Duxalta Nedir? Nasıl Kullanılır?

Duxalta Nedir? Nasıl Kullanılır?

Yazımızda okuyacaklarınız herhangi bir yönlendirme ya da tavsiyede bulunma amacıyla yazılmamış olup, ilaç hakkındaki en doğru ve sizin için en uygun bilgileri doktorunuz verecektir. Bu yazı yalnızca ilaç hakkında genel bir fikir sahibi olunması amacıyla yazılmıştır. 

Duxalta Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Duxalta, sinir sisteminde bulunan serotonin ve noradrenalin nörotransmitterlerin aktivitesini artırarak etki gösterir. Psikiyatride depresyon ve genel anksiyete bozukluğu problemlerinin tedavisinde kullanılan bir ilaçtır. Bunun yanında fibromiyalji ve nöropatik ağrı sendromunda da kullanım alanı mevcuttur. 

Duxalta Etken Maddesi Nedir?

Duxalta etken maddesi duloksetindir. Bunun yanında içerisinde bulunan diğer yardımcı maddeler: krospovidon, talk, hipromelloz, titanyum dioksit, talk,şeker kürecikleri, PVPK, polisorbat 80, jelatin, metilen klorür, sarı demir oksit, indigo karmin, HPMC E5, trietil sitrat ve izopropil alkol maddeleridir. 

Etken Maddesi Duxalta İle Aynı Olan İlaçlar

Duxalta dışında piyasada etken maddesi duloksetin olan bir sürü ilaç bulunmaktadır. Bu ilaçlar: Cymbalta, Doletin, Dosetia, Dulatec, Dulaxat, Dulester, Duloxx, Duxet, Dyloxia, Komox, Lodux, Nexetin ve Zedulox ilaçlarıdır. 

Duxalta Antidepresan Mıdır?

Evet, Duxalta etken maddesi olan duloksetin, SSRI grubundan bir antidepresandır. 

Duxalta Nasıl Kullanılır?

Duxalta, oral yoldan alınmaktadır. İlacı su ile birlikte yutunuz. Genel anksiyete bozukluğu için genellikle günde tek doz 30 mg ile tedaviye başlanır. Daha sonra doz çoğu hastada 60 mg’a kadar çıkmaktadır. Duxalta kullanacak kişiler için en önemli belirteç doktorun verdiği doz miktarıdır. Hiçbir hasta kendiliğinden ilaca başlamamalı, ilacın dozunu artırmamalı ya da kullanmayı bırakmamalıdır. Her zaman ve her adımda doktor kontrolünde ilerlemelidir. 

Duxalta Kullanmadan Önce Bilinmesi Gerekenler

Depresyonda iseniz ya da anksiyete bozukluğunuz varsa Duxalta kullanmaya başladığınız ilk zaman semptomlarınızın sıklığında ya da şiddetinde artış yaşanabilir. Bu etki genel olarak antidepresanların kullanımında ortaya çıkan bir etkidir. İntihar düşünceleri daha fazla aklınıza girebilir ve intihar girişiminde bulunma riskiniz artar. Bu ilacı siz ya da bir yakınınız kullanıyorsa bu riski mutlaka bilmeli ve tedavi başlangıcında bu semptomlar açısından dikkatli olmalısınız. 

 

Eğer Duxalta ilacını kullanmayı unutursanız fark ettiğiniz anda unuttuğunuz dozu hemen içiniz. Fakat bir sonraki doz zamanınız yaklaştıysa ya da geldiyse almayınız. Unuttuğunuz dozları dengelemek adına çift doz ilaç içmeyiniz. 

 

Duxalta ilacını 25 derecenin altındaki oda sıcaklığında ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde muhafaza ediniz. Son kullanma tarihi geçtikten sonra ilacı kullanmayınız. 

 

Dikkat gerektiren araç veya makine kullanmanız gerekiyorsa ekstra dikkatli olmanız gerekmektedir. Duxalta ilacı, sersemlik ve uyuklama yapabilmektedir. Vücudunuzun bu ilaca karşı gösterdiği tepkiyi gördükten sonra araç ve makine kullanmanıza devam etmeniz daha doğru olacaktır. 

 

Duxalta ilacının içerisinde bulunan şeker kürecikleri sukroz içermektedir. Eğer daha önceden bildiğiniz şeker intoleransınız varsa doktorunuza haber veriniz. 

 

Doktorunuz tedavinize son vermedikçe kendi kendinize ilacı kullanmayı bırakmayınız. Doktorunuz da tedavinizi iki hafta içerisinde doz azaltarak kesecektir. Eğer ilacı aniden kullanmayı bırakırsanız bazı çekilme belirtileri görülebilir. Bu belirtiler: karıncalanma hissi, ishal, vertigo, uyku bozuklukları, huzursuzluk, yorgunluk, aşırı terleme, bulantı, kusma ve kas ağrısı belirtileridir.  Bu belirtiler ciddi bir tehdit oluşturmamakta ve genellikle birkaç günde spontan olarak gerilemektedir. Ancak yine de bu belirtleri doktorunuza haber veriniz ve ilacı aniden bırakmayınız.

Duxalta Kaç Mg, Kutusunda Kaç Adet Var? 

Duxalta ilacının 30 mg ve 60 mg’lık formları bulunmaktadır ve her iki formun kutusunda da 28 adet kapsül bulunmaktadır.

Duxalta Çocuklarda Kullanılabilir Mi? 

Duxalta ilacının pediatrik yaş grubunda ve 18 yaş altında kullanımı tavsiye edilmemektedir. 

Yaşlılarda Duxalta Kullanımı

Geriatrik yaş grubu için Duxalta ilacının kullanımının herhangi bir sakıncası belirtilmemiştir ve özel bir doz ayarlamaya da gerek bulunmamaktadır. En doğru kullanım şekli doktorun önerdiği şekilde olacaktır.

Duxalta Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi? 

Gebelik döneminde gerekmediği takdirde Duxalta ilacı kullanılmamalıdır. Doktorunuz, ilacın sizin için yararlarını ve bebeğiniz için zararlarını karşılaştırarak yararının daha fazla olduğunu düşünürse o zaman ilacı kullanabilirsiniz. Fakat oldukça dikkatli olmalı, doktorunuzun gözetimine ve takibine devam etmelisiniz. Eğer bu ilacı gebelikte kullanırsanız bebeğinizde doğduktan sonraki ilk 24 saat içinde gelişen ve mavi cilt görünümüne sebep olan yenidoğanın kalıcı pulmoner hipertansiyonu (PPHN) hastalığının ortaya çıkma riski artmaktadır. Böyle bir durumda derhal doktorunuza haber veriniz. Eğer Duxalta ilacını gebeliğinizin sonlarında kullanırsanız bebeğinizde bazı semptomlar kendini gösterebilir. Bu semptomlar: titreme, kasların gevşek olması, beslenmede zorluk, nefes almada zorluk ve nöbet gibi semptomlar olabilir.

Bu semptomlardan birinin de ortaya çıkması halinde doktorunuzla iletişime geçmeniz gerekmektedir. Eğer gebelik döneminde bu ilacı aldıysanız mutlaka doktorunuza haber veriniz. 

Emziren Anneler Duxalta Kullanabilir Mi? 

Eğer emzirme döneminde iseniz ya da tedaviye devam ederken emzirmeniz gerekirse bunu mutlaka doktorunuza haber veriniz. Emziren kadınlarda Duxalta kullanımı genel olarak önerilmemektedir. Yine de sizin için en doğru kararı doktorunuz verecektir. Doktorunuzun verdiği kararlara ve önerdiği tedaviye mutlaka uyunuz. 

Duxalta Bağımlılık Yapar Mı? 

Hayır, Duxalta ilacının bağımlılık yapıcı bir etkisi bulunmamaktadır. 

Duxalta Cinsel İşlev Bozukluğuna Sebep Olur Mu? 

Evet, Duxalta kullanan bazı bireylerde cinsel işlev bozukluğuna yol açan yan etkiler ortaya çıkabilmektedir. Libido kaybı, ereksiyon problemleri, ağrılı orgazm vs. gibi istenmeyen durumlarla karşılaşırsanız doktorunuza haber veriniz. Bu yan etkiler ilacın kullanılması konusunda büyük bir önyargı oluştursa da her ilacın istenmeyen yan etkileri bulunmaktadır ve herkeste görülecek diye bir kaide yoktur. 

Duxalta Kilo Aldırır Mı? 

Duxalta, iştah üzerinde etki gösterebilir. İştah artışına yol açarak kilo alımına da sebebiyet verebilmektedir. Bunun yanı sıra iştah azalması yaparak kilo kaybı da yapabilmektedir. 

Duxalta Uyku Yapar Mı?

Evet, Duxalta ile tedaviye başladıktan sonra bazı bireylerde uyku ve sersemlik hali görülebilir.

Duxalta Ne Kadar Sürede Etki Eder? 

Duxalta da antidepresan grubundan bir ilaçtır ve etkisini kısa sürede göstermez. Kişiden kişiye etki süresi değişmekle birlikte ortalama 2-4 hafta arasında etkilerini göstermeye başlar. Kendinizi iyi hissetmek için sabırlı olmalı ve tedavinize doğru bir şekilde devam etmelisiniz. Fakat ilacı kullanmaya başladıktan 2 ay sonra da kendinizi iyi hissetmeye başlamamışsanız doktorunuzla iletişime geçiniz. 

Duxalta Reçetesiz Alınabilir Mi?

Hayır, Duxalta yalnızca reçeteli bir şekilde temin edilebilmektedir. 

Aile Hekimi Duxalta Yazabilir Mi? 

Hayır, Duxalta ilacı yalnızca alanında uzman doktorlar tarafından reçete edilebilmektedir. 

Duxalta Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

  • Kanama bozukluğu öykünüz varsa,
  • Herhangi bir böbrek hastalığınız varsa,
  • Bipolar bozukluğunuz varsa, 
  • Karaciğer yetmezliği yapabilecek bir ilaç kullanıyorsanız, 
  • Depresyon tedavisi için bir ilaç kullanıyorsanız, 
  • Nöbet geçirme öykünüz varsa, 
  • Duloksetin içeren başka bir ilaç kullanıyorsanız, 
  • Kantaron denilen bitkisel ilacı kullanıyorsanız,
  • Kan sodyum seviyeniz düşükse,
  • Hepatit hastalığınız ya da karaciğer enzimlerinde artış varsa,
  • İstenmeyen bir huzursuzluğunuz ya da oturup kalkarken ağrınız varsa,

Duxalta ilacını dikkatli bir şekilde ve doktor gözetiminde kullanmanız gerekmektedir. 

Duxalta Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

  • Eğer diyaliz gerektirecek son dönem böbrek hastalığınız bulunuyorsa veya böbrek bozukluğunuz ağır bir durumda ise (kreatin klirensi <30 ml/dakika),
  • Herhangi bir karaciğer yetmezliğiniz bulunuyorsa,
  • MAOİ grubundan bir antidepresan kullanıyorsanız ya da son on dört gün içinde kullanma öykünüz varsa,
  • Duloksetin içeren başka bir ilaç kullanıyorsanız,
  • Duloksetin maddesine ya da ilacın içerisinde yer alan başka bir maddeye karşı alerjiniz varsa,
  • Bazı enfeksiyonların tedavisi için kullanılan enoksasin ya da siprofloksasin kullanıyorsanız, 
  • Depresyon tedaviniz için fluvoksamin ilacını alıyorsanız,

Duxalta ilacını kullanmamanız gerekmektedir. 

Duxalta Açken Mi Kullanılır, Tokken Mi? 

Duxalta ilacı hastanın tercihine göre yemekten önce, yemekle birlikte veya yemekten sonra kullanılabilir. Herhangi bir kullanım zamanının diğerine üstünlüğü belirtilmemiştir. 

Duxalta’nın Diğer İlaçlar İle Birlikte Kullanımı

Aktif olarak devam eden bir tedaviniz varsa ve Duxalta ilacı ile tedaviye başlayacaksanız ya da Duxalta ile tedaviye devam ederken başka bir ilaç kullanmanız gerekirse bunu mutlaka doktorunuza söylemeniz gerekmektedir. İlacı diğer ilaçlarla nasıl kullanacağınıza ya da kullanmayacağınıza dair en uygun kararı doktorunuz verecektir. 

 

Aşağıdaki ilaçlarlardan herhangi birini kullanıyorsanız mutlaka doktorunuza haber veriniz:

  • Depresyon tedavisinde kullanılan MAOİ grubundan bir ilaç kullanıyorsanız veya son on dört gün içinde kullandıysanız Duxalta ilacını kullanmamalısınız.
  • Benzodiazepinler, antipsikotikler, antihistaminikler, fenobarbital ve güçlü ağrı kesiciler gibi uyku veren ilaçlar
  • Triptofan, triptanlar, trisiklik antidepresanlar, tramadol, SSRI’lar, kantaron, petidin ve MAOİ’ler gibi serotonin düzeyini artıran ilaçlar
  • Oral antikoagülanlar (kan sulandırıcılar) ya da oral antiplatelet (kanın pıhtılaşmasını önleyen) ilaçlar
  • CYP1A2 inhibitörleri (örneğin fluvoksamin)
  • CYP1A2 indükleyici ajanlar (sigara gibi)

Bu ilaçlar dışında reçeteli ya da reçetesiz fark etmeksizin kullandığınız her ilacı doktorunuza bildiriniz. 

Duxalta Yan Etkileri Nelerdir? 

Her ilaçta görüldüğü gibi bu ilacın da istenmeyen yan etkileri bulunmaktadır fakat bu ilaç kullanımında korku oluşturmamalıdır. Görülen yan etkiler görülme sıklıklarına göre sınıflandırılabilir:

Çok yaygın görülen Duxalta yan etkileri 

  • Ağız kuruluğu
  • Bulantı
  • Baş ağrısı
  • Uykulu hissetme

Yaygın görülen Duxalta yan etkileri 

  • Esnemede artış 
  • Görme bulanıklığı 
  • Kilo kaybı
  • Tinnitus (kulak çınlaması)
  • Baş dönmesi
  • Mide ağrısı, kusma, hazımsızlık 
  • İshal ya da kabızlık 
  • Kan basıncının artması
  • Kalp atışının göğüste hissedilmesi
  • Ateş basması
  • Ereksiyon problemleri, libido kaybı, erken boşalma
  • Halsizlik, düşkünlük ve yorgunluk 
  • İdrar yaparken ağrı hissetme
  • Sık idrara çıkma
  • Terlemenin artması
  • Döküntü
  • Uyuma güçlüğü 
  • Anksiyete
  • Titreme
  • Ciltte karıncalanma, uyuşma
  • Kas ağrısı, kas spazmı (kasılması)
  • İştahsızlık

Yaygın olmayan Duxalta yan etkileri 

  • Kilo alma
  • Burun kanaması
  • Boğazda sıkışma, ses kısılmasıyla giden boğaz ağrısı, yutkunmada zorluk
  • Göz bebeklerinde büyüme, görme problemleri
  • Kulak ağrısı 
  • Tat alma problemleri
  • Diş sıkma ya da diş gıcırdatma
  • İntihar düşünceleri, zihin karışıklığı, motivasyon kaybı
  • Morarma eğiliminde artış
  • Kaslarda ani kasılma ve seyirme
  • Sarılıkla seyreden karaciğer enfeksiyonu 
  • Hızlı ve/veya düzensiz kalp atışı 
  • Kan kusma ya da siyah katran gibi dışkılama
  • Göğüs ağrısı
  • Anormal vajinal kanama, ağrılı, düzensiz menstrüasyon 
  • Testislerde ağrı
  • Bayılma
  • İdrar yapmada güçlük veya hiç idrar yapamama, geceleri idrara çıkma
  • Gece terlemeleri
  • Güneş ışığına hassasiyet
  • Huzursuz bacak sendromu

Seyrek görülen Duxalta yan etkileri

  • Serotonin sendromu (sersemlik, aşırı coşkulu olma hali, huzursuzluk, sakarlık, sarhoşluk hissi, terleme, ateş basması ya da kas sertliği bulguları ile karakterize bir reaksiyon)
  • Nöbetler
  • Glokom (göz içi basıncında artış)
  • Yüksek tansiyona bağlı kriz
  • İdrar kokusunda anormallik 
  • Çene kaslarında spazm
  • Tiroid bezi aktivitesinde azalma
  • Halüsinasyonlar, saldırgan davranışlar, kızgınlık hali ya da intihar girişimleri
  • Göğüsten anormal süt gelmesi (galaktore)

Çok seyrek görülen Duxalta yan etkileri 

  • Ciltteki kan damarlarının iltihabı (kutanöz vaskülit)

Eğer tedaviniz sırasında bir yan etki görülürse ya da görüldüğünden şüphe duyarsanız doktorunuza başvurunuz. 

Duxalta Doz Aşımı

Duxalta doz aşımı belirtileri : uyuklama, serotonin sendromu, kusma, nöbetler, kalp çarpıntısı ve koma. Eğer gereğinden fazla Duxalta aldığınızı düşünüyorsanız size en yakın hastaneye en kısa sürede ulaşınız.
İlacı aldığınızı unutup yeniden almamak ve Duxalta doz aşımına sebep olmak için ilacı aldığınızda bir yere işaret koyma, hergün aynı saatte alma, ilacı almak için alarm kurma gibi kişisel önlemlerinizi almanızda fayda vardır.
Kullanmakta olduğunuz herhangi bir ilaçta da söz konusu olduğu gibi Duxalta doz aşımı da oldukça tehlikelidir. İlaçları yalnızca doktorunuzun sizin için önerdiği şekilde ve sıklıkla almalı ve tedaviniz süresince de doktor gözetimi altında olmalısınız.

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog28 Mart 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı