dyloxia

Dyloxia

Anksiyete son zamanlarda özellikle genç yetişkinlerde görülme sıklığı oldukça artan psikolojik bozukluklardan biridir. Dolayısıyla anksiyete tedavisinde kullanılacak ilaçlara olan ilgi de artmış durumda. Tedavide kullanılan ilaçların en önemlilerinden biri de Dyloxia isimli ilaç. 

Bu yazımızda Dyloxia hakkında merak edilen tüm soruları yanıtlayacağız. Ancak özellikle belirtiyoruz ki yazımız herhangi bir şekilde ilaç kullanımı tavsiyesi içermemektedir ve ilaç kullanımı ancak bir doktorun karar vermesi gereken önemli bir husustur. Reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilacı doktorunuz tarafından özellikle sizin için verilmediği sürece kullanmamalı ve kullanırken de doktorunuzun sizin için planladığı kullanım sıklığı ve dozu dışına çıkmamalısınız. 

Dyloxia Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Dyloxia, sinir sisteminde yer alan noradrenalin ve serotonin seviyelerini arttıran bir ilaçtır. Psikolojik alanda özellikle genel anksiyete bozukluğu ve majör depresyon tedavisinde kullanılan Dyloxia aynı zamanda Fibromiyalji ve diyabete bağlı ağrıların tedavisinde de reçete edilen ilaçlardandır. 

Depresyonu veya anksiyetesi olan insanlardan, Dyloxia kullananlarında genellikle iki haftalık bir kullanımdan sonra iyi hissetme hali görülmeye başlansa da tam etkisini göstermesi için dört haftaya kadar kullanım gerekmektedir. Bu kullanım ve daha sonra da kullanılıp kullanılmayacağına dair süreç doktor gözetimi altında yönetilmelidir.

Dyloxia Etken Maddesi Nedir?

Dyloxia’nın asıl etken maddesi Duloksetin’dir. Bunun yanında kullanılan yardımcı maddeler ise hipromelloz ftalat, trietil sitrat, diklorometan, şeker kürecikleri, sukroz, saf su, titanyum dioksit, talk, hipromelloz, jelatin gibi maddelerdir. Doktorunuz Dyloxia reçete etmişse ve bu maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz varsa bunu doktorunuz ile mutlaka paylaşmalısınız.

Etken Maddesi Duloksetin Olan İlaçlar

Dyloxia’nın etken maddesi Duloksetin, başka ilaçlarda da etken madde olarak bulunabilmektedir. Bu ilaçlardan en önemlileri şöyledir:

  • Cymbalta
  • Doletin
  • Dulatec
  • Dosia
  • Duloxx
  • Dulaxat
  • Duxet
  • Duxalta
  • Lodux
  • Komox
  • Zedulox
  • Nexetin

Dyloxia Antidepresan Mı?

Dyloxia antidepresan türü ilaçlardandır. Doktor reçetesi olmadan kullanılamaz. Burada unutulmaması gereken; antidepresan türünden ilaçların yan etkilerinin Dyloxia’da da görüleceğidir ve kullanmadan önce bu hususa mutlaka dikkat edilmelidir. Bu yan etkilerin görülmesi durumunda da mutlaka zaman kaybetmeden doktora bilgi verilmelidir. Doktor böyle bir durumda doz artırımıazaltımı ya da ilacın kullanılmasının bırakılmasına karar verecektir. 

Dyloxia Nasıl Kullanılır?

Dyloxia her zaman doktorun verdiği kullanım tavsiyesine uygun şekilde kullanılmalıdır. 

Bunun yanında; depresyon için önerilen kullanım günde bir kez 60 mg. olacak şekilde kullanmak iken; genel anksiyete bozukluğu için ilk etapta önerilen günde bir kez 30 mg. şeklinde kullanılmasıdır. Daha sonra doktor kararı ile doz artırımı yapılabilecektir. 

Dyloxia’nın aç veya tok karnına alınmasının bir önemi yoktur. Yani aç veya tok karnına almak tercihinize bağlıdır. 

Dyloxia Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Öncelikle Dyloxia kullanımına mutlaka doktor karar vermelidir ve kullanmaya başlamadan önce kullanma talimatının okunması tavsiye edilir. 

 

Ayrıca Dyloxia kullanmadan önce dikkat etmeniz gereken bazı hususlar vardır. Bunlar: 

  • İlacın etken veya yardımcı maddelerine karşı alerjik reaksiyon gösteriyorsanız, 
  • Fluvoksamin, enoksasin veya siprofloksasin kullanıyorsanız,
  • Ciddi bir böbrek hastalığınız varsa veya karaciğer hastası iseniz,
  • Yüksek tansiyonunuz veya kalp hastalığınız varsa Dyloxia kullanmanız kesinlikle tavsiye edilmez. Bu hususları doktorunuza özellikle belirtmelisiniz. 

Ayrıca:

  • Mani durumunuz varsa,
  • Başka depresyon ilaçları kullanıyorsanız,
  • Herhangi bir böbrek hastalığınız varsa, 
  • Ani ruhsal değişimler yaşıyorsanız,
  • Nöbet geçirme geçmişiniz varsa,
  • Göz problemleriniz varsa,
  • Karaciğeriniz için yan etki yapabilecek başka ilaçlar kullanıyorsanız Dyloxia’yı dikkatli kullanmalı ve bu hususların varlığını doktorunuza mutlaka özellikle belirtmelisiniz. 

 

Bilmeniz gereken bir diğer husus, Dyloxia yan etkileridir. Dyloxia; huzursuzluk hissi, oturma veya hareketsiz kalmada güçlük, kullanılmaya başlanan ilk zamanlarda kendini gösteren depresif düşünceler ve intihar düşüncesinde artış, cinsel işlev bozuklukları gibi yan etkilere sahip bir antidepresandır. Ayrıca en yaygın görülen yan etkileri; huzursuzluk, baş ağrısı, uykulu hal ve ağız kuruluğudur.

Ayrıca Dyloxia kullanırken alkol kullanmamalısınız. 

Dyloxia Kaç Mg? Bir Kutuda Kaç Adet Var?

Dyloxia’nın her bir kapsülü 30 mg’dır ve bir kutusunda 28 adet kapsül bulunmaktadır.

Dyloxia Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

Dyloxia’nın çocuk ve 18 yaş altı ergenlerde kullanımı önemli bir husustur. Dyloxia çocuklarda ve 18 yaş altı ergenlerde kullanılmaz. Kullanılması durumunda özellikle depresif düşüncelerde ve intihar düşüüncesinde artış gibi yan etkilerin görülme riski artar. Ancak istisnai olarak durumun gerektirdiği hallerde doktor Dyloxia’nın kullanımını tavsiye edebilir. 

Böyle bir durumda doktorunuzla iletişimi özellikle hassasiyetle ilerletmeli ve ilacın kullanımı sırasında meydana gelen etkileri büyük bir özenle doktorunuzla paylaşmalı, çocuğa karşı sürekli gözlem halinde olmalısınız.

Dyloxia’nın Yaşlılarda Kullanımı

Dyloxia’nın 65 yaş ve üzeri yaşlı sayılan hastalara uygulanacak doz önerisi ile ilgili olarak herhangi özel bir durum bulunmamaktadır. Ancak doktor, yaşlı hastada görülecek yan etkilere özellikle dikkat etmeli ve hastanın durumu doktorun yanı sıra yakın çevresinde de gözlemlenmelidir. Ayrıca hastanın, yaşadığı rahatsızlıklar ve kullandığı ilaçlar ile ilgili ilacı kullanmaya başlamadan önce doktoru bilgilendirmesi oldukça önemlidir. 

Dyloxia Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

Gerekli olmadıkça hamilelik döneminde Dyloxia’nın kullanımı tavsiye edilmemektedir. Ayrıca ilacı kullanmaya başlamadan önce olabilecek yan etkiler, anne karnındaki çocuğun durumu ve Dyloxia’nın çocukta meydana getirebileceği etkiler mutlaka doktorla konuşulmalıdır. 

SSRI grubu Dyloxia benzeri ilaçlar, bebekte pulmoner hipertansiyonu denen hastalığın ortaya çıkması riskini arttırmaktadır. Yenidoğan bebeğinizde 24 saat içinde söz konusu hastalığın belirtilerini gözlemlemeniz durumunda Dyloxia kullandığınızı ve bebeğin durumunu doktorunuza mutlaka belirtmelisiniz. Ayrıca tavsiyemiz ilacı kullanmaya başladığınızdan itibaren de kadın doğum doktorunuzu bilgilendirmeniz yönündedir. 

Doğuma yakın bir zamanda Dyloxia kullanmaya başlamanız durumunda bebeğiniz yeni doğduğunda bazı belirtiler gösterebilecektir. Bu belirtiler; heyecan, titreme, beslenmede zorluk, nöbet. nefes alışverişinde zorluk  ve kaslarda gevşemedir. Böyle bir durumda da mutlaka doktorunuza danışmalısınız. 

Ayrıca ilacın kullanımı devam ederken gebe kalmanız durumunda durumu doktorunuza vakit kaybetmeden belirtmelisiniz. 

Emziren Anneler Dyloxia Kullanabilir Mi?

Emziren annelerde Dyloxia kullanımı tavsiye edilmemektedir. Böyle bir durumda doktorunuza bilgi vermelisiniz. 

Dyloxia Bağımlılık Yapar Mı?

Dyloxia antidepresan türü bir ilaçtır ve antidepresan türü ilaçlarda özellikle altı hafta ve daha uzun süreli kullanımlarda ‘antidepresan yoksunluğu’ riski ortaya çıkmaktadır. Antidepresan yoksunluğu, özellikle 6 hafta veya daha uzun süredir antidepresan kullanan kişilerin kullanımı aniden bırakması durumunda birtakım belirtiler göstermesidir. Bu belirtilerden en önemlileri; uykusuzluk, aşırı kaygı, öfke ve sinir, mide krampları ve bulantı ile panik atak halidir. 

Dyloxia Cinsel İşlev Bozukluğu Yapar Mı?

Antidepresan ilaçların birçoğunda görüldüğü gibi Dyloxia’da da görülen yan etkilerden biri cinsel işlev bozukluğudur. Özellikle erken boşalma ve ereksiyon zorluğu Dyloxia’nın yaygın görülen yan etkilerindendir. 

Dyloxia Kilo Aldırır Mı?

Dyloxia kilo aldırmaz. Aksine iştahsızlık ve kilo kaybı gibi yan etkiler yaygın olarak gözlemlenmektedir. 

Dyloxia Uyku Yapar Mı?

Dyloxia’nın çok yaygın görülen bir yan etkisi uykulu ruh hali iken yaygın görülen bir yan etkisi ise uykusuzluktur. Dolayısıyla bu hususun kişiden kişiye değişiklik göstereceğini söyleyebiliriz. 

Dyloxia Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Dyloxia’nın etki süresi kişiden kişiye değişse de genel olarak iki haftalık kullanım süresinden sonra etki etmeye başlar ve bu süre dört haftaya kadar uzayabilir. 

Dyloxia Reçetesiz Alınabilir Mi?

Dyloxia yalnızca doktor tarafından reçete edildiğinde alınabilen bir ilaçtır. Reçetesiz alınamaz.

Dyloxia Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir Mi?

Burada durum ilacın kullanım süresine göre değişmektedir. Altı aydan daha uzun süreli tedavilerde hastalar ilacı reçete ettirmek için ancak bir uzman doktora gidebilecekken; kısa süreli tedavilerde uzman doktorun yazdığı raporu göstermek şartı ile aile hekimlerine başvurabileceklerdir. 

Dyloxia Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Dyloxia’nın kullanılmaması gereken durumlar:

  • İlacın etken veya yardımcı maddelerine karşı alerji olması
  • Ciddi böbrek hastalığı,
  • Karaciğer hastalığı,
  • MAOİ olarak bilinen ilaçların kullanılıyor olması veya son on dört gün içinde kullanılmış olması
  • Fluvoksamin, enoksasin veya siprofloksasin kullanımı
  • Duloksetin içeren farklı ilaçların kullanılıyor olmasıdır. 

Dyloxia Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

Dyloxia’nın dikkatli kullanılması gereken hususlar:

  • Farklı depresyon ilacının kullanılıyor olması
  • Mani durumu
  • Böbrek hastalığı
  • Nöbet geçmişi,
  • Ani ruhsal değişimler,
  • Karaciğer için yan etkiye sebep olabilecek bir ilacın kullanımı
  • Göz problemleri 

Dyloxia Açken Mi Kullanılır, Tokken Mi?

Dyloxia’nın açken veya tokken kullanılması konusunda özellikle bir kullanım önerisi bulunmamaktadır. Bu husus kişinin tercihine bırakılmıştır.

Dyloxia Hangi İlaçlarla Beraber Kullanılamaz?

Öncelikle belirtmemiz gereken önemli bir husus var. Herhangi bir ilacı Dyloxia ile beraber kullanmak durumunda iseniz bu durumu mutlaka doktorunuzla paylaşmalısınız.

  • Dyloxia’nın etken maddesi olan duloksetinin etken maddesi olan diğer ilaçlarla beraber kullanımdan kaçınılmalıdır. Bu ilaçlardan en bilinenleri; Cymbalta, Doletin, Duxet ve Duloxx’tur. 
  • MAOİ ilaçları 
  • Uyku veren ilaçlar
  • Serotonin seviyesini artıran ilaçlar
  • Fluvoksamin benzeri CYPIA2 inhibitörleri
  • CYPIA2 indükleyiciler
  • Oral antikoagülanlar veya antiplatelet ilaçlar

Yukarıda verilen ilaçları kullanıyor olmanız durumunda en başta da belirttiğimiz gibi Dyloxia kullanmadan önce mutlaka doktorunuza bunu belirtmelisiniz. 

Dyloxia Yan Etkileri Nelerdir?

Dyloxia’nın yan etkileri çok yaygın görülenler, yaygın görülenler, yaygın olmayanlar ve seyrek görülenler olmak üzere gruplara ayrılır.

Çok Yaygın Görülen Dyloxia Yan Etkileri:

  • Mide bulantısı
  • Baş ağrısı
  • Ağız kuruluğu
  • Uykulu hissiyat

Yaygın Görülen Dyloxia Yan Etkileri:

  • Huzursuzluk
  • Uykusuzluk
  • Baş dönmesi 
  • Cinsel isteksizlik
  • Ereksiyon sorunları
  • Erken boşalma
  • Karın ağrısı
  • Motivasyon düşüklüğü
  • Ağrılı idrar
  • Kilo kaybı ve iştahsızlık

Yaygın Olmayan Dyloxia Yan Etkileri:

  • Karın ağrısı
  • Kanlı kusma
  • Burun kanaması
  • Huzursuz bacak sendromu
  • İntihar düşünceleri
  • Kalp atış hızında düzensizlik

Seyrek Görülen Dyloxia Yan Etkileri:

  • Kilo artışı 
  • Dudak ya da dil şişmesi
  • Yüksek tansiyon
  • Çenede kasılma
  • Doğumdan sonra vajinal kanama
  • Glokom 
  • Mani

Tüm bunların yanında en nadir görülen yan etki ise ciltteki kan damarlarında iltihap oluşumudur. 

Dyloxia Doz Aşımı

Dyloxia kullanımında doz aşımı yaşanması durumunda görülebilecek bazı olgular şöyledir: Aşırı mutlu hissetme, uykulu hal, sersemlik, sarhoşluk hissi, kusma…

Bunların yanında doz aşımının boyutuna göre komaya kadar varan yan etkiler de görülebilmektedir. Dolayısıyla doz aşımı halinde mutlaka doktora bilgilendirme yapılmalıdır. 

 

İstenmeyen etkilerden korunmak için, herhangi birinin tavsiyesi üzerine veya kişisel araştırmalarınız sonucunda reçeteli veya reçetesiz edinebileceğiniz herhangi bir ilacı kullanmamalı, kimsenin ilacını almamalısınız. Yalnızca doktor tarafından sizin için reçete edilmiş ilaçları, doktorunuzun önerdiği şekilde kullanmalısınız.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog22 Aralık 2023
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı