seroxat

Seroxat Nedir?

Son zamanlarda yeni kuşak antidepresanlar ve serotonin geri alım inhibitörü olan antidepresanlar hakkında medyada birçok haber karşımıza çıkıyor. Özellikle Seroxat kullanıyorsanız veya doktorunuz size Seroxat reçete etmiş ise bu haberlerden etkilenmeniz oldukça doğal. Ancak spekülasyonlar da çok fazla. Bu yazımızda sizler için Seroxat’ı detaylı olarak inceleyeceğiz.

Yazımız ilaç kullanım önerisi niteliğinde değildir. Yalnızca ilaç hakkında genel bir bilgi edinmeniz amacıyla kaleme alınmıştır. Doktorunuzun tavsiyesi dışında herhangi bir ilaç kullanmanızı kesinlikle önermiyoruz.

Seroxat Nedir, Ne İçin Kullanılır?

Başta şiddetli geçen depresyon türleri olmak üzere tüm depresyon tiplerinin ve ayrıca obsesif kompulsif bozuklukta görülen semptomların tedavisinde kullanılan ilaçlardan biri olan Seroxat aynı zamanda panik hastalıklarının tedavisinde (agorafobik olup olmaması fark etmeksizin), sosyal anksiyete bozuklukları, post travmatik stres bozukluklarının tedavisinde de kullanılan ilaçlardandır. 

Tüm bunların yanında Seroxat’ın düzenli ve yeterli kullanımı depresyonun tekrarlamasını önlediğinden özellikle bu amaçla da kullanılabilmektedir. 

Seroxat Etken Maddesi Nedir?

Seroxat etken madde olarak her tabletinde yaklaşık 22,8 mg. olacak şekilde paroksetin hidroklorür içerir. Bu 22,8 mg. paroksetin hidroklorür 20 mg. paroksetine eşdeğerdir (20 mg kutusu için).

Aynı zamanda Seroxat’ın yardımcı maddeleri:

  1. Magnezyum stearat 
  2. Sodyum nişasta glikolat 
  3. Dibazik kalsiyum fosfat dihidrat 
  4. Hidroksipropil metil selüloz 2910
  5. Opadry YS-1- 7003 ve 7006 şeklindedir. 

Etken Maddesi Paroksetin Hidroklorür Olan İlaçlar

Paroksetin etken maddesini içeren ilaçlar aşağıda listelenen şekildedir:

Seroxat Antidepresan Mıdır?

Seroxat, yukarıda da belirtildiği gibi, depresyon, anksiyete bozukluğu, panik atak gibi psikolojik rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan yeni kuşak antidepresanlardan olduğu kabul edilen bir antidepresandır. 

Seroxat’ın yanında yeni kuşak antidepresanlardan sayılan ilaçlardan bazıları da Prozac, Paxil, Cipralex, Cipram gibi ilaçlardır. 

Seroxat Nasıl Kullanılır?

Seroxat’ın tavsiye edilen kullanım şekli kullanım amacına göre değişmektedir. Dolayısıyla her hastalık için farklı bir açıklama yapılmalıdır. Buna göre:

  • Sosyal anksiyete bozukluğu: Günlük kullanımda bir gün için doz tavsiyesi genellikle 20 mg’dır. Sosyal anksiyete bozukluğunda genellikle en az bir haftalık aralıklarla olacak şekilde maksimum 50 mg’a kadar doz arttırımı yapılabilir. 
  • Obsesif kompulsif bozukluk: Günlük kullanımda bir gün için tavsiye edildiği görülen doz miktarı 40 mg’dır. Ancak başlangıçta 20 mg daha verimli olacaktır. Ayrıca doz maksimum 60 mg’a kadar arttırılabilir. 
  • Depresyon: Günlük kullanımda bir gün için tavsiye edildiği görülen doz miktarı 20 mg’dır. Bu miktar maksimum 50 mg’ a kadar arttırılabilir. 
  • Panik bozukluk: Günlük kullanımda gellikle bir gün için tavsiye edilen doz miktarı 40 mg’dır. Ancak panik bozukluk tedavilerinin ilk süreçlerinde genellikle panik semptomları kötüleştiğinden başlangıç için daha düşük dozlar alınması tavsiye edilir. Bu miktar daha sonra maksimum 60 mg’a kadar çıkarılabilir. 
  • Post travmatik stres bozukluğu: Günlük kullanımda bir gün için tavsiye edildiği görülen doz miktarı genellikle 20 mg’dır. Bu miktar maksimum 50 mg’a kadar çıkarılabilir. 

Tabletler bir bardak su yardımı ile çiğnemeden ve emmeden yutarak alınmalıdır. Unutulan doz dengelenmek için çift doz alınmamalıdır. Unutulduğu hatırlandığında, takip eden doz saati yaklaşmamışsa alınabilir. Ancak antidepresanların olası yan etkileri bilinmeli ve dikkatli kullanılmalı, dozun unutulmaması için alarm kurmak gibi kişisel önlemler alınmalıdır.

Seroxat Kullanmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yalnızca Seroxat değil antidepresan ilaçların hepsi için bilinen bir gerçek bu ilaçların hastalarda intihar davranış ya da düşüncelerini arttırma eğilimi gösterebildiğidir. Bu eğilim özellikle tedavi sürecinin ilk zamanlarında daha sık görüldüğünden bu zamanlarda doktorun daha sıkı gözetimine tabi olmak önemlidir. 

Aynı şekilde ilacın kullanılacağı dozun miktarında artırım ya da azaltma yapılan dönemler de daha sıkı bir gözetime tabi olması gereken dönemlerdir. Bu her iki dönemde de size düşen ise davranışlarında ya da düşüncelerinde herhangi bir değişiklik fark ettiği an doktorunuzu bilgilendirmektir. 
Yakın çevrenizi de antidepresan tedavisine başladığınız konusunda bilgilendirmeniz ve bu süreçte sizde gözlemleyebilecekleri değişiklikler konusunda algılarının açık olması konusunda bilgilendirmeniz oldukça güvenli olacaktır. Kendinizde olabilecek değişimleri fark etmekte zorlanabilirsiniz ancak dışarıdan bir göz sizde oluşabilecek olası tehlikeli değişiklikleri fark edip sizinle paylaşabilir ve bunları atlamadan doktorunuzla paylaşabilirsiniz.

Seroxat Kaç Mg, Kutusunda Kaç Tane Var?

Seroxat tablet 12.5 mg, 20 mg ve 25 mg olarak bulunmaktadır. 10, 20 ve 30 tabletlik kutularda satılmaktadır.

Seroxat Çocuklarda Kullanılabilir Mi?

Öncelikle Seroxat çocuklarda ve 18 yaş altı ergenlerde kullanımı tavsiye edilmeyen antidepresan ilaçlardandır. 

Ayrıca çocuklar ve 18 yaş altı ergenlerde yapılan gözlemler sonucu Seroxat’ın bu grupta intihar düşünce ve teşebbüsleri ile düşmanca güdülerle davranışları diğer gruplara ve yetişkinlere nazaran daha fazla artırdığı ortaya çıkmıştır. 
Çocuğunuza doktor tarafından Seroxat reçete edilmişse çocuğunuzu gözlemlemeniz ve öğretmeni ve diğer gözetmenlerini bu konuda bilgilendirmeniz; çocuğunuzda görebilecdğiniz olası değişimleri doktorunuza rapor etmeniz çocuğunuzun güvenliği için önemlidir.

Seroxat’ın Yaşlılarda Kullanımı 

65 yaş üstü gruplarda Seroxat her ne kadar kullanılabilirse de genellikle doktorlarca tavsiye edilen kullanımı işe yarar en düşük dozlarda kullanılmasıdır. Doktor, hastayı gözlemleyerek zamanla kullanım dozunu maksimum 40 mg’a kadar arttırabilmektedir. 

Seroxat Hamileler Tarafından Kullanılabilir Mi?

Seroxat’ın hamileler tarafından kullanılması aslında tavsiye edilmemektedir. Ancak doktor kararıyla kullanılabilirse de doktor bu kararı verirken mutlaka hem sizin açınızdan hem bebek açısından yarar ve zararları ayrıca gözetmelidir. 

Bazı çalışmalar hamileliğin ilk birkaç ayında Seroxat kullanımının bebekte kalp kusurlarının oluşma riskini arttırabildiğini göstermektedir. 

Seroxat kullanılan vakalarda erken doğum da gözlemlense de sebebinin Seroxat olduğu henüz kanıtlanamamıştır. 

Ayrıca Seroxat kullanımınız devam ettiği sırada hamile olduğunuzu öğrenirseniz hemen doktorunuza bilgi vermelisiniz. 

Emziren Anneler Seroxat Kullanabilir Mi?

Emziriyorsanız Seroxat kullanmadan önce bunu mutlaka doktorunuza belirtmelisiniz. Doktorunuz Seroxat’ın risk durumlarını, fayda ve zararlarını gözlemleyerek sizin için doğru kararı verecektir. 

Seroxat Bağımlılık Yapar Mı?

Antidepresan türü ilaçlar bilinenin aksine doğru kullanımla bağımlılık yapmazlar. Seroxat da antidepresan türü ilaçlardandır ve dolayısıyla bağımlılık yapmaz. Doğru kullanım, doktorunuzun sizin için ayarlayacağı kullanım dozu ve tavsiye edeceği kullanım sıklığıdır. Doktorunuzun yönergeleri dışına çıkmadıkça bağımlılık sorunu ile karşılaşmazsınız.

Seroxat Cinsel İşlev Bozukluğuna Yol Açar Mı?

Seroxat etken maddesi yukarıda da söylediğimiz gibi paroksetindir. Paroksetinin bilinen özelliklerinden birisi ise cinsel işlev bozukluklarına yol açabilmesidir. Dolayısıyla da ilacın cinsel işlev bozukluklarına yol açabileceğini söyleyebiliriz. 

Bu bozukluklar erkeklerde sertleşme bozukluğu ve boşalmanın engellenmesi kadınlarda ise orgazm olamama şeklinde karşımıza çıkabilir. Ancak bu etkiler doktorunuz tarafından yapılacak kademeli doz ayarlamaları ile en aza indirgenebilir. Bu sebeple, cinsel işlev bozukluğu yan etkisini gözlemlemeniz halinde doktorunuza söylemeniz önemlidir.

Seroxat Kilo Aldırır Mı?

Seroxat yan etkilerinden biri de kilo alımıdır. Böyle bir durumda doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Ayrıca Seroxat’ın sık görülen kilo aldırma etkisini yaşamamak için profesyonel destek almayı da düşünebilirsiniz. 

Seroxat Uyku Yapar Mı?

Seroxat etken maddesi daha önce de belirttiğimiz gibi paroksetindir. Paroksetinin en bilinen yan etkilerinden biri ise uyku hali yapmasıdır. Dolayısıyla da ilacın uyku yapabileceğini söyleyebiliriz. Ancak doktorunuzun yapacağı doğru doz ayarlamalarıyla bu etkiyi azaltmak elbette mümkündür. 

Bu sebeple, uyku bozukluğu gibi yan etkiler gözlemlediğinizde doktorunuza söylemeniz önemlidir. İlaç kullanımınız uyku bozukluğunuzu tetikliyorsa, bu süreçte dikkat gerektiren araç ve makine kullanımı, ekstrem sporlar ve denge gerektiren işler konusunda oldukça dikkatli olmalı, uzak kalmalısınız.
Dikkat ve denge gerektiren işler yapmakta olduğunuz bir hayatınız varsa bu durumu ilacı size reçete etmiş olan doktorunuzla ayrıca konuşmanızda fayda var. 

Seroxat Ne Kadar Sürede Etki Eder?

Antidepresan türü ilaçların genelinde olduğu gibi Seroxat’da da etkiler genellikle 4-6 hafta kullanımdan sonra kendini göstermeye başlar. Ancak bu süre elbette ilacın kullanım şekline, dozuna ve kişiye göre değişebilecektir. İlacın etkilerini ve süreci doktorunuzla beraber takip etmelisiniz. 

Seroxat reçetesiz alınabilir mi?

Seroxat mutlaka reçeteli ve doktor gözetiminde alınması gereken ilaçlardandır. Psikiyatri alanında uzman bir doktor tarafından reçete edilmelidir. 

Seroxat Aile Hekimi Tarafından Yazılabilir Mi?

Seroxat normal şartlarda uzman bir psikiyatri doktoru tarafından yazılmalı ve kullanımı da bir psikiyatri doktorunun gözetiminde olmalıdır. Ancak aile hekimleri de belirli durumlarda SSRI grubu antidepresan ilaçları reçete edebilirler. Tıpkı Prozac, Faverin ve Cipram gibi Seroxat da SSRI grubu ilaçlardan biridir. 

Dolayısıyla aile hekimi tarafından reçete edilmesi mümkündür. Ancak elbette tavsiyemiz ilacın kullanımına bir psikiyatristin tavsiyesi ve yazdığı reçeteyle başlamanız ve aynı şekilde kullanım sürecinde de bir psikiyatristin süreci sizinle beraber takip etmesidir. 

Seroxat Hangi Durumlarda Dikkatli Kullanılmalıdır?

Seroxat’ın kullanımında özellikle dikkat edilmesi gereken bazı durumlar vardır ki bunlar: 

  • Gözde yüksek tansiyon hastası olmak,
  • Şeker (diyabet) hastalığı bulunmak,
  • Karaciğer, kalp veya böbrek hastası olmak,
  • Manik atak geçmişine sahip olmak,
  • Sara hastalığına sahip olmak,
  • Duygu durum bozukluğu periyotlarına sahip olmak,
  • MAOI grubu dahilinde başka bir antidepresan tedavisi görmüş olmak,
  • Linezolid ilacı kullanmış olmak,
  • Tamoksifen kullanıyor olmak,
  • Vücudun kanama, çürük gibi reaksiyonları çabuk göstermeye meyilli olması.

Bu durumların varlığını mutlaka doktorunuza belirtmeli ve süreci doktorunuzun tavsiyeleriyle ilerletmeye özen göstermelisiniz. 

Ayrıca; kullanmakta olduğunuz reçeteli veya reçetesiz herhangi bir ilacın varlığını da Seroxat’ı size reçete eden doktora söylemelisiniz. İki hafta içerisinde kullanmış olduğunuz başka bir ilacın varlığında, artık kullanmıyorsanız dahi doktorunuza belirtiniz.

Seroxat Hangi Durumlarda Kullanılmamalıdır?

Seroxat’ın kullanılmamasının tavsiye edildiği bazı durumlar şöyledir:

  • Vücudunuzun Seroxat’ın içeriğindeki maddelerden herhangi birine karşı alerjik reaksiyon göstermesi,
  • Pimozid veya Tioridazin adlı ilaçlardan herhangi birini kullanıyor olmanız,
  • Metiltiyoniniyum klorür, diğer adıyla ‘metilen mavisi’ adlı ilacı kullanıyor olmanız, 
  • MAOI grubundan başka bir antidepresan ilacı kullanıyor olmanız veya son iki hafta içinde kullanmış olmanız, 
  • Linezolid adı verilen antibiyotiğin kullanımına devam ediyor olmanız ya da son iki hafta içinde kullanmış olmanız.

Saydığımız durumlardan herhangi birinin varlığı halinde mutlaka doktorunuza bilgi vermelisiniz.

Seroxat Açken Mi Kullanılır Tokken Mi?

Seroxat kullanımının genellikle sabahları tek doz olarak önerildiği görülmekle beraber aç ya da tok karnına olması fark etmemektedir. Ancak sizin bu konuda doktorunuzun talimatıyla hareket etmeniz daha doğru olacaktır. 

Seroxat Hangi İlaçlarla Beraber Kullanılamaz?

  • Seçici olmayan, geri dönüşsüz MAOI grubu ilaçlar
  • Tamoksifen,
  • Fentanil
  • Mekitazin,
  • Kandaki sodyum düzeyini düşüren ilaçlar,
  • Triptofan
  • Triptanlar
  • Tramadol
  • St. John’s Wort 

Bu ilaçlardan herhangi birini kullanıyorsanız ya da son zamanlarda kullanmış iseniz mutlaka doktorunuza danışmalısınız. 

Ayrıca Seroxat’ın etkisini değiştirebilen ya da Seroxat’ın etkisini değiştirdiği bazı ilaçlar vardır. Bu ilaçları kullanıyor olmanız halinde de mutlaka doktorunuzu bilgilendirmelisiniz. Bu ilaçlardan en önemlileri şöyledir: 

  • Fenitoin,
  • Prosiklidin,
  • Rifampisin,
  • Atomoksetin,
  • Metoprolol,
  • Perfenazin

Seroxat Yan Etkileri Nelerdir?

Öncelikle aşağıda inceleyeceğimiz yan etki türlerini açıklayacak olursak:

  • Çok seyrek: 10.000 hastanın birinden az
  • Seyrek: 1000 hastanın birinden az
  • Yaygın olmayan: 100 hastanın birinden az
  • Yaygın: 10 hastanın birinden az
  • Çok yaygın: 10 hastanın en az biri 

Buna göre yan etkilerini gruplandıracak olursak:

Çok Yaygın Görülen Seroxat Yan Etkileri:

  • Cinsel dürtülerde değişme
  • Hasta ve halsiz hissetme

Yaygın Görülen Seroxat Yan Etkileri:

  • Uykulu hal veya uyuyamama
  • İştahsızlık
  • Huzursuz hissetme
  • Baş ağrısı
  • Ağız kuruluğu
  • İshal
  • Kilo alma
  • Kabızlık

Yaygın Olmayan Seroxat Yan Etkileri:

  • Zihin bulanıklığı
  • İdrara çıkamama
  • İdrarını tutamama
  • Halüsinasyon görme
  • Vücutta kolayca çürük oluşması,
  • Büyümüş göz bebekleri

Seyrek Görülen Seroxat Yan Etkileri:

  • Nöbetler
  • Karaciğerde enzim salgısında artış
  • Adet döneminde dengesizlik
  • Prolaktin hormonunun salgısında artış 
  • Huzursuz bacak sendromu

Çok Seyrek Görülen Seroxat Yan Etkileri:

  • Kol ve bacaklarda şişlik
  • Serotonin hormonunun salgısında artış
  • Ciltte güneşe karşı hassasiyet
  • Deride döküntü ve kabarcık oluşumu
  • Dışkıda kan

Seroxat Doz Aşımı

Elbette diğer ilaçlarda da olduğu gibi Seroxat doz aşımına dikkat edilmelidir. Alınması gereken dozdan fazla alınması durumunda görülebilecek bazı etkiler şöyledir: 

  • Mide bulantısı, kusma
  • Uykulu al
  • Titreme
  • Ateş
  • Ağız kuruluğu 
  • Göz bebeklerinde büyüme
  • Sinirlilik
  • Kontrolsüz kas kasılmaları
  • Kalp atış hızında ve kan basıncında artış

Doz aşımının önüne geçilmemesi halinde yukarıda sözünü ettiğimiz etkilerin yerini çok daha fazla zarar veren etkilere bırakması da kaçınılmazdır. Dolayısıyla Seroxat kullanımı sırasında oldukça dikkatli davranmalı ve doz ayarına hassas yaklaşmalısınız.

 

Yazar
Avatar
Eren Artun ErgülPsikolog10 Şubat 2024
0/1500
Yorumlar

Henüz yorum yapılmadı

Henüz yorum yapılmadı