedir. Duloxx kullanmadan en az 14 gün önce MAOİ ilaçların kullanımının bırakılması gerekir. Aynı şekilde bir MAOİ kullanmadan 5 gün önce Duloxx kullanmayı bırakmanız gerekmektedir.

Uykuya yol açan ilaçlar: Bunlar benzodiazepinler, oldukça kuvvetli ağrı kesiciler, antipsikotikler, fenobarbital ve antihistaminiklerin dahil olduğu ilaçları içerebilir.

Serotonin düzeyini arttıran ilaçlar: Triptanlar (migren tedavisinde), tramadol (ağrı kesici),

triptofan (beslenme takviyesi), SSRI’lar (paroksetin ve fluoksetin vb) (depresyon vb. ruhsal

hastalıkların tedavisinde), SNRI’lar (venlafaksin) (depresyon vb. ruhsal hastalıkların

tedavisinde), trisiklik antidepresanlar (klomipramin, amitriptilin vb) (depresyon vb. ruhsal

hastalıkların tedavisinde), petidin (ağrı kesici), kantaron (St. John’s Wort) ve MAOİ’ler moklobemid (depresyon, sosyal fobi tedavisinde) ve linezolid (antibakteriyel tedavide)

örnek gösterilebilir.

Bu ilaçlar yan etki risklerini arttırabilir. Bu ilaçlardan herhangi birini Duloxx ile birlikte almanızı takiben herhangi alışık olmadığınız bir belirti yaşanması durumunda derhal doktorunuz ile iletişime geçiniz.

Oral antikoagülanlar veya antiplatelet ajanlar: Kanı sulandıran ilaçlar veya kanın pıhtılaşmasını engelleyen ilaçlar kanama riskinde artışa sebep olabilir.

Fluvoksamin gibi CYP1A2 inhibitörleri: Duloxx antidepresan ilaçlar grubunda yer alan fluvoksamin gibi CYP1A2’nin inhibitörleriyle birlikte kullanılmamalıdır.

CYP1A2 indükleyiciler: Sigara kullanılması duloksetin metabolizmasında rol alan CYP1A2

enziminin aktivitesinin artmasına neden olur. Bu nedenle sigara içenlerde içmeyenlere oranla

kanda %50 daha düşük Duloxx seviyeleri gösterilmiştir.

Duloxx Yan Etkileri Nelerdir?

Çok sık rastlanan Duloxx yan etkileri:

  • Baş ağrısı, ağız kuruması
  • Bulantı, uyku hali

Yaygın görülen Duloxx yan etkileri:

  • İştah kaybı
  • Uyumakta zorlanma
  • Cinsel istekte azalma
  • Normalin dışında rüyalar görme,
  • Kaygı bozukluğu, huzursuz olma, 
  • Zor orgazm olma, ya da olamama
  • Baş dönmesi, uyuşma, titreme, titremeyle birlikte ciltte uyuşma ve karıncalanma
  • Kulakta meydana gelen sesler (çevrede ses olmamasına rağmen)
  • İki göğsünün arasında kalp atışının hissedilmesi
  • Kan basıncında artış, ateş basma eğilimi
  • Görme zorluğunda artış
  • Düşme (çoğunlukla yaşlı grubunda görülür), 
  • Yorgun olma hissi
  • Terlemede meydana gelen artma, kaşıntılı deri döküntü
  • Kaslarda ağırlık, kas kasılması
  • Ağrılı idrara çıkma, sıklıkla idrara çıkma
  • Ereksiyonda meydana gelen zorluk, erken boşalma
  • Sık esneme
  • Kilo verme durumunun izlenmesi

Bu ilaçla tedavi gören depresyon hastası 18 yaş altı çocuk ve ergenler, ilacı ilk kez almaya

başladıklarında biraz kilo kaybı yaşandığı gözlemlenmiştir. Tedavi başlangıcını takiben 6 ay kadar sonra kendi akran ve cinsiyet grubundaki diğer çocuklar ve ergenlerle ile aynı kilolara genellikle varırlar.

Yaygın olmayan Duloxx yan etkileri

  • Göz bebeklerinin büyümesi, görme problemleri
  • İntihar düşünceleri
  • Uyuma güçlükleri
  • Diş gıcırdatma veya diş sıkma
  • Zihin karışıklığı hissetme 
  • Motivasyon kaybı yaşama
  • Kaslarda ani kasılmalar ve seğirmeler
  • Huzursuzluk hissiyatı veya yerinde duramama durumu
  • Sinirli hissetme
  • Konsantrasyon güçlüğü
  • Tat alma duyusunda değişiklik
  • Hareketlerin kontrolünde güçlük (koordinasyon eksikliği veya adalelerin istemsiz hareketleri, huzursuz bacak sendromu)
  • Uyku kalitesinin bozukluğu
  • Gece terlemeleri, soğuk terlemeler
  • Güneş ışığına duyarlılık
  • Ürtiker 
  • Morarma eğiliminde artış
  • Ses kısılmasına neden olan boğazda iltihaplanma,
  • Hızlı ve/veya düzensiz kalp atışı
  • Bayılma, ayakta dururken sersemlik veya bayılma hissi, baş dönmesi
  • El ve veya ayak parmaklarında üşüme hissi
  • Kilo alma
  • Boğazda sıkışma
  • Burun kanaması
  • Karın ağrısına ve cildin veya göz aklarının sararmasına neden olan karaciğer iltihabı
  • Kafadaki dönmeler veya dönme hissi (vertigo), 
  • Kulakta ağrı
  • Adale sertliği, adale seyirmesi
  • Zor idrar yapma veya hiç idrar yapamama, idrar başlatmada zorluk, geceleri idrara çıkma isteği, normalden daha fazla idrara çıkma isteği, idrar akışında azalma
  • Vajina bölgesinde anormal kanama, ağır, ağrılı, düzensiz veya uzamış aralıklarda anormal adet görme durumu, nadiren az kanama veya o ay adet görememe durumu
  •  Testislerde veya testis torbasında ağrı
  • Kan kusma veya siyah katran gibi dışkı 
  • Gastroenterit, geğirme, yutkunmada zorluk
  • Göğüs ağrısı 
  • Üşüme
  • Susama hissi
  • Titreme
  • Ateş basması
  • Yürüyüş tarzında anormallik

Duloxx karaciğer enzimlerinde ya da kan potasyum, kreatin fosfokinaz, şeker (hiperglisemi) veya kolesterol seviyelerinde artışlar gibi sizin fark etmediğiniz etkilere de neden olabilir

Seyrek görülen Duloxx yan etkileri:

  • Dudak veya dilin şişmesi ile beraber baş dönmesi veya solunum güçlüğüne sebep olan ciddi alerjik reaksiyonlar
  • Kilo alma veya yorgunluğa neden olabilen tiroid bezi aktivitelerinde azalma
  • Dehidrasyon, kanda sodyum seviyesi düşüklüğü (özellikle yaşlı hastalarda, belirtileri: baş dönmesi, güçsüzlük, zihin bulanıklığı, uykulu veya çok yorgun hissetme, kendini iyi hissetmeme, daha ciddi belirtiler, bayılma, nöbetler ve düşmeler)
  • Anti-diüretik hormonun yetersiz salınımı sendromu (SIADH)
  • İntihar davranışı
  • Mani (aşırı aktivite, fikir uçuşmaları ve uyku ihtiyacı azalmasının olduğu bir hastalık) halüsinasyonlar, saldırganlık ve kızgınlık)
  • Serotonin sendromu (aşırı mutluluk hissi, sersemlik, sakarlık, huzursuzluk, sarhoş gibi hissetme, ateş basması, terleme veya kas sertliği hissine neden olabilen seyrek olarak görülen bir reaksiyon) 
  • Nöbetler
  • Göz içi basıncının artması (glokom)
  • Yüksek tansiyona bağlı kriz (hipertansif kriz)
  • Öksürük, hırıltılı solunum ve yüksek ateşin eşlik edebileceği nefes darlığı, ağızda iltihaplanma ile görülen bir reaksiyon
  • Nöbetler
  • Kusma
  • Kalp çarpıntısı

Duloxx Doz Aşımı

Duloxx doz aşımında aşağıdaki belirtileri yaşayabilirsiniz: 

  • Uyuklama
  • Koma
  • Nöbetler
  • Serotonin sendromu
  • Kusma
  • Kalp çarpıntısı

Almanız gerekenden fazla Duloxx aldığınızı fark ederseniz derhal doktorunuzu bilgilendirin veya size en yakın sağlık merkezine başvurun.
Reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilacı doktor tavsiyesi olmaksızın kullanmayın ve ilaç kullanımlarınızda doktor önerilerinin dışına asla çıkmayın.

Yazar
Avatar
Şebnem Akı KaraoğluUzman Psikolog22 Şubat 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı