othello sendromu

Othello Sendromu

Adını Shakespeare'in Othello adlı oyunundaki Othello karakterinden alan bir psikolojik bozukluk olan Othello Sendromunu inceliyoruz. Othello delicesine sevmişti Desdemona’yı… Delicesine derken lafın gelişi değil; öyle ki, içine düştüğü dipsiz ve kontrolsüz kıskançlık, Othello’nun ‘aşığım’ dediği Desdemona’yı öldürmesine neden olmuştu. Yıllar sonra yaşadığı psikolojik bozukluk Othello sendromu adını aldı. Yazımızda Othello sendromuna dair merak ettiğiniz tüm soruların yanıtlarını bulabilirsiniz. Hazırsanız başlayalım… 

Kıskançlık Duygusu

Kıskançlık, bireyin sevdiği insanları bir başkasıyla paylaşma düşüncesinden hoşlanmaması duygusunu ifade eder. 

Unutulmamalıdır ki kıskançlık çok sevgiden kaynaklı değil kaybetme korkusundan ve aşağılık kompleksinden kaynaklanır. Ancak bir düzeye kadar tüm insanlar kıskançlık hissedebilir ve bu normal sayılır. Belli bir düzeyin üstündeki kıskançlık ise hem bireye hem karşı tarafa oldukça büyük zararlar verecek sonuçlara yol açabilir. 

Othello Sendromu Nedir?

Othello sendromu, kişinin karşı tarafı takıntı haline getirerek ve adeta kendi mülkü gibi görerek ona karşı kontrolsüz bir kıskançlık duygusuna kapılmasıdır.

Othello, hem bireyin kendisi hem de ilişkide olduğu insan için oldukça tehlikeli sonuçlara yol açabilen ve asla hafife alınmaması gereken bir durumdur.

Eğer sizi aşırı kıskanan ve hatta bazen normal olup olmadığını sorguladığınız derecede kıskançlık gösteren bir partneriniz varsa asla bunun sevgiden kaynaklı olduğunu düşünmemeli ve bu düşüncenizin üzerine detaylı bir şekilde düşünmelisiniz. 

Othello Sendromu Belirtileri Nelerdir?

Othello sendromunu her insanın sevdiği insana karşı duyabileceği kıskançlıktan ayıran bazı temel belirtiler şöyledir:

  • Kontrolsüz tepkiler verme
  • Şiddet eğilimi
  • Saldırganlık
  • Karşıdakine hakaret etme
  • Tehdit
  • Cep telefonu, sosyal medya, çanta, ceket ve pantolon cebi gibi kişisel alan sayılabilecek şeyleri karıştırma ve kontrol etme
  • Sürekli aldatıldığı düşüncesinde olma ve bu yönde sorular sorup ona göre davranma
  • Kişinin arkadaşıyla ve hatta ailesiyle dahi görüşmesini kısıtlamak isteme
  • Partnerini gizlice takip etme
  • Olaylarda sürekli suçlayıcı tavır alma
  • Kıskandığını inkar etme
  • Kıskandığı bahanesiyle üçüncü bir kişiye, partnerine ya da kendine zarar verme
  • Partnerini eve kapatma dürtüsü
  • Karşı cinsle partnerinin iletişim kurmasına izin vermemesi 

Görüldüğü üzere bu belirtiler dahi Othello sendromunun insan psikolojisine ve hatta yaşamına karşı oluşturduğu tehdidi gözler önüne sermektedir. 

Othello Sendromunun Nedenleri 

Othello sendromunun nedeni çok sevmek midir? Tabi ki hayır. Peki nedir bu denli tehlikeli bir psikolojik bozukluğun nedenleri?

Othello Sendromunun Şiddetini Arttıran 8 Faktör

  1. Hormon bozukluklukları
  2. Düşük cinsel arzu
  3. Alkol
  4. Uyaran maddeler (uyuşturucu vb.)
  5. Stres
  6. Parkinson
  7. MS
  8. Beyinde iltihap oluşması

Othello Sendromu ve İkili İlişkiler

Othello sendromu her iki taraf içinde oldukça tehlikeli ve yıpratıcıdır. Zira bir taraf diğerini adeta kendi mülkü gibi sahiplenerek sözde koruma içgüdüsüyle insanlarla iletişim kurma imkanını dahi elinden almaya çalışabilir. 

Partnerinin karşı cinsten biriyle tokalaşması, selamlaşması ve hatta göz göze gelmesi dahi Othello sendromunun tetiklenmesi için yeterli bir sebeptir. Kaldı ki partnerinin onu aldattığı düşüncesi bir kere aklına girdikten sonra bireyin somut bir kanıta dahi ihtiyacı yoktur; şüphe duymak yeterince tetikleyici olmaktadır. 

Bundan sonra bireyin sağlıklı düşünme yeteneği minimuma iner. Maalesef günümüzde ilişkide fiziksel ya da psikolojik şiddet olaylarının çoğunun altında yatan sebep Othello sendromudur. Uzun vadede cinayete kadar varan insanlık dışı sonuçlara da rastlanmaktadır. 

Othello sendromuna sahip birey sürekli dikkatli olmak zorunda hisseder ve sürekli endişelidir. Bu durumun insan psikolojisine ve hatta akıl sağlığına verebileceği zararlar yadsınamaz düzeydedir. 

Dolayısıyla Othello sendromu hem yaşayan birey hem de partneri için zordur. Bu durumda ilişki yeni tabirle toksik bir hal alır ve ilişkiyi sürdürmesi oldukça zorlaşır. 

Bütün bunlar göz önüne alındığında tekrar tekrar anlıyoruz ve ifade ediyoruz ki Othello sendromu oldukça tehlikeli sonuçlara yol açabilir ve asla hafife alınmamalı; ihmal edilmemelidir. 

Othello Sendromu Olan Kişiye Nasıl Yaklaşılmalı?

Othello sendromu kişinin çevresine olduğu kadar kendisine de zarar veren bir durumdur. Dolayısıyla Othello sendromuna sahip kişiler toplumdan dışlanmamalı aksine bu kişiler psikolojik destek almaya teşvik edilerek topluma kazandırılmalı ve sağlıklı ilişkiler kurabilmelerine yardımcı olunmalıdır. 

Othello sendromu, yaşayan kişiyi depresyona, anksiyete ve hatta uzun vadede intihara meyilli hale getirebilir. Dolayısıyla bu sendroma sahip insanların çevresindekilerden gerekli desteği görmesi oldukça önemlidir. Bu destek; kişinin hoşuna gidebilecek aktivitelere onu da davet etme, kişiyi yeni bir hobiye yönlendirme, kişiyi psikolojik destek alması konusunda destekleme, meditasyon-nefes egzersizleri gibi uygulamaları kişiye önerme vb. şekillerde verilebilir.

Othello Sendromu İle Baş Etmek

Othello sendromu ile baş etmek için bazı tavsiyelerimiz var. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kendinizi sosyal çevrenizden soyutlamayın. Bu Othello sendromunun belirtilerini arttıracağı gibi depresyon, bağımlılık, anksyete gibi başka psikolojik bozukluklarında da kapısını aralayacaktır. 
  • Yeni hobiler edinin. Bir hobiyle meşgul olmanın insan psikolojisine oldukça fazla katkısının olduğu herkes tarafından bilinen gerçeklerdendir. Aynı şekilde Othello sendromunun neden olduğu takıntılı düşünceleri beyinden uzaklaştırmak konusunda da yeni bir hobi edinmek ve zihni onunla meşgul etmek oldukça faydalıdır. 
  • Nefes egzersizleri yapmaya, meditasyona ve yogaya önem verin. Zira bu uygulamalar psikolojik iyileştirme sağlayacak, özgüven ve öz şefkatinizi kazanmanıza yardımcı olacaktır. Bunlar Othello sendromunun temelinde yatan sorunlardan olduğu için dolayısıyla Othello ile baş ederken de size yardımcı olacaktır. 
  • Partnerinizi kıskandığınızı hissettiğiniz anlarda bunu kağıda dökün. O an beyninizde size çok mantıklı gelen düşünceler yazıya döküldüğünde mantıksız görünmeye başlayabilir. Siz de kıskançlığınızın sebebini yazıya döküp sonrasında okuyarak haklı olup olmadığınızı anlayabilirsiniz. 

Othello Sendromunun Tanı ve Tedavisi 

Othello sendromu bazı net belirtiler gösterse de uzmanı tarafından tanı konulması gereken bir psikolojik hastalıktır. Bunun için uzman, kişiye bazı sorular sorar; tepkilerini gözlemler ve buna göre sendromun teşhisini yapar.

Othello sendromunun tedavisi ise ilaçla ya da ilerleyen seviyelerde yakın takiple, çoğunlukla psikoterapiden de yardım alınarak yapılır. 

İlaçla tedavi: İlaçla tedavi uygulamasında süreç kişiden kişiye değişir. Doz ayarlaması, ne kadar süre ilaç kullanılacağı gibi hususlara uzman hekim tarafından karar verilmelidir. Kullanılan ilaç genellikle kapsül olarak ya da iğne şeklinde verilmektedir. Bu ilaç kişinin sağlıklı düşünmesine yardımcı olur. İlaç kullanımına birey asla kendi kendine karar vermemelidir. Bu ancak uzman bir doktor tarafından verilebilecek bir karardır. 

Yakın takip: Othello sendromunun ilerleyen seviyelerinde birey hayal ile gerçeği ayırt edemeyecek duruma gelebilir ve kıskançlığı nedeniyle çevresine veya kendisine zarar vermeye eğilimli davranışlar sergileyebilir. Böyle bir durumda en sağlıklısı bireyin yakından takip edildiği bir tedavi süreci yürütmektir. Ancak belirtmemiz gerekir ki yakın takip de yalnızca bir uzman doktorun vereceği kararla uygulanabilir. 

Psikoterapi: Psikoterapi, bazen ilaç tedavisiyle birlikte bazen de tek başına bireyin Othello sendromundan kurtulmasına yardımcı olur. Genellikle ilaç tedavisiyle birlikte yürütülmek ile beraber daha hafif düzeylerde tek başına da faydalı olabilir. 

Psikoterapinin Othello Sendromunun Tedavisindeki Yeri

Othello sendromu ile baş ederken kişinin ilişkileri zedelenir, psikolojisi ve akıl sağlığı olumsuz etkilenir, sosyal hayatı bitme noktasına gelir ve hayatında daha birçok olumsuzluk yaşanabilir. Dolayısıyla bu süreçte psikolojik desteğe ihtiyaç duyacağı tahmin edilmesi zor olmayan bir olgudur. 

Psikoterapi kişide Othello sendromuna neden olan olguların ve bunların sebep olduğu negatif inançları keşfederek bunların yerine pozitif düşüncelerin yerleştirilmesi konusunda çalışır. Ayrıca sendromun meydana getirdiği tahribatların iyileştirilmesi sürecinde de bireyin yanındadır. 

Ancak tüm bu faydaların sağlanması için kişinin iyileşmeyi istemesi önemli bir noktadır. Ayrıca kendinde hafif bir kıskançlık olduğunu iddia etmek yerine Othello sendromuna sahip olabileceğini kabul etmek de terapi sürecinin sağlıklı ilerlemesi açısından oldukça önemlidir. 

Psikologofisi, alanında uzman psikologları ile bu süreçte her zaman yanınızdadır. Detaylı bilgi almak için ve psikolojik desteğe ihtiyacınız olduğunu düşündüğünüz her an online terapi yapmak için bize ulaşabilirsiniz. 
 

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog22 Temmuz 2023
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı