seralin

Seralin Nedir?

İçeriğimizde Seralin isimli antidepresanı sizler için inceledik. Seralin üzerine genel bir bilgi sahibi olmanızı amaçlayan yazımız, ilacı kullanımı önerme veya doz tavsiyesi niteleğinde değildir. Herhangi bir ilacı kullanmanız yalnızca doktorunuzun tavsiyesi üzerine olmalıdır. 

Seralin Nedir ve Ne İçin Kullanılır?

Seralin, sertalin isimli etken maddeyi içermektedir. Seçici Serotonin Gerialım İnhibitörleri denilen türden bu ilaç; takıntılı davranışlara karşı ya da ruhsal çöküntüye karşı kullanılan ilaçlar grubundandır.

Seralin; panik bozukluk, ruhsal çökkünlük (depresyon), obsesif kompulsif bozukluk (OKB), travma sonrası stres bozukluğu (TSSB), sosyal fobi (bireyin kaygı nedeniyle toplumsal faaliyetlerden kaçınması), adet öncesi duygulanım bozukluğu (premenstrüel disforik bozukluk) tedavilerinde kullanılır. Seralin sakinleştirici ya da uyku problemleri için kullanılacak bir uyku ilacı değildir. Ancak doktorunuz sizin için uygun görür ve size reçete ederse kullanmalısınız.

Seralin'in Etken Maddesi Nedir?

Seralin, bikonveks, bir yüzü çentikli beyaz film kaplı tabletlerdir. Her bir film tablet etkin madde olarak 100 mg sertaline eşdeğer sertalin HCl içermektedir. Yardımcı madde olarak; sodyum nişasta glikolat, mikrokristallin selüloz, kalsiyum fosfat dibazik dihidrat, hidroksipropil selüloz, magnezyum stearat , hipromelloz, taitanyum dioksit içermektedir.

Etken Maddesi Sertalin Olan Diğer İlaçlar Nelerdir?

Etken maddesi sertalin olan ilaçlar; Lustral, Misol, Selectra’dır.

Seralin Antidepresan Mı?

Seralin'in etken maddesi olan sertalin, Seçici Serotonin Gerialım İnhibitörü (SSRI) grubundan bir antidepresandır. Majör depresyon, obsesif kompülsif bozukluk,  yaygın ve sosyal anksiyete bozukluğunda yetişkin ve çocuklarda kullanılan bir antidepresan türüdür.

Seralin Nasıl Kullanılır?

Seralin kullanımızda doktorunuzun söylediği doz ve kullanım süresine uymalısınız. Genel olarak tedaviye sabahları veya akşamları bir defa alınmak üzere 25 ila 50 mg'lık bir doz ile başlandığı görülmektedir.

Depresyon ve Obsesif Kompulsif Bozukluk:

Depresyon ve OKB için genellikle etkili doz günde 50 mg'dır. Günlük doz birkaç haftalık bir dönemde en az bir haftalık aralıklarla 50 mg'lık artışlarla arttırılabilir. Maksimum önerilen doz genellikle günde 200 mg'dır.

Panik Bozukluğu, Sosyal Kaygı Bozukluğu ve Travma Sonrası Stres Bozukluğu:

Panik bozukluğu, sosyal kaygı bozukluğu ve travma sonrası stres bozukluğu için tedavide genellikle doktorlarca günde 25 mg dozunda başlatılıp ve bir hafta sonra günde 50 mg dozuna çıkartıldığı görülmektedir. Seralin sabah veya akşam günde tek doz alınabilir. Günün aynı saatinde alınmaya dikkat edilmelidir. Aç veya tok karnına tüketilebilir.

Seralin Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler Nelerdir?

Diğer antidepresanlarda da olduğu gibi, Seralin’de de tedavinin ilk birkaç haftasında belirgin bir iyileşme gözlenmeyebilir ve depresyonlu hastaların kaygı (anksiyete) bozukluğunda kötüleşme görülebilir. Beklenen sonuç için düzenli kullanım gerekmekte olup, sizde etki etmediğini düşünerek doktora başvurmaksızın ilaç kullanımını aniden kesmemelisiniz.

Seralin Kaç Mg? Kutusunda Kaç Tane Var?

Seralin etken madde olarak 50 mg ve 100 mg sertraline eşdeğer sertralin HCl içerir. 28 tabletlik blisterler ile kullanıma sunulmaktadır.

Seralin Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

Seralin etken maddesi sertralin genelde; 6-17 yaş arası obsesif kompulsif bozukluğu olan reçeteli hastalar hariç, 18 yaşından küçük çocuk ve ergenlerde kullanılmamalıdır. 18 yaş altındaki hastalar, bu sınıf ilaç grupları ile tedavi edildiğinde intihar girişimi, kendine zarar verme, intihar düşüncesi, düşmanlık gibi istenmeyen düşüncelerinde artış olabilir. 

Eğer hastanın tedavisi için Seralin alması gerekiyorsa buna yalnızca doktorunuz karar vermelidir. Tüm bunlara ek olarak uzun süre Seralin kullanımının büyüme, olgunlaşma, kavramsal öğrenme üzerine olan etkileri tam olarak bilinmemektedir.
Doktor tarafından Seralin reçete edilmiş olan çocuğunuzu gözlemlemeli, öğretmenlerini gözlem halinde olmaları yönünde bilgilendirmeli ve çocukta veya ergende davranış ve düşünce değişimleri gözlenecek olursa derhal doktoru bilgilendirilmelidir.

Seralin yaşlılarda kullanılabilir mi?

Yaşlı hastalarda doz ayarlamasına gerek yoktur. Seralin de dahil olmak üzere SSGİ'ler ya da serotonin ve norepinefrin geri alım inhibitörleri (SNGİ) ile tedavi sonucunda hiponatremi (kanda sodyum miktarının normal sınırların altında düşmesi) görülebilir. Bu ilaçlarda yaşlı hastalarda hiponatremiye (elektrik bozukluğu) neden olma riski artar.

Eğer hiponatremi belirtileri olan; baş ağrısı, hafıza bozukluğu, güçsüzlük, denge bozukluğu gibi durumlar ile karşılaşırsanız doktorunuza danışınız.

Seralin Hamilelerde Kullanılabilir Mi?

İlacı kullanmadan önce doktorunuza danışmalısınız.

Sertralinin güvenilirliği hamile kadınlarda tam olarak kanıtlanmamıştır. Seralin gerekli olmadıkça hamilelikte kullanılmamalıdır.

Doktorunuzun ve/veya ebenizin Seralin kullandığınızı bildiğinden emin olun.

Seralin’in de içinde yer aldığı Seçici Serotonin Gerialım İnhibitörleri (SSGİ) adı verilen ilaçların hamileliğin son üç aylık döneminde kullanılması; doğacak bebekte yenidoğanın dirençli pulmoner hipertansiyonu olarak bilinen, akciğeri besleyen damarlarda yüksek kan basıncı ile tanımlanan, bebeğin hızlı nefes alıp vermesi ve morarması ile kendini gösteren bir durumun oluşma riskini arttırmaktadır. Bu belirtiler genellikle bebeğin doğumunun ilk 24 saati içinde meydana gelir. Eğer bebeğinizde böyle bir durum oluşursa derhal doktorunuz ve/veya ebeniz ile temasa geçiniz.

Ayrıca doğumunun ilk 24 saati içerisinde bebeğinizde başka tıbbi durumlar da ortaya çıkabilir  ve belirtiler aşağıdakileri içerebilir:

  • Düşük kan şekeri
  • Yorgunluk, uyuyamama veya çok ağlama
  • Nefes almada zorluk
  • Deride mavileşme veya çok sıcak ya da soğuk olma
  • Dudaklarda renk değişimi, mavileşme
  • Kusma veya uygun şekilde beslenememe
  • Kaslarda sertlik ya da gevşeklik
  • Titreme, seğirme veya kriz
  • Reflekslerde artma
  • Huzursuzluk

Eğer bebeğinizde bu belirtilerin herhangi biri varsa veya bebeğinizin sağlığından endişe duyuyorsanız doktorunuz ya da ebeniz size tavsiyede bulunabilir.

Tedaviniz sırasında hamile olduğunuzu fark ederseniz hemen doktorunuza danışmalısınız.

Emziren Anneler Seralin Kullanabilir Mi?

Seralin'in ham maddesi olan sertralin anne sütüne geçmektedir. Bu yüzden Seralin gerekli olmadıkça emzirme döneminde kullanılmamalıdır. Eğer emziriyorsanız ilacı almadan önce doktorunuza danışınız.

Seralin Bağımlılık Yapar Mı?

İnsanların düşündüğünün aksine antidepresanlar bağımlılık yapmamaktadır. Gerektiğinde doktor önerisi ve kontrolü altında kesilebilir. Doktor kontrolünde ilaç kesiminde doz azaltılmasına da gidilebilinir.

Bazen hastalar planlanan tedavinin sonunda doktoruna danışmadan ilacı bırakabilir ve bu durum kişide istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

Seralin Cinsel İşlev Bozukluğuna Neden Olur Mu?

Seralin gibi ilaçlar (SSGİ'ler gibi adlandırılır) cinsel işlev bozukluğu semptomlarına neden olabilir. Bu işlevsel bozukluklar;

Cinsel işlev bozukluğu (esas olarak erkeklerde boşalmanın gecikmesi), cinsel istekte azalma ve benzeri sorunlar olabilir.

Seralin Kilo Aldırır Mı?

Yapılan araştırmalar sonucunda yaygın görülen Seralin yan etkilerinden birisi de kilo artışına neden olabilmesidir. Bunun yanı sıra karaciğer enzim seviyelerinde artışa sebep olduğu için kilo kaybına da neden olabilir. Seralin ile kilo değişiminde asıl etken kişinin metabolizmasıdır. Kilo üzerinde etkisi olmayabilir de.

Seralin Uyku Yapar Mı?

Seralin kullanımında yan etki olarak uykululuk hali görülebilir. Özellikle Seralin doz aşımında kişide sersemlik ve uyku durumu görülür.

Seralin Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Seralin etki göstermesi genellikle iki hafta ve bazen daha uzun zaman alabilir.

Seralin Reçetesiz Kullanılabilir Mi?

Seralin reçetesiz kullanılamaz. Bu ilaç kişisel olarak sizin için reçete edilmişse başkaları ile paylaşmamalısınız. Sizin için reçete edilmediği sürece de Seralin dahil hiçbir ilacı kullanmamalısınız.

Seralin ile Hekimi Tarafından Reçete Edilebilir Mi?

Seralin'in de içinde bulunduğu SSRI grubu antidepresanlar tüm hekimlerce yazabilir.

Seralin Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

Eğer sizde;

  • Sersemlik, aşırı mutluluk, sarhoş gibi hissetme, sıcaklık, terleme veya kas sertliği durumu ile ortaya çıkan serotonin sendromu gelişti ise (bu durum Seralin ile başka ilaçlar kullandığınızda oluşabilir.) Böyle bir durum yaşarsanız doktorunuza söyleyiniz.
  • Kanınızda hiponatremi varsa (sodyum düzeyinin normalin altına düşmesi durumu).
  • Yaşlı iseniz bu duruma özellikle dikkat etmelisiniz. 
  • Eğer yüksek kan basıncı için bir ilaç (antihipertansif) kullanıyorsanız, bu durumun sodyum seviyenizi etkileyebilmesi nedeniyle doktorunuza söyleyiniz.
  • Kişilik bölünmesi (şizofreni) veya iki uçlu bozukluk (bipolar bozukluk, manik depresif hastalık) hastasıysanız. Mani yaşıyorsanız hemen doktora başvurunuz.
  • Diyabet hastasıysanız, Seralin kullanırken kan şekeri seviyeniz değişebilir. Bu nedenle diyabet ilacınızın dozunun ayarlanması gerekebilir.
  • Göz tansiyonunuz varsa veya daha önceden glokom geçirdiyseniz. Seralin'in de içinde bulunduğu SSGİ'ler adı verilen ilaç grubuna dahil olan ilaçlar göz bebeğinin çapını değiştirebilirler ve bu değişiklik göz basıncının artmasına neden olabilir.
  • Epilepsi hastalığınız varsa veya daha önce nöbet geçirdiyseniz.
  • Karaciğer rahatsızlığınız var ise doktorunuz dozuna buna göre karar vermelidir.
  • Hamileyseniz veya hamile olduğunuzu düşünüyorsanız.
  • Emziriyorsanız.
  • Elektroşok tedavisi görmüşseniz.
  • Kalp rahatsızlığına, düşük potasyum veya düşük magnezyum seviyelerine sahipseniz doktorunuza danışarak dikkatli kullanmalısınız.

Seralin hangi durumlarda kullanılmamalıdır?

Eğer:

  • Pimozid adı verilen şizofren tedavisinde kullanılan bir ilaç alıyorsanız Seralin kullanmayınız.
  • Sertaline veya Seralin'in bileşenlerinde bulunan maddelerden herhangi birine karşı alerjiniz var ise kullanmamalısınız.
  • Monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri adı verilen (moklobemid gibi) veya MAO inhibitörü benzeri ilaçlar kullanıyorsanız. 

Seralin ile tedaviniz sonlanacaksa, MAO inhibitörü bir ilaç ile tedavinizin başlaması için en az 7 gün beklemelisiniz. MAO inhibitörü ile tedaviniz sonlandırılacaksa, seralin ile tedaviye başlamadan önce 14 gün beklemelisiniz.

Seralin Açken Mi Kullanılır Tokken Mi?

Seralin doktorunuz aksi yönde bir tavsiyede bulunmadıkça aç veya tok karnına alınabilir.

Seralin Hangi İlaçlar İle Beraber Kullanılmaz?

Monoamin oksidaz (MAO) inhibitörleri adı verilen (moklobemid,selejilin gibi) veya MAO inhibitörü benzeri ilaçlar Seralin ile birlikte kullanılmaz.

Seralin Yan Etkileri Nelerdir?

Tüm ilaçlar gibi, Seralin’in içeriğinde bulunan maddelere duyarlı olan kişilerde yan etkiler olabilir.

Aşağıdakilerden herhangi birini fark ederseniz, hemen doktorunuza bildiriniz veya size en yakın hastanenin acil bölümüne başvurunuz:

  • Genelde kendiliğinden geçen, el, yüz ve ayakta dantele benzer kızarıklık oluşturan, aşırı duyarlılık durumu (eritema multiforme) oluşursa. Bu, Stevens Johnson Sendromu olarak bilinen bir durum (ciltte ve göz çevresinde kan oturması, şişlik vekızarıklıkla seyreden iltihap) veya Toksik Epidermal Nekroliz (deride içi sıvı dolukabarcıklarla seyreden ciddi bir hastalık) olabilir. Doktorunuz bu durumlarda tedaviyi kesecektir.
  • Ani aşırı duyarlılık reaksiyonları veya alerji (ağız, yüz, dudak, göz kapakları veya dilde şişme, nefes darlığı, hırıltılı nefes alma özellikle tüm vücuda yaygın döküntü, kaşıntı gibi)
  • Huzursuzluk (ajitasyon), zihin karışıklığı (konfüzyon), ishal, yüksek ateş veya yüksek tansiyon, aşırı terleme veya kalp atım hızınızda artma oluşursa. Bunlar, Serotonin Sendromu’nun belirtileridir. Nadir durumlarda Seralin ile birlikte başka ilaçlar aldığınız zaman bu durum gerçekleşebilir. Doktorunuz tedavinizi kesmek isteyebilir.
  • Cildinizde veya gözlerinizde sarı renk oluşursa (bu karaciğer hasarını işaret ediyor olabilir)
  • Depresyon (ruhsal çökkünlük) duyguları ile birlikte intihar düşünceleriniz oluyorsa
  • Seralin aldıktan sonra oturamama, olduğunuz yerde sabit duramama gibi huzursuzluk duyguları gelişirse. Bu durumu doktorunuza bildirmelisiniz.
  • Havale (nöbet, tutarık, konvülsiyon)
  • Taşkınlık nöbeti (manik kriz)

Bunların hepsi ciddi yan etkilerdir. Acil tıbbi müdahale gerekebilir.

Farklı sıklıklarla karşılaşılan yan etkiler vardır.

Çok Yaygın Görülen Seralin Yan Etkileri:

  • Uykusuzluk
  • Baş dönmesi, sersemlik hali uykululuk hali, baş ağrısı
  • İshal, ağız kuruluğu, hasta hissetme
  • Cinsel işlev bozukluğu (esas olarak erkeklerde boşalmanın gecikmesi)
  • Yorgunluk

Yaygın Görülen Seralin Yan Etkileri:

  • Boğaz ağrısı, aşırı iştahsızlık ve yemek yememe (anoreksi), iştah artışı
  • Ruhsal çökkünlük, garip hissetme, kabus görme, cinsel istekte azalma, huzursuzluk,
  • kaygı ve sinirlilik, diş gıcırdatma
  • Titreme, uyuşma, karıncalanma
  • Kas gerginliği, kas ağrısı
  • Anormal tat alma
  • Dikkat eksikliği
  • Görme bozukluğu
  • Kulak çınlaması
  • Çarpıntı
  • Sıcak basması
  • Esneme
  • Karın ağrısı, kusma, kabızlık, hazımsızlık, gaz
  • Döküntü, terleme artışı
  • Peniste sertleşme bozukluğu, göğüs ağrısı
  • Eklem ağrısı
  •  Kırıklık

Yaygın Olmayan Seralin Yan Etkileri:

  • Soğuk algınlığı, burun akıntısı
  • Aşırı duyarlılık
  • Tiroid hormonlarının miktarının düşmesi
  • Hayal görme (halüsinasyon), aşırı mutluluk hali, umursamama, anormal düşünme, sinirlilik (agresyon)
  • Konvülsiyon (havale), istemsiz kas kasılması, eş güdüm (koordinasyon) bozukluğu, aşırı hareketlilik
  • Unutkanlık (amnezi), duyu azalması, konuşma bozukluğu
  • Ayağa kalkarken görülen baş dönmesi, bayılma, migren
  • Kulak ağrısı, kalp atımının hızlanması, yüksek tansiyon, al basması
  • Nefes almada güçlük, hırıltılı solunum, nefes darlığı, burun kanaması
  • Özofagus (yemek borusu) yangısı, yutma güçlüğü, basur (hemoroid), tükürük salgısında artış, dilde bozukluk, geğirme
  • Göz çevresinde şişme
  • Ciltte iğne başı şeklinde morarmalar, yüzde şişme (ödem), saç dökülmesi, soğuk terleme, cilt kuruluğu, kurdeşen, kaşıntı
  • Eklem kireçlenmesi (osteoartrit), kas güçsüzlüğü, sırt ağrısı, kas seğirmesi
  • Gece idrara çıkma, idrar yapamama, idrar miktarında artış, idrara çıkma sıklığında artış, idrar yapma zorluğu, idrar tutamama
  • Vajinal kanama, cinsel işlev bozukluğu, kadında cinsel işlev bozukluğu, adet görmede düzensizlik, bacaklarda şişme, ürperme, vücut sıcaklığında artma (ateş), güçsüzlük
  • Susama, karaciğer enzim seviyelerinde artış, kilo kaybı, kilo artışı.

Seyrek Görülen Seralin Yan Etkileri:

  • Bağırsak problemi, kulak iltihabı, kanser, lenf bezlerinin şişmesi
  • Yüksek kolesterol, kan şekeri düzeyinde azalma
  • Stres veya duygulara bağlı fiziksel belirtiler, ilaç bağımlılığı, gerçeklikle ilişkinin kaybolduğu (psikotik) ruhsal bozukluk, paranoya, intihar düşüncesi
  • Uyurgezerlik, erken boşalma
  • Ciddi alerjik reaksiyonlar
  • Koma, hareketlerde anormallik, hareket zorluğu, duyularda artma, duyuların bozulması
  • Göz içi basıncının artması (glokom), gözyaşı salgısında bozulma, görme alanında noktalar, çift görme, ışıktan ya da aydınlıktan rahatsız olma/acı duyma durumu, gözde kanlanma
  • Kan şekeri düzeyinin kontrolünde problem (diyabet)
  • Kalp krizi, kalp atım hızında yavaşlama, kalp problemleri, kollarda ve bacaklarda dolaşım bozukluğu
  • Gırtlağın daralması, hızlı nefes alma, yavaş nefes alma, konuşmada güçlük, hıçkırık
  • Kanlı dışkılama, ağız içinde ağrı, dilde ülser, diş bozuklukları, dilde problem, ağızda ülser
  • Karaciğer fonksiyon bozukluğu, sıvı dolu kabarcıklı deri hastalığı, kıl köklerinde döküntü, saç dokusunda değişme, deri kokusunda değişme, kemik bozuklukları
  • Az idrara çıkma, kesik kesik idrar yapma, idrarda kan bulunması
  • Aşırı vajinal kanama, vajina bölgesinde kuruluk, penis ve penis üst derisinde kızarıklık ve ağrı, üreme organlarında akıntı, peniste sertleşme süresinde uzama, memede akıntı
  • Fıtık (herni), yürüme güçlüğü, menide (semen) anormallik, kan kolesterol seviyesinde artış, sakatlanma, damarlarda genişleme
  • Sertralin tedavisi esnasında veya tedavinin bırakılmasından sonra erken evrede intihar düşüncesi veya davranışı bildirilmiştir.

Seralin Doz Aşımı

Eğer kullanmanız gerekenden çok daha fazla Seralin kullandıysanız doktorunuza ulaşınız veya size en yakın hastaneye gidiniz. Aşırı dozda Seralin kullanan kişilerde;

Mide bulantısı, sersemlik, kusma, titreme, baş dönmesi, bilinç kaybı gibi durumlar görülebilir.

Eğer Seralin kullanırken bir dozu almayı unuttuysanız, o dozu atlayınız ve bir sonraki dozunuzu normal olarak alınız. Unutulan dozlar için çift doz almamalısınız.

Seralin doz aşımı yaşamamak, ilacı aldığınızı unutup tekrar almamak için alarm kurma, bir yeri işaretleme, hep aynı saatte alma vb gibi kişisel önlemlerinizi alabilirsiniz.

 

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog16 Şubat 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı